Sulfaatittomat Varpu-tuotteet

Lh-Beauty on juuri lanseerannut uuden sulfaatittoman ja silikonittoman shampoo/hoitoainekaksikon, joiden kehitystyössä sain itsekin olla hiukan mukana.

     Varpu_tuotteet_IMG_2938

No, totuuden nimissä, en minä näiden reseptiikkaan päässyt vaikuttamaan, mutta olin mukana tuotteiden koostumuksen ja tuoksuvaihtoehtojen testiryhmässä. ”Sori, liian lirua. Ei vaahtoa tarpeeksi” – siis tämän tyyppistä koostumuksen säätöä.

Kehitystyö tuotesarjan ympärillä on pyörinyt viimeisen vuoden ajan ja syyskuussa Varpun päivänä sarjan ensimmäiset tuotteet viimein näkivät päivänvalon: Tyrni-shampoo ja -hoitoaine värjätyille hiuksille ja Avokado-shampoo ja -hoitoaine normaaleille ja kuiville hiuksille. Sarjaan kuuluu myös sulfaatiton suihkugeeli, ja myöhemmin on mahdollisesti tarkoitus laajentaa muihinkin tuotteisiin.

Tuotteet eivät ole luonnonkosmetiikkaa mutta niissä on korkea luonnollisten aineiden pitoisuus – JA, hyvin yksinkertaiset ainesosaluettelot. Näissä on käytännössä siis vain tuotteen toimivuuden ja säilyvyyden kannalta välttämättömät ainesosat eikä mitään muuta, ei siis koostumusta säätävillä ja ”ylellistävillä” ainesosilla kikkailua.

Inci_esimerkki_IMG_9677
Esimerkki-inci

Tiedättehän monista kosmetiikkatuotteista tutut kilometri-incit? (Lienee syytä ainakin yhden kommentin perusteella tarkentaa että kuvassa ei ole Varpu-tuotteen inci :D) Näissä kymmeniä ainesosia sisältävissä tuotteissa suuri osa ainesosista on mukana vaikuttamassa tuotteen koostumukseen; paksuntajia, geeliyttäjiä, emulgaattoreita, rasvaisuuden tunteen vähentäjiä, opasiteetin luojia, siloittajia, hajusteita, ominaistuoksun peittäjiä, helmiäisefektin tuojia jne jne jne.

Lyhyemmän incin tuotteet eivät välttämättä ole yhtään vähemmän toimivia, mutta niistä puuttuu usein kilometri-incituotteiden pidemmälle hiottu kosmeettinen miellyttävyys ja, no, se jatkuvasti hokemani elämyksellisyys (siitä muuten lisää taas huomisen postauksessa, jossa se on hyvin suuressa roolissa ^_^)

Varpu-pakkausten väriin en valitettavasti saanut juurikaan vaikuttaa. Itse kannatin metsäisempää vihreää mutta Lh-Beautylla tykätään tästä ärtsymmästä vihreästä, kuten Oliivi-sarjan pulloista on voinut nähdä. Ehkäpä värillä on tehtävänsä kaupan hyllyllä – ainakin nämä erottuvat joukosta :)

Kokemuksia

Ensin tärkein: tykkään näistä tosi paljon, etenkin hoitoaineista. Joko kerroin, että ne ovat myös silikonittomia? :)

Tuoksut ovat miedot ja miellyttävät: tyrni-tuotteissa on hento appelsiininen tuoksu, avokado-tuotteiden tuoksua en osaa rinnastaa mihinkään tunnistettavaan hedelmään tai kasviin mutta tuoksusta tulee mieleen sanat ”lempeä vaaleanvihreä hedelmäisyys”. Avokado niissä ei tuoksu.

Varpu_shampoo_incit

Shampoot vaahtoavat mukavasti ollakseen sufaatittomia (toki eivät mitenkään runsaan muhkeasti) eivätkä jätä tyveä takkuun. Kokonaisuutena ne ovat luokkaa ”hyvä perusshampoo”, ja yksinkertaisen formulointinsa pohjalta en mitään salonkityyppistä kermaisen liukasta koostumusta odottaisikaan.

Varpu-shampoot puhdistavat hiukset hyvin mutta eivät supertehokkaasti, esimerkiksi voimakkaat muotoilutuotteet tuskin näillä irtoavat. Eikä ole tarkoituskaan. Sormet liikkuvat hiuksissa vaivatta koko pesun ja huuhtelun ajan, mikä on minulle erityisen tärkeää shampoossa. Takuttava shampoo ei saa minulta armoa vaan joutuu välittömästi vaihtopenkille (poislukien syväpuhdistava jonka kuuluukin olla totaalisen epähoitava).

Hiustenpesu
Kuva: Unsplash

Incin avaus:

Pesevät ainesosat: sodium lauroyl methyl isethionate, sodium cocoyl isethionate, sodium methyl oleoyl taurate, cocamidopropyl betaine (ja Tyrnissä lisäksi decyl glucoside)

Hoitavat ainesosat: kookosöljy. Avokadossa lisäksi avokadoöljy, Tyrnissä ksylitoli ja tyrniuute (öljyyn uutettu, siksi pakkauksessa lukee ”sisältää tyrniöljyä”)

Muut ainesosat: sodium chloride (paksuntaa), sodium benzoate (säilöö), sitruunahappo (säätää pH:ta) parfum (hajustaa).

Varpu_hoitikset_incit

Hoitoaineet tekevät hiuksista yllättävän liukkaat ja silkkiset. Kirjoitin ’yllättävän’, sillä liru koostumus antaisi odottaa vähemmän hoitavaa tunnetta. Mutta kuten Lh-Beautyn toinen tosihyvä hoitoaine (Oliivi) osoittaa; ohut koostumus ei olekaan aina yhtä kuin heikompi hoitavuus.

Erittäin simppelissä koostumuksessa ainesosat tekevät seuraavaa: cetylstearyl alcohol toimii hoitoaineelle tyypillisen maitomaisen vaalean ja voidemaisen rakenteen muodostajana, suosikiainesosiini kuuluvat kvattikaverit cetrimonium chloride ja behentrimonium chloride selvittävät takkuja ja liukastavat hiuksen pintaa, kookosöljy ravitsee hiusta syvemmältä lisäten sen kosteutta ja tehden siitä taipuisamman ja kiiltävämmän, glyseroli ja ksylitoli sitovat kosteutta, bentsyylialkoholi, kaliumsorbaatti ja natriumbentsoaatti säilövät, sitruunahappo säätää pH:ta. Nimikkoainesosat tyrniuute ja avokadoöljy pehmentävät ja kosteuttavat hiusta.

Varpu_IMG_1696

.

Sekä Tyrni- että Avokado -tuotteet tuntuvat hiuksissani hyvin samanlaisilta. Siltä ne tuntuivat jo testivaiheessa. Myös incit ovat hyvin samankaltaiset, erona vain nimikkoainesosat eli avokadoöljy ja tyrniuute sekä Tyrnissä käytetty ksylitoli ja dekyyliglukosidi (puhdistava aine).

Silti, näissä on eroja, jotka Lh-Beautyn kemisti Alex Westerberg avasi minulle kun tuttuun tapaan taas kyseenalaistin… :D Vaikka joo, tokihan tiedän ettei incistä koskaan voi nähdä ainesosien pitoisuuksia, eli tismalleen samannäköisissä inceissä voi kuitenkin olla painotuseroja ainesosien mittasuhteissa.

Sulfaatiton Tyrni shampoo

Tässä taas osuus kosmetiikkanörteille ^_^

”Värjättyjen hiusten Tyrni-tuotteen reseptiikkaa on rakennettu siten, että tuote hoitaa ja sulkee paremmin myös itse hiussuomuja. Erityisesti hapettavien hiusvärien käytön yhteydessä hiussuomut avautuvat helposti, ja koska erityisesti punaisia pigmenttejä sisältävissä hiusväreissä ko. hiusvärit ovat molekyylikooltaan suurempia, ne myös huuhtoutuvat helpommin pois. Lisäksi pesun yhteydessä vetysidokset heikkoina sidoksina rikkoutuvat helposti, jolloin hiussuomut helposti avautuvat. Tämän takia punertavat hiusvärit haalistuvat usein helpommin kuin tummat hiusvärit..

Lisäksi väriä pesussa suojaavien aineosien määrä on Tyrni-shampoossa Avokado-shampoota suurempi, ja tensidien (eli pesevien aineosien) määrä vastaavasti suhteessa pienempi, jotta shampoo ei ”pese” normaalien hiusten epäpuhtauksien mukana liikaa hiusväriä.

Avokado-tuotteissa taas humektantteihin – eli kosteutta sitoviin aineosiin – on kiinnitetty huomiota. Lisäksi kosteuttavissa tuotteissa humektanttien lisäksi öljyjen määrä on suurempi, jotta hiuksen tyvestä ei pääsisi ilmankosteuden vaihdellessa (Suomessa erityisesti talviaikaan) haihtumaan kosteutta harakoille. Usein talvisaikaan hiukset ovat kuivemmat ja sähköisemmät, sekä säästä että mm. huoneistojen lämmityksestä johtuen.”

Varpu_LeapingBunny_IMG_1690

Varpu-tuotteet ovat niin uusia, ettei niitä vielä saa kaupoista, mutta odotettavissa on, että niitä alkaa pian löytää samoilta jälleenmyyjiltä jotka myyvät myös muita Lh-Beautyn tuotteita. (Kuten esimerkiksi Sokos ja monet eri marketit.)

Hinta-laatusuhde on mielestäni ihan mieletön: 500 millin pulloilla on hintaa 4,80€.

Koska tuotteita ei vielä saa ”kivijalkakaupoista”, pyysin Lh-Beautylta teille alennuskoodin heidän omaan verkkomyymäläänsä. Jo valmiiksi halvat Varpu-tuotteet saa lokakuun loppuun asti Lh-Beautyn verkkokaupasta 30% alennuksella koodilla karkkipäivä. En hyödy koodin käytöstä (ne linkit tai koodit jotka mahdollisesti hyödyttävät minua on aina merkitty tähdellä).

Kommentit (35)
 1. Ooo! Mahtavaa. Vielä kun tekisivät hajusteettomatkin versiot <3

  Hahha meinasin muuten närkästyä, kun en tietystikään malttamattomana ihmisenä lukenut ensimmäisen esimerkki inc-lista kuvan kuvatekstiä, ja ajattelin että "jassååå tämäkö muka yksinkertainen incl, kyllä en näihin koske tikullakaan" :D

  Kiitos mielenkiintoiseta tietopaketista myös! :)

  1. Hahha meinasin muuten närkästyä, kun en tietystikään malttamattomana ihmisenä lukenut ensimmäisen esimerkki inc-lista kuvan kuvatekstiä, ja ajattelin että ”jassååå tämäkö muka yksinkertainen incl, kyllä en näihin koske tikullakaan” :D

   Joo lisäsinkin tekstiin tarkennuksen… :D Ehkä et ollut ainoa joka yhdisti incikuvan esiteltäviin tuotteisiin… ^_^

 2. Pumppupullo on tosi jees!

  1. Niin on :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *