Sokkotestissä shampoot – marketti- ja salonkishampoo eivät erottuneet toisistaan

Tänään on vuorossa sokkotestausprojektin osa 2 – shampoot.

Osassa 1 testasin kasvovoiteita.

Testituotteiden ostajille annoin seuraavanlaiset ohjeet: ostakaa yksi luonnonkosmetiikan shampoo, yksi salonkishampoo ja kaksi ns. markettishampoota. Shampoon laaduksi toivoin joko normaalien tai värjättyjen/käsiteltyjen hiusten laatua.

Kootusti voin sanoa, että shampoissa ei ollut yhtä selkeitä eroja kuin sokkotestivoiteissa. Ne olivat yhtä lukuun ottamatta yllättävän samanlaiset, eikä kallis salonkishampoo erottunut millään lailla markettibrändien tarjokkaista. (Tämän usein toteutuvan faktan toki alan tuotekehittelijät tietävätkin :))

Numero nelonen, kuvan kellertävä shampoo, oli joukon omituisin ja ainoa, jota en käyttäisi.

Arvasinko mikä shampoo oli kampaamotuote ja mikä luonnonkosmetiikkaa? Luonnonkosmetiikan yksilö oli todella helppo päätellä, salonkilaatu ei ollenkaan.

 

Tässä nämä mötikät ovat. Tuotteet paljastuvat jutun lopussa. Kallein maksaa 26,90€, halvin 3,20€.

Shampoo nro. 1

Koostumus: valkoinen perusgeeli, ei helmiäistä. Viskositeetiltaan eli paksuudeltaan perusluokkaa; ei valu kämmeneltä lattialle.

Tuoksu: makea, vaniljaa ja puuteria. Tässä on makein ja voimakkain tuoksu kaikista testatuista. Tuoksusta tulee mieleen saippua ja päivittäiskosmetiikka.

Vaahto: vaahtoutuu nopeasti ja kiitettävästi oikein likaisessakin hiuksessa. Napakka geelikoostumus tekee siitä helpon työstettävän hiuksessa. Vaahto tuntuu aika liukkaalta ja hoitavalta. Pieni määrä shampoota riittää likaisessakin, muotoilutuotteilla käsitellyssä tukassa.

Pesutulos/hoitavuus: huuhdellessa hoitavuuden tunne hälvenee merkittävästi ja tyvi jää nitiseväksi. Pituudet eivät myöskään tunnu erityisen sileiltä. Seuraavat testipesukerrat vahvistaa kokemuksen, tässä shampoossa ei tunnu olevan paljon hoitavia ja hiukseen silottavaa kalvoa jättäviä ainesosia.

Veikkaus: Tämän täytyy olla normaalien hiusten shampoo. Varmaankin jokin markettishampoo.

Shampoo nro. 2

Koostumus: vaalean helmiäinen, hyvin ohut geeli, lähes fluidimainen. Hyvin ”perus”, ei tuo ylellistä tunnetta.

Tuoksu: makea, marjainen, ehkä vähän halpa mutta kuitenkin miellyttävä. Ei pistävä. Haistan parfymoitua mansikkaa ja vadelmaa. Tuoksuu pullon suusta haistaessa voimakkaammalta kuin hiuksia pestessä.

Vaahto: vaahtoutuu aika nopeasti ja pieni määrä riittää runsaaseen vaahtoon reilusti likaisessakin tukassa jossa muotoilutuotteita. Vaahto on koostumukseltaan tavanomainen, ei erityisen kermainen mutta ei halvan ja ohuenkaan tuntuinen.

Hoitavuus: tuntuu kevyesti hoitavalta, hiukset jäävät huuhdellessa hieman selvitetyiksi. Ei takkuefektiä eikä nitinää.

Pesutulos: Oikein hyvä, hiukset jäävät kiitettävän puhtaiksi ja ilmaviksi.

Yleiskokemus: ei herätä suurempia tunteita, toimiva, hoitava perusshampoo. Mietin kuitenkin testijakson puolivälissä, voisiko tämä olla nelikon kampaamoshampoo koostumuksensa ja tuoksunsa puolesta? Ykkösen ja kolmosen tuoksut ovat jotenkin ”halvempia” ja ykkösen ei-helmiäinen koostumus tuntuu liian arkiselta ollakseen salonkituote. Nelonen taas ei missään nimessä voi olla salonkishampoo – ainakin toivon näin :D

Shampoo nro. 3

Koostumus: vaalean helmiäinen ja viskositeetiltaan hieman tiheämpää ja kädessä-pysyvämpää geeliä kuin nro. 2.

Tuoksu: tuoksu on makea ja aika voimakas, taas tulee edullisemman markettibrändin vaikutelma. Sitä voisi kuvailla ”epämääräiseksi” ykköseen ja kakkoseen verrattuna.

Vaahto: vaahtoutumiskokemukset vaihtelevat eri pesukerroilla. Ensimmäisessä testipesussa shampoo #3 ei vaahtoudu kunnolla ollenkaan (hiukset olivat reilusti likaiset), mutta muissa pesuissa vaahtoa muodostui nopeasti ja kiitettävällä tiheydellä. Vaahdon koostumus on tavanomainen, ei merkittävän liukas tai kermainen.

Hoitavuus: Tuntuma on hoitava, ja se varmistuu hiuksia huuhdellessa. Hiukset tuntuvat hoidetummilta kuin shampoo 2:n jälkeen. Ei minkäänlaista nitinää tyvessä. Minulla on kiire junaan ja skippaan hoitoaineen, kun se ei tunnu tämän shampoon jälkeen välttämättä tarpeelliselta.

Seuraavat testipesut vahvistavat hoitavuuden kokemusta, tämä on nelikon hoitavin shampoo. Pituudet jäävät todella kiitettävän takuttomiksi huuhdellessa.

Pesutulos: perushyvä, ei huomauttamista. Vaikka shampoo tuntuu hoitavalta, se ei lässäytä.

Veikkaus: Viimeisellä testipesukerralla päädyn arvaamaan, että kolmonen saattaisi kuitenkin olla joukon salonkishampoo. Ainakin kolmonen on hoitavin ja siinä on miellyttävin koostumus. Helmiäinen näyttää kivalle ja viskositeetti on erittäin hyvä. Koostumus on kenties ”kampaamomaisin”.

 

Shampoo nro. 4

Koostumus: vaaleankeltaista ja nestemäistä, ei yhtään geelimäistä. Tosi erilainen. Tulee mieleen nestemäinen puhdistusaine. Jostain syystä tulee myös mieleen Burt’s Beesin suihkugeeli.

Tuoksu: erikoinen. Lääkemäinen mutta samalla siinä on jotain kukkaisuutta. Luonnonkosmetiikkaa? Tuoksussa on taas jotain etäisesti tuttua.

Vaahto: Ei vaahtoa hyvin, tätä täytyy annostella monta kourallista. Mielikuva luonnonkosmetiikan shampoosta vahvistuu. Toisella kokeilukerralla sama juttu, shampoo hädin tuskin vaahtoaa edes toisella vaahdotuksella.

Hoitavuus: Nelosshampoo jättää hiuksiin huuhdellessa todella erikoisen pinnoitetun tunteen. Tällaista en ole kokenut minkään muun shampoon jäljiltä. Hiukset tuntuvat ikäänkuin vähän ”jouhimaisilta”, ne ovat takuttomat mutta eivät kuitenkaan sileät. Kyseessä on siis ainakin hoitava shampoo.

Pesutulos: keskinkertainen, hiukset eivät ole tämän jäljiltä yhtä ilmavat kuin muiden ja tuntuvat likaantuvan nopeammin.

Veikkaus: tämän täytyy olla luonnonkosmetiikkaa.

Pinnoitettu efekti on mystinen ja olen hyvin utelias sen suhteen, mikä sen saa aikaan?

MIKÄ TESTISHAMPOISTA OLI MIELESTÄNI PARAS?

Aika vaikea sanoa mutta ehkä numero 3.

Ykkönen, kakkonen ja kolmonen olivat lopulta hyvin samankaltaisia kokonaiselämyksensä puolesta, missään niistä ei ollut erityisen liukasta, tiheää ja kermaista vaahtoa eikä missään ollut jalat alta vetävää ihanaa tuoksua. Kaikki olivat pesuteholtaan ja -tulokseltaan hyvin tasaväkiset. Erona ainoastaan kolmosen selvästi hoitavimman tuntuinen koostumus ja mukavin viskositeetti.

Nelosshampoota en käyttäisi, se oli kokonaisuutena jopa todella huono

*

SHAMPOOT OVAT:

1 Moroccan Oil Hydration Shampoo

2 Dove Glowing Ritual Shampoo

3 Love, Beauty and the Planet Blooming Colour Shampoo

4 Centifolia Cream Shampoo For Dry Hair.

Ja sitten tarkempi katsaus pulloihin:

MOROCCAN OIL HYDRATION SHAMPOO 26,90€ / 250 ml

Tämä siis oli testisatsin salonkishampoo. Enpä olisi arvannut (”Varmaankin jokin markettishampoo”). Aika pliisu kokemus, ja huhhuh tätä voimakasta tuoksua. Parfum onkin incissä viidentenä.

Koostumuksesta:

 • Sulfaatiton
 • Silikoniton
 • Lupaa kosteuttaa
 • Sisältää hoitavina ainesosina arganöljyä ja erilaisia kasviuutteita

Sanni sanoo: ainesosaluetteloa lukiessa en ihmettele ettei tämä shampoo tuntunut selvittävän hiuksia, kasviutteet ja arganöljy eivät silota ja selvitä hiusta. (Valtaosa kasviuutteista ei itse asiassa taida tehdä hiukselle yhtään mitään, poislukien värjäävät ja hiuksia kirkastavat kasviuutteet.) Jotta shampoo voisi tuntua hoitavalta (= eli esiselvittävältä), siinä täytyisi ihanteellisesti olla joko kvatteja tai silikoneja. Moroccanoilin shampoossa näitä ei juuri ole, bongaan yhden kvatin hyvin alhaalta incissä.

Mutta! Tämä on oikein hyvä shampoo jos ei haluakaan erityistä silottavuutta tai selvittävyyttä vaan sulfaatittoman perusshampoon joka vähän pehmentää hiusta arganöljyllä.

Vinkkinä sanon, että sellaisen saa kyllä 27 euroa halvemmallakin ostamalla vaikka XZ:n sulfaatittoman shampoon ja lisäämällä siihen itse tipan arganöljyä :) En näe mitään mikä tässä shampoossa perustelisi sen korkeaa hintaa. Paitsi brändi tietysti.

DOVE GLOWING RITUAL SHAMPOO 3,20€ / 250 ml

”Tunteita herättämätön perusshampoo”, kirjoitin. Ja sitähän Dove merkkinä onkin, ainakin minulle. Toisaalta pohdin testijakson puolivälissä voisiko tämä olla porukan salonkishampoo, mutta vain koska ykkösen ja kolmosen tuoksut olivat vielä halvemman oloiset. :)

Koostumuksesta:

 • Pesevinä ainesosina erittäin tyypillinen yhdistelmä sodium laureth sulfate + cocamidopropyl betaine (sulfaatti + miedompi tensidi)
 • Sisältää silikoniyhdisteen sekä kvatin = selvittävät
 • Mukaan heitetty myös tujaus lootusuutetta (ei tee hiuksille mitään) ja riisinalkioöljyä (pehmentää) että saadaan pullon kylkeen ne kivalta kuulostavat luonnolliset feature-ainesosat (eihän kukaan valmistaja halua kirjoittaa ”with dimethiconol and guar”)

Sanni sanoo: ainesosiltaan ja koostumukseltaan supertavallinen miedosti hoitava shampoo.

LOVE, BEAUTY AND PLANET BLOOMING COLOUR SHAMPOO 9,90€ / 400 ml

Tämä shampoo oli testatuista eniten mieleeni: vegaaninen shampoo värjätyille hiuksille. (Huom: useimmat shampoot ovat luonnostaan vegaanisia, ko. ominaisuus ei siis tee tästä shampoosta poikkeuksellista vaikka valmistaja haluaa sitä vegaani-buumin mukaisesti korostaa markkinoinnissa.)

Mukava, hoitava shampoo. Voisin käyttää tätä ihan mielelläni.

Koostumuksesta:

 • Pesevinä ainesosina sama yleisesti käytetty yhdistelmä kuin Dovessa: sodium laureth sulfate + cocamidopropyl betaine (sekä muita aputensidejä)
 • Silikoniton
 • Hoitavina ainesosina mm. ystäväni polyquaternium-10 (tehokkaasti silottava ja selvittävä kvatti), kookosöljy (hyvähyvä!) ja murumuru-voi (tämäkin hyvä, kaikki kasviöljyt ja -rasvat pehmentävät hiusta)

Sanni sanoo: todellakin, tämä on oikein hyvä kokonaisuus myös ainesosiensa puolesta, sopivasti kunnolla peseviä ainesosia mutta myös selvittäviä ja pehmentäviä.

CENTIFOLIA CREAM SHAMPOO FOR DRY HAIR 10,50€ / 200 ml

Joukon luonnonkosmetiikan edustaja. Ja nyt pääsin vihdoin testaamaan Centifoliaa, tämä on minulle uusi sarja josta lukijat ovat jo kyselleetkin.

Centifolia on nyt sitten se hiukset jouhimaisiksi pinnoittanut shampoo. Todella kummallinen efekti, jonka aiheuttajaa en heti pysty incistä päättelemään. Voisiko olla bentoniitti (savi)…?

Koostumuksesta:

 • Sulfaatiton
 • Pesevinä ainesosina mietoja amfoteerisiä ja ionittomia tensidejä
 • Hoitavina ainesosina auringonkukansiemenöljyä, sheavoita, aprikoosiöljyä  ja jojobaöljyä
 • Kuriositeettina bentoniitti-savi (toisaalta onhan savea käytetty L’Orealinkin shampoissa)

Sanni sanoo: yksi oudoimmista shampoista joita olen kokeillut. En käyttäisi tätä itse. Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy tietoa, jonka mukaan bentoniitilla olisi hiuksissa kosteuttavia, kiiltoa lisääviä ja pörröisyyttä taltuttavia ominaisuuksia. Hmm. On se vain jännä että sama ainesosa (savi) voi samalla imeä ihosta rasvaa ja epäpuhtauksia, MUTTA myös kosteuttaa ja tuoda hiuksiin kiiltoa…. Tästä haluaisin joskus kuulla jonkun kattavan esityksen savikosmetiikkakemistin pitämänä.

 

Loppuun vielä shoppaajien perustelut valinnoilleen:

Love Beauty And Planet: Tässä shampoossa kiinnosti pirteä ja puoleensavetävä ulkoasu. Uskon, että pakkaus vetää puoleensa etenkin nuorempia asiakkaita. Tuote myös tuoksui hyvältä. Pakkauksessa lupailtiin vegaanisuutta, mikä varmasti kiinnostaa monia

Dove: Halusin toisen shampoon olevan ihan perus markettikamaa, kun toinen oli hieman erikoisempi ja kalliimpi. Dove on merkki, joka itseäni ei kiinnosta. Tiedän kuitenkin, että monet käyttävät paljon Doven tuotteita. Tuoksu ei vaikuttanut ihmeelliseltä.

Centifolia: Valitsin tämän koska muistelin että merkki ei ole sinulle tuttu etkä ole vielä testannut Centifoliaa.

Moroccanoil: Tätä merkkiä on kehuttu paljon, valitsin sen kun kiinnosti kuulla mitä sinä siitä tykkäät.

Tässä sokkoilut tältä erää, palataan teemaan taas ensi vuoden puolella :) Seuraavaksi sokkotestaan erään lukijan minulle lähettämiä näytteitä.

Löytyikö näistä shampoista muuten teille tuttuja tai peräti luottotuotteita?

Tässä vielä linkki aiempaan sokkotestaukseen:

Sokkotestin tulos: yllättävä voide voitti

 

kauneus hiusten-hoito
Kommentit (45)
 1. Muistaakseni bentoniittia käytetään joissain maissa pesuaineissa siksi, että vesi on siellä kovaa ja bentoniitilla olisi pehmentävä vaikutus? Voin muistaa väärinkin. Suomessahan vesi on useimmiten pehmeää, joten jospa sen takia bentoniittia sisältävä tuote ei toimikaan ihanteellisesti. Ihan omaa pohdiskeluani vain.

  1. Kiinnostavaa. Kaikkeen savea käytetäänkin…

 2. Mulla on jo toinen purkki menossa Love beauty and planetin volume-shampoota (tuoksuna kookosvesi ja mimosankukka) ja olen kyllä tykännyt. Vaahto kuulostaa ihan samalta kuin tuossa sinun kokeilemassasi. Mun makuun pesee kunnolla mutta ei nitiseväksi ja tykkään purkin ulkoasusta ja siitä, että purkki on niin iso ja riittoisa: ei tarvitse koko ajan olla ostamassa uutta. Jotain pientä luksuksen tuntua siinä on olevinaan, vaikka itselle tuli yllätyksenä, että on noinkin halpa (sain itse shampoot enkä tiennyt hintaa).

  1. Kiva kuulla muidenkin kokemuksia näistä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *