Silmän muodot ja meikkaus

HelenaChristensen
Oletko koskaan tuskastellut, kun yrität kopioida vaikka jonkun julkkiksen upeaa meikkiä lehtikuvasta, ja teet mielestäsi kaiken oikein, mutta meikki ei vaan näytä samalta kuin kuvassa? Miksi hiilenmusta smoky näyttää niin upealta vaikka Jennifer Lopezilla mutta omat silmäsi näyttävät vain painuneen entistä syvemmälle koloihinsa? Kyse ei aina ole siitä ettetkö osaisi meikata. Kaikki meikkityylit eivät vain pue kaikkia silmän muotoja.
Tämä teksti on suurelta osin omaa pohdiskeluani, eikä mitään meikkikoulun aapiseen painettuja totuuksia (vaikka osa vinkeistä varmasti löytyykin alan kirjoista). Meikkauksesta kiinnostuttuani olen alkanut tarkkailla ihmisten silmiä lähes fanaattisesti, ja tunnen aina suuren kateuden vyöryn kun tapaan jonkun gasellisilmäisen, laaja- tai pullealuomisen ihmisen. Saatan jopa bussissa istuessa alkaa suunnitella meikkiä vastapäätä istuvan henkilön luomille.
Silmän muotoja voidaan luokitella muutamilla eri tavoilla. Fyysinen silmän muoto on se, minkä muotoinen itse silmä on. Näitä muotoja ovat manteli, ovaali ja pyöreä. Myös koko luetaan silmän fyysisiin ominaisuuksiin, eli silmä voi olla iso, pieni tai siltä väliltä.
Rakenteellisella silmänmuodolla tarkoitetaan silmän sijaintiin tai luomen malliin liittyviä ominaisuuksia. Rakenteellisia silmän muotoja ovat:
* Raskaat luomet
* Lähellä toisiaan olevat silmät
* Syvällä olevat silmät
* Kaukana toisistaan olevat silmät
* Ulkonevat silmät
* Alaspäin valuvat silmät
Silmissäsi voivat yhdistyä useat yllämainituista ominaisuuksista. Sinulla voi olla vaikka pyöreät, isot ja syvällä olevat silmät. Tai mantelin muotoiset, pienet ja kaukana toisistaan olevat. Meikkauksella voi vaikuttaa silmän muotoon ja ”huijata” vaikkapa lähellä olevia silmiä kauemmas toisistaan, tai tehdä ulkonevista, suurista silmistä pienemmät.
Tarkastellaan vähän erilaisia silmän muotoja julkkisten kautta.
Uma Thurmanilla on kaukana toisistaan olevat silmät.
Eyes_TyraBanks
Tyra Banksilla on suuret, hieman ulkonevat silmät. Tyran silmät meikataan taitavasti niin, ettei ulkonevuus juurikaan tule esiin.
Eyes_SJP2
Sarah Jessica Parkerilla on erittäin pienet silmät jotka ovat syvällä ja lähellä toisiaan.
Eyes_ReneeZellweger
Renee Zellwegerin silmät ovat malliesimerkki raskaista luomista. Liikkuvaa luomea ei normaalissa, rennossa tilassa näy lainkaan.
Eyes_PenelopeCruz
Penelope Cruzin silmät ovat suuret ja laaja, liikkuva luomi on koko ajan näkyvissä. Meikkaajan unelma, mutta toisaalta tällaisissa silmissä ”less is more” eikä voimakas meikki useinkaan korosta silmien kauneutta.
Eyes_BrittanyMurphy
Edesmenneellä Brittany Murphyllä oli suuret ja prominentit silmät.
Anne Hathaway
Anne Hathawaylla on alaspäin ”valuvat”, hieman ulkonevat ja suuret silmät. Erittäin mielenkiintoinen muoto!
Eyes_AnnaPaquin
Anna Paquinilla on voimakas kulmaluu joka jättää silmät syvälle.
Eyes_AngelinaJolie
Angelina Jolien mantelin muotoisia, tasapainoisia silmiä pidetään klassisen kauniina.
Kuvat Googlesta.
EyesSanni
Entä omat silmäni? Minulla on suhteellisen pienet, mantelin muotoiset ja syvällä olevat silmät. Kulmaluuni on erittäin voimakas mikä jättää luomivaon melkein näkymättömiin kuopan pohjalle. Kun silmät ovat näin syvällä, kauniin varjostuksen tekeminen on haastavampaa.  Koska kulmaluu muodostaa jyrkän kulman, ei varjostusta saa liu’utettua liikkuvalta luomelta ylös ja sivulle yhtä kauniisti kuin pullealuomisella.
Löysin muuten oman julkkissilmä-kaksoseni! ^_^ Diane Kruger:
Eyes_DianeKruger
Dianen silmät eivät ehkä ole ihan yhtä syvällä kuin omani, mutta muoto, koko ja kulmaluun rakenne on hyvin samanlainen.
Otetaanpa vielä muutama esimerkki ihan ”lähipiiristä”, suomalaisilta kauneusbloggaajilta.
Eyes_Nea
Nealla on suuret silmäluomet jotka ovat näkyvissä silmien ollessa aukikin. Tällaisia silmiä meikatessa on hyvä pitää mielessä, että mitä tahansa luomelle laittaa, se on koko ajan näkyvissä. Ilmeestä voi siis helpommin tulla paljon meikatumpi kuin henkilöllä, jonka silmämeikki jää osin piiloon luomikuoppaan tai velton ihon alle. Silmien suuruutta tasapainottaa voimakas kulmaluu, joka saa aikaan sen että Nean silmät ovat myös hieman syvällä. Eyes_CN
Charming Nailsilla on raskaat, veltot luomet. Liikkuva luomi ei ole lainkaan näkyvissä silmien ollessa auki ja rennossa tilassa (CN otti varta vasten tätä postausta varten tuon ylimmän kuvan! :)). Tällaisille luomille voi huoleti laittaa vaikka minkälaisia sävyjä, eikä meikistä siltikään näy paljon mitään ellet kohota kulmiasi (kuten alhaalla oikealla). Tällaisten luomien plussana on helppo sävyjen häivytys, kun ”tiellä” ei ole mitään jyrkkiä kulmia.
Eyelid_Terhen
Terhenin silmät ovat ihanteelliset meikkaukseen. Silmät eivät ole syvällä ja niissä on selkeä, pisaramainen muoto. Kulmaluulla on runsaasti tilaa ja varjostuksen saa kauniisti liukumaan luomivaon yli. Upean muotoiset kulmakarvat ovat piste i:n päällä.
Eyelid_Jangsara
Ehkä kaikkein parhaimmat ”meikkaussilmät” ovat mielestäni kuitenkin Jangsaralla. Jangsaralla on suuret, mantelin muotoiset silmät ja pulleat luomet. Pullealla tarkoitan sitä, että luomi ikäänkuin pullistuu ulospäin niinkuin kuvassakin hyvin näkyy, jättäen meikin levittämiselle tasaisen, kulmattoman alustan. Kulmaluu on hyvin matala ja silmät ovat ”pinnassa”, mikä tekee luomivaonkin matalaksi. Tästä seuraava askel olisi aasialainen ”monolid”-silmäluomi. Aasialaisillahan ei oikeastaan ole luomivakoa lainkaan, ja heidänpä vasta onkin helppo häivyttää sävyt luomille…!
Lopuksi  yksinkertaisia vinkkejä eri silmätyyppien meikkaukseen.
Pienet silmät:
– Tuo luomille valoa käyttämällä koko luomella vaaleaa, helmiäistä luomiväriä.
– Jos luomivaon ja kulmakarvan väliin jäävä tila on todella ahdas, ei varjostuksissa välttämättä ole mitään järkeä.
– Piirrä silmä esiin tarkalla yläluomen rajauksella. Jatkamalla rajausta ulkonurkan yli pidennät silmän muotoa. Cat eye -rajaukset tasapainottavat lähellä toisiaan olevia silmiä.
– Jos rajaat alaluomen, älä tuo rajausta sisänurkkaan saakka vaan jätä se ulommalle puolikkaalle.
Syvällä olevat silmät:
– Vältä tummia, voimakkaita alaluomen rajauksia. Tämä vain voimistaa vaikutelmaa syvyydestä. Tee sen sijaan vaalea sisärajaus limakalvolle ja vedä alaluomelle jotain hauskaa väriä, joka tuo kasvoillesi ”väripilkun”. Rajauksen ei välttämättä tarvitse olla mikään räikeä, vaan neutraalit sävyt kuten oliivinvihreä, harmaansininen tai kultakupari tuovat nekin jo persoonallisemman ilmeen kuin iänikuinen ruskea.
– Tuo luomille valoa vaaleilla sävyillä niin nostat niitä kuopastaan
– Nosta banaanivarjostukset korkealle luomivaon yläpuolelle mistä ne näkyvät. Suosi kirkkaita ja raikkaita sävyjä.
Suuret silmät:
– Jos silmäsi ovat mallia lautaset, vältä koko silmän kiertäviä ulkorajauksia jotka vain korostavat ”hämmästynyttä” ilmettä.
– Jos haluat pienentää silmääsi, tee sekä ylä- että alaluomen limakalvoille tumma sisärajaus. Jos olet väritykseltäsi vaalea, päivämeikissä sävynä voi käyttää mustan sijaan harmaata tai tummanruskeaa. Levitä ripsirajaan hyvin kevyesti ja ohuesti samansävyistä luomiväriä (koska pelkkä sisärajaus näyttää usein liian kovalta).
– Tummat smokyt ovat onnen omiaan suurisilmäisille. Käytä päivämeikissäkin savuisia, murrettuja tummia sävyjä koko luomella ja häivytä luomivakoon – mutta älä paljon siitä yli tai silmät taas laajenevat lisää.
Lähellä toisiaan olevat silmät:
– Korosta silmän sisänurkkia vaalealla, hohtavalla sävyllä.
– Älä vedä banaanivarjostusta sisänurkkaan saakka, vaan jätä se luomivaon ulompaan kaareen.
– Täystummat smoky-meikit eivät pue lähellä toisiaan olevia silmiä.
– Painota varjostuksissa silmän ulkonurkkia

Kaukana toisistaan olevat silmät:

– Varjosta silmän sisänurkat keskitummalla sävyllä, jota voit vetää ylös kulmaluuta kohti. Vaalean korostussävyn voit laittaa luomen keskelle ja tummimman sävyn ulkonurkkaan. Pidä varjostus luomella ja vältä sen vetämistä ulkonurkan yli, tämä vain vetää silmiä entistä kauemmas toisistaan.

– Rajaa silmät sisänurkkapainotteisesti. Aloita sisänurkasta ja vedä rajaus ohentaen luomen keskelle. Anna rajauksen loppua ennen ulkonurkkaa.

Raskaat luomet:

– Jos haluat painaa velttoa luomea sisäänpäin, varjosta se keskitummalla tai tummalla mattaluomivärillä. Raskaille luomille suositellaan yleisesti tätä niksiä, mutta kaikille se ei sovi. Muista kuitenkin, että tummat ja matat sävyt häivyttävät ja painavat alaspäin, kun taas helmiäiset, vaaleat sävyt korostavat ja tuovat ylöspäin.

Ulkonevat silmät:

– Kuten pienentäessä suurta silmää, tee tummat sisärajaukset koko silmän ympärille. Varjosta luomi keskitummilla ja tummilla sävyillä.

.

Mietittekö te koskaan meikatessa omaa silmänne muotoa? Otatteko sen huomioon meikatessa?

Jos yritätte kopioida jonkun julkkiksen meikkiä, kannattaa parhaan tuloksen saamiseksi katsoa meikkimallia sellaiselta julkkikselta, jonka silmien muoto muistuttaa omianne. Nimimerkillä ”Miksi en koskaan onnistunut aikaansaamaan Helena Christensenin bedroom-silmiä…”

Kommentit (113)
  1. Löysin vasta blogisi ja täytyy todeta, että juttusi ovat perusteellisia ja hyvin kirjoitettuja. Sinulla tuntuu olevan näkemystä aiheisiisi. Kiitoksia!

    1. Kiitos Kate! On kiva kirjoittaa aiheista joista on itse niin innoissaan. :)

  2. Mielenkiintoinen postaus! nuo esimerkit valottivat tosi hyvin, paljon paremmin kuin pelkkä teksti. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *