Sokkotestin tulos: yllättävä voide voitti

Tänään tutkaillaan suuren sokkotestini tuloksia! Tämä olikin ihan huisin hauska testi, ja tulokset samalla yllättivät mutta myös vahvistivat joitain asioita.

Värväsin lukijoitani mukaan projektiin jossa testaisin sokkona erilaisia tuotteita, tuntematta niiden brändiä, pakkausta tai hintaluokkaa. Testishoppaajat ostivat minulle neljä erilaista kasvovoidetta ja shampoota.

Tässä ensimmäisessä raportissa käyn läpi voiteet, shampoiden testaus on vielä kesken.

Voiteet laitettiin anonyymeihin purkkeihin ja ne numeroitiin. Alkuperäiset voidepakkaukset kera numeron ja tuotteen yhdistävän listan laitettiin suljettuun kassiin.

Avasin kassin vihdoin eilen ja paljastin tuotteet itselleni. Oho..! Pari tuotetta sai aikaan tosi yllättyneen reaktion.

Tunnistaako joku jo voiteet tästä kuvasta…? ;) Voiteet paljastuvat postauksen lopussa.

Annoin testituoteshoppaajille vapaat kädet, ohjeena oli ainoastaan valita tuotteita niin kalliimmasta kuin halvemmasta hintaluokasta ja että yksi voiteista ja shampoista saisi olla luonnonkosmetiikkaa.

Voiteiden numerot ovat vitosesta kahdeksaan, koska ilmeisesti shampoot oli numeroitu ykkösestä neljään.

Arvioin voiteiden koostumusta, tuoksua, laatumielikuvaa ja yleistä vaikutelmaa. Yritin arvata, oliko kyseessä ns. markettikosmetiikkaa vai selektiivistä, sekä tietysti halusin tunnistaa joukosta luonnonkosmetiikan.

Miten pärjäsin? Yksi veikkauksistani meni ihan mäkeen ja muutaman kohdalla taas olin ominaisuuksien ja laadun puolesta heti oikeilla jäljillä.

Yksi tuotteista oli sellainen jota en kuunaan käyttäisi.

Let’s go! :)

Voide nro. 8

Aloitan haistamalla tuotetta.

Ensireaktio: hajusteeton. Edes raaka-aineet eivät tuoksu. Voisiko olla Clinique?

Otan voidetta spaatteliin. Koostumus tuo minulle yhä mieleen Cliniquen, tai jonkun selektiivisen joka tapauksessa, koostumus ei ole mielestäni ”markettimainen”. Koostumus on kevyen näköinen mutta siitä puuttuu sellainen tietty ”vanukasmaisuus” jonka liitän moniin edullisiin päivittäistavarakauppabrändeihin. Hajuton tuoksu on myös harkitun tuntuinen, se on todella ei-minkään-tuoksuinen. Cliniquen tuoksu on sellainen.

Tuntuma iholla on aika arkinen mutta miellyttävä ja välittömästi kosteuttava, voide tuntuu raikkaalta vaikka ei ole yhtään vesimäinen tai sorbettimainen. Pidän voiteen tunnusta. Se ei tunnu muoviselta eikä silikoniselta, mutta ei myöskään yhtään luonnonkosmetiikkamaiselta.

Voiteesta jää iholle hoidettu tunne, samalla todella kosteuttava mutta myös ravitseva. Sanoisin, että voiteessa on myös kevyt aurinkosuojafiltterin tuntu. Myöhemmillä kokeilukerroilla tunne vahvistuu.

Veikkaus: Clinique Superdefense.

Jatkotestauksen aikana voide ei enää tunnu yhtä kosteuttavalta, vaan UV-filtteriksi arvelemani ominaisuuden tuoma tietynlainen ”jäykkyyden” tunne vallitsee. Voide imeytyy täysin samettiseksi jättämättä rasvan tuntua ihoon. Totaalinen tuoksuttomuus kiehtoo minua. Yleensä hajusteettomissa tuotteissa voi aistia raaka-aineiden omaa tuoksua mutta tämä voide on minun nenääni täysin hajuton. Siitäkin päättelen, että sen täytyy olla normikosmetiikkaa, koska vain synteettisin keinoin voidaan maskeerata tuotteen ominaishajua näin tehokkaasti.

 

Voide nro. 6

Vaikea arvioida onko tämä voide hajusteeton, purkista nuuhkaistessa olen aistivinani kevyen tuoksun (josta tulee mieleen päivittäiskosmetiikka), mutta iholle levittäessä voide ei tuoksu miltään.

Voiteen tuntuma muistuttaa voidetta numero 8, mutta on vähemmän jäykkää. Tuntuma on hyvin kosteuttava ja myös kevyesti ravitseva, en usko että tämä on ainakaan sekaihon voide, ne hulahtavat yleensä ihoon heti ja tuntuvat vesimäisemmltä.

Voide nro 6 on oikein mukavan joskin arkisen tuntuinen voide, tuoksuttomuus vie elämyksellisyyttä. Kosmeettinen koostumus on miellyttävä mutta ”yksinkertainen”, siihen ei ole haettu mitään luksuselementtejä kuten kuohkeutta tai sorbettimaista raikkautta.

Veikkaus: jokin päivittäiskosmetiikkamerkki.

 

Voide nro. 5

Kun avaan purkin kannen, ensireaktio on; ”voi ei..!” Tämä on paksua, läpinäkyvää geeliä. Nenään kulkeutuu myös alkoholin sävyttämä, jokseenkin maskuliininen tuoksu. Ei todellakaan houkuttava. Näyttää jo valmiiksi sellaiselta josta en tule pitämään, ja tympeä tuoksu vahvistaa fiilistä.

Tuntuma on todella silikoninen, ei kovin kosteuttava. Tuntuu, että geeliä pitää lähmiä ihoon monta kerrosta että iholle tulisi kosteutettu tunne. Iho jää tahmean ja pinnoitetun tuntuiseksi, mutta silti sitä vielä vähän kiristää. Yäk mikä tuote! Tekisi mieli pestä aine kasvoilta pois, pakko sanoa. Harkitsen tätä vakavasti.

Jatkostestaus vain vahvistaa tunnetta, että koostumus on erittäin silikoninen. Kosteustuotteen sijaan tuntuu, että levitän iholle paksun muovisen kalvon. Varmasti tämäkin koostumus kosteuttaa siinä mielessä että kalvo lukitsee kosteutta ihoon, mutta se tarvitsee alleen runsaasti jotain muuta kosteutta jotta kosteutus toteutuu. Kalvon tunne on aivan kamala, en tiedä olenko koskaan kokeillut yhtä muovisen ja synteettisen tuntuista voidetta.

Voide nro. 7

Olisiko tämä luonnonkosmetiikkaa? Tuoksu viittaisi siihen. Tuoksu ei ole erityisen hienostunut, aika tavanomainen. Siinä on jotain tosi tuttua, tai sen ”maailmassa”, ehkä olen kokeillut tai käyttänyt joitain saman sarjan tuotteita..? Sekä tuoksu että koostumus tuovat mieleen päivittäiskosmetiikan tuotteen. Ohut vähärasvainen koostumus, kevyin tähän asti kokeilluista. Imeytyy muutamassa minuutissa jättämättä suojaavan tai ravitsevan tuntuista pintaa. Ihon pinta jää pehmeän ja miellyttävän tuntuiseksi. Ei todennäköisesti riitä talviaikaan.

Jatkotestailun aikana tunne siitä, että tuoksussa on jotain tuttua, vahvistuu. Olen käyttänyt jotain tämän sarjan tuotteita. Tuoksussa jotain mausteista, syvää, ”tummaa”, jopa maskuliinisuutta.

Pohdin koostumusta. Onkohan tämä joko anti-age-voide tai seka-rasvoittuvan ihon voide..? Täytyy sanoa että koostumus ei tosiaan tunnu kovin kosteuttavalta, ja joskus anti-age-voiteissa voi olla sellainen tuntuma jos humektanttiset ainesosat eivät ole vahvasti edustettuina. Joudun lisäämään tätä suihkun jälkeen iholle kolme kerrosta. Voiteen jättämä iho-fiilis kielii edelleen luonnonkosmetiikasta.

MIKÄ VOIDE OLI PARAS?

Numero 6 tuntuu kosteuttavimmalta ja miellyttävimmältä.

Numero 7 on sekin oikein miellyttävä mutta ehkä hitusen liian kevyt ainakin vuodenaikaan nähden. Tuoksun tuttuus vaivaa, en malta odottaa että näen mikä tuote on kyseessä. Tämä on voiteista toisiksi paras.

Numero 8 on neutraali, tämän kohdalla odotan todella uteliaana onko siinä tosiaan UV-suoja.

Numero 5 on kerta kaikkiaan kamala. En todellakaan käyttäisi.

Ja voiteet ovat…..

 

Erisan (nro 8), Nivea (nro 6), Mossa (nro 7) ja Shiseido (nro 5)

 

Nro 8 – Erisan suojaava kasvovoide

Sannin kokemus pähkinänkuoressa:

 • Tuntuu selektiiviseltä
 • Hajusteeton
 • Tämä on synteettistä normikosmetiikkaa
 • Tässä on oltava suojakerroin
 • Miellyttävän ja neutraalin tuntuinen, aika kevyt, ei ravitseva
 • Veikkaus Clinique

Erisan Suojaava kasvovoide pähkinänkuoressa:

 • Ei-selektiivinen vaan päinvastoin edullista markettikosmetiikkaa
 • Suojakerroin 15
 • Normaalille ja kuivalle iholle
 • Koostumus synteettispainotteinen

Sanni sanoo: D’oh! Pieleen meni Clinique/selektiivinen-veikkaus! :D Tässä Suojaavassa kasvovoiteessa on selvästi parempi koostumus kuin aiemmin kokeilemissani Erisanin tuotteissa, joista en juuri ole pitänyt.

Nro 6 – Nivea Q10 Power Anti-Wrinkle Day Cream

Sannin kokemus pähkinänkuoressa:

 • Päivittäiskosmetiikkaa
 • Hajusteeton
 • Miellyttävän ja kosteuttavan tuntuinen
 • En havainnut suojakertoimen tuntua
 • Testin parhaan tuntuinen voide

Nivea Q10 Power Anti-Wrinkle Day Cream pähkinänkuoressa:

 • Hajusteeton
 • Suojakerroin 15
 • Ominaisuuksiltaan herkän ihon anti-age-voide; rauhoittaa, kosteuttaa ja suojaa ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta vanhenemisen merkeiltä
 • Koostumuksessa sekä synteettisiä että luonnollisia hoitavia ainesosia; sheavoita, lakritsiuutetta, synteettistä mehiläisvahaa ja lakritsiuutetta.

Sanni sanoo: kyllä yllätyin kun näin että tämä oli Nivea! Bongatessani sheavoin incissä kolmantena päättelin, että siinä varmaan oli yksi tekijä jonka perusteella pidin Nivean voiteesta enemmän kuin Erisanin, vaikka voiteet olivat hyvin saman tyyppiset. Jokin Nivean koostumuksessa myös tekee sen suojakertoimesta vähemmän tuntuvan, vaikka suojakerroin on sama (15) kuin Erisanissa. Nivea on mielestäni paremmin formuloitu.

Nro 5 – Shiseido Waso Clear Mega-Hydrating Cream

Sannin kokemus pähkinänkuoressa:

 • Kamala, silikoninen, tekee pelkkää kalvoa ihoon
 • Tuoksuu maskuliiniselta ja alkoholilta
 • Ei tunnu kosteuttavalta
 • En käyttäisi

Shiseiso Waso Clear Mega-Hydrating Cream pähkinänkuoressa:

 • ”Intensiivisesti kosteuttava geelivoide”
 • Vaikuttavana aineena porkkanan solut (!)
 • Japanilaista selektiivistä kosmetiikkaa
 • Suositellaan käytettäväksi joko meikin alla tai päällä (!!)
 • Incissä paljon silikoniyhdisteitä
 • Koostumuksessa on myös alkoholia (incissä kuudentena)
 • Erittäin synteettinen koostumus, erityisaktiiviaineena mainittu porkkanasoluaine on pitkässä incissä neljänneksi viimeinen

Sanni sanoo: olipa huvittavaa että testin huonoin voide sattui myös olemaan kallein. On kuitenkin huomattava, että koostumusseikat ovat myös makuasioita, ja joku toinen kuluttaja kenties pitää Shiseidon Wason tyyppisestä geelimäisestä silikonivoiteesta.

Nro 7 Mossa Youth Defense Night Cream

Sannin kokemus pähkinänkuoressa:

 • Tämä on luonnonkosmetiikkaa
 • Tuttu tuoksu, olen käyttänyt sarjan tuotteita
 • Kevyt vähärasvainen koostumus, ei tunnu erityisen kosteuttavalta
 • Koostumus tuntuu päivittäiskosmetiikalta

Mossa Youth Defence Restoring Night Cream pähkinänkuoressa:

 • Jep, luonnonkosmetiikkaa
 • Karunvatukan omega 3- ja 6-rasvahappoja sisältävä yövoide
 • ”Täyteläinen koostumus ravitsee ja pehmentää”
 • Edullista kosmetiikkaa

Sanni sanoo: Haa, arvasin että olen käyttänyt tätä sarjaa! ^_^ Mutta täytyy sanoa että Youth Defence -voide ei todellakaan ole ”täyteläinen ja ravitseva”. Tekisi melkein mieli laittaa Mossan (tai valmistaja-yhtiö Mádaran) tuotekehitystiimille palautetta. Youth Defence -voide ei sovi kuivalle iholle, ja ollakseen yövoide se on poikkeuksellisen kevyt.

Inci vahvistaa voiteen keveyden; alkoholi on ainesosaluettelossa toisena ja kasviöljyt vasta paljon alempana, ensimmäinen rasva-ainesosa skvalaani on vasta yhdeksäs ja ensimmäinen kasviöljy auringonkukansiemenöljy yhdestoista. Täyteläisessä voiteessa öljyt ja rasvat ovat heti incin kärjessä veden ja glyserolin kyljessä.

Mutta normaalin ja sekaihon päivävoiteena tämä menisi. :)

*

Testishoppaajien perustelut voidevalinnoille:

ERISAN: ”Erisanin voiteet ovat omia lemppareitani ja siksi valitsin Erisanin”.

SHISEIDO: ”Selektiivisen kosmetiikan voiteen valinta oli vaikeaa, koska tunnen luksusmerkkejä niin huonosti. Shiseidon waso-linja oli houkuttelevan pirteän näköinen ja erosi melko paljon muista selektiivisen kosmetiikan sarjoista. Uskon sen vetoavan etenkin nuorempiin kuluttajiin. Muistin Ostolakossa-blogin Virven puhuneen joskus tuotteista. Koostumus voiteessa oli erikoinen, melkein geelimäinen. Itse en pitänyt koostumuksesta ollenkaan, mutta uskon sen miellyttävän monia. Valitsin voiteen pääasiassa siksi, että se erottui muista pirteällä ja nuorekkaalla ulkonäöllään.”

NIVEA: ”Etsin anti-age-voidetta ja tartuin ensimmäiseen näkemääni sellaiseen. Se oli Nivea.”

MOSSA: ”Halusin valita luonnonkosmetiikasta voiteen, joka olisi koostumukseltaan mahdollisimman ”nykyaikainen” ja lähellä normikosmetiikkaa. Tämä rajasi pois perinteiset merkit esim. Weledan ja Frantsilan. Halusin voiteen olevan myös kohtuuhintainen, sillä suurin osa kuluttajista ei kuitenkaan ole valmis panostamaan montaa kymppiä kasvorasvaan. Meinasin jo ostaa Madaran voiteen, mutta ajattelin, että Sanni tunnistaisi tuoksun heti :) Päädyin siis Madaran pikkusiskoon Mossaan.”

Japanilainen ”megakosteutus” ei purrut tällä kertaa

Ensimmäinen sokkotestaus on ohi ja kokemus sen verran hauska että se jätti nälän uusille vastaaville testikokeiluille. Ehkä jatkan tätä tulevaisuudessa..?

Seuraavana vuorossa ovat vielä shampoot, joiden testituloksia katsellaan joulukuussa.

 

kauneus ihonhoito
Kommentit (34)
 1. Tää oli mielenkiintoinen projekti. Tuo erisan kyllä yllätti.

 2. Kiitos, tämä oli oikein hauska ja mielenkiintoinen testi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *