Silmän rajaus, osa 1: Perusteet

Minulla on niin paljon materiaalia tähän rajauspostaukseen että päätin jakaa jutun kahteen (tai useampaan) osaan. Tässä tulee varmasti paljon turhaakin, monelle itsestäänselvää tietoa, mutta tykkään olla perusteellinen. :)

Silmän rajaukseen on monia tuotteita.

 • Kynärajaus (kajalit ja meikkikynät)
 • Nestemäinen eyeliner
 • Tussieyeliner
 • Voidemainen eyeliner
 • Kakkueyeliner
 • Luomiväri

Rajaustuotteet

Erilaisia rajaustuotteita

Rajausheads

.

Rajauskynat

Kyniä

Rajausjalki

Erilaisia rajausjälkiä

Yleisin rajaustuote on perinteinen kynä. Kajal-nimitystä käytetään pehmeästä ja rasvaisesta, limakalvolle eli sisärajaukseen sopivasta kynästä. Alunperin kajal (eli kohl) on ollut vain ja ainoastaan mustaa, ja se on valmistettu noesta ja muista maa- tai kasviperäisistä aineista. Tavalliset rajauskynät kulkevat Suomessa nimellä meikkikynä, ja nämä ovat koostumukseltaan kajaleita kovempia eivätkä sovi limakalvolle.

Nestemäisen eyelinerin jälki on terävää ja ”dramaattisempaa”, ja se on suosittu etenkin kissamaisissa yläluomen rajauksissa. Sen käyttö vaatii harjoitusta ja vakaata kättä. Tussirajaus lasketaan myös nestemäisiin, mutta rajauspää on aivan erinäköinen kuin perinteisissä eyelinereissa. Tussilla on minusta helpompi saada siisti rajaus kuin eyelinerilla, mutta vakaata kättä sekin vaatii.

Itse tykkään eniten voidemaisesta rajauksesta (kulkee myös nimellä geeli) sen tarkkuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Jälki muistuttaa nestemäistä eyelineria, mutta on huomattavasti käyttäjäystävällisempää. Voidetta on helpompi kontrolloida kuin juoksevaa litkua, ja siveltimen koolla voin itse päättää haluanko jäljestä leveää vai ohutta.

Kakkueyelineria en omista, mutta olen käsittänyt, että se olisi käyttömukavuutensa puolesta jossain geelin ja nestemäisen välillä. Kakusta otetaan väriä kostutetulla siveltimellä, joten periaate on sama kuin voidemaisessa tuotteessa, mutta koostumus on juoksevampi.

Välineet

Rajaussiveltimet

Erilaisia rajausvälineitä on yhtä monia kuin mieltymyksiä. Yksi tykkää suiposta, kapeasta siveltimestä, toinen viistosta ja leveämmästä. Itse käytän pääsääntöisesti vain kahta sivellintä rajauksiin; ohutta ja kapeaa MAC 210:iä geelirajauksiin ja pienenpientä kolmiopäistä H&M; FOBia luomivärirajauksiin.

Rajausapplikaattori

Ja kyllä, voit ihan hyvin käyttää rajaukseen myös suippopäistä vaahtomuoviapplikaattoria mikäli et omista siveltimiä! :) Applikaattori sopii tosin vain luomivärirajauksiin ja jälki ei luonnollisestikaan ole tarkkaa.

Nyt sitten rajailemaan!

Lähdetään ihan perusteista. Alkuun heitän kuvan yhdestä yleisestä rajaustyylistä, jota itsekin harrastin 13-vuotiaana kun vasta aloittelin meikkaamaan. Sen ikäisenä ajattelin, että rajaus kuuluu tehdä vain ja ainoastaan sisäluomelle, enkä usein laittanut yläluomelle mitään. Tällaisia meikkejä näkee usein edelleen, ja kyllähän se varmasti jonkun tyyliin sopii, mutta ei ehkä ole se imartelevin tapa tuoda silmiä esille.

Sisarajaus

Musta sisärajaus yksinään käytettynä tekee katseesta kovan ja pienentää silmiä.

1. Luomivärirajaus

Luomivärillä saat aikaan luonnollisimman ja pehmeimmän rajauksen. Jos pidät utuisesta rajauksesta, käytä luomiväriä kynän sijaan. Valitse mieluiten mattaisia sävyjä. Helmiäissävyjen rajausteho on heikompi niiden valoaheijastavuuden vuoksi.

Rajaus7_luomivari

Ruskea, huomaamaton perusrajaus

Rajaus8_luomivari

Perusrajausta voi piristää piirtämällä alaluomelle eri väriä.

Rajaus_luomivari_violetti

Violetti kokorajaus (kiertää koko silmän)

Rajaus_luomivari

Voimakas, paksu yläluomen rajaus

.

2. Kynärajaus

Kynarajaukset

Arkinen kynärajaus kevyimmästä intensiivisimpään.

Yksinkertaisimmillaan jätä rajaus vain yläluomelle, tai jos haluat katseestasi todella erottuvan, piirrä rajaus koko silmän ympäri ja vielä limakalvollekin.

Kynärajausta on hyvä usein pehmentää, ettei tulos olisi liian jyrkkä. Pehmennykseen voit käyttää luomiväriä, ”smudger”-applikaattoria tai vaikka topsipuikkoa jos on kiire.

Rajaus5_kynaluomivari

Vetämällä siveltimellä samansävyistä luomiväriä kynän päälle lisäät rajauksen kestävyyttä ja teet lookista pehmeämmän ja utuisemman.

Rajaus6_kynaluomivari

Valmis kynä- & luomivärirajaus

Rajaus_kyna_violetti

Violetti kynärajaus

Rajaus_vertailu

Violetin kynä- ja luomivärirajauksen ero

3. Geelirajaus

Geelillä / voidemaisella / nestemäisellä eyelinerilla saat tarkimman ja intensiivisimmän yläluomen rajauksen. Alaluomelle nämä rajaustuotteet eivät sovi yhtä hyvin kuin kynät ja luomivärit. Toki niillä voidaan piirtää alaluomellekin, mutta tulos on silloin teatraalinen ja sopii harvojen arkityyliin. Joitain geelirajauksia voi kuitenkin käyttää sisärajauksena, vaikkei sitä suositellakaan.

Rajaus91_geeli

Minun perusrajaukseni.

Silmänmuodolleni sopii parhaiten siipimäinen rajaus joka paksunee ja nousee loppupäästä.

Rajaus9_geeli

Sisarelleni sopii ns. suora malli, jossa rajaus ei paksune eikä nouse loppupäästä. Kokeilemalla näet mikä sopii sinun silmillesi. Jos silmäsi ulkonurkka valuu yhtään alaspäin, sinulle sopii parhaiten ylöspäin nouseva rajaus, sillä silmän omaa, laskevaa muotoa seuraava rajaus vain lisää silmien ”surumielisyyttä”.

Siipirajaustutorial

Kissamaisen rajauksen teko on todella helppoa!

Siipirajaus_tuto

1. Vedä yläluomen ripsirajaan ohut viiva ja nosta se irti ripsirajasta kun saavut kohti ulkonurkkaa. Jatka viivaa luomen ulkopuolelle. Jos haluat korkean ja paksun kissarajauksen, nosta viiva jyrkästi ylös, jos taas kapeamman, pidä kulma loivana.

Siipirajaus_tuto2

2. Vedä silmän ulkonurkasta viiva joka yhdistyy yläluomen rajaukseen. Viivat muodostavat tyhjän kolmion.

Siipirajaus_tuto3

3. Täytä kolmio rajausvärillä.

Siipirajaus_tuto4

Valmis.

Seuraavissa osissa käydään läpi näyttävämpiä rajauksia.

Edit. Myöhemmin ilmestyneet osat:

Osa 2 : Tehosteita
Osa 3: Näyttäviä rajauksia

kauneus silmameikki
Kommentit (25)
 1. Näitä on mukava lukea ja vaikka tuntuisi tietävän jo "kaiken" niin aina oppii jotain uutta :).

  Ajattelin kokeilla jossakin vaiheessa voidemaista rajausta, niin mitä tuotteita suosittelisit? Kriteereinä olisi hyvin musta/intensiivinen lopputulos ja tietysti kestävyys.

  Haluaisin oppia vielä tuon yläluomen rajauksen yhdistämisen alaluomeen, mutta ei ole mitenkään helppoa kun silmä on todellakin pyöreä :I. Ja kun minulla on tuossa ulkonurkassa (missä rajaukset yhdistyisivät) ns monttu missä on limakalvoa niin eihän siihen mikään kajaali edes tartu :D!

 2. Vitsit, että olet taitava. Kiitos, että jaat hyviä neuvoja ja vinkkejä meille muillekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *