Karkkipäivä
Karkkipäivä

Suomen suosituin rahka on…

…Valion Pehmeä Rasvaton Maitorahka.

917 henkilöä vastasi Karkkipäivän Suureen Rahkakyselyyn ja tulos oli selvä. Valio on suomalaisten ykkösrahkamerkki.

Tulos ei varmaankaan yllätä. Valio on kotimainen jokaisen tuntema brändi, ja Suureen Kotimaiseen luotetaan. Maustettujen kategoriassa Valio hävisi islantilaiselle Skyrille – joka tosin ei erilaisen hapatteensa johdosta ole varsinaista rahkaa.

Entäpä kysymys maustettu vs. maustamaton? Moni argumentoi Proteiinirahka-postauksen kommenteissa maustettujen rahkojen puolesta, todeten ensinmainittujen olevan nimenomaan välipalarahkoja ja maustamattomia käytettävän ensisijaisesti leivontaan ja ruoanlaittoon. Rohkenin olla eri mieltä.

Kumpi voitti kyselyssä?

idMaustamatonMaustettu_rahkat

Maustamaton. Sen valitsi 79% vastanneista.

Perusrahkan kiistattomasta suosiosta kertoo myös sivupalkin kysely; 1395 vastanneesta 1140 valitsee maustamattoman.

Vastaukset_Rahkakysely_1

Kiinnostavaa. Runsaasta ja yhä vain kasvavasta maustettujen ja makeutettujen rahkojen valikoimasta huolimatta vanha kunnon perusrahka on pitänyt pintansa ja säilyttänyt asemansa ykkösenä.

Vaikka maustamatonta rahkaa totta kai käytetään myös ruoanlaitossa, olen itse siinä uskossa, että suurin osa maitorahkasta menee kuluttajalla sellaisenaan syötäväksi. Kuinka monipuolisesti rahkaa ylipäänsä käytetään suomalaisessa ruoanlaitossa? Rahkapullaan ja -kakkuun, juustokakkuun. Uuniperunan täytteeseen, piirakkapohjaan ja kastikkeisiin. Moni suomalainen syö rahkaa päivittäin, mutta kuinka monen kotona tehdään päivittäin rahkapullaa tai rahkakastiketta? :)

Näki rahkan roolin keittiössään miten hyvänsä, niin tämä ruoka-aine on nyt proteiinibuumin myötä pinnalla. Se on varmaa. Ehkä rahkapullankin voi tässä valossa nähdä terveysruokana :D Hei, siinähän on proteiinia! ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viimeisimmässä Yhteishyvä-lehdessä oli myös juttua rahkoista.

Ja uusin Me Naiset -lehti on huomioinut Proteiinirahka-keskustelun viitaten Karkkipäivään. ;)

.

Käydään sitten läpi kyselyn tulokset. Kuvakaappaukset on otettu aamulla jolloin vastaajia oli 904. Päivän aikana tulleet 13 vastausta eivät muuttaneet prosenttien jakaumia. ;)

Vastaukset_Rahkakysely_2

Ykkössijalla Valio, kakkosena Ehrmann (jonka itse olisin veikannut nappaavan ykkössijoituksen, kaikki tutut vannoo Ehrmannin nimeen) ja kolmantena Milbona.

Omat suosikkini ovat Milbona ja Rainbow, niiden valikoimaan kuuluvat Suomen rasvapitoisimmat rahkat. Milbonan täyteläisessä on 4,3 prosenttia rasvaa, Rainbow’n Kermarahkassa 10%. Valion täyteläinen 2,3 prosentillaan ei pärjää näille minun lautasellani, sen maku on saksalaisiin verrattuna ”piimäinen” ja rakenne löysä.

Seuraavaksi kartoitin kyselyssä kunkin useampaa maustamatonta rahkatyyppiä tarjoavan merkin suosituimman rahkan.

Voittaja_Valio

Valio: Pehmeä rasvaton maitorahka. Täyteläinenkin sai hyvin menestystä.

Voittaja_Pirkka

Pirkka: Rasvaton mieto maitorahka.

Vastausvaihtoehdoissa oli mukana myös K-Menun rahka, niputin sen yhteen Pirkan kanssa kun kummatkin ovat Ruokakeskon omia brändejä.

Voittaja_Arla

Arla: Protein pehmeä maustamaton rahka.

Arlalla on muuten Ruotsissa aivan erilainen rahkavalikoima kuin Suomessa. Kesella-brändinimen alla myytävissä rahkoissa ei näitä Suomessa fanitettuja rasvattomia ole lainkaan, vaan maustamatonta saa 1%- ja 10%-prosenttisina ja maustetuissa on 7,5-7,8% rasvaa. Ruotsissa maitorasvasta ei olla yhtä huolestuneita kuin Suomessa.

Minä syön aina Ahvenanmaalla ollessani Kesellan ”kymppiä”, se on ihan hyvää – mutta ei hakkaa sekään Milbonaa ;)

Johon pääsemmekin seuraavaksi.

Voittaja_Milbona

Milbonan täyteläinen ja rasvaton saivat lähes yhtä paljon ääniä.

Rahka_

Mums! Minusta Milbonan Quark 4,3% hipoo lähes täydellisyyttä. Sopivan tanakka koostumus ja pehmeä, puhdas maku jossa vain hyvin miedosti hapokkuutta (voiko rahkasta sanoa ’hapokas’? :p Mitä eroa on ’happamalla’ ja ’hapokkaalla’?).

Rainbow’n Kermarahka on hyvin samantyylinen maultaan, mutta rasvapitoisuutensa puolesta enemmän jälkkärimatskua.

Voittaja_Juustoportti

Juustoportti: Luomu maitorahka.

Juustoportin rahkat ovat kyselyn maustamattomista ainoat, joiden rasvapitoisuudeksi ilmoitetaan pyöreä nolla.

Voittaja_Maitokolmio

Maitokolmio: Maitorahka 0,3%.

Kiinnostavaa; Maitokolmion rahkavalikoimassa perusrahka voitti pehmeät ja miedommat versiot, kun muilla valmistajilla pehmeä versio nauttii järjestään suurempaa suosiota.

Voittaja_S-Ryhma

S-Ryhmän omat merkit: Rainbow maitorahka 0,3%.

Rahka_marjoilla

Seuraava kysymys oli itsestäänselvyydessään aika tarpeeton, mutta tulipahan selvitettyä:

Mikäli syöt pääsääntöisesti maustamatonta rahkaa, lisäätkö siihen omia täytteitä?

Vastaukset_Rahkakysely_6

88% lisää rahkaan täytteitä. Minä mukaan luettuna.

Omat lempitäytteeni rahkassa?

Marjat. Vadelmat ykkösenä, sitten mustaherukat, mansikat ja mustikat. Makeutusta eivät rasvaiset rahkat enää erikseen kaipaa, mutta happamampaan varianttiin lorautan tipan Cologrania.

Vastaukset_Rahkakysely_7

Maustetuissa rahkoissa voiton vei ”epärahka” Skyr. Voin kertoa, että Valio johti täälläkin pitkään, ja tilanne muuttui vasta viime hetkillä…

Kuten selvisi, Skyr ei ole rahkaa siinä käytetyn erilaisen hapatteen vuoksi. Se on kuitenkin rahkaan verrattavissa oleva tuote ja valmistustapa on sama.

Entä mikä ohjaa maustetun rahkan valintaa? Terveellisyys vai herkuttelu?

Vastaukset_rahkakysely8

Vastausten mukaan terveellisyys. 56% vastanneista suosii maustettujen puolella vähäsokerisempia, runsasproteiinisempia vaihtoehtoja. Tämä selittänee myös Skyrin suosiota, Skyrillähän on jo pitkään ollut valikoimassaan myös sokeroimattomia makuja. Valio havahtui tuomaan sokeroimattoman vaihtoehdon ProFeel-linjaansa vasta tänä vuonna.

Melkein maalissa..! :)

Halusin vielä tietää, mihin tarkoitukseen pääsääntöisesti syötte rahkatuotteita; välipalana, herkkuna tai jälkkärinä vai liikuntasuorituksesta palautumiseen.

Vastaukset_Rahkakysely_9

Rahka tunnetaan urheilijoiden treenikasseista, mutta valtaosa  nauttii rahkansa  ilman yhteyttä liikuntasuoritukseen. Rahka on siis kaukana maineestaan lähinnä bodarien herkkuna ;)

Vastaukset_Rahkakysely_10

Kyllä rahka maistuu83% vastanneista syö rahkaa viikottain, 35% jopa päivittäin. Näillä lukemilla voisi sanoa, että rahka on tällä hetkellä yhtä suosittua kuin jogurtti. Aika mielenkiintoista..!

*

Kiitokset kaikille osallistuneille, taas on muuan bloggarin uteliaisuus tyydytetty! :D

No ei ihan – sellaista keksin vielä kysyä, että koetteko viime vuosien monipuolistuneen rahkavalikoiman tai parhaillaan meneillään olevan proteiini-trendiaallon vaikuttaneen ”rahkakäyttäytymiseenne”? Oletteko aina tykänneet rahkasta, vai kaverustuneet tämän välipalavaihtoehdon kanssa vasta hiljattain?

Entä rasvaton vs. rasvainen – valitsetteko rasvattoman terveysnäkökulmasta (vähemmän kaloreita) vai onko se oikeasti myös paremman makuista kuin rasvaisempi versio? Vai valitsisitteko useammin rasvaisemman version, jos niitä olisi enemmän tarjolla?

Kuvat: Valio, K-Ruoka, Arla, Maitokolmio, Rainbow, Juustoportti ja Sanni.

Kommentit (58)

 1. Äni

  Pakko vain sanoa, että aivan ihanaa ja hykerryttävää, kuinka jaksat väkertää noin monta piirakkakuvaajaa kyselyistäsi. :) Aiheen puolesta en jaksanut niitä tarkkaan lukea, mutta tuli hymy huulille pikakelauksellakin.

  Lopun kysymykseesi: Mä innostuin rahkoista ensin maustetuista (Skyr) ja siitä siirryin sitten maustamattomaan (juurikin Valion Pehmeä Rasvaton) omien marjojen kera. Rasvattoman valitsen vain sen vuoksi, että se on halvempaa (ainakin siis tuo Valion Pehmeä) kuin rasvaisempi saman merkin sisarensa. Että raha ratkaisee, mutta en silti ole tutkinut vielä halvempia vaihtoehtoja vaan jumahtanut tähän.

  • Sanni

   Pakko vain sanoa, että aivan ihanaa ja hykerryttävää, kuinka jaksat väkertää noin monta piirakkakuvaajaa kyselyistäsi. :)

   Hih, kiitos Äni – mutta itse asiassa nuo piirakkakuvat ovat suoraan Googlen kysely-yhteenvedosta :) Google tekee kyselystä yhteenvedon prosenttijakaumineen ja piirakkadiagrammeineen.

 2. M

  Heh, juuri äsken söin Milbonan ”nelipilkkukolmosta”, ehdoton suosikki <3 Ihana tutkimus, hatunnosto :P

 3. opiskelija

  Mun suurin kriteeri on, että rahka on kotimainen. Sen vuoksi esim. Rainbow, Xtra, Milbona, Ehrman, osa Pirkan rahkoista ja Skyr jää kaupan hyllyyn. Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa olisi hienoa, että raha jäisi kotimaahan. Lisäksi suomalaisesta maidosta tietää, että se ei sisällä lääkejäämiä. Toivoisin, että ihmiset miettisivät näitäkin seikkoja maun ja hinnan ohella. Tietty voi olla, ettei oo varaa muuhun kuin halvimpaan, mutta useille se on vain priorisointiasia.

 4. Kiti

  Mie tein noin vuosi sitten elämäntaparemonttia ja vaihdoin samassa yhteydessä sokeroidut jogurtit rahkaan. Aluksi rahkan hapan maku tökki ja pahasti, mutta pikkuhiljaa olen tottunut muutenkin vähemmän makeisiin makuihin ja maustamatonkin rahka uppoaa hyvin esim.marjojen kanssa :) Suosikkini on kuitenkin Skyr, joista lempparimakuja ovat mansikka, uuniomena, vanilja ja kiivi. Nam! :)

 5. Olivia

  Mielenkiintoisia juttuja!

  Itse taisin tutustua rahkoihin ollessani 17 kun muutin omilleni. Valion kuningatarrahkaa tuli ostettua aina silloin tällöin välipalaksi. Nyt tämän vuoden puolella olen alkanut ostaa rahkaa enemmän, tällä kertaa maustamatonta. Koska maustetussa on niin paljon sokeria. :D Ja yritän parhaani mukaan vältellä lisättyjä sokereita maustamattomalla jogurtilla ja rahkalla, ne maustetut olen jättänyt pois. Mutta en ainakaan ole onnistunut saamaan rahkasta kovin hyvää, mitä suosittelisit lisäämään? Se maustamaton on vaan niin happaman makuista. Maustamaton jogurtti ei kylläkään, siihen marjoja ja siemensekoitusta ja mysliä niin nam. :) Rahkassa se happamuus vaan maistuu ihan sikana. Ehkä toi Milbona vois olla ratkaisu? :D Oon syöny vaan maitokolmion rahkaa koska se on halvinta.
  Rasvaisuus ei itseäni niinkään kiinnosta, enemmän ylimääräiset sokerit jotka haluan pitää vähänä. Ja se on toiminut, kaksi kuukautta olen elänyt näin ja ihoni on todella hyvässä kunnossa, paremmassa kuin ikinä :)

  • Sanni

   Mutta en ainakaan ole onnistunut saamaan rahkasta kovin hyvää, mitä suosittelisit lisäämään?

   Lisää maustamatonta jogurttia :) Se miedontaa makua huomattavasti. Markkinoilla on jo valmiita jogurttirahkasekoituksiakin, mutta itse tehtynä saa tietysti tuunattua mieleisimmän kombon :) Jos et pelkää rasvaa, niin voit myös lisätä rahkaan kermaa.

   Milbonassa ja Rainbow’n Kermarahkassa rasva taittaa happamuutta niin tehokkaasti että ne voisivat myös olla ratkaisu. Suosittelen niihin tutustumista lämpimästi :)

   • Olivia

    Kiitos nopeista vastauksista! Empä oo tajunnut että jogurttiakin voi sekoittaa rahkaan. ^^ Ja pitänee mennä Lidliin, sieltä olen aika laiska kokeilemaan mitään uutta, harvoin tulee käytyäkin kun on Halpa-Halli ihan vieressä…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.