Karkkipäivä
Karkkipäivä

Sivellinten puhdistus

Moni lukija on pyytänyt postausta meikkisivellinten huollosta, ja nyt sitten sain sellaisen aikaiseksi. :)

     

Sivellinten huolto ja pesuhan on tosi yksinkertaista, kun muistaa yhden perussäännön (joka ei toisaalta sekään ole kiveen kirjoitettu): aitokarvaisille siveltimille hellävarainen, mieluusti marseille-saippualla toteutettu pesu ja synteettisille taas sopii jämäkämpi, voimakkaampia peseviä aineita sisältävä tuote, kuten syväpuhdistava shampoo tai vaikka tiskiaine.

(Itse en lähtisi aitokarvaisia siveltimiäni Fairylla pesemään, mutta toisen koulukunnankin ihmisiä löytyy, esimerkiksi erään kosmetiikkafirman kouluttaja vannoi tiskiaineen nimeen ainoana sivellintenpesuaineenaan.)

Siveltimiä ei myöskään kannata pestä liian kuumalla vedellä ettei liimaus lähde irtoamaan.

Oma perussettini on tässä. Yleisesti käytän vain syväpuhdistavaa shampoota ja marseille-saippuaa, mutta jos vaikka joku kestomeikkivoide on oikein jymähtänyt siveltimeen, niin otan astianpesuaineen avuksi. Tai jopa irrottelen jämähtänyttä meikkiä ensin öljyllä, ja sitten viimeistelen tiskiaineella. Esimerkiksi Inglotin geelieyelinerit vaativat usein tällaisen käsittelyn irrotakseen siveltimestä.

Marseille-saippuaa saa mistä tahansa hyvin varustetuista päivittäistavarakaupoista, niin palana kuin nestemäisenä. Omani on värjääntynyt käytössä.

Pesen siveltimet niin, että ensin kostutan ne, pyöräytän sitten marseille-palassa (tai shampoossa) ja pyörittelen sitten kämmenen muodostamassa kupissa jotta meikki irtoaa. Tämä on mielestäni hellävaraisempaa kuin hieroa harjaksia erilleen sormilla. Sitten huuhtelen siveltimen, ja toistan saippuapyörittelyn niin monesti että huuhteluvesi on kirkasta.

Lopuksi huuhtelen saippuan kevyesti vedellä, painelen pinnan kuivaksi talouspaperilla ja jätän palan kuivumaan ennenkuin käärin sen takaisin muovikelmuun jossa sitä säilytän.

Siveltimet laitan kuivumaan pyyhkeen päälle lappeelleen.

Sivellinten puhdistukseen on olemassa myös alkoholipitoinen spray, joka sopii meikkitaiteilijoiden työskentelyyn kun siveltimet täytyy nopeasti saada puhdistettua asiakkaiden tai värisävyjen välillä. Spraylla puhdistaessa sivellin kuivuu nopeasti, mutta puhdistus on paljon pinnallisempi kuin saippualla. En siis suosittele spray-puhdistusta ainoaksi puhdistustavaksi. Sprayn sisältämä alkoholi myös kuivattaa sivellinten harjaksia ja kuluttaa sivellintä saippuapesua enemmän pitkässä juoksussa.

Vielä sellaisen vinkin voisin antaa, että jos suosikkisiveltimesi on liian voimakkaiden pesujen seurauksena karhentunut ja tuntuu nyt ikävältä ihoa vasten, voi siveltimen hoitaa ja pehmentää samalla aineella millä hiuksetkin – eli hiustenhoitoaineella. Kannattaa kuitenkin suosia mietoja, silikonittomia hoitoaineita ettei sivellin jää liian liukkaaksi – tällöin se ei nappaa enää tuotetta itseensä yhtä tehokkaasti.

Kommentit (22)

  • Sanni

   Mari Kasurinen on kyllä mahtava! Linkki Kasurisen sivuille löytyy tuolta mun sivupalkistakin. :) Kerrassaan mielettömiä nuo tuunaustyöt.

 1. Hosuli

  Mulla on sama puhdistustekniikka ja sama kabukikin. :) Toimii! Kiitos hoitoainevinkistä, kuulostaa kätevältä.

 2. NiinaP

  mä puhistan siveltimet aina tiskinpesuaineella, hyvin lähtee kaikki *aska:D ja kun pyörittelee hellästi kämmenellä (tarpeeks kauan) ja kädenlämpösen veden alla niin ne ”harjakset” ei kärsi:)

 3. Mari

  Kiitos tästä postauksesta! Vielä kysyisin, että kuinka usein puhdistat siveltimesi?

  • Sanni

   Tunnustan, että olen tosi laiska sivellinten pesijä… Kabukin pesen ehkä kerran kuudessa viikossa ja silmäsiveltimet vielä harvemmin. Ehkä kerran kolmessa kuussa…? Jos siis käytän niitä vain itseeni. Kun ei ne oikein pahemmin likaannu kun aina pyyhin ne huolellisesti meikkauksen jälkeen… :P Eyeliner-siveltimet on tietenkin pakko pestä joka käytön jälkeen, ne muodostavat poikkeuksen. Ja voidemaisiin luomiväreihin käytettävät siveltimet pesen aina 2-3 käyttökerran jälkeen.

   Silloin kun meikkaan kavereita niin toki pesen siveltimet ennen ja jälkeen meikkauksen. :)

   • M

    Millä tavoin pyyhit siveltimet käyttöjen välissä? Ihan tavallisesti talouspaperiin vai?

    • Sanni

     Kyllä, talous- tai kasvopaperiin.

 4. greippi

  Moi! Tosi hyvä postaus:)

  Mä kyselisin vielä että millainen sivellin sopisi meikkipuuterin levitykseen? Oon nyt käyttänyt tuotteen mukana tullutta vippaa (vai mikä lieneekin), jolla saa todella peittävän lopputuloksen. Ihoni kunto on kuitenkin parantunut ja en enää tarvitse niin raskasta peittoa. Olisiko puuterisivellin hyvä vai kabuki?

  • Sanni

   Kabukillakin voi oikein hyvin levittää meikkipuuteria, mutta kevyimmän tuloksen saat puuterisiveltimellä. Töissä me testataan meikkipuutereita asiakkaille meikkivoidesiveltimellä, joten sekin käy. Tosin ei mielestöni paras mahdollinen, suuremmalla siveltimellä jäljestä tulee tasaisempi.

 5. Nanna

  Hienoa että aika säännöllisesti kosmetiikkabloggarit postaa siveltimien puhdistuksesta… iteltä tää jäis varmaan muuten aina tekemättä :D

  nimm. Juuri siveltimet pessyt!

 6. mansikki

  kiva juttu, josta sain paljon liätietoa. :D

  voisitko muuten mahdollisesti tehdä postauksen tuosta uudesta Maybellinen BB-voiteesta? :)

  • Sanni

   Voin tehdä postausta jos joskus tulee kyseistä ainetta kokeiltua. :)

 7. Eve

  …Mistä tulikin mieleen että vois taas ottaa siveltimet marseille-käsittelyyn (kiitos muistutuksesta)! x)
  Kuinka usein muuten putsaat omat siveltimet? Jossain suositeltiin että kerran viikossa olisi hyvä, mutten meinaa kyllä joka viikko muistaa… :B

  • Sanni

   Kuinka usein muuten putsaat omat siveltimet?

   Katso vastaukseni Marille ylempää. :)

 8. Mai

  Tämä postaus tuli tosiaan tarpeeseen.

  Kysysisin muuten ihan sellaista, kun tuossa jossakin postauksessa kerroit käyttäväsi mineraalimeikkipohjan alla jonkinlaista suihketta jossa käytät raanavettä ja kasvovettä. Itse koitin nyt levitellä EDM-pohjaa mattana ja kuinkas kävikään – kuivaltahan se näytti. Eli missä suhteessa teet suihkeetta, kuinka paljon kumpaistakin ja laitatko sitä siis ihan kosteusvoiteen päälle aamuisen ihonpuhdistuksen jälkeen : O Voisiko sinun mielestäsi muuten tehdä ns. kosteuttavaa meikkivoidetta siten että sekoittaisi tuota meikkipohjaa kosteusvoiteeseen ja pistäisi pieneen purkkiin. Sitä sitten käyttäisi ns. päivävoiteen tilalla?

  • Sanni

   kerroit käyttäväsi mineraalimeikkipohjan alla jonkinlaista suihketta

   Itse asiassa käytän suihketta meikkipohjan päällä ;) Eli suihke ihan viimeisenä valmiin meikin päälle.

   Eli missä suhteessa teet suihkeetta, kuinka paljon kumpaistakin

   Laitan n. 2/3 kasvovettä ja 1/3 raanavettä, vaikea arvioida mittasuhteita kun laitan ihan mutu-tuntumalla. :)

   Voisiko sinun mielestäsi muuten tehdä ns. kosteuttavaa meikkivoidetta siten että sekoittaisi tuota meikkipohjaa kosteusvoiteeseen ja pistäisi pieneen purkkiin.

   Joo, olen itsekin kokeillut aikoinaan sekoittaa Loloa Aqualan L:ään ja ihan hyvin toimi, tuli sellaista läpikuultavaa sävyttävää päivävoidetta.

 9. valopuuuteri

  Miltä merkiltä löytyisi hyviä korostusväriä ?:)

  • Sanni

   Harvalla merkillä on highlightereita perusvalikoimassaan, suosittelen ostamaan jonkun vaalean helmiäisluomivärin kuten L’orealin Golden Beigen tai Make Up Storen Muffinin ja käyttämään sitä korostussävynä. :)

 10. ella

  Hyödyllinen postaus :) Oma pesurutiinini on sama kämmenkupissa pyörittelyä myöten (opin tempun alunperin öljyvärisiveltimien pesua varten), mutta ripustan siveltimet kuivumaan kumilenkkien avulla sutipää alas päin roikkuen. Tämäkin kikka on maalauspiireistä tuttu ja sillä ilmeisesti yritetään suojella sutien liimauksia.

 11. britt

  siveltimistä puheenollen – voiko sinun mielestäsi tehdä koko luomiväriosuuden silmämeikistä tälläisellä, hmmm.. häivytyssiveltimellä :D

  eli tälläisellä:

  http://3.bp.blogspot.com/-Mzz5eKKbRz8/TmcF1rRLPbI/AAAAAAAAA8Y/6WsIL0uRm24/s1600/IMGP8611.JPG

  itse olen ihan käsi luomivärien kanssa ja nyt ajattelin koittaa. kätköistäni sattuu löytymään juuri kyseinen sivellin joten ajattelin että voisiko värit levittää tuolla, siinähän ne kai samalla häivyttyisivät.

  • Sanni

   Tuo kuvan sivellin sopii (kuten itsekin totesit) enemmänkin häivytykseen, ja myöskin luomivaon banskuvarjostukseen. Yleissiveltimeksi valitsisin mieluummin ns. flatin eli lättänän siveltimen jolla saat myös pakattua väriä luomelle kunnolla. Häivytyssiveltimellä et saa intensiivistä värijälkeä luomelle koska siveltimen pehmeästi ja löysästi rakennettu pää ei ”paina” sävyä ihoon, toisin kuin flatti.

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2012/04/13/make-up-for-dummies-meikkisiveltimet/

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.