Sunnuntai 5.12.2021 – minä ja Mozart

Joulukalenteri, luukku 5.

Wolfgang Amadeus Mozart.

Näin kahdeksannella luokalla tv:stä elokuvan Amadeus. Se on Miloš Formanin vuonna 1984 ohjaama kahdeksan Oscar-palkintoa voittanut elokuva, joka kertoo säveltäjä W.A.Mozartin ja Antonio Salierin välisestä kilpailusta ja Mozartin viimeisestä elinvuodesta.

Elokuva vaikutti minuun käsittämättömällä tavalla. Seurauksia voi kuvata lähes fanaattisiksi: ihan kuin olisin nähnyt rock-konsertin ja mennyt sekaisin karismaattisen tähden lumovoimasta. Se oli todella kummallinen kokemus 15-vuotiaalle – ainakin sille rämäpäiselle 15-vuotiaalle, joka minä olin. Klassinen musiikki oli ehkä viimeisin minua kiinnostava asia. Kuitenkin, yhtäkkiä elokuva oopperasäveltäjästä kahden sadan vuoden takaa sai minut täysin pianoa soittavan peruukkipään pauloihin..!

Mozartin tarina ja elämä koskettivat minua syvästi. Epäilemättä Tom Hulcen mainiolla roolisuorituksella, kuten myös Salieria näytelleen F. Murray Abrahamin Oscarilla palkitulla vedolla, oli asiaan perustavanlaatuinen vaikutus. Lainasin kirjastosta kaikki Mozartia käsittelevän kirjallisuuden ja myötäelin sydän pamppaillen nuorena kuolleen säveltäjäneron elämänvaiheita.

Kiihkeyttäni ei millään lailla vähentänyt huomio, että jaamme saman syntymäpäivän.

Meillä oli kotona runsaasti klassisen musiikin levyjä, mutta ostin Mozartin sävellysten levytyksiä myös itse.

Syvimmin minuun vaikutti Amadeus-elokuvassa dramaattisesti soiva Requiem, joka saa minut yhä kananlihalle.

Elämäni muistorikkaimpiin hetkiin kuuluvat Requiemin sekä Don Giovanni -oopperan esitysten näkeminen Prahassa. Praha symboloi minulle yhä vahvasti Mozartia – viettihän säveltäjä siellä monta vuotta elämästään ja moni hänen oopperansa sai siellä ensi-iltansa. Olen myös matkustanut Itävallan Salzburgiin vain nähdäkseni Mozartin synnyinkaupungin.

Mozartilla on elämässäni omalla tavallaan yhtä suuri merkitys kuin eilisessä luukussa esitellyllä toisella muusikolla. Välillä mietin, tuliko Mozart musiikkeineen elämääni vain sen sattuman kautta, että eräänä jouluna teini-ikäisenä satuin näkemään tv:stä yhden elokuvan..?

Niin ihmeellisesti voivat pienet asiat vaikuttaa elämän mittaisesti.

*

Suositeltavaa kuunneltavaa: Amadeus soundtrack.

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (13)
 1. Heti tuli se heleä nauru mieleen 😂

  1. 😊😊🤗

   1. Sama :D Olen nähnyt kyseisen elokuvan myös joskus kauan sitten. VHS-nauhurin ettupaneelissa olevat äänipalkit ponnahtivat aina punaiselle kun nauru tuli.

    1. VHS-nauhurin ettupaneelissa olevat äänipalkit ponnahtivat aina punaiselle kun nauru tuli.

     😅❤️

 2. Tämä on kyllä ihan huippuleffa! Rakastin ennen kaikkea sitä, että Mozart esitettiin vähän kreisinä ja hillittömänä nuorukaisena (loistava näyttelijä). Yleensä historian ”merkkihenkilöt” esitetään hyvin vakavassa valossa tai dokumentaarisesti. Emmehän oikeasti tiedä millaisia persoonia olivat siviilissä.

  1. Rakastin ennen kaikkea sitä, että Mozart esitettiin vähän kreisinä ja hillittömänä nuorukaisena (loistava näyttelijä). Yleensä historian ”merkkihenkilöt” esitetään hyvin vakavassa valossa tai dokumentaarisesti

   Tämä just..! 👌❤️ Mozart kuvataan leffassa ilkikurisena ”pojankoltiaisena”, ehkä siksikin 15-vuotiaan teinitytön oli yllättävän helppo samaistua häneen. 😀

  2. Hieno elokuva, aika tummasävyinen. Raquiem kv 622 on mahtava teos, varsinkin KARL BÖHMIN johtamana. Löytyy you tubesta.
   Vuonna 1984 olin 16 vuotias ja kuuntelin Deep Purplea, Led Zeppeliniä, Rainbowta ym kovaa kamaa mutta tuolloin Mozart kolahti rajusti ja kuuntelen nykyään klassista musiikkia Mozartin johdolla.
   Oli mieletön heppu! Minulle kaikista suurin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *