Sivellinten puhdistus

Moni lukija on pyytänyt postausta meikkisivellinten huollosta, ja nyt sitten sain sellaisen aikaiseksi. :)

     

Sivellinten huolto ja pesuhan on tosi yksinkertaista, kun muistaa yhden perussäännön (joka ei toisaalta sekään ole kiveen kirjoitettu): aitokarvaisille siveltimille hellävarainen, mieluusti marseille-saippualla toteutettu pesu ja synteettisille taas sopii jämäkämpi, voimakkaampia peseviä aineita sisältävä tuote, kuten syväpuhdistava shampoo tai vaikka tiskiaine.

(Itse en lähtisi aitokarvaisia siveltimiäni Fairylla pesemään, mutta toisen koulukunnankin ihmisiä löytyy, esimerkiksi erään kosmetiikkafirman kouluttaja vannoi tiskiaineen nimeen ainoana sivellintenpesuaineenaan.)

Siveltimiä ei myöskään kannata pestä liian kuumalla vedellä ettei liimaus lähde irtoamaan.

Oma perussettini on tässä. Yleisesti käytän vain syväpuhdistavaa shampoota ja marseille-saippuaa, mutta jos vaikka joku kestomeikkivoide on oikein jymähtänyt siveltimeen, niin otan astianpesuaineen avuksi. Tai jopa irrottelen jämähtänyttä meikkiä ensin öljyllä, ja sitten viimeistelen tiskiaineella. Esimerkiksi Inglotin geelieyelinerit vaativat usein tällaisen käsittelyn irrotakseen siveltimestä.

Marseille-saippuaa saa mistä tahansa hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista, niin palana kuin nestemäisenä. Omani on värjääntynyt käytössä.

Pesen siveltimet niin, että ensin kostutan ne, pyöräytän sitten marseille-palassa (tai shampoossa) ja pyörittelen sitten kämmenen muodostamassa kupissa jotta meikki irtoaa. Tämä on mielestäni hellävaraisempaa kuin hieroa harjaksia erilleen sormilla. Sitten huuhtelen siveltimen, ja toistan saippuapyörittelyn niin monesti että huuhteluvesi on kirkasta.

Lopuksi huuhtelen saippuan kevyesti vedellä, painelen pinnan kuivaksi talouspaperilla ja jätän palan kuivumaan ennenkuin käärin sen takaisin muovikelmuun jossa sitä säilytän.

Siveltimet laitan kuivumaan pyyhkeen päälle lappeelleen.

Sivellinten puhdistukseen on olemassa myös alkoholipitoinen spray, joka sopii meikkitaiteilijoiden työskentelyyn kun siveltimet täytyy nopeasti saada puhdistettua asiakkaiden tai värisävyjen välillä. Spraylla puhdistaessa sivellin kuivuu nopeasti, mutta puhdistus on paljon pinnallisempi kuin saippualla. En siis suosittele spray-puhdistusta ainoaksi puhdistustavaksi. Sprayn sisältämä alkoholi myös kuivattaa sivellinten harjaksia ja kuluttaa sivellintä saippuapesua enemmän pitkässä juoksussa.

Vielä sellaisen vinkin voisin antaa, että jos suosikkisiveltimesi on liian voimakkaiden pesujen seurauksena karhentunut ja tuntuu nyt ikävältä ihoa vasten, voi siveltimen hoitaa ja pehmentää samalla aineella millä hiuksetkin – eli hiustenhoitoaineella. Kannattaa kuitenkin suosia mietoja, silikonittomia hoitoaineita ettei sivellin jää liian liukkaaksi – tällöin se ei nappaa enää tuotetta itseensä yhtä tehokkaasti.

Kommentit (22)
    1. Mari Kasurinen on kyllä mahtava! Linkki Kasurisen sivuille löytyy tuolta mun sivupalkistakin. :) Kerrassaan mielettömiä nuo tuunaustyöt.

  1. Mulla on sama puhdistustekniikka ja sama kabukikin. :) Toimii! Kiitos hoitoainevinkistä, kuulostaa kätevältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *