Silverskärin joulupöydässä

Luvassa jouluista saaristofiilistelyä! :)

Silverskar_kollaasi1

Voi ihanuutta! Pääsin viime tiistaina käymään Ahvenanmaan Silverskärillä! Tämä on jälleen sarjassamme maineikkaita ahvenanmaalaisia paikkoja, jonne yksityishenkilön, ja etenkin autottoman ja veneettömän yksityishenkilön, on todella hankala päästä. Ahvenanmaalla on paljon tällaisia ”kätkettyjä helmiä” jonne ei tuosta vain hurautakaan vierailulle vaikka kyseessä on matkailuyritys.

Visit Åland kutsui minut mukaan Silverskärin joulupöytään, jonka Silverskär tarjosi tiistaina yhteistyökumppaneilleen.

Silverskar_kollaasi2

Silverskär on Saltvikin kunnassa sijaitseva pieni saari, joka tarjoaa kokous-, juhla- ja majoituspalveluita ryhmille. Paikka tunnetaan hyvästä ruoastaan ja idyllisestä tunnelmastaan. Alkuperäinen kalastajasaaren tunnelma on haluttu säilyttää palveluiden tasosta tinkimättä. Todella elegantti paikka!

Jos Silverskäriin mielii tutustua ilman ryhmäbuukkausta, on siihen tilaisuus syksyisin rapukauden aikaan jolloin Silverskärissä katetaan perinteinen ”kräftskiva”, tai marras- ja joulukuussa jolloin tarjolla on runsas joululounas.

SilverskarIMG_8682

Joulupöytään saapuvat vieraat toivotetaan tervetulleeksi Mellangårdsissa, joka on saaren vanhin rakennus. Mellangårdsin tunnelmallisessa tuvassa meille tarjoiltiin glögiä ja asiaankuuluvia oheisnaposteltavia kuten pipareita ja erilaisia pähkinöitä.

(Ainakin muut saivat niistä nauttia :D No, minä säästelin fiksusti vatsaani pääohjelmalle eli RUOALLE ^_^)

SilverskarIMG_8688

Mellangårds ja taustalla venevaja johon Silverskärin taksivene ”parkkeeraa”. Silverskäriin voi saapua myös omalla veneellä, mutta veneettömille joulupöytävieraille on tarjolla taksiveneyhteys Skatanin laiturista.

SilverskarIMG_8768

Joulupöytä tarjoillaan Norrgårdsissa, jonka alakerrassa on tilat noin 40 hengelle.

Silverskar_kollaasi4

Lunta ei ole vielä Ahvenanmaalla satanut, mutta joulutunnelmasta ei ollut puutetta..! <3

SilverskarIMG_8706

Ahvenanmaalaisessa joulupöydässä yhdistyvät mannersuomalaiset ja ruotsalaiset jouluruokaperinteet. En muuten tiennytkään, ettei Ruotsissa tunneta meille niin perinteisiä porkkana-, lanttu- ja perunalaatikoita..! Naapurimaan suosituimpiin jouluruokiin kuuluvat kinkun ohella lihapullat, prinssinakit, silli ja Janssonin kiusaus.

Kalaa oli Silverskärin joulupöydässä varmaan 15 eri tavalla… Pelkästään silliä oli kuutta eri laatua. Lisäksi löytyi silakkaa, kylmä- ja lämminsavustettua lohta, savuahventa ja mitähän vielä… Huhhuh jos vielä söisi lihaakin..! Buffet-pöydät ovat ihania, mutta kuinka ihmeessä välttää ylisyöminen..? :D

Silverskar_kollaasi3

Kokosin ”alkuruoka”lautaselle kalaa kaikessa mahdollisessa muodossa, punajuurisalaattia, juustoa, mätiä ja kananmunaa. ”Pääruoaksi” lisää kalaa, lanttu- ja porkkanalaatikkoa (porkkanaa vain ihan vähän  koska riisi.. ;)), ruusukaalia, lehtikaalia, punakaalisalaattia, puolukkaa ja erilaisia maustettuja vaahtoja (miksi näitä kutsutaan..?). Oi jouluruoka…! On se kyllä niin hyvää. Aina 12 kuukauden odotuksen arvoinen..! ^_^

Onneksi olin jättänyt aamupalan syömättä, näille herkuille kannatti todellakin jättää tilaa..!

SilverskarIMG_8759

Jälkiruokapöytä notkui myöskin niin runsaana että melkein tulin ähkyyn jo pelkästä pöydän katselusta… Minulle jälkkärivalikoimasta löytyi ihania juustoja, mutta pääruoka oli täyttänyt vatsani niin tehokkaasti että kykenin nauttimaan vain pienet palat sinihomejuustoa ja Silverskärin omaa vuohenjuustoa.

Silverskärin joulupöytä kustantaa 48€, eli ei ole kalliimmasta päästä Ahvenanmaan joulupöytien joukossa. Hintaa tietysti nostaa venekuljetus (15€) mikäli ei omista omaa venettä. Todellakin uniikki ympäristö nauttia joulupöytä ja auto- & venematkan vaivan arvoinen..!

SilverskarIMG_8631

Saaristo <3

Ensi syksynä taidan ottaa tavoitteeksi Silverskärin rapujuhlat..!

. . .

Mitä ruokia teidän joulupöytäänne kuuluu? Mikä on lempijouluruokaanne?

…ja kuinka monena päivänä ylipäänsä jaksatte jouluruokaa syödä..? Minulle tippuu vaikka joka päivä aatosta uuteen vuoteen…! ^_^ Mutta sitten alkaa tulla raja vastaan… :P

Kommentit (14)
  1. Ah ihanan näköistä! oliko tarjolla maksalaatikkoa?? Kysyisin muuten vielä että vietetäänkö ahvenanmaalla itsenäisyyspäivää?

    1. Ei tainnut olla maksalaatikkoa, tosin myönnän että en tarkkaillut liharuokia samalla intensiteetillä kuin kalaruokia.. :)

      Ja kyllä, Ahvenanmaalla vietetään myös itsenäisyyspäivää. Mutta sitä kahden kynttilän traditiota ei noudateta yhtä uskollisesti kuin manner-Suomessa. Itse sytytin AINA kynttilät Ahvenanmaalla asuessani, kuuluu aivan ehdottomasti itsenäisyyspäivään!

  2. Kuulostaa tunnelmalliselta! Toivoisin itsekin että ehtisin jonkin ravintolan joulupöytään. En oikein jouluruuista erityisesti perusta, mutta kyllä siis kuitenkin tulee syötyä vaikka eivät mitään lempiruokaa olekaan. Olen kasvisyöjä, joten pääasiassa laatikoita ja rosollia tulee vedettyä :D Lemppari on
    punajuuri-kermavaahto (joka siis värjätään pinkiksi punajuuren avulla, en tiedä onko tämä vain meidän suvun jouluperinne) :) Mutta tortuista, pipareista ja glögistä ja tietysti suklaasta tykkään hirveästi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *