Karkkipäivä
Karkkipäivä

Spotlight: Symi

Olen tainnut löytää suosikkisaareni Kreikassa.

Symi.

Symi Townin satamaa Yialosta pidetään yhtenä Kreikan kauneimmista. Ja syystä. Luulen että mulla loksahti suu täällä vielä pahemmin kuin Santorinilla.

(Kaikki jutun kuvat voi muuten klikata suuremmiksi.)

Satamaa reunustavat korkeille kallioille nousevat värikkäät, uusklassiset talot ovat kuin sadusta. Ei, nämä värit eivät tule mistään kameran asetuksista. Täällä näyttää juuri tältä.

Kun nousin laivasta, minun teki mieli mennä katsomaan julkisivujen taakse olisiko kyseessä sittenkin vain teatterin kulissi.

Symi sijaitsee Dodekanesian saariryhmässä lähellä Rhodosta ja Turkkia. Rhodokselta tänne on matkaa katamaraanilla vain tunti ja tavallisella paatilla 1 h 45 minuuttia.

Symillä ei ole charter-turismia. Tänne ei siis voi ostaa suoraan pakettimatkaa. Symillä käy päiväretkeläisiä Rhodokselta, muuten saaren turistit ovat purjehtijoita tai omatoimimatkailijoita. Uudet Symin ystäväni kertoivat, että kesällä satama on täyteen pakattu jet set -porukan huvipursia, mm. Jordanian kuninkaalliset ovat täällä kesäisin tuttu näky.

Elegantti Symi ei ole perhelomakohde, vaan ehdottomasti enemmän aikuiseen makuun. Turistirihkamakaupat loistavat (ainakin nyt lokakuussa) poissaolollaan, sen sijaan satamaa reunustavat tunnelmalliset ravintolat joita löytyy joka makuun perinteisestä tavernasta hienostuneempaan fine diningiin.

Symi Townilla on toinenkin puoli – kaupungista melkein puolet koostuu toisessa maailmansodassa tuhoutuneista talonraunioista. Ne on jätetty rapistumaan.

Symi oli aikoinaan yksi Kreikan vauraimmista saarista. Tätä tarinaa kertovat Kali Strataa reunustavat upeat 1800-luvun kartanoiden rauniot. Kuvan talo on suosikkini. Todella kaunis rakennus vielä pommituksen jäljiltäkin, ja saa ajatukset lentämään aikaan jolloin se on seissyt kaupungin pääkadulla uljaana ja täynnä elämää…

Uusi ja vanha seisovat Symillä rinta rinnan. Keskustelevatkohan talot päivittäin kadun yli… Rauniolla on varmasti ollut paljon kerrottavaa keltaiselle naapurilleen…

Symillä on parhaimmillaan ollut yli 22 000 asukasta. Toisen maailmansodan jälkeen asukasluku putosi kuuteen tuhanteen. Yli puolet symiläisistä emigroitui Australiaan.

.

.

Oikeasti – eikö nuo talot näytä ihan legoilta jotka voisi vain poimia irti tuosta rinteestä..? :)

Yialoksen keskustaa linnoitukselta kuvattuna.

Symi Town on saaren ainoa mainittava asutuskeskus, kaupungin lisäksi saarella on vain pari hassua muutamista taloryppäistä koostuvaa kylää sekä suuri luostari (joka on muuten Kreikan kolmanneksi tärkein pyhiinvaelluskohde).

.

Symi Town jakautuu kahteen alueeseen, satamaan eli Yialokseen ja yläkylään eli Chorioon. Chorioon johtava 400 marmorirappusen katu on nimeltään Kali Strata. Minun majapaikkani muuten oli tämän kadun puolivälissä. Hyvää hyötyliikuntaa! ^_^ Maisemat kattoterassilta olivat vaivan arvoiset.

Chorio.

Chorio on pienten, nimettömien, kapeimmillaan miehen hartioiden levyisten pikkukatujen ihastuttava labyrintti. Täällä ei kuitenkaan tarvitse huolestua eksymisestä – kaduilla on joku kumma logiikka ja vaikka et tietäisi yhtään mihin olet menossa päädyt lopulta aina takaisin tutuille hoodeille.

Myös Chorio on täynnä talovainajia.

.

.

Jos etsit Symi Townin upeinta näköalapaikkaa, se on noiden vanhojen tuulimyllyjen alapuolella. Tuulimyllyiltä on lyömättömät näkymät sekä alas Yialokseen että toiselle puolelle Chorioon.

– – – – – – –

Ja nyt – ”epilepsiavaroitus”. :D Laitan nyt kuitenkin muutaman miniatyyrimoodilla otetun kuvan koska erittäin moni lukija niitä vielä toivoi. Te muut – teitä on varoitettu. Nyt silmät kiinni. ^_^

.

.

.

.

.

  

 – – – – – –

Symille pääsee Rhodokselta päivittäin useilla eri yhteyksillä, ja lippu yhteen suuntaan on halvimmillaan 8,50€. Lentokenttää Symillä ei ole. Jos olet Rhodoksella, älä missään nimessä jätä vierailematta tällä ihastuttavalla naapurisaarella.

Tai mikäli haluat palan kauneinta Kreikkaa viehättävällä tunnelmalla ilman turistimassoja – unohda muut saaret ja tule lomailemaan Symille. Et tule pettymään.

Sanni suosittelee….

…majoittumista Yialoksen rinteille ja maiseman hengittämistä sisään joka solulla

…kiireetöntä harhailua Chorion pikkukujilla

…Symi Shrimps -annoksen tilaamista Meraklis-tavernassa

…syventymistä hyvään kirjaan ja kahviin yhdessä ylä-Kali Stratan tunnelmallisista kyläkahviloista

Kommentit (16)

 1. :)

  Ihanaa ettet kokonaan luopunut noista erilaisista kuvista, miniatyyri vai mitä ne on :D En osaa näitä kuvaustermejä. Mun mielestä sun pitäs laittaa niitä kuvia tänne mitkä susta näyttää hyvältä, sunhan blogi tää on. Mutta ymmärrän kyllä että lukijoiden kommentteja on vaikee jättää huomioimatta.. Mä en oo ikinä ees kiinnittäny huomiota että noi kuvat on tolleen erilaisia, en ymmärrä miten joku saa niistä hirveen ongelman aikaseks :D

  No kuitenkin, ihanaa reissunjatkoo sulle, on ollu mukava seurata kun kerrot paljon ja laitat paljon kuvia :) Oon kateellinen sulle! :D

  1. Ronja

   Noi talot on niin ihastuttavia! Niissä on pakko asua vain onnellisia ihmisiä :D.

   Ja tuohon kuva-asiaan: musta ne miniatyyrikuvat ovat aivan ihania, mutta mä olenkin kapean syväterävyyden ystävä muutenkin. Itse asiassa luulin aluksi, että ne on otettu lensbabylla ennen kuin kirjoitit, mitä kameraa käytät siellä.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *