Karkkipäivä
Karkkipäivä

Suurella sydämellä: San Francisco Bay Area

Päivämme Bay Arealla menivät nopeasti ja tätä kirjoittaessani istun junassa kohti San Luis Obispoa (…sekä kahvilassa Santa Barbarassa, jossa sain jutun vihdoin loppuun päiviä myöhemmin :)).

Saattoi jälleen kerran vain todeta, että Friscon ja sen lähiympäristön kaltaisella alueella ehtii viiden päivän aikana maistaa vain pienen murusen seudun tarjonnasta ja listata semiturhautuneena kuinka kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä riittäisi vähintään kahdeksi viikoksi. Edellisellä kerralla viivyin Friscossa myös viisi päivää.

    sanfranoakland_kuvat1

Bay Arealla viitataan alueeseen San Franciscon lahden ympärillä ja lähietäisyydellä. Alueeseen kuuluvat Friscon itsensä lisäksi lahtea reunustavat kaupungit Oakland ja Berkeley sekä Golden Gate -sillan pohjoispuolella sijaitsevat Marin County luonnonpuistoineen ja Sonoman ja Napan laaksot tunnettuine viinialueineen.

Seutu on kuin minulle räätälöity kohde. Täällä on kaikkea mikä kiinnostaa minua matkaillessa (ja elämässä ylipäänsä): kulttuuria, arkkitehtuuria, upeita vaellusmahdollisuuksia, hyvää ruokaa, viehättäviä viinikyliä ja kuvauksellista rannikkoa. Huom, ei uimista vaan kauniiden, tuulisten (ja kylmien) rantojen ja surffareiden ihailua. :) Alueella yhdistyvät miellyttävässä ja lopulta suhteellisen kompaktissa paketissa urbaani kaupunkikulttuuri, luontoelämykset ja kulinaristiset nautinnot. My kind of place!

sanfranoakland_kuvat2

Päivän voi aloittaa patikoimalla tuhatvuotisten punapuumetsien keskellä, nauttia lounasta trendikkäässä fuusioravintolassa Oaklandin Grand Avenuella ja päättää päivä shoppaillen San Franciscon Union Squarella. Siinä välissä ehtii vielä käydä moikkaamassa merileijonia Fisherman’s Warfilla ja ihailla Golden Gaten klassista siluettia, jos on oikein tehokas.

Ihmiset täällä pursuavat niin ihanan positiivista energiaa että jäyhä suomalainen ei voi kuin sulaa. Vaikka pidän itseänikin positiivisena, ihmisten myönteinen asenne ja sosiaalisen olemisen rento vaivattomuus tekevät vaikutuksen. Amerikkalaisten sosiaalisuus on totta kai tunnettu käsite, mutta itse myönnän helposti ajattelevani tämän myönteisyyden olevan osittain myös pinnallista, opittua rutiinia, sellaista vähän feikattua pintakiiltoa. ”Kuuluu hymyillä ja olla avoin ja iloinen”. Tällä reissulla tunne ei ole kertaakaan ollut läsnä. Kohtaamiemme ihmisten lämpö ja tapa tehdä kaikkien olo tervetulleeksi on ollut käsin kosketeltavaa.

Paikallisten vilpitön ylpeys, innostus ja välittäminen omaa kotikaupunkiaan ja yhteisöään kohtaan on äärettömän inspiroivaa. Amerikkalaisten yleissivistystä moititaan ja ehkäpä moni heistä ei tiedä Norjan pääkaupunkia, mutta ainakin he ovat kiinnostuneita omasta ympäristöstään ja kohdistavat energiaa ja resursseja alueensa kehittämiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Hieno esimerkki tällaisesta on mm. monella alueella tai paikkakunnalla järjestettävät viikottaiset iltatapahtumat jotka vetävät porukkaa kuin meillä festivaalit konsanaan. Tunnelma on katossa ja se kuuluisa ”love thy neighbor” –tunne lämmin ja tiheä kuin pitkään haudutettu äidin keittämä kaurapuuro.

idoakland

Viiteen päivään Bay Arealla mahtui seuraavaa:

Patikointia luonnonpuistoissa: Redwood Regional Park ja Sibley Volcanic Preserve Park

Kalifornialaisten viinien maistelua

Retki Sausalitoon

Allasbileet ystävieni aidossa 60-luvun pool party -talossa

Tutustumista Oaklandiin paikallisen vapaaehtoisjärjestön Urban Path –kävelyllä

Klassinen San Franciscon turistikierros

Mountain View Cemeteryn ihastelua Oaklandissa

Hyvää ruokaa paikallisesta clam chowderista vietnamilaiseen ja välimerelliseen (joka päivän joka aterialle voisi valita erilaisen ravintolan..)

sanfranoakland_kuvat4

Downtown Oakland

Friscoa työväenluokkaisempi, ”arkisempi” Oakland ei häikäise vierailijaa Friscon kaltaisella uniikilla kaupunkimiljööllä ja maailmanluokan kulttuuritarjonnalla, mutta on ehdottomasti vierailun arvoinen. Noin Helsingin kokoinen kaupunki yllättää pikkukaupunkimaisuudellaan ja rentoudellaan, ja tarjoaa kiinnostavia kohteita etenkin puistojen ja luontokohteiden ystäville.

San Franciscosta pääsee Oaklandin keskustaan 15 minuutissa nopealla, lahden ali kulkevalla BART-junalla.

Downtownin alueella must-kohteita ovat vehreä Merrit-järvi ympäristöineen joka on kuin Oaklandin oma ”Central Park” sekä Oakland Museum Of California, etenkin joka perjantai järjestettävä ilmainen Friday Nights at OMCA -tapahtuma. Musiikkia, tanssia, street foodia, ihmisiä, lämpöä. <3

sanfranoakland_kuvat5

Mountain View

Mountain View Cemetery Rockridgen kukkuloilla on Oaklandin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Puistomaisen, vehreillä kukkuloilla polveilevan kauniin hautausmaan on suunnitellut sama heppu kuin New Yorkin Central Parkin. Hautausmaan korkeimmilta kohdilta avautuvat upeat maisemat lahden yli San Franciscoon. Ihmiset tulevat tänne jopa lenkkeilemään ja picnicille, ja hautausmaalla järjestetään tapahtumia kuten vuotuinen Kurpitsafestivaali ja Joulun valojuhla. Voivatpa lapset käydä siellä tervehtimässä myös Joulupukkia. Vähän erilainen hautausmaa aktiviteetteineen. :)

sanfranoakland_kuvat3

Redwood Regional Park ja Sibley Volcanic Regional Preserve Park

Patikoinnin ystävät suuntaavat kaupungin yläpuolella kohoaville kukkuloille jotka tarjoavat kymmeniä kilometrejä luonnonpuistoja ja merkittyjä vaelluspolkuja. Sibley Parkista on kirkkaalla säällä alueen huikeimmat näkymät Golden Gate –sillalle ja San Franciscoon.

oakland_omca_img_1914

Paras ”matkamuisto” tältä Bay Arean reissulta on kuitenkin ihmiset: ystävien kanssa vietetty aika ja paikallisten mieletön energia. Golden Gate Park ja monet muut alueen klassiset nähtävyydet jäivät ehkä väliin tällä kertaa, mutta en vaihtaisi niitä hetkiin jotka vietimme Sheilan luona pool partyilla, hautausmaalla kävellen, Oaklandin lähiöitä kierrellen ja äidin lapsuudenystävän keittiössä Claremontissa sienimunakkaan kypsyessä hellalla. :)

.

Blogi muuttaa 1.12. osoitteeseen http://blogit.terve.fi/karkkipaiva/

Kommentit (8)

 1. HK

  Ihana oli lukea tätä, itse olen viettänyt kaksi vuotta täällä san franciscossa ja vaikka aluksi en tykännytkään, nyt olen aivan rakastunut. Ihana kuulla että sulla oli positiiivinen kokemus. Mainitsen kuitenkin (tiesit varmaan jo), että Oakland on Amerikan 3.vaarallisin kaupunki, ja mun amerikkalaiset ystävät ei mielellään edes aja kaupungin läpi, saati sitten downtowniin kävelemään. Itse oon käynyt pari kertaa oaklandin yöelämässä ja kaikki oli ihan fine mutta tuo on semmoista aluetta missä naisten varsinkaan suositella kävelevän yksin myöhään. Mutta järjen kun pitää päässä ihan niinku missä vaan ni pärjää varmasti. :)
  Toivottavasti reissusi on ollut kaikinpuolin onnistunut!

  • Sanni

   Ohoh, et aluksi tykännyt..? Saako kysyä millaiset fiilikset sinulla oli alussa, mikä Friscossa oli ikävää..?

   Oakland on Amerikan 3.vaarallisin kaupunki, ja mun amerikkalaiset ystävät ei mielellään edes aja kaupungin läpi, saati sitten downtowniin kävelemään.

   Mä ymmärsin Sheilan ystävien puheista että tuo vaarallisuus on menneitä aikoja ja kaupunki on jo pitkään yrittänyt irrottautua tuosta assosiaatiosta, koska nykyisyys on jotain muuta. Toiset eivät ole ”menneinä aikoinakaan” kokeneet kaupungissa mitään pelottavaa tai uhkaavaa, äitini ystävä Outi on asunut Oaklandissa vuodesta 1972 ja hän kertoi ettei ole vuosien aikana koskaan kokenut mitään uhkaavaa. Varmasti Oaklandissa on vähemmän turvallisia alueita niinkuin missä tahansa suurkaupungissa, mutta miksi kukaan vasiten sellaisille hankkiutuisi… ellei sitten etsi jännitystä ^_^

 2. Jenna

  Tää oli tosi kiva postaus :) Olen menosa helmikuussa San Fransiscoon ja kaikki vinkit sinne otetaan vastaan!

  • Sanni

   :) :) Minäkin haluaisin jo uudelle reissulle sinne, jäi ihan vaivaamaan kun niin paljon jäi taas näkemättä…!

 3. Jonttu

  Voisin kyllä lähteä noille patikointikierroksille – luontokohteet kiinnostavat aina. :)

 4. VerdeL

  Kyllä San Franciscossa kannattaa ilman paikallisopasta olla vähän varovainen mihin junaan itsensä pistää ilta-aikaan. Ettei vahingossa ota sellaista, joka menee vaikka ghettoalueiden läpi, joita Oaklandissa todella on. Tämä siis sinisilmäisille nuorille matkailijoille tiedoksi.
  Itse olen nuorena joutunut juurikin tilanteeseen, jossa luotin liikaa julkisiin ja olin hetken jumissa ghetossa. Todella pelottava tilanne. Yksi ystävällinen kulkija minut sieltä pelasti, mutta en todellakaan suosittele.
  Olen myös ollut USA:ssa tilanteessa, jossa koputellaan auton ovia epämääräisten katutyyppien taholta ihan ok alueella. Ei muuta kuin ovi lukkoon ja kaasua. Olin paikallisen kanssa silloin. Suomessa kun ei tuollaisiin tilanteisiin joudu, niin ei ehkä ymmärrä sitä miksi on joitain alueita, mistä ei haluta ajaa. Mutta ei paljon viitsi lähteä, jos ei uskalla pysähtyä liikennevaloihin.
  Mutta mukava kuulla, että Oaklandin keskusta ja puistot on ihan suht turvallisia. Ennen tätä kirjoitusta en olisi uskaltanut mennä.

  • Sanni

   Etkö olisi uskaltanut mennä Lake Merritille..? Siellä perheenäidit työntävät rattaita ja koululuokat istuskelevat nurmikolla syömässä eväitä, mulle tuli siitä fiilis oikein perinteisenä perheystävällisenä puisto/virkistysalueena. En toki tiedä millaiseksi Merrit muuttuu pimeän tullen. Olen elämässäni käynyt myös monissa oikeasti pelottavissa puistoissa joissa ei tosiaan tee mieli kävellä edes päivällä, Ateenassa mm. on sellaisia. No mutta summa summarum, maalaisjärki kannattaa totta kai pitää mukana kaikissa tilanteissa ja missä vain voi joutua hankaluuksiin tietyillä alueilla. Mielestäni kirjoitukseni ei rohkaissut ketään lähtemään yksin illan viimeisillä junavuoroilla Oaklandiin :) Se juna joka menee San Franin keskustasta Oakin keskustaan ei mene ghettojen läpi vaan pysähtyy lahden alitettuaan vain yhdellä pysäkillä (West Oakland) ennenkuin on jo keskustan pysäkeillä (19th ja 12th Street). :)

   Ymmärsin toki että tarkoitat neuvoillasi hyvää, ja ainahan maalaisjärjen käytöstäkin on hyvä muistuttaa :) Oaklandissa käy paljon turisteja ja rikollisuutta on muissakin suurkaupungeissa, siinä mielessä pidän vain turhana lietsoa erityishuolta juuri tämän Bay Arean kaupungin suhteen. (Ja tämä kommentti on tarkoitettu vastarepliikkinä myös ylempänä kommentoineelle HK:lle).

 5. Coconut

  Itselleni jäi parin vuoden takaisesta Amerikan reissusta just samanlainen fiilis, että ihmisten ystävällisyys oli oikeasti aitoa. :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.