Suuri fetatesti – juustot sokkotestissä

Järjestin Suomi-Kreikka-yhdistyksen illanistujaisissa yllätysohjelmanumeron; fetajuustojen sokkomaistajaiset. Jep, olen varsin viehättynyt sokkotesteihin ^_^

Kreikan ystävät jos ketkä varmasti osaavat arvioida eri feta-juustojen makua ja laatua.

Ujutin testiin myös pari ”feikkifetaa” eli ns. salaattijuustoa, mutta en kertonut siitä osallistujille. :) Halusin nähdä, erottaisivatko maistajat epäaidon fetan aitojen joukosta.

Itse suosin muutaman merkin ”feikkifetaa”, ja toinen niistä oli mukana testissä. Hauskaa kyllä, sokkona maistellessa tämä suosikkini ei maistunutkaan kovin kummoiselta :)

Olisin halunnut testiin mukaan myös K-Menun salaattijuuston joka myös on minusta ihan maukasta, mutta lähikaupassani ei tällä kertaa ollut sitä.

Mukana kisasivat nämä juustot.

Lidlistä edustaa poikkeuksellisesti kaksi juustoa; Milbonan aito feta sekä Milbonan Greek Style Salad Cheese.

Olympus on testin juustoista ainoa merkki joka valmistaa itse juustonsa, se on pitkän linjan kreikkalainen meijeri. Muut merkit ostavat juuston alihankintana ja brändäävät sen itse.

Aito feta on aina Kreikasta, valmistettu lampaan tai lampaan sekä vuodenmaidosta ja PDO (Protected Designation of Origin) -sertifioitua. Feikit on usein valmistettu lehmänmaidosta.

Milbona, Rainbow, Xtra ja Olympus – mikä juusto voitti? Erottuivatko ”huijarit” joukosta?

Viidestä juustosta kaksi oli epäaitoa, Xtran ja Lidlin salaattijuustot. Näistä Lidlin epäaitoutta ei keksinyt kukaan, kun taas Xtra paljastui maistajien suussa heti ”väärennökseksi” ja valittiin yksimielisesti huonoimmaksi juustoksi koko joukosta.

Voittaja oli… RAINBOW’N LUOMU-FETA.

Katsotaan mitä Kreikan ystävät sanoivat!

1 OLYMPUS FETA

Lampaan- ja vuohenmaito. Rasvaa 23%, suolaa 2,2%

”Pehmeä, voimakas ja raikas jälkimaku”.

”Mieto, vähän mauton”.

”Paras”.

”Paras, pehmeä.”

”Sopivan hyvä.”

”Toiseksi paras.”

”Toiseksi paras.”

”Sopivan suolainen.”

Sanni: ”pehmeä, väriltään valkoisin, mieto, neutraali.”

2 MILBONA SALAD CHEESE

(Lehmän)maito. Rasvaa 20,5%, suolaa 2,2%

”Parempi kuin eka, makea”.

”Tasainen.”

”Tavallinen.”

”Huonoin.”

”Kermaisempi kuin ensimmäinen.”

”Kova.”

”Paras.”

”Suolainen, pehmeämpi kuin ensimmäinen.”

Sanni: ”Maultaan aika samanlainen kuin edellinen, eli vähän tylsän ja arkisen makuinen. Koostumus tosi pehmeä. Väri kellertävä.” (Tämä on oma suosikkini feikki-fetoista, ostan tätä tosi usein. Pehmeä koostumus sopii erityisen hyvin pannulla paistettaviin ruokiin.)

3 XTRA SALAATTIJUUSTO

Lehmänmaito. Rasvaa 21%, suolaa 2,9%

”Kovahko, ei voimakas, vähän karvas.”

”Vähän kumimainen”.

”Mieto, mauton”.

”Saisi olla vähemmän suolaa.”

”Kova.”

”Suolainen, kumimainen.”

”Kumimainen, tämä ei ole fetaa?”

Sanni: ”Kumimainen, kova, aika tympeän makuinen. Koostumus tuntuu inhalta, tästä huomaa heti ettei ole aitoa fetaa. Huonoin.”

4 MILBONA FETA

Lampaan- ja vuohenmaito. Rasvaa 23%, suolaa 2,2%

”Paras”

”Rakeinen, jälkimaku makea”.

”Aika hyvä, makea”.

”Pehmeä.”

”Aito, enemmän makua.”

”Suolaa ja muuta makua.

”Kitkerähkö”.

Sanni: ”Pehmeä, arkisen ja neutraalin makuinen.”

5 RAINBOW LUOMU FETA

Lampaan- ja vuohenmaito. Rasvaa 23%, suolaa 2,8%

”Pehmeä, jälkimaku suolaisen makea”.

”Paras, maukas.”

”Murea.”

”Hyvä, paras!”

”Paras.”

”Hyvä, makea aromi.”

Sanni: ”Paras, pehmeä ja kaikkein murenevin koostumus, aromaattinen. Väri valkoinen.”

Voittajajuusto salaatissa :)

Rainbow’n luomufeta on todellakin hyvää ja aromikasta ja aika lailla täydellisesti murenevaa.

Tämän illan jälkeen Rainbow sai ainakin Tampereelta uuden joukon feta-asiakkaita ^_^

YHTEENVETO:

Mikä on teidän lempparifetanne? Tai ”salaattijuustonne”?

Lue myös:

Raejuustot sokkotestissä

treeni-ja-ravinto onnellisuus
Kommentit (21)
 1. Omasta mielestäni paras fetajuusto tällä hetkellä on Pirkka Parhaat -sarjan Feta. Mutta ongelmana monissa, ja tuossakin, on että laatu vaihtelee. Eli tietty erä voi olla parempi tai huonompi kuin toinen.

  1. Munkin lemppari on Pirkka parhaat -feta 😍

  2. Täällä myös yksi Pirkka Parhaat fetan ystävä :)

  3. Jep täällä kans yks Pirkan nimeen vannova! Tuo Parhaat-tuotesarja on muutenkin monessa asiassa osoittautunut hyväksi.

   Toinen suosikki on Lidlin Eridanous-merkin feta.

   1. Pirkan Parhaat -sarja on kyllä hyvä :)

    Lidlin Eridanous-fetaakin on tullut syötyä, ja aloin nyt ihan miettimään onko mun lähi-Lidlissä enää Eridanousta lainkaan, havahduin siihen etten ole ostanut sitä aikoihin vaan aina tulee otettua tuo Milbona. (Onkohan Milbona halvempi..? :p)

 2. Tekisitkò postauksen resepteistà joihin laitat Fetaa? Feta-ruoat ovat nii-in hyvià ja sulla saattaisi olla kivoja uusia reseptejà :-)

  1. Mun feta”reseptit” on sen verran arkisia ja soveltavia, ettei niistä ehkä ole ihan blogijulkaisuksi :) Käytän fetaa pääsääntöisesti kahdella tavalla: joko salaateissa perinteiseen tapaan tai lämpimissä pannuruoissa eli ”mössöissä” (yksi esimerkki tällaisesta tässä postauksessa).

   Lempiruokaani ovat pannussa paistetut tai uunissa paahdetut kasvikset + jokin proteiinin lähde (se on simppelin arkiruokani perusresepti), ja hyvin usein lisään pannulle tai uunin pellille fetamurua tuomaan ruokaan täyteläistä aromikkuutta, suolaisuutta ja hapokkuutta.

   Esimerkiksi tällainen on oikein maukas setti: paahdettua bataattia + parsakaalia + paprikaa + fetaa (lisää feta pannulle / uuniin vasta loppuvaiheessa ettei sula ihan kokonaan) ja proteiiniksi vaikka tonnikalaa tai savulohta. Ainekset sekaisin lautasella ja ääntä kohti :)

   Kreikassa yksi ehdottomia fetaa sisältäviä lempiruokiani on (alunperin turkkilainen) imam bayildi, jossa on uunissa kypsennettyä munakoisoa, sipulia, valkosipulia, tomaattia, tuoreita yrttejä kuten minttua tai persiljaa ja päällä fetaa. Feta ei itse asiassa kuulu alkuperäiseen turkkilaiseen reseptiin (koska feta ei ole Turkista ;)) mutta kreikkalaiset lisäävät fetaa lähes aina imamiin, ja siitä tulee vielä parempaa *slurps*

   Täällä yksi imam-resepti: https://kotiliesi.fi/resepti/pyortynyt-imaami-imam-bayildi/

   1. Loistava ajatus tämä feta -testi 😋 – lämpimät kiitokset siitä !
    … erinomainen juttu myös tuo linkki ’imaamin’ reseptiin 👍👍👍👍

    1. Onkos teidän perheellä Jukka lempparifetaa? :) Ja nyt ”rouva Jukan” pitää ehkä kokata tytöille imaamia…! ^_^

     1. Heh, tuon ’imaamin’ suhteen perheen nuorimmilla taitaa jo ollakin odotuksia ilmassa… 😉🍽
      Meillä on tuo Olympuksen feta kyllä ollut aika usein pöydässä ja kaikki siitä tykätään (eli lähes aina tuntuu, että se loppuu kesken :) Plussa myös laktoosittomuudesta.

      Ps. jännä havainto, että Kreetalta oli lähes mahdotonta löytää tavernoista imaamia, kun taas Dodekanesian puolella sitä on ollut todella useissa paikoissa ruokalistoilla; lisäksi vieläpä jokseenkin poikkeuksetta erittäin herkullista 👍

      1. ’imaamin’ suhteen perheen nuorimmilla taitaa jo ollakin odotuksia ilmassa…

       Standardi jo kohdillaan ;) ;D

       Ps. jännä havainto, että Kreetalta oli lähes mahdotonta löytää tavernoista imaamia,

       Onpa jännä tosiaan…! Mä olen ollut Kreetalla niin vähän etten ole ehtinyt kiinnittää asiaan huomiota.

       1. Täytyy kyllä myöntää, että noiden ’imaamien’ valmistamisen suhteen tunnen jonkin asteista suorituspainetta, koska mulla on aika kovan tason benchmark saavutettavana (ylittämisestä turha edes haaveilla 😉) :
        Apostoliksen ’imaamit’ Leroksella… siellähän kävi viime kesänä niin, että jälkikasvu kumpikin oman ’imaaminsa’ ensin illalliseksi syötyään siinä jälkiruokia mietittäessä päätyivät tilaamaan vielä kolmannen ’imaamin’, jonka sitten jakoivat hyvällä ruokahalulla puoliksi. Mielestäni tässä on huomionarvoista se, että tarjolla olisi ollut myös tavanomaisempia lasten jälkkäriherkkuja (esim. jäätelöä), mutta ’imaami’ vei voiton 😋
        Rima on siis aika korkealla… ehkäpä täytyy ensin valmistaa ’salaa’ pieni koe-erä ja jos maistuu herkulliselta, niin vasta sitten kokata koko perheelle, heh! 👍 🍆🍆🍆🍆

        1. 😊😊

         Off topic mutta huomaan usein ajattelevani Lerosta hyvin lämpimästi <3 Viime huhtikuinen vierailu jätti todella positiivisen fiiliksen. Tulen palaamaan! <3

         1. ❤️ 🇬🇷

   2. Joo pyòrtynyt imaami on tuttu, tehdààn sità aina silloin tàllòin, ai ettà on hyvàà. Reseptistà tulee kreikkalainen kun murustaa fetaa pààlle :-D Màkin voin jakaa yhden simppelin ohjeen: fetan pààlle voita, oreganoa ja valkosipulia, mikron kestàvàà kelmua ja mikroon (tarkkaa aikaa en nyt muista, koska mies tekee tàtà, muutama minuutti niin ettà voi sulaa) tulee tosi hyvàà ja sopii suolaiseksi vaikka kasvisten kanssa. Sòimme tàtà kerran Kreikassa ja siità làhtien ollaan tehty itsekin.

    1. Ommnomm, kuulostaa herkulta..! Voita ja fetaa, tällaista komboa en olekaan ennen maistanut, mutta voin kuvitella että on hyvää! (Voi ei huononna mitään ruokaa :D) Täytyypä kokeilla :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *