Suuri kasvovesipostaus

Tänään jutellaan kasvovesistä. Big time. Kuten olen kertonut, olen viimeisen parin vuoden aikana hurahtanut kasvovesiin aivan uudella tavalla.

Tässä postauksessa ”kasvovedet”-ryhmään kuuluvat myös misellivedet sekä kosteuttavat kasvosuihkeet.

ENNEN

Käytin kasvovettä vain puhdistuksen viimeistelyyn ja varmistukseen, suhteellisen niukasti annosteltuna vanulapun kautta. Useimmiten käytin kasvovettä vain iltaisin. (En ”kauhukseni” muista puhdistinko kasvoja aamuisin ollenkaan ennen meikin levittämistä… siitä on tullut tapa vasta viimeisen 10 vuoden aikana. Hah – tajuaa olevansa vanhempaa liigaa kun ”10 vuotta” tuntuu ”viime ajoilta” :D

Käytin kasvovettä säännöllisesti ikävuosina 14- noin 24, kunnes kasvovesi jäi joiksikin vuosiksi kokonaan pois, minun laiskistuttua ja kokiessa, että ”kyllähän iho puhdistuu ilmankin”. En millään lailla liittänyt kasvovettä ihon kosteutukseen, kuten ei monikaan meillä länsimaissa. Kasvovesi, usein alkoholipitoinen, oli vain osa puhdistusta ja sen kuului jättää iho mielellään sen tuntuiseksi kuin sille ei mitään kasvovettä olisi laitettukaan.

NYT

Käytän kasvovettä runsaasti annosteltuna aamuin illoin sekä puhdistuksen viimeistelyyn että kosteutukseen. Silloin tällöin käytän kasvovettä myös ihon pH:n laskemiseen ennen tietyn pH-alueen vaativaa aktiiviainetta, kuten c-vitamiinia.

Annostelen kasvoveden kahdella tapaa: ensin puhdistuksen päätteeksi vanulapulla jolloin näen ovatko putsarit tehneet tehtävänsä ja vanulappu jää puhtaaksi, ja sen jälkeen joko suihkuttelen tai levitän kasvovettä iholle kämmenten kautta seerumin tapaan. Sitten odotan että kasvovesi imeytyy ja ”märkyyden” tunne katoaa, ja ihon ollessa vielä kostea levitän päälle seerumin.

Myös käyttämäni kasvovesi vaihtelee fiiliksen ja tarpeen mukaan, joskus käytän samalla hoitokerralla kahta eri kasvovettä.

 
PH-ARVOSTA
Kasvoveden tehtäviin kuuluu ihon pH-arvon tasapainotus vesipesun jälkeen, joten kaikki kasvovedet ovat happamia. Mittasin uteliaisuuttani kaikkien kasvovesieni pH-arvot, ja tulokset näkyvät kuvassa. Arvot vaihtelevat kolmesta seitsemään, useimpien sijoittuessa tyypilliselle 5-5,5:n alueelle joka on terveen ihon pH.

(Olen mitannut pH-arvot itse apteekista ostamillani liuskoilla joten arvo ei ole täysin luotettava, mutta tuloksista näkee hyvin mitkä kasvovedet poikkeavat ns. normaalista ja yleisestä.)

Happamimman arvon kasvovesi, Lovely Day, erottuu liuskoista punaisena (pH 3), toiseksi happamimmat ovat L300 ja Estelle & Thild (pH 4). Jutellaan niistä kohta lisää tuolla alempana.

SUOSIKIT: FLOW, HERBINA ja EVOLVE
Tässä on kolme viime vuosien suosikkikasvovettäni.

Flow’n Ruusuvesi on kokoonpanoltaan näennäisesti kaikkein yksinkertaisin, siinä on vain ruusuvettä jota saadaan sivutuotteena tislatessa ruusun eteeristä öljyä.

Kukkaisvedet ovat vähän mystinen osa-alue, sillä niiden kemialliset komponentit ovat ”piilossa”. Kukkaisvesissä on pieninä pitoisuuksina samoja yhdisteitä kuin kasvin eteerisessä öljyssä, ja eteeriset öljyt koostuvat jopa sadoista eri yhdisteistä. Millä mekanismilla nämä yhdisteet hoitavat ihoa, jätetään se johonkin tulevaisuuden Karkkipäivä-artikkeliin (oikeasti kiinnostaa ;)), mutta tässä jutussa riittää kun kerron että Ruusuvesi kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa ja sillä on tuoksunsa kautta myös mieltä hellivä vaikutus. Olen käyttänyt Flow’n Ruusuvettä jo kuusi vuotta ja yksinkertaisesti rakastan sitä. Se ei jätä iholle mitään tuotetuntua vaan on täysin vesimäinen.

Herbinan Ruusu-kasvovesi sisältää sekin ruusuvettä, tosin veteen ”laimennettuna”. Muita hoitavia ainesosia ovat mm. glyseroli ja rauhoittava allantoiini. Tämä kasvovesi on monen suosikki. Se tuoksuu aivan ihanalta, tosin ruusuntuoksua on luotu myös hajusteilla, se ei tule pelkästään ruusuvedestä kuten Flow’n tuotteessa.

Evolven kasvoveden pH on kasvovesistä korkein, jolloin se ei toimi ihanteellisesti pH:n tasapainotukseen. (Ihon pH laskee toki itsestäänkin noin tunnissa tai parissa vesipesun jälkeen, kasvovedet vain vauhdittavat sitä.) Elvolve on kuitenkin ainesosiltaan suosikkikolmikostani monipuolisin ja hoitavin: se silminnähden rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta, kosteuttaa ja suojaa ihoa antioksidanteilla. Evolvesta lisää täällä.

HOITOVEDET: ”Esiseerumit”
Hoitovesi-nimellä kulkeva tuote sisältää periaatteessa samoja ainesosia kuin kasvovesi, mutta tiivistetymmässä muodossa ja usein korkeampina pitoisuuksina. Hoitovettä ei kannata käyttää puhdistuksen viimeistelyyn – varmaan sitä voisi, mutta siinä ei oikein ole järkeä koska hoitovedet ovat kalliimpia ja arvokkaammat pisarat kannattaa ennemmin käyttää seerumin tavoin.

Hoitovedet ovat koostumukseltaan hieman paksumpia kuin kasvovedet ja ne voi levittää kasvoille sormin vanulapun sijaan.

Lumenen Valo-hoitovesi kosteuttaa ja kirkastaa ihoa koivunmahlan, lakansiemenuutteen ja c-vitamiinin voimin. Whamisan fermentoituun teknologiaan perustuva, täyteläinen Deep Rich Toner sopii erityisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle ja sisältää mm. avokado- ja arganöljyä sekä korealaisen ihonhoidon tähtiainesosaa, galactomyces-hiivan uutetta.

KOSTEUTTAVAT SUIHKEET
Kosteuttava suihke sijoittuu hoitavuudessaan kasvoveden ja hoitoveden väliin ja kirvoittaa kenties ansaitustikin kysymyksen: tarvitseeko näitä nyt oikeasti niin monilla eri nimillä? Niinpä.

Kosteuttavissa kasvosuihkeissa on yleensä korkeampi pitoisuus humektantteja ja hieman sofistikoituneempi ainesosaprofiili kuin perus-kasvovesissä, mutta suihkepulloon pakattu laadukas kosteuttava kasvovesi (unohdetaan tosiaan ne alkoholipitoiset ja kuivattavat) ajaa käytännössä saman asian. Mutta kun nyt ollaan veden täyteisen kosteutustrendin keskellä, annetaan tilaa näille kaikille eri versioille. Ainakin jokainen löytää varmasti itselleen meluisimman! :)

Voisiko näitäkin käyttää puhdistuksen viimeistelyyn? Kyllä, mutta kuten hoitonesteen kanssa, se on taloudellisesti tyhmää sillä kosteussuihkeet maksavat kasvovesiä enemmän.

Olen ihastunut täysin näihin kolmeen Lumenen kosteussuihkeeseen ja niiden todella hienojakoiseen, usvamaiseen suihkeeseen. Ihastuminen tapahtui kuin varkain mutta viimeistään tänä kesänä saamani Valo-sarjan oranssi suihke lukitsi rakkauden.

Kaikki kolme tuoksuvat hyvältä ja jättävät ihon ihanan tuntuiseksi, mutta etenkin tuo Valo-sarjan Glow Refresh -suihke on ihotuntumaltaan, suihketyypiltään ja tuoksultaan erityisen onnistunut. Lumenelle näistä iso peukalo!

 

MISELLIVEDET
Misellivedestä avauduinkin juuri hetki sitten, tuote, jota en todellakaan näe lupaustensa mukaisena kaiken meikin ja lian poistajana vaan hieman pinta-aktiivisempana eli likaa irrottavampana kasvovetenä.

Tuotteesta riippuen osa on formuloitu erittäin hoitaviksi ja kosteuttaviksi, niin ettei niitä ainesosiensa puolesta edes erottaisi hyvästä kasvovedestä. Tällaisia ovat mm. L300- ja Estelle & Thildin misellivedet.

Katsotaan nopeasti erilaisten misellivesien koostumusten eroja.

GARNIER ja L300

Garnierin täysin synteettisessä, seitsemän ainesosan simppelissä misellivedessä on hoitavana aineena glyserolia ja loput aineet vastaavat tuotteen koostumuksesta, puhdistustehosta ja säilyvyydestä. Mukana myös kyseenalainen säilöntäaine, pari vuotta sitten paljon uutisissa näkynyt polyaminopropyl biguanide.

L300-misellivedessä on superkosteuttava kokoonpano sokeriyhdisteitä, ureaa (karbamidi) ja aminohappoja. Puhdistavana aineena mieto heksyleeniglykoli. SUOSIKKINI.

LV ja ESTELLE & THILD

LV:n misellivesi koostuu synteettisistä emulgaattoreista, estereistä, pinta-aktiivisista aineista ja säilöntäaineista. LV lupaa kosteutusta ja iho saa sitä humektanttisen glyserolin sekä pehmentävien esterien kautta. Hoitavampi kuin Garnier mutta ei yhtä kosteuttava kuin L300. Yksinkertainen, edulliselta näyttävä koostumus.

ESTELLE & THILDin luonnollisessa misellivedessä on hoitavina aineina aloe veraa, glyserolia sekä – ylläripylläri – PHA-happoa. PHA selittääkin varmasti sen alhaisen pään pH-arvoa. Tämän voi siis olettaa myös hyvin kevyesti kuorivan ihoa. Puhdistavana aineena cocamidopropyl betaine. TOINEN SUOSIKKINI.

LOVELY DAY – C-vitamiiniseerumin hyvä kaveri :)

Lovely Day -kasvovesi poikkeaa muista jutun kasvovesistä pH-arvollaan. Selvästi hapan pH 3 yhdistettynä glukonolaktoniin (PHA-happo) tekee siitä kevyesti kuorivan (glukonolaktonin pitoisuus on pidetty alhaisena koska kasvovesi on tarkoitettu päivittäiseen käyttöön) – JA, se sopii erinomaisesti myös laskemaan ihon pH:n optimitasolle mikäli käytät askorbiinihappoon pohjautuvaa C-vitamiiniseerumia :) Askorbiinihappohan vaatii alle 3,5 pH:n ympäristön imeytyäkseen ja vaikuttaakseen optimaalisesti (lisää aiheesta tässä postauksessa).

Mikäli haluan madaltaa ihon pH:n ennen AHA-happokuorintani käyttöä, käsittelen ihon Estelle & Thildin misellivedellä, jonka pH (4) vastaa hydroksihappojen vaikutusaluetta. Todellisuudessa en kuitenkaan usein tee tätä askelta, mutta jos haluaisin hifistellä… ;) L300-misellivesi sopisi sekin hommaan pH:nsa puolesta, mutta koostumus on sen verran hoitava että ihon pintaan jäävät humektantit saattavat miedontaa happokuorinnan vaikututusta.

Joko tuli tarpeeksi nörtteilyä? ^_^

Loppuun vielä poimintani kaikille teille jotka eivät hifistele vaan etsivät yksinkertaisesti hyvää, halpaa ja mukavasti kosteuttavaa kasvovettä jonka löytää helposti tavallisesta päivittäistavarakaupasta tai apteekista. Kaikki sattuvat myös olemaan kotimaisia! :) Mikään näistä ei jätä ihoklähmää vaan ovat raikkaita ja vesimäisiä.

SANNIN TÄRPIT

HERBINA Ruusu-kasvovesi. 5,90€ / 200 ml. Esitelty ylempänä.

ERISAN -kasvovesi. 5,50€ / 200 ml. Tämän yksinkertaisemmaksi ei kasvoveden resepti juuri mene: kaikille ihotyypeille sopivassa viiden ainesosan superhellävaraisessa kasvovedessä on kosteuttavaa pantenolia ja hyaluronihappoa sekä rauhoittavaa allantoiinia. Plus vesi ja kaksi säilöntäainetta, joista toinen myös pehmentää. Hajusteeton.

Toinen hyvin samankaltainen, edullinen ja hajusteeton kasvovesi on LACTO LINEN. Siinä on samat ainesosat kuin Erisanissa + aloe veraa ja maitohappoa.

YA NATURAE kasvovesi. 10€ / 150 ml. Raikas, kevyesti puhdistava ja kosteuttava ekosertifioitu kasvovesi sisältää koivunmahlaa ja mustaherukan siemen- ja ruusunmarjaöljyä. Mieto, miellyttävä tuoksu. Saatavuus Yliopiston Apteekit.


Jos sinulla on kotona tyhjä suihkepullo, kannattaa laittaa korkillisessa purkissa myyty kasvovesi sinne ja käyttää suihkutellen. Muista: kasvoveden kanssa ei pidä kitsastella – suihkuttele naama ihan reilusti märäksi, taputtele pisarat ihoon ja levitä hoitotuote päälle kun iho on vielä kostea (ei märkä). Jo tämä tekniikka on kuin ”köyhän miehen” seerumi, kasvovedellä saa lisättyä ihon kosteuspitoisuutta ihan maagisesti kun ei hinnaile :) Kokeile ^_^
Muita kasvoveden suurkuluttajia? :)
Kertokaa lemppareitanne!

Kommentit (53)
 1. Tästä jäi uupumaan edullisten kotimaisten kasvovesien tähti, nimittäin LactoLinen hajusteeton… Aivan huippua! Saa tosin enää vain harvoista ja valikoiduista paikoista, mm. Tokmannilta.. Voittaa Erisanin ja LV:n.

  1. Kiitos kun muistutit, Lacto Line on myös tosi hyvä halpiskasvovesi! Se jäi postauksesta kun minulla ei enää ole sitä ja keskityin vain näihin jotka ovat kuvissa, mutta lisäsin sen nyt vielä tärppeihin.

   1. Itse asiassa viime kerralla olen löytänyt tätä Sokokselta. Oli vielä alessa ja maksoi muutaman euron peräti. Näitä halpoja raaskii läträtäkin kunnolla. Pitänee kokeilla Herbinaa, rakastan ruusutuoksuja. Yksi kokeilemisen arvoinen essence voisi olla myös Bodyshopin British Rose.

 2. Itse kuulun niihin kasvovetistelijöihin, joille on alkoholipitoisuus on määrittänyt puhtauden tason, koska rasvoittuva iho on mukava kuivattaa alkoholeilla. Noh, nyt sitten sinun ja vähän virvenkin hehkutukset kerroksellisuudesta ja kosteutuksesta on alkaneet pinttyä mieleen ja lähes 30-vee iho alkaa protestoida alkoholiin. Nyt sitten on yritetty ostaa kosteuttavia, mutta se tunne: kosteuttava = maitomainen ja kun kasvoveden jälkeen ihon pitäisi olla raikas. Ääääh. Jospa otan näistä tuotteista jonkun vinkin ja lopputulos kasvoilla olisi jotain muuta kuin kiristävä tai lälly :)

  1. mutta se tunne: kosteuttava = maitomainen ja kun kasvoveden jälkeen ihon pitäisi olla raikas.

   Samaistun tähän tosi hyvin, koska itsekin koin todella pitkään kaikki vähänkään lähmää eli ”tuotetuntua” jättävät kasvovedet vastenmielisinä. Sittemmin olen sisäistänyt, että tuo lähmäisyys ja nahkeus liittyy kasvoveden iholle jättämiin humektantteihin eli on suoraan verrannollinen sen hoitavuuteen ja kosteuttavuuteen.

   Jos kasvovedestä jää iholle ”tahmaa”, se kertoo siitä että kyseessä on erittäin kosteuttava kasvovesi ja siinä on korkea pitoisuus humektantteja. Esimerkiksi glyseroli ja hyaluronihappo ovat luonnostaan ”tahmean” tuntuisia, joten jos niitä on tuotteessa paljon, iholle jää hieman lähmäinen tunne.

   En voi väittää että edelleenkään pidän tätä iholle jäävää tuotetuntua erityisen miellyttävänä, mutta nyt en enää välttele sitä ja ymmärrän, että se liittyy kosteuttaviin ainesosiin :)

   Lemppareihini kuuluu kuitenkin edelleen myös raikkaampia kasvovesiä, ja esimerkiksi Flow’n Ruusuvesi, Evolven kasvovesi ja lopussa mainitsemani tärpit Herbina, Erisan, Lacto Line ja YA Naturae ovat sellaisia, jotka eivät jätä iholle tahmaa, tai jos jotain tuotetuntua jää, se on hyvin minimaalinen. Näissä kasvovesissä siis veden osuus on suurempi ja humektanttien pienempi kuin ”lähmäkasvovesissä” :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *