Karkkipäivä
Karkkipäivä

Sottapytty

Tämä on taas niitä pohdintoja, joista todennäköisesti voi lukea vain Karkkipäivästä. Ja voi tietysti ihmetellä, miksi minäkään valitsen tällaisesta kirjoittaa :D

Mutta tosiaan – aihe on mietityttänyt minua jo vuosia. Talouspaperi, servetit ja niiden käyttöalttius.

Joo, tiedän, voiko olla oudompaa aihetta!

Talouspaperi_IMG_3308_2

Tulin juuri kaupasta ja kirosin ovella kun tajusin että unohdin talouspaperin. Pakko lähteä kohta takaisin kauppaan. Mutta sitä ennen kirjoitan tämän.

Minä olen talouspaperi/servettiriippuvainen. En tule toimeen ilman niitä. Sotken ihan kauheasti keittiössä ja syödessäni. Koko ajan on jotain kastiketta sormissa, pöydällä, sylissä ja ympäri naamaa. Tai ainakin näin minä koen. Totuus voi olla, että en oikeasti sotke sen enempää kuin keskivertoihminen, mutta jostain syystä koen nämä sotkut sellaisina jotka vaativat välitöntä poispyyhkimistä.

Joillain ihmisillä ei ole keittiössä lainkaan talouspaperia. Ei edes keittiöpyyhkeitä. Kun olen vieraana tällaisessa kodissa, koen hätää ruokaa laittaessani tai aterioidessani. Ei tarvitse kuin viipaloida yksi tomaatti, niin alan jo silmäillä hyllyjä ja tasoja etsien tuttua rullaa… tai mitä tahansa paperin tai pyyhkeen kaltaista. Haluan pyyhkiä käteni.

Joo, voin pestä käteni, mutta sitten en voi kuivata niitä mihinkään.

Joudun paperittomissa talouksissa ymmälleni. Kun ruoka-aika koittaa, haen kaikessa hiljaisuudessa vessasta WC-paperia jotta voin pyyhkiä suupieliäni edes johonkin ruoan aikana. Pälyilen muita ruokailijoita. Miten he eivät sotke..? Joku syö vaikka ribsejä – eikö tee mieli pyyhkiä sormia muuallekin kuin omaan suuhun…?

idTalouspaperi_IMG_3312_2

Meillä kuluu kotona ihan tuhottomasti talouspaperia. Mieheni on lähes yhtä suuri talouspaperin käyttäjä kuin minä – ja vielä suurempi ”servetisti”. Siinä missä minulle riittää ruokaillessa pala tavallista Emboa, mies kattaa aina pöytään nätit servetit.

Ateenalainen ystäväperheeni Milton ja Saiva lapsineen kuuluvat talouspaperittomiin. Keittiöstä ei löydy edes ns. perinteistä tiskirättiä. Koska asun heillä joka syksy ja olen talossa kuin kotonani, olen ottanut tavaksi ostaa sinne aina oman ison rullan keittiöpaperia.

Olen yrittänyt tarkkailla Saivaa ja hänen keittiörutiinejaan. Miten on mahdollista, että kahden pienen lapsen perheessä pärjää ilman paperia johon pyyhkiä tahmaisia tassuja ja suupieliä, pöydälle kaatuneista mehuista ja puuroista puhumattakaan..? En ole toistaiseksi päässyt jyvälle Saivan salaisuudesta. Hän todennäköisesti ei vain välitä lapsukaisten hillonäpeistä ja pyyhkii pöydän sotkut paljailla käsillään.

Minä, aikuinen ihminen, koen syvää epämukavuutta jos en saa aamupalajuuston rasvoittamia sormia pyyhittyä saman tien.

Talouspaperi_IMG_1354_2

Ymmärrän, että kysymys on ilmeisesti vain tottumuksesta. Toiset eivät varmaankaan ole sen siistimpiä, mutta eivät välitä pienestä tahmasta tai leukaan kuivahtavasta kastikkeesta.

Onhan se varmasti rennompaa niin :) Kunpa minäkin pystyisin siihen…

Nyt lähden hakemaan sen rullan.

.

Kuuluuko teidän keittiönne talouspaperittomiin vai -paperillisiin?

Onko joukossa samanlaisia riippuvaisia kuin minä?

Kommentit (114)

 1. anonymous

  mä en kyllä tosiaan tajua, mihin joku tarvitsee ainakaan kotioloissa syödessä paperia! :D mitä te ihmiset oikein syötte, tai miten? eikö ruoka yleensä laiteta haarukalla suuhun eikä pitkin naamaa? :D toki jos syö vaikka leipää, jossa on päällysteenä tomaattia, käsi menee tomaattiin, mutta sitten kun on syönyt sen niin voi mennä pesemään kädet. julkisissa paikoissa syödessä on toki servetti, mutta silloinkin pärjää ihan hyvin yhdellä.

  pintojen pyyhkimiseen en ikikuunapäivänä käyttäisi paperia. (paitsi vessan ”pahimpien” pintojen – ilmeisesti jotkut pesee vessankin kauttaaltaan rätillä mutta siinä kulkee minun hygieniaraja.) kannattaa ostaa sellainen ohut, hyvä rätti, joka kuivuu nopeasti niin ei jää bakteerit muhimaan. sen voi hyvin pestä kuumalla vedellä käytön jälkeen, puristaa kuivaksi ja jättää ilmavasti – ei varmasti ole liian epähygieenistä. lisäksi silloin tällöin suihkun desinfioivaa siivoussuihketta, enkä ole vielä saanut mitään myrkytyksiä tai sairauksia. ja toisaalta, ei kai kukaan sitä ruokapöytää nuolla aio, joten mitä väliä? :D musta tuntuisi pahalta tehdä hirveät roskakasat koko ajan. joskus mulla oli kämppis, joka ei koskaan käyttänyt leipälautasia, vaan aina hervotonta tukosta paperia alustana, enkä mä voinut tajuta enkä tajua vieläkään. miten se tekee elämästä helpompaa tai parempaa? kieltämättä olen yllättynyt, ettei sua harmita rahan käyttäminen tällaiseen asiaan, josta olisi helposti säästettävissä ainakin jokunen euro :)

  • Sanni

   mitä te ihmiset oikein syötte, tai miten?

   hyvin sotkuisesti, tuloksista päätellen :)

   eikö ruoka yleensä laiteta haarukalla suuhun eikä pitkin naamaa? :D

   Kyllä ne kastikkeet ja rasvat vaan kummasti tippuu haarukasta mun leukaan ja syliin ja leviää suupieliin. Näin vain tapahtuu :) Kuten tuossa aiemmin kommentoin, ruokailu”tekniikoiden” erot voivat jopa liittyä motoriikkaan, toiset vain ovat kömpelöitä liikeissään, toiset sulavampia.

   kieltämättä olen yllättynyt, ettei sua harmita rahan käyttäminen tällaiseen asiaan, josta olisi helposti säästettävissä ainakin jokunen euro :)

   Jooei, tämä ei harmita :) Olen ehdottomasti valmis maksamaan tällaisesta arkeani helpottavasta ja hermojani säästävästä turhakkeesta :) Ja jos mä en sitä ostaisi, niin mies ostaa ^_^ Ei sekään pärjää ilman.

   P.S. Heii – sä et kertonut mulle shampoojauheesta! :D

 2. Dzinni

  Jo 20 vuotta talouspaperittomana :) Kyllä siihen tottuu. Rättiä voi käyttää ihan hyvin monessa tilanteessa ja sen voi heittää pyykin mukana pesuun. Pöydässä kyllä saa mielellään olla servettejä saatavilla.

 3. Santtu

  Kommentoin vielä uudestaankin; meillä on keittiössä kaksi rullaa talouspaperia AINA, lisäksi kaksi käsipyyhettä ja tiskirätti. Tiskirättiä en pese, heitän roskiin parin kuukauden välein ja otan tilalle uuden. Talouspaperista en TODEllakaan tule luopumaan, se on ainoa oikeasti hygieeninen väline pyyhkiä esim. keittiön pinnat.

 4. Virpi

  Talouspaperia ja nenäliinoja kuluu. Näiden lisäksi saatavilla on oltava paperisia käsipyyhkeitä, siis niitä, joilla kädet kuivataan yleisissä vessoissa. Paperisista käsipyyhkeistä olen niin riippuvainen, että niitä löytyy työpöydältäkin aina paketti, vaikka teen toimistotyötä. Ja onhan se tavallinen käsipyyhekin keittiössä kovassa käytössä. Servettejä kuluu oikeastaan vain silloin, kun on vieraita.

 5. Kaline

  Mä oon ihan maaninen tässä aiheessa!! :D mun keittiöstä löytyy: Käsipyyhe, astiapyyhe tai jopa kaksi, tiskirätti sekä lisäksi vielä talouspaperia :D

  Ruokaa laittaessani kuivailen jatkuvasti käsiäni sekä pyyhin pöytätasoja. Olen siivousfriikki… ;)

 6. Mari

  Sanni, tuli vielä mieleen, että mites vaelluksilla? Kuluuko sulla kilo savetteja päivässä, siellä luonnossa kun ei aina ole käsienpesupaikkoja vieressä. :D Ja sielläpä vasta kädet sotkuukin kun jotain kokkailee, jos ei pussimuonilla pärjää. :) Ihan mielenkiinnosta siis, oletko yhtä tarkka suunpyyhinnästä ja käsien puhtaudesta myös retkellä? Itse huomaan, että ei se metsässä niin tarkkaa ole… enkä ole kyllä retkellä mitään vatsatautia koskaan saanutkaan.

  • Sanni

   tuli vielä mieleen, että mites vaelluksilla? Kuluuko sulla kilo savetteja päivässä, siellä luonnossa kun ei aina ole käsienpesupaikkoja vieressä. :D

   Kuluu Savetteja ;) Ei tosin kiloa, itse asiassa olen hyvinkin säästäväinen ja käytän samaa Savettia 2-3 kertaa esim. ruokatahmojen putsaukseen käsistä jos nyt ei ole mitään ihan järkyttäviä mönjiä näppeihin kaatunut :) WC-savettia en tietenkään käytä kuin kerran..! :D

   Ihan mielenkiinnosta siis, oletko yhtä tarkka suunpyyhinnästä ja käsien puhtaudesta myös retkellä?

   Kyllä. Nessupaketti kulkee toisessa, Savettipaketti toisessa fleece-takin taskussa. Suupieliä ja rasvanäppejä pyyhitään nessuihin ruokailun aikana ja lopuksi puhdistetaan Savetilla. En vain kertakaikkiaan voi sietää likaisia käsiä. Ällöttävää tarttua vaikka kameraan tahmeilla käsillä, kuvaan metsässäkin koko ajan. Joten kädet puhtaana! :)

 7. stiia

  Meillä lapsuuden kodissa e ollut juuri koskaan talouspaperia. Nykyään minulla on kotona rulla aina keittiössä vaikkei meillä juuri sitä köytetä. Lähinnä jos pinnoille menee maitotuotteita pyyhin suurimmat paperilla, koska muuten rätti alkaa haista. Miten paperilla edes saa pinnan puhtaiksi? Mä olen mielestäni supersotkija, mutta en mä silti ruokaillessani kotona tarvitse paperia. Ruokailun jälkeen käyn pesemässä kädet ja suupielet ja pyyhin pyyhkeeseen. Tuntuisi inhottavalta vaan pyyhkiä sotkut pois, eihän se edes puhdista. Tiskialtaan ympäristö putsataan siihen tarkoitukseen otetulla tiskiharjalla, rätillä suurten ruuantähteiden pyyhkiminen olisi inhottaavaa jotenkin. Tiskirätti vaihdetaan säännöllisesti ja väleissä pestään astianpesukoneessa (kyllä astianpesukoneessa).

 8. Copper

  Haha, outoja tapoja ihmisillä. Hassua ajatella että jollakulla ei oikeasti ole tiskirättiä. Itse pesen tasot tiskiharjalla ja pesuaineella, jonka jälkeen vasta viimeistelen tiskirätillä (jonka huuhtelen kuumalla vedellä ja ripustan ilmavasti kuivumaan. On höttöistä materiaalia ja kuivuu nopeasti, ei jää muhimaan). Ruokapöydän voi ihan huoletta pyyhkiä tiskirätillä: enhän mä siitä pöydältä ruokaa syö vaan lautaselta (jonka alla on vielä tabletti).

  Talouspaperia käytän ainoastaan, kun kuorin vihanneksia. Kuorin ne siihen talouspaperille, ja sen jälkeen teen niistä nyytin ja niin ne on helpompi heittää roskiin. Koen sen helpommaksi kuin että kuorisin kaikki roskiksen päällä, ja egolokisemmaksi kuin kuorisin ne omaan astiaansa joka pitäisi erikseen pestä. Saatika että kuorisin ne pöydälle? Hirvee homma olis ne siitä roskiin kaapia, ja joka tapauksessa sen kohan saisi pyyhkiä jälkeenpäin. Talouspaperia menee paketillinen (3 rullaa) suunnilleen puolessa vuodessa. Ja ehottomasti pitää olla niitä normaalikokosia arkkeja.

  Yksi outo asia johon törmäsin: pestyt kasvikset kuivataan talouspaperilla? Miksi :D Sehän on just parasta jos esim. porkkana on semmonen kostea.

  Ikeasta saa tosi perhmeitä ja imukykysiä servettejä. Isoja paketteja halvalla, kannattaa käyä hakemassa :)

  • Sanni

   Yksi outo asia johon törmäsin: pestyt kasvikset kuivataan talouspaperilla? Miksi :D Sehän on just parasta jos esim. porkkana on semmonen kostea.

   Haha, mä kuivaan talouspaperilla porkkanatkin, ja kaikki muutkin pestyt kasvikset – salaatinkin :D

   Kuorin ne siihen talouspaperille, ja sen jälkeen teen niistä nyytin ja niin ne on helpompi heittää roskiin.

   Mä teen myös usein näin :)

 9. Anna

  Lomailen parhaillaan Japanissa. Täällä monissa ravintoloissa tuodaan ruokailun aluksi jokaiselle kostutettu, lämmitetty pyyhe johon voi sitten pyyhkiä kasvoja/käsiä pitkin ruokailua. Mun mielestä se on ollut aika kätevää, vaikka kotona käytän kyllä talouspaperia.

  • Sanni

   Todella hyvä käytäntö, kelpaisi mullekin meidän ravintoloihin :) Syövätkö japanilaiset paljon sormin…? Ehkä käytäntö johtuu siitä?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.