Karkkipäivä
Karkkipäivä

Silmän muodot ja meikkaus

HelenaChristensen
Oletko koskaan tuskastellut, kun yrität kopioida vaikka jonkun julkkiksen upeaa meikkiä lehtikuvasta, ja teet mielestäsi kaiken oikein, mutta meikki ei vaan näytä samalta kuin kuvassa? Miksi hiilenmusta smoky näyttää niin upealta vaikka Jennifer Lopezilla mutta omat silmäsi näyttävät vain painuneen entistä syvemmälle koloihinsa? Kyse ei aina ole siitä ettetkö osaisi meikata. Kaikki meikkityylit eivät vain pue kaikkia silmän muotoja.
Tämä teksti on suurelta osin omaa pohdiskeluani, eikä mitään meikkikoulun aapiseen painettuja totuuksia (vaikka osa vinkeistä varmasti löytyykin alan kirjoista). Meikkauksesta kiinnostuttuani olen alkanut tarkkailla ihmisten silmiä lähes fanaattisesti, ja tunnen aina suuren kateuden vyöryn kun tapaan jonkun gasellisilmäisen, laaja- tai pullealuomisen ihmisen. Saatan jopa bussissa istuessa alkaa suunnitella meikkiä vastapäätä istuvan henkilön luomille.
Silmän muotoja voidaan luokitella muutamilla eri tavoilla. Fyysinen silmän muoto on se, minkä muotoinen itse silmä on. Näitä muotoja ovat manteli, ovaali ja pyöreä. Myös koko luetaan silmän fyysisiin ominaisuuksiin, eli silmä voi olla iso, pieni tai siltä väliltä.
Rakenteellisella silmänmuodolla tarkoitetaan silmän sijaintiin tai luomen malliin liittyviä ominaisuuksia. Rakenteellisia silmän muotoja ovat:
* Raskaat luomet
* Lähellä toisiaan olevat silmät
* Syvällä olevat silmät
* Kaukana toisistaan olevat silmät
* Ulkonevat silmät
* Alaspäin valuvat silmät
Silmissäsi voivat yhdistyä useat yllämainituista ominaisuuksista. Sinulla voi olla vaikka pyöreät, isot ja syvällä olevat silmät. Tai mantelin muotoiset, pienet ja kaukana toisistaan olevat. Meikkauksella voi vaikuttaa silmän muotoon ja ”huijata” vaikkapa lähellä olevia silmiä kauemmas toisistaan, tai tehdä ulkonevista, suurista silmistä pienemmät.
Tarkastellaan vähän erilaisia silmän muotoja julkkisten kautta.

Eyes_UmaThurman
Uma Thurmanilla on kaukana toisistaan olevat silmät.
Eyes_TyraBanks
Tyra Banksilla on suuret, hieman ulkonevat silmät. Tyran silmät meikataan taitavasti niin, ettei ulkonevuus juurikaan tule esiin.
Eyes_SJP2
Sarah Jessica Parkerilla on erittäin pienet silmät jotka ovat syvällä ja lähellä toisiaan.
Eyes_ReneeZellweger
Renee Zellwegerin silmät ovat malliesimerkki raskaista luomista. Liikkuvaa luomea ei normaalissa, rennossa tilassa näy lainkaan.
Eyes_PenelopeCruz
Penelope Cruzin silmät ovat suuret ja laaja, liikkuva luomi on koko ajan näkyvissä. Meikkaajan unelma, mutta toisaalta tällaisissa silmissä ”less is more” eikä voimakas meikki useinkaan korosta silmien kauneutta.
Eyes_BrittanyMurphy
Edesmenneellä Brittany Murphyllä oli suuret ja prominentit silmät.
Anne Hathaway
Anne Hathawaylla on alaspäin ”valuvat”, hieman ulkonevat ja suuret silmät. Erittäin mielenkiintoinen muoto!
Eyes_AnnaPaquin
Anna Paquinilla on voimakas kulmaluu joka jättää silmät syvälle.
Eyes_AngelinaJolie
Angelina Jolien mantelin muotoisia, tasapainoisia silmiä pidetään klassisen kauniina.
Kuvat Googlesta.
EyesSanni
Entä omat silmäni? Minulla on suhteellisen pienet, mantelin muotoiset ja syvällä olevat silmät. Kulmaluuni on erittäin voimakas mikä jättää luomivaon melkein näkymättömiin kuopan pohjalle. Kun silmät ovat näin syvällä, kauniin varjostuksen tekeminen on haastavampaa.  Koska kulmaluu muodostaa jyrkän kulman, ei varjostusta saa liu’utettua liikkuvalta luomelta ylös ja sivulle yhtä kauniisti kuin pullealuomisella.
Löysin muuten oman julkkissilmä-kaksoseni! ^_^ Diane Kruger:
Eyes_DianeKruger
Dianen silmät eivät ehkä ole ihan yhtä syvällä kuin omani, mutta muoto, koko ja kulmaluun rakenne on hyvin samanlainen.
Otetaanpa vielä muutama esimerkki ihan ”lähipiiristä”, suomalaisilta kauneusbloggaajilta.
Eyes_Nea
Nealla on suuret silmäluomet jotka ovat näkyvissä silmien ollessa aukikin. Tällaisia silmiä meikatessa on hyvä pitää mielessä, että mitä tahansa luomelle laittaa, se on koko ajan näkyvissä. Ilmeestä voi siis helpommin tulla paljon meikatumpi kuin henkilöllä, jonka silmämeikki jää osin piiloon luomikuoppaan tai velton ihon alle. Silmien suuruutta tasapainottaa voimakas kulmaluu, joka saa aikaan sen että Nean silmät ovat myös hieman syvällä. Eyes_CN
Charming Nailsilla on raskaat, veltot luomet. Liikkuva luomi ei ole lainkaan näkyvissä silmien ollessa auki ja rennossa tilassa (CN otti varta vasten tätä postausta varten tuon ylimmän kuvan! :)). Tällaisille luomille voi huoleti laittaa vaikka minkälaisia sävyjä, eikä meikistä siltikään näy paljon mitään ellet kohota kulmiasi (kuten alhaalla oikealla). Tällaisten luomien plussana on helppo sävyjen häivytys, kun ”tiellä” ei ole mitään jyrkkiä kulmia.
Eyelid_Terhen
Terhenin silmät ovat ihanteelliset meikkaukseen. Silmät eivät ole syvällä ja niissä on selkeä, pisaramainen muoto. Kulmaluulla on runsaasti tilaa ja varjostuksen saa kauniisti liukumaan luomivaon yli. Upean muotoiset kulmakarvat ovat piste i:n päällä.
Eyelid_Jangsara
Ehkä kaikkein parhaimmat ”meikkaussilmät” ovat mielestäni kuitenkin Jangsaralla. Jangsaralla on suuret, mantelin muotoiset silmät ja pulleat luomet. Pullealla tarkoitan sitä, että luomi ikäänkuin pullistuu ulospäin niinkuin kuvassakin hyvin näkyy, jättäen meikin levittämiselle tasaisen, kulmattoman alustan. Kulmaluu on hyvin matala ja silmät ovat ”pinnassa”, mikä tekee luomivaonkin matalaksi. Tästä seuraava askel olisi aasialainen ”monolid”-silmäluomi. Aasialaisillahan ei oikeastaan ole luomivakoa lainkaan, ja heidänpä vasta onkin helppo häivyttää sävyt luomille…!
Lopuksi  yksinkertaisia vinkkejä eri silmätyyppien meikkaukseen.
Pienet silmät:
– Tuo luomille valoa käyttämällä koko luomella vaaleaa, helmiäistä luomiväriä.
– Jos luomivaon ja kulmakarvan väliin jäävä tila on todella ahdas, ei varjostuksissa välttämättä ole mitään järkeä.
– Piirrä silmä esiin tarkalla yläluomen rajauksella. Jatkamalla rajausta ulkonurkan yli pidennät silmän muotoa. Cat eye -rajaukset tasapainottavat lähellä toisiaan olevia silmiä.
– Jos rajaat alaluomen, älä tuo rajausta sisänurkkaan saakka vaan jätä se ulommalle puolikkaalle.
Syvällä olevat silmät:
– Vältä tummia, voimakkaita alaluomen rajauksia. Tämä vain voimistaa vaikutelmaa syvyydestä. Tee sen sijaan vaalea sisärajaus limakalvolle ja vedä alaluomelle jotain hauskaa väriä, joka tuo kasvoillesi ”väripilkun”. Rajauksen ei välttämättä tarvitse olla mikään räikeä, vaan neutraalit sävyt kuten oliivinvihreä, harmaansininen tai kultakupari tuovat nekin jo persoonallisemman ilmeen kuin iänikuinen ruskea.
– Tuo luomille valoa vaaleilla sävyillä niin nostat niitä kuopastaan
– Nosta banaanivarjostukset korkealle luomivaon yläpuolelle mistä ne näkyvät. Suosi kirkkaita ja raikkaita sävyjä.
Suuret silmät:
– Jos silmäsi ovat mallia lautaset, vältä koko silmän kiertäviä ulkorajauksia jotka vain korostavat ”hämmästynyttä” ilmettä.
– Jos haluat pienentää silmääsi, tee sekä ylä- että alaluomen limakalvoille tumma sisärajaus. Jos olet väritykseltäsi vaalea, päivämeikissä sävynä voi käyttää mustan sijaan harmaata tai tummanruskeaa. Levitä ripsirajaan hyvin kevyesti ja ohuesti samansävyistä luomiväriä (koska pelkkä sisärajaus näyttää usein liian kovalta).
– Tummat smokyt ovat onnen omiaan suurisilmäisille. Käytä päivämeikissäkin savuisia, murrettuja tummia sävyjä koko luomella ja häivytä luomivakoon – mutta älä paljon siitä yli tai silmät taas laajenevat lisää.
Lähellä toisiaan olevat silmät:
– Korosta silmän sisänurkkia vaalealla, hohtavalla sävyllä.
– Älä vedä banaanivarjostusta sisänurkkaan saakka, vaan jätä se luomivaon ulompaan kaareen.
– Täystummat smoky-meikit eivät pue lähellä toisiaan olevia silmiä.
– Painota varjostuksissa silmän ulkonurkkia

Kaukana toisistaan olevat silmät:

– Varjosta silmän sisänurkat keskitummalla sävyllä, jota voit vetää ylös kulmaluuta kohti. Vaalean korostussävyn voit laittaa luomen keskelle ja tummimman sävyn ulkonurkkaan. Pidä varjostus luomella ja vältä sen vetämistä ulkonurkan yli, tämä vain vetää silmiä entistä kauemmas toisistaan.

– Rajaa silmät sisänurkkapainotteisesti. Aloita sisänurkasta ja vedä rajaus ohentaen luomen keskelle. Anna rajauksen loppua ennen ulkonurkkaa.

Raskaat luomet:

– Jos haluat painaa velttoa luomea sisäänpäin, varjosta se keskitummalla tai tummalla mattaluomivärillä. Raskaille luomille suositellaan yleisesti tätä niksiä, mutta kaikille se ei sovi. Muista kuitenkin, että tummat ja matat sävyt häivyttävät ja painavat alaspäin, kun taas helmiäiset, vaaleat sävyt korostavat ja tuovat ylöspäin.

Ulkonevat silmät:

– Kuten pienentäessä suurta silmää, tee tummat sisärajaukset koko silmän ympärille. Varjosta luomi keskitummilla ja tummilla sävyillä.

.

Mietittekö te koskaan meikatessa omaa silmänne muotoa? Otatteko sen huomioon meikatessa?

Jos yritätte kopioida jonkun julkkiksen meikkiä, kannattaa parhaan tuloksen saamiseksi katsoa meikkimallia sellaiselta julkkikselta, jonka silmien muoto muistuttaa omianne. Nimimerkillä ”Miksi en koskaan onnistunut aikaansaamaan Helena Christensenin bedroom-silmiä…”

Kommentit (113)

 1. Miia

  Heippa!
  Anteeksi, että vaivaan tyhmällä kysymyksellä, mutta kun tiedät mielestäni niin hyvin kaikkea kosmetiikkaan ja meikkaustapoihin liittyvää. :) (olen lukija ja tykkään seurata blogiasi!)

  http://miia01.blogspot.fi/2013/03/brown-eye-shadow.html <- Tuossa on blogi postaus, jossa kerron hieman silmämeikistäni.. Kysyisin sinulta, että minkälainen on silmän muotoni? En oikein ole jyvällä siitä ja kuva on kyllä aika huono ja sumea ja siitä voi olla vaikea ottaa selvää. :/

  • Sanni

   Moikka Miia!

   Tuon kuvan perusteella näyttää siltä, että silmäsi ovat ensinnäkin tosi suuret (ja kauniit *kadekade*) ja mantelin muotoiset. Ehkäpä hitusen normaalietäisyyttä kauempana toisistaan, tai sitten tuo sun voimakkaasti ulkonurkkapainotteinen meikki vain antaa sellaisen vaikutelman. Kulmakarvoja ja kulmaluuta kun ei kuvassa oikein näy niin silmän syvyyteen en oikein osaa ottaa kantaa.

   • Miia

    Okei, kiitoksia tosi paljon vastauksesta! Kuva ei ole otettu suorasta kulmasta vaan hieman vinossa. Sen takia silmät näyttävät olevan hieman kaukana toisistaan, kun itse asiassa omasta mielestäni ne ovat melko lähellä nenän vartta. :) Ja voi tuo meikkikin kyllä tehdä sen. Silmäni ovat hieman syvällä, mutta samaan aikaan näyttää että ne ”pullottaisivat” kun yritin tuossa äsken peilistä kattoa.

    No, mutta kiitos vielä kerran vastauksesta!

 2. Nimetön

  Heippa Sanni!

  Ihanat ovat nämä sivusi! Yhtä kaipaisin: vanhemmalle iholle eivät mielestäni nämä glitterit sovi lainkaan, tuodessaan esiin ryppyjä ja jopa niitä lisää luoden.Yksi silmämeikki ilman glitterhippuakaan olisi hieno juttu. Ikä ei ole kiinnostustani meikkeihin vienyt, enkä koe sen olevan yksinomaan nuorten juttu.Kaikkia juttujasi en tosin ole näinä vuosina nähnyt, mutta tuntuu, että törmään tuohon glitteriin koko ajan ja joka paikassa. Myyjä kaupassa selitti, että se myy paremmin ollessaan houkuttelevamman näköinen rasiassa.T. Aging make-up freak

 3. Nimetön

  Hei!
  Minulla on suurinpiirtein saman muotoiset silmät kuin Demi Lovatolla (http://www.latimes.com/entertainment/gossip/la-et-mg-demi-lovato-no-makeup-picture-photo-2-001,0,4228629.photo). Osaisitko kertoa minkälainen silmämeikki imartelisi tällaisia silmiä parhaiten? Varsinkin cat eye-rajaus tuntuu laskeutuvan silmän ulkonurkasta liian ”alas” tuon luomipoimun takia.
  Kiitos mahtavasta blogista!

  • Sanni

   Moikka!
   Mä varmaan tekisin tuollaisiin silmiin ennemminkin paksun, tasaisesti levenevän rajauksen jonka loppupää on perinteistä, siipimäisesti kaartuvaa cat-eye’ta paksumpi eikä yllä samalla lailla silmän ulkonurkan yli.

   En tiedä onko sinulla yhtä tuuheat kulmakarvatkin kuin Lovatolla, mutta Demin tapauksessa kulmakarvat dominoivat ja liikkuvan luomen ja kulmaluun väliin jää sen verran ahdas tila että luomivaon banaanivarjostukset eivät mielestäni korosta tällaista silmää ihanteellisesti. Käyttäisin luomella vaaleita ja medium -sävyjä ja tummempaa varjostusta ainoastaan kevyesti ulkonurkassa. Silmä on muodoltaan niin ”tasapainoinen” ettei se mielestäni kaipaa mitään venyttelyjä tai kutistusta tai laajennusta. Sellainen ulkonurkkaa kohden paksuntuva rajaus yläluomella riittää minusta korostamaan silmän omaa muotoa parhaiten.

   Olen nyt 10 minuuttia yrittänyt liittää tähän linkkiä kuvaan rajaustyypistä, jota tarkoitan, mutta koska olen laivalla ja nettiyhteys on niiiiiiiiin hidas, en saa linkkiä avattua. Valitan. :/ Katsotaan jos saan sen liitettyä myöhemmin kun olen kotona.

   Alaluomen pitäisin arkimeikissä paljaana tai korkeintaan ihan kevyt sävytys medium-sävyn luomivärillä ulkonurkkaan, ei kynärajausta.

 4. Olivia

  Hei! Piti elää siis 33-vuotiaaksi oppiakseen, että yläluomelle kannattaa tehdä sisärajaus :D Syventää ilmettä kummasti. Mulla on suuret, hieman alaspäin valuvat silmät ja joskus olen huomannut, että olis kiva näyttää vähän virkeämmältä. Arkisin en kovin erottuvaa meikkiä viitsi terveydenhuoltoalan työssäni pitää.

  Muutenkin löysin hyviä vinkkejä blogistasi. Jaan kanssasi vaalean, ohuen ihon ongelmat, kuten läpikuultavat verisuonet.

 5. Miia

  Moi! Ittelläni on mielestäni aika ”normikokoset” silmät -lue: keskikokoiset-, aika pullea se luomi mut sitte ku avaan silmän nii liikkuvasta luomesta näkyy vain vähän ulkonurkasta. Eli jos tekisin semmosen aika paksun cat eye rajauksen ei liikkuvasta luomesta näkys oikeestaan mitään muuta.. Eliii.. Miten mun kanttis meikata silmät

  • Sanni

   Meikkaa ”perinteisesti”, useimmilla silmätyypeillä liikkuvaa luomea ei juurikaan näy silmän ollessa auki. :) Mielestäni ei mitenkään ”haittaa” jos cateye-rajauksella luomesta ei näy muuta, itsellänikään ei näy. :) Ja voithan aina tehdä ohuemman rajauksen joka levenee voimakkaasti vasta loppua kohden, jos koet että silmät näyttävät oudoille paksulla cat-eye’lla….?

 6. Nimetön

  Hei, minullakin on tuollaiset silmät kuin Dianella, ja itse asiassa haluaisin osata tehdä juuri tuollaisen meikin kuin hänellä tuossa liittämässäsi kuvassa. Olisipa kiva jos tekisit kuvallisen tutoriaalin tuollaisesta meikistä:)

 7. Nimetön

  Tosi mielenkiintoista luettavaa, mahtava postaus :)

 8. Lotta

  Hei, ihana postaus! Minä olen jo pitkään miettinyt millaiset silmät minulla on. En meikkaa päivittäin, mutta kun meikkaan kevyesti näytän alienilta. Haluaisin siis tietää millaiset silmät minulla on? Ja miten ne kannattaisi meikata? Linkkaan alapuolelle kuvaa.
  Ja niin mulla ei oel meikkiä noissa kuvissa. :)

  http://koiraharrastus.blogspot.fi/p/silmani-mun.html

  • Sanni

   Hei Lotta!

   Oi miten kauniit silmät sinulla on, niin upean värisetkin! <3

   Ja muoto – se on hyvin klassinen mantelin muoto. Silmäsi ovat hieman kaukana toisistaan.

   Koska olet hyvin luonnonkaunis ja silmäsi jo itsessään niin kauniit, meikkaisin sinuna erittäin miedosti. Tumma meikki tai näyttävät rajaukset saisivat sinut näyttämään todella oudolta eikä lainkaan korostaisi persoonaasi. Ikäsi ei käy ilmi blogistasi mutta näytät myös sen verran nuorelta, että kevyt meikki sopii jo iänkin puolesta. Sinulle sopisivat vaaleat persikkaiset ja kultaan taittavat hyvin miedot kuparin sävyt, wash-tyyppisesti koko luomelle levitettynä. Myös alaluomelle kävisi joku kaunis vaalea hohtava kulta tai persikka, silmäsi näyttäisivät entistä sinisemmiltä tällaisessa meikissä. Rajausta en laittaisi ollenkaan, tai sitten pehmeän utuisen luomivärirajauksen lämpimällä keskiruskealla. Selkeä kynärajaus nestemäisestä puhumattakaan näyttäisi sinulla liian jyrkältä ja kovalta.

   Mukavaa joulunodotusta! :)

   • Lotta

    Okei, kiitos paljon. :) Hyvää joulua, sinulle ja kaikille lukijoille!

 9. Emilia

  Hei! :)

  Minulla on pienet ja jokseenkin vinot silmät joissa on mongolipoimu ja hyvin raskaat luomet. En ole ikinä osannut oikein meikata niitä, kun tuntuu etteivät pienien silmien meikit istu mutta myöskään raskaille luomille tarkoitetut meikit eivät ole ”se oikea” tai sitten en osaa tehdä niitä oikein. Silmäni muistuttavat hiemat itämaisia silmiä mutta ovat vain hivenen pyöreämmät eivätkä aivan niin vinot. Ainiin ja raskaat luomet eivät johdu ikääntymisestä vaan ovat olleet aivan syntymästä saakka. Voisitko antaa jotain vinkkiä meikkailuun? :)

  • Sanni

   En ikävä kyllä sanallisesti osaa/ehdi vinkkejä tällä kertaa antaa, pitäisi olla live-tilanteessa jossa näen silmäsi ja voisin havainnollisesti neuvoa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.