Karkkipäivä
Karkkipäivä

Silikonit – hyviksiä vai pahiksia?

Silikoni, tuo trendikkäästi parjattu kosmetiikan ainesosa. Silikonivastaisuus kuluttajien keskuudessa tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, ja yhä useammat kosmetiikkamerkit vastaavat tähän ilmiöön lanseeraamalla silikonittomia tuotteita. Tämä trendi on ollut havaittavissa etenkin hiustenhoitotuotteiden puolella.

Silikoneista liikkuu paljon kielteisiä väittämiä. Niiden sanotaan tukkivan ihoa, kerrostuvan hiuksiin ja olevan muutenkin pahoja, synteettisiä aineita joilla vain ”meikataan” hiukset kiiltäviksi ja saadaan voiteet liukumaan iholle miellyttävästi. Pitävätkö nämä ”myytit” paikkansa?

Eri silikoniyhdisteillä on erilaisia ominaisuuksia, mutta pääsääntöisesti niitä käytetään kosmetiikassa tuomaan voiteisiin miellyttävää tuntua, sitomaan ihoon tai hiuksiin kosteutta ja tekemään hiukset liukkaiksi, kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi.

Hiustenhoidosta puhuttaessa on hyvä muistaa, että hius on kuollutta sarveiskuitua jota ei voi millään elvyttää tai korjata, mutta sen pintaa voi silottaa ja vetolujuutta parantaa. Silikonit kuorruttavat hiuksen hydrofobisella eli vettä hylkivällä kalvolla, joka vähentää hiuksen huokoisuutta, estää kosteuden haihtumista hiuksen sisältä ja liukastaa hiuksen pintaa –> hius tuntuu sileältä, pehmeältä ja hoidetulta.

Kosteusvoiteessa silikonien ”kosteuttava” vaikutus perustuu okkluusioon; ne muodostavat ihon pinnalle kalvon joka estää kosteuden haihtumista ihon sisältä. Itsessään ne eivät siis sido vesimolekyylejä.

Mitä tulee silikonien tukkivuuteen iholla, monien ihmisten kokemukset näyttäisivät puoltavan tätä väitettä, mutta tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa näyttöä asiasta ei löydy. Monet asiantuntijat pitävät silikoneja päinvastoin yhtenä parhaiten siedetyistä ja hyödyllisimmistä ainesosista ihonhoidossa.

Itse kuulun niihin, jotka suhtautuvat silikoneihin vähemmän myönteisesti, vaikka ihoni ei ole niihin koskaan reagoinutkaan (päänahkaa lukuun ottamatta, mutta siihen palaamme kohta). En ole koskaan pitänyt silikonien liukkaasta tuntumasta voiteissa, enkä juuri näe tarpeellisena sitoa ihooni kosteutta juuri silikonien luoman kalvon avulla. Vastaavanlainen okklusiivinen vaikutus on myös luonnon öljyillä, ja toisin kuin silikoni, luonnon öljyt myös imetyvät ihoon ja pehmittävät sitä syvemmältä.

En kuitenkaan tuomitse silikoneja, sillä ne tuovat kosmetiikkaan monia kuluttajien toivomia ominaisuuksia.

Mitä tulee hiustenhoitoon, tällä puolella silikoneilla voi olla myös vähemmän toivottuja sivuvaikutuksia.

Voiko silikoni kerrostua hiukseen? Tästä kysymyksestä tunnutaan käyvän ikuista juupas-eipäs –keskustelua, ja etenkin kampaajien keskuudessa on suosittua väittää, etteivät heidän myymiensä tuotteiden laadukkaammat silikonit kerrostu hiukseen.

Väärin. Silikoni voi kerrostua hiukseen (lähde: BeautyBrains.com – kosmetiikkakemistien ylläpitämä sivusto), eikä tässä tapauksessa ole väliä tuleeko kyseinen silikoni Redkenistä vai Fructiksesta.

Kerrostuvuus riippuu reseptissä käytetyistä silikoniyhdisteistä ja käytettyjen tuotteiden määrästä. Dimethicone, esimerkiksi, on kaikkein raskain hiustuotteissa käytetty silikoni. Se on kaikkein silottavin, mutta myös vaikein pestä pois. Samoin amodimethicone tarraa hiuksiin voimakkaasti.

Luonnollisestikaan ei voida sanoa, että silikonit kerrostuvat kaikkien ihmisten hiuksiin, vaan mm. hiustyyppi ja kerrostumispotentiaalisia silikoneja sisältävien tuotteiden yhteiskäyttömäärä vaikuttavat asiaan. Jos käytät vaikkapa shampoota, hoitoainetta, jätettävää hoitoainetta ja muotoilutuotetta, jotka kaikki sisältävät dimetikonia, on kerrostuminen todennäköisempää kuin jos vain yhdessä tuotteessa olisi ko. ainetta.

Itse huomaan silikonien kerrostumisen omissa hiuksissani helposti. Kun esimerkiksi käytän jonkun hiusväripaketin mukana tulleen hoitoainepakkauksen, joka tyypillisesti sisältää runsaasti dimetikonia ja/tai amodimetikonia sekä polykvatteja (nämäkin voivat kerrostua hiukseen, mutta se on jo toinen stoori), ovat hiukseni jo valmiiksi selvän tuntuiset kun pesen ne shampoolla seuraavan kerran. Hiukset siis tuntuvat huuhteluvaiheessa selvemmiltä, kuin samalla shampoolla yleensä. Pitkään ihmettelin tätä ilmiötä, mutta sitten ymmärsin että se johtui edellisen hoitokerran silikoneista. Esimerkiksi dimetikoni saattaa vaatia useita pesukertoja irrotakseen kokonaan.

Toinen selkeä merkki silikonin kerrostumisesta oli päänahan hilseily. Käytin vuosia todella hoitavia, silikonia sisältäviä shampoita, ja hilseily loppui kun vaihdoin shampoot silikonittomiin. Tietenkään kaikki hiustuotteissa käytetyt silikonit eivät kerrostu, ja osa jopa haihtuu kokonaan, mutta pidän itse helpompana vältellä kokonaan niitä shampoita joista löytyy silikoniyhdisteitä incin alkupäästä. Näin olen myös välttänyt hilseen.

Sen sijaan hiuksiin jätettävissä suojatuotteissa, kuten latvaseerumeissa, pidän silikonia välttämättömänä. Kuivat ja rispaantuneet latvat kaipaavat nimenomaan sileyttä, kiiltoa ja suojaavaa kalvoa, joten näissä tuotteissa silikoni on enemmän kuin paikallaan! Luonnon öljyt ovat parempia hiuksen pehmentämisessä, mutta silikonien veroisia silottavia ominaisuuksia niillä ei ole.

Laitan tähän vielä BeautyBrains-kirjassa olleen hyödyllisen oppaan yleisimpien silikonien kerrostuvuudesta:

Eivät kerrostu: sykliset silikonit, jotka tunnistaa inci-nimen osasta ’cyclo’ – esimerkiksi cyclomethicone ja cyclopentasiloxane. Antavat silkinsileän tunteen ja jättävät märkään hiukseen mielettömän liukkauden. Haihtuvat hiuksista kokonaan.

Kerrostuvat vähän: vesiliukoiset silikonit. Ovat vain kevyesti hoitavia ja kerrostuminen on epätodennäköistä koska aine pesetyy helposti pois veden mukana. Tämäntyyppisiä silikoneja käytetään usein shampoissa. Tunnistaa inci-nimen osasta ’polyol’, esimerkiksi dimethicone copolyol.

Kerrostuvat kohtalaisesti tai voimakkaasti: tämäntyyppiset silikonit on kemiallisesti modifioitu tarttumaan hiukseen tiukemmin, ja ovat näin ollen hoitavampia. Nämä silikonit tunnistaa inci-nimen osasta ’amo’, ’amine’ tai ’amino’, esimerkiksi amodimethicone ja stearamidopropyl dimethylamine. Tämäntyyppisiä silikoneja käytetään usein jätettävissä hoitoaineissa.

Kerrostuu voimakkaasti: voimakkainta silikonityyppiä kutsutaan silikoniöljyksi. Sitä käytetään usein isomolekyylisessä muodossa jotta se olisi mahdollisimman vedenkestävää ja tuottaisi hyvän kiillon hiukseen. Voimakas vedenkestävyys taas aikaansaa sen, että ainetta on vaikea pestä pois. Inci-nimi: dimethicone tai simethicone.

* * *

Mikä on teidän suhteenne silikoneihin? Välttelettekö, tykkäättekö, vai oletteko kenties täysin ”konineutraaleita”? :)

Kuvat: täältä, täältä ja täältä.

Kommentit (108)

 1. siili

  Silikonit auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon. Itse olen kokenut silikoniset kosteusvoiteet ja etenkin BB-voiteet parhaimmiksi iholleni. Hiuksissa silikoni on ehdoton.

  Silikonit on hyviksiä <3

 2. JL

  Kiitos mielenkiintoisesta tekstista! Itse olen totaalisen tietamaton incien kanssa, mutta kuitenkin kiinnostaa mita sita naamallensa ja tukallensa lattaa ja mista maksaa.
  Olen mennyt massan mukana ja ollut hieman hysteerinen silikoonin suhteen, kunnes tajusin luottokasvovoidettani ostaessa, etta dimethicone oli viimeisten joukossa incilistalla ja naamaani on silarista huolimatta aivan loistavassa kunnossa, kosteutettu ja ilman epapuhtauksia. Shampooissa valttelen silikooneja, silla ne latistavat tukan ja tekevat jo valmiiksi liukkaista hiuksistani viela enemman liukkaita.

 3. sara M.

  Minä olen valintani joutunut pakon edessä tekemään. Ennen en stressannut inceistä lainkaan, mutta kun pilasin hiukseni liiallisilla käsittelyillä, aloin vasta kiinnittää huomiota hiustuotteissani oleviin aineisiin ja selvitellä mitä ne incissä möllöttävät sanahirviöt oikeasti ovat.

  Aluksi aloin käyttää kampaamosta saatavia ’superkosteuttavia’ tuotteita, esim. Davinesin Love Smoothing-sarjaa. Lopetin myös aivan kaikkien lämpökäsittelyiden teon hiuksiini.

  Kuitenkaan toivottua muutosta ei tullut. Käyttämieni davines-tuotteiden inci pusrsusi eri silikoneja. Näiden aikojen jälkeen olen haudannut kaikki luuloni silikonien ’hoitavasta vaikutuksesta’. Jostain syystä minun luonnonkiharani eivät saa silikoneilta mitään, varsinkaan parantavaa vaikutusta.

  Asiat lähtivät parempaan suuntaan, kun löysin luonnonkosmetiikan. Laveran hoitoaine on pelastanut hiukseni. Ennen käytin jätettävänä hoitoaineena L’anzan (kampaamotuote) voidemaista jätettävää, ja usein sen lisäksi silkkitippoja (toisin sanoen supersilikoni-tippoja)latvoihin. Nykyään laitan jätettäväksi ainoastaan pienen silauksen kookosöljyä, siis hyvin pienen. Hiukseni voivat paljon paremmin.

  Vastikään hiusteni kunnon parannuttua halusin kokeilla ’normaaleja hiustuotteita’, joten kävin ostamassa kampaamosta mielestäni lupaavalta vaikuttavia tuotteita. Hiukseni muuttuivat kuitenkin lähes välittömästi karheammiksi ja huonomman oloisiksi. Minut on siis näköjään tuomittu luonnonkosmetikaan käyttäjäksi hiustuotteissa, vaikka niin en sattuisi haluamaankaan :D

  Haluaisin Sanni tietää, mitä käytät hiuksissasi jätettävänä hoitoeineena? Toivoisin saavani sinulta vastaukseen tähän kysymykseen, vaikka muuten et kirjoitustani kommentoisikaan!:)Meillä on nimittäin hyvin samanoloinen hiuslaatu (kuvien perusteella).

  Minä en haluiaisi olla silikoni-vihaaja, mutta elämä on minusta sellaisen tehnyt ;D

  • Sanni

   Luonnonkiharoille hiuksille luonnon öljyt ovatkin usein parempia kuin silikonit, sillä ainakin itse kaipaan tukkaani eniten juuri pehmeyttä. En sitä silikonien tuomaa ”muovimaista” pehmeyttä, vaan sellaista taipuisaa, ”luonnollista” pehmeyttä. Ja kuten olen täällä blogissa erittäin usein tuonut esiin, sen pehmeyden saavutin parhaiten kun aloin lisäämään hoitoaineisiin öljyjä. Eli ymmärrän kyllä totaalisesti mistä puhut! :)

   Esimerkiksi hiusvärien mukana tulevat suuuuupersilottavat hoitoaineet jättävät hiukset huuhdellessa niin silkkisiksi ettei mitään järkeä, mutta kuivuttuaan hius on jotenkin, no, muovinen. Sileä, kyllä, ja kiiltävä, mutta ei sillä tavalla pehmeä kuin mitä vaikkapa kookosöljykäsittelyn jälkeen. ”Entisessä elämässäni” pidin noita hiusvärien mukana tulevia hoitiksia parhaina mitä maa päällään kantaa, mutta sen jälkeen olenkin tutustunut hiustenhoidon raaka-aineisiin vähän tarkemmin. ^_^

   Haluaisin Sanni tietää, mitä käytät hiuksissasi jätettävänä hoitoeineena?

   Suosikkini on ollut jo vuosia Nexxuksen Luxxtress. Se on vaan ihan törkeän hyvää ainetta. Incistä löytyy dimethicone, mutta ihan viimeisten joukossa. Ensimmäiset kymmenen ainesosaa ovat pantenoli, setyylialkoholi ja läjä kasvi- & kukkauutteita. :) Todennäköisimmin selvittävästä vaikutuksesta vastaavat kuitenkin myöhemmin incistä löytyvät kvatit.

 4. milipili

  Tykkään ettei shampoissa, hoitsikoissa, jätettävissä eikä kosteusvoiteissa kasvoille olisi silikoneja. Joskus voin näissä ”antaa anteeksi”, mutta ihan joka päiväisessä käytössä en, esim silarishampoo saa päänahan kutiamaan.

 5. powderpuff

  mielenkiintoinen postaus!
  http://powderpuff-powderpuff.blogspot.com

 6. M.M.

  Oma suhtautumiseni asiaan on hieman sellainen epämääräinen ”ehkä parempi varoa varmuudeksi”. Kun on kerrottu, että silikonit ja sulfaatit ovat pahasta, niin niin kai sitten. En kuitenkaan omissa hiuksissani näe hirveästi eroa käytönkö kalliimpaa tuotetta (tosin Joico, Redken etc ei ole tullut vielä testattua), XZ:ta vai sen silikonipommia…varmaan siksi, että yleensä käytän sekaisin shampoita/hoitoaineita eli esim. 2 krt viikko XZ, 1 krt se Tresemme. Hiukseni sinänsä ovat ulkonäköni paras osa, pitkät ja paksut, joten pitäisi varmaan kiinnittää enemmän huomiota. Yksi asiaan vaikuttava tekijä on, että esim. hoitoainetta kuluu aivan tajuton määrä, joten esim. tuo XZ on hintansa puolesta saanut kelvata.

  Iholla silikonia käytän vain silloin tällöin ihohuokosia peittävän primerin myörä ja kyllä siitä tulee jostain syystä sellainen vaistonvarainen ”yäh” ajtus, että tukkii ihohuokoset, on se sitten totta tai ei.

 7. Julia

  Moikka! Tuntuu vähän hassulta kysyä melkein samaa asiaa kuin monet muutkin mutta antaa nyt mennä… Eli huomasin viime syksynä, että minulta alkoi irtoilla paljon enemmän hiuksia kuin normaalisti ja kampaajakin huomasi saman kun pari viikkoa sitten leikkasi tukkaani. Tämän postauksen myötä tuli mieleen tarkistuttaa shampoot, hoitoaineet ja lämpösuojat että mitäs ne oikein sisältävätkään…Hoitoaineessa 11. ainesosa dimethiconea ja heti seuraavana PEG-12 dimethiconea. Shampoossa 10. ainesosa oli divinyldimethicone/dimethicone copolymeriä ja vasta häntäpäässä kaikenmaailman siemenöljyt yms. Lämpösuojassa heti kolmantena lymyää dimethicone. Kaikkien tuotteiden hinnat pyörivät 30e paikkeilla kampaamoissa, joten tyhmänä ajattelin silloin niiden olevan myös hyviä. Olisiko mahdollista että runsaan silikonimössön määrä olisi jämähtänyt hiuspohjaani ja näin aiheuttanut hiustenlähtöä? Syväpuhdistava shampoo on heti seuraavana ostoslistalla…Kiitos käytännöllisestä ja mielenkiintoisesta blogista!

  • Sanni

   Lämpösuojissa on muuten lähestulkoon aina silikonia, sillä se toimii hyvän eristeenä hiuksen ja lämmön välillä. :)

   Kuvailemissasi tuotteissa ei ole mitenkään runsaasti silikonia, kun ainesosat ovat vasta sijalla 10 ja 11 jne. Incissä n. ensimmäiset 6-8 ainesosaa ovat ne, joilla on eniten merkitystä (joita on eniten).

   En usko, että hiustesi irtoilu johtuu silikonista. En ylipäänsä usko, että silikonikertymät voivat saada hiuksen irtoamaan, vaikka ne hilseilyä voivatkin aiheuttaa. :)

 8. Nna

  minä pesen päänahkani vuoksi tukan urtekramilla, jota käyttäessä päänahka kutiaa vähiten. luulen silti, ettei kutina ole ainakaan pelkästään silikonien syytä, vaan ehkä sulfaattien tms. olen pärjännyt hyvin vaikka kokonaan ilman hoitoainetta siihen saakka, että hiukset ylittivät hartiamitan. yhtäkkiä olen alkanut saada takkuja, mutten haluaisi kamalasti lyhentää. pitänee ostaa jotain supersilikonista hoitista latvaa varten.

 9. jenni

  en ole erityisen silikonivastainen vaikka voisin olla varovainen. mä luulen että noihin alkaa kiinnittää ihmiset huomioo jos ne kovasti innostuu ’vihreistä’ asioista jne. TAI jos niillä on ongelma. voisin tiivistää oman kiinnostuksen puutteeni sillä että minua on onnistunut hiusten ja ihon kanssa, ne ovat aina olleet normaalin hyväkuntoiset, ja hukset etenkin paksut ja kiiltävät. teininä käytin monta vuotta halvimpia-shampoo merkkejä, joista kampaaja kauhistui sen kerran kun sinne eksyin. sitten siirryin kalliisiin kampaamotuotteisiin enkä juuri huomannut eroa. nykyään käytän edelleen kampaamoshampoota (Tigi Bedhead), mutta muutettuani ulkomaille hiukseni eivät jostain syystä enää kaipaa hoitoainetta. tai siis ei tunnu siltä. hiukset ovat yksinkertaisesti hyvän oloiset, tuuheat ja ei-takkuiset, ilman hoitoainetta. hiusongelmat on siis varmasti monen osan summa, sää, vesi, hormonit, hiustyyppi… silikonit voi olla yksi asia mikä tuottaa ongelmia, mutta luulen että niitä syytetään joskus turhastakin.

 10. Tiina

  Hei Sanni,
  palaisin vielä tähän silikonikeskusteluun.
  Mitä mieltä olet tai mitä tiedät siitä, että tämä raskain silikoni, dimethicone on esim. silmänympärysvoiteessa veden jälkeen TOISELLA sijalla?
  Voiko se siinä olla sen verran pienimolekyylisessä koostumuksessa, että muut aineet kykenevät vaikuttamaan myös ihoon? Vai voisiko todellakin olla niin, että se blokkaa kaikki muut ainesosat ”turhina”?

  Olen jonkin aikaa seuraillut monien kosmetologien hehkuttamaa Dermalogica-sarjaa ja tarkemmin tutkittuani pakkausta huomasin eräässä sy-voiteessa todellakin dimethiconen olevan ensimmäisenä vaikuttavana aineena! Olin melko ällistynyt…
  Jäin siis miettimään tämän silikonin molekyylikokoa ja ylipäätään koko tuotteen ”tehokkuutta”.

  Asiasta vielä toiseen. Blogisi kerrassaan mahtavista infopostauksista ja tuotearviosta olen alkanut kiinnostumaan Lavera-sarjasta. En ole tähän asti kokeillut luonnonkosmetiikkaa, mutta toki mielelläni laitan iholleni aineita, jotka ovat sisältävät suuremmilla annoksilla niitä tehoaineita, joita monissa kalliissa tuotteissa ei juuri ole nimeksikään, mutta mainonnassa niitä korostetaan.

  Luonnonkosmetiikka ei ole herättänyt kiinnostustani sen mielikuvan perusteella, että ne ovat huonosti imeytyviä, rasvaisen/öljyisen tuntuisia ja siten ei miellyttäviä käyttää.
  Laverasta olet kuitenkin kirjoittanut sen olevan jotain aivan muuta, kuin mielikuvani (ja toki parista muustakin merkistä).

  Mitä tuumit näistä ajatuksistani? Ja iso kiitos jo etukäteen, jos ehdit vastailla!

  • Sanni

   Mitä mieltä olet tai mitä tiedät siitä, että tämä raskain silikoni, dimethicone on esim. silmänympärysvoiteessa veden jälkeen TOISELLA sijalla?
   Voiko se siinä olla sen verran pienimolekyylisessä koostumuksessa, että muut aineet kykenevät vaikuttamaan myös ihoon? Vai voisiko todellakin olla niin, että se blokkaa kaikki muut ainesosat “turhina”?

   Käydessäni opintovierailulla SIM Finlandilla, SIMin kemisti piti meille luennon ja esitin hänelle tuolloin saman kysymyksen silikoneista. Olin siis itse ollut siihen saakka siinä uskossa, että silikoneilla voisi olla kyky estää muita aineita imeytymästä ihoon. SIMin kemisti vaikutti suorastaan turhautuneelta kun esitin kysymykseni. ^_^ (Varmaan ajatteli että ”hohhoijaa näitä tyyppejä jotka on lukeneet netistä silikoninvastaisia juttuja…) Hän sanoi, että silikoni ei estä toisten aineiden imeytymistä. Varmasti voiteeseen valitun silikonin molekyylikokokin siihen vaikuttaa. Muistan hänen selittäneen myös jotain siitä, ettei voida varmuudella tietää missä ”järjestyksessä” kosteusvoiteen eri molekyylit iholla vaikuttavat, mikä toisaalta pitäisi sisällään sen mahdollisuuden että jos vaikkapa dimetikoni ehtii vaikuttamaan ekana niin eikö se sitten muka estäisi pienempimolekyylisten aineiden imeytymistä, mutta joka tapauksessa kemisti vakuutti ettei silikoni ainakaan missään nimessä yksiselitteisesti estä toisten aineiden imeytymistä. :) Sekava selitys, mutta parempaa tietoa minulla ei ole.

   Dimetikoni on esimerkkisi sy-voiteessa toisella sijalla varmastikin silottavan ominaisuutensa vuoksi, eli se täyttää hyvin sy-alueen juonteita. En pitäisi kyseistä voidetta minään huippukosteuttavana, mytta tasoittavana kyllä.

   Olin melko ällistynyt… Jäin siis miettimään tämän silikonin molekyylikokoa ja ylipäätään koko tuotteen “tehokkuutta”.

   Nämä on kyllä ihan sairaan mielenkiintoisia juttuja, minäkin mietin niitä kaiken aikaa… Haluaisin kotiin oman pienen kotikemistin joka voisi aina tarpeen tullen selittää auki näitä asioita! ^_^

   Mitä tulee ajatuksiisi luonnonkosmetiikasta, Lavera ei ole ainoa ekosarja jolla on ohuita, miellyttäviä koostumuksia. Tosin suosittelen silti mielelläni Laveraa, sillä heillä on niin laaja valikoima ja jokaiselle ihotyypille on helppo löytää jotain. Esimerkiksi Mádaran normaalin/sekaihon kosteusvoide on myös erittäin ohutta ja helposti imeytyvää, samoin blogissa hehkuttamani Oliv’ by La Clareen antioksidanttivoide. Oliv’ Antioksidanttivoiteessa ja Laveran My Age -päivävoiteessa on kaikkein sileimmät ja kosmeettisesti miellyttävimmät koostumukset joihin olen toistaiseksi luonnonkosmetiikkamaailmassa törmännyt.

   Laveran Faces-sarja on muuten uudistumassa keväällä, pääsen sitten varmaan testaamaan uusia koostumuksia. Toivotaan että ne ovat entistä parempia! :)

   • Tiina

    Kiitos paljon vastauksestasi!
    Ovat nämä kosmetiikan kemian jutut todellakin mielenkiintoisia!
    Voisihan mietiskelyt tästäkin mainitsemastani sy-voiteesta ratkaista sillä, että ensin laittaa iholle jotain muuta (esim. ohutta kuivaöljyä hoitamaan ja sitten sen silottavan voiteen päälle, jos silotusta kaipaa. ;)

    Tätä Laveran My Age-linjaa olen juuri ”sillä silmällä” seuraillut, joten ehkä seuraavaksi kokeiluni suuntautuvat siihen juurikin siksi, että jo ikäni puolesta haluan jatkuvasti käyttää seerumeita rutiineissani.
    (Tästä seerumista linjassa en nyt varmuudella ulkomuistista tiedäkään, mutta se selvinnee ottamalla aiasta tarkemmin selvää.)

    Kiitos vielä vastauksestasi!

 11. Anu

  Hei Sanni!

  Kiitos tästä mahtavasta blogista. Kommentoin vielä tätä juttua, koska luettuani tämän, ostin itselleni silikonittomat hiustuotteet (syväpuhdistavan shampoon, tavallisen shampoon, hoitoaineen, hoitosuihkeen ja hiuslakan). Ongelmanani on ollut päänahan kutina ja hilseily. Viikon silikonittomia hiustuotteita käytettyäni, päänahkani ei enää hilseile! Tuntuu myös, että hiukseni kiiltävät nyt enemmän :).

  • Sanni

   Tosi kiva kuulla! Mahtavaa! :)

 12. SaR

  Ehdottomasti vältän. Olen kerran erehtynyt ostamaan nimeltä mainitsemattomat shampoon ja hoitoaineen joita moni on hehkuttanut. Oma ihoni on äärettömän herkkä muutenkin ja runsaasti silikonia sisältäneet tuotteet tukkivat koko otsani ihon ja päänahka oli kuin tulessa. Otsan kukkiminen loppui vasta kun lopetin näiden tuotteiden käytön. Ovat siis ainakin shampoissa ja hoitoainessa täysin pannassa.

 13. anonyymi

  En ole näihin perehtynyt, mutta ostin vähän vahingossa silikonitonta shampoota. Se on ihan hyvää, mutta valitettavasti se ei ole auttanut hilseilyyn. Minulla kuivaa iho talvella niin järjettömästi ja tämä ilmiö näkyy myös valtavana hilseen määränä. :( En ole keksinyt sellaista tuotetta, jolla saisin hilseen pois. Olen siis vain talvisin alistunut kohtalooni ja karistelemaan valkoista pilveä hartioilta… Voisiko joku päänahalle tarkoitettu kosteuttava seerumi auttaa? En tiedä.

  • maria

   Kaverillani auttoi päänahan hilseilyyn ja ihon kutinaan kalanmaksaöljyn ja parempien rasvojen syönti. Tosiaan, öljykin syötynä siis, ei päähän läträttynä. :D

  • Päänahka

   Kuivaan hiuspohjaan voi kokeilla jotain kevyttä perusvoidetta esim. Humektania, joka ei sisällä rasvaa eikä rasvoita hiuksia.

 14. Jaana

  Itselläni on ikuinen taistelu talvisin kutiavaa ja kuivaa päänahkaa vastaan. Suurin ero oli pari vuotta sitten silikoonittomien tuotteiden käyttöönotto ja säännöllinen syväpuhdistus.
  Lisään myös öljyt ruokavalioon, kuten Mariakin mainitsi.
  Joudun tämänkin lisäksi käymään kampaajalla kosteuttavassa hoidossa, se auttaa. Lisäksi itse laitan joskus Humektania päähän saunoessa. Kyllä, vaikka kuulostaakin oudolta! :D Auttaa se.
  Pahin raapiminen kuitenkin jäi pois juurikin silikoonien poisjätön yhteydessä eli kannattaa kokeilla :)

  Muuten kosmetiikassa on edelleen esim. meikkivoiteessa vielä silikooneja. Se on kiireisen aamun pelastus. Mineraalitkin on käytössä. En suoranaisesti ole näissä eroa ihossani huomannut.

 15. Kati

  Tuohon päänahan hilseilyyn oli vielä pakko kommentoida, vaikka ei näitä vanhoja kukaan varmaan lue…
  Nizoral hilseshampoo kuurina apteekista ja ”jatkohoitona” Paul Mitchellin Tea Tree -shampoo ja hoitoaine. Toimii!

  • Sanni

   Lukeepas! :) Mä ainakin. Näen kaikki kommentit ensin hallintapaneelissa ennen julkaisua. :)

 16. Nimetön

  Silikonien vaikutus iholla tai hiuksissa ei minua niinkään haittaa, vaikka en niitä käytäkään ihan sen takia että ne litistävät hiukseni ja tuntuvat inhottavalta iholla. Enemmän olen huolissani niiden vaikutuksesta ympäristöön, sillä suuri osa kosmetiikasta päätyy jätevesien kautta vesistöihin. Ympäristövaikutuksistakin on olemassa monenlaista tietoa, mutta jos kerran tulen toimeen ilman silikoneja niin kai niitä sitten kannattaa vältellä.

  • vierailija

   …taisin löytää vanhan viestiketjun,mutta oma kommenttini on,että ei silikon-shampoita.Olen luonnollisuuden puolella enemmän ja sain hilseen pois Forever-tuotteillani(shampoo ja hoito).Ne vanhat kunnon aloet ovat hoitavia ja hyvää tekeviä aineita sisältäviä tuotteita.Hiusten kampaus on huoletonta ja saat nopeesti selväksi.Hiuksesi kasvavatkin nopeemmin.Ota minuun yhteyttä,sillä voin hankkia niitä sinulle,jos haluat ja katso sivuni.Ovat siis ympäristöystävälliset ja luonnolliset,totta kai.paivikkimakela.com =)

   • Sanni

    Epäilen, etteivät ketjuun aikoinaan kommentoineet enää käy vuoden kuluttua lukemassa uusia viestejä….

   • Nimetön

    Foreverin shamppoossa ja hoitoaineessa on dimethiconea.

 17. Saara

  Kyllä näitä luetaan. Minäkin sain tästä keskustelusta perusteellisen ja erittäin informatiivisen vastauksen mielessä pyörineisiin kysymyksiin hiustenhoitotuotteiden silikoneista. Kiitos!

 18. Heli

  Tämä kirjoitus on toiminut ihan parhaana lunttilappuna shampoo/hoitoaineostoksilla jo vuoden ajan, kiitos siitä :) Itse olen käyttänyt Four Reasons -tuotteita, etenkin moisturea ja hiukset ovat pysyneet ihanan ilmavina. Tietenkin on hyvä muistaa myös Erittäin hienot suomalaiset -tuotteet, jotka ainakin mainostavat olevanta silikoonittomia, ja niitähän sitten saa joka kaupasta :)

  • Sanni

   Kivaa että postauksesta on ollut hyötyä :)

  • Sari

   Hei!

   Heli, Four Reason moisture -hoitoaineessa lukee tuoteselosteessa Polysilicone -15.

   • Heli

    Aiemmin ihmettelin tuota kommenttiasi kun niin tarkkaan itse sen tuoteselosteen luin, mutta näköjään ne on tosiaan menneet tärvelemään hyvän tuotteen uudistamalla, ja silloin myös silikoonia lisäämällä :P :|

 19. EweS

  Voi olipa mielenkiintoista! :)

  Heti postauksen alussa tuli mieleen äitini. Vasta äskettäin hän sanoi,että taas vaihtuu sampoo merkki koska siitä jää niin ”silikooninen” tukka :D

  Kyllä nuo silikonit ja erilaiset yhdistelmät ovat ihmetyttäneet vuosia. Monta vuotta jo enimmäkseen suosinut luonnon kosmetiikkaa tai siihen pohjautuvaa. Se vain tuntuu miellyttävämmälle eikä tule niin helposti sitä ”silikoonisuutta” ;)

  Kiitos kuitenkin näitä pohdintoja on kiva lukea! :)

 20. Kaisu

  Heissan, törmäsin onnekseni tähän vanhaan postaukseen!
  Kärsin aivan järkyttävästä päänahan kutinasta ja syy taisi löytyä: Santen Brilliant care-hoitoaine ja sen sisältämä silikoni, jota en tiennyt tuotteen sisältävän.

  Nyt siis hoitoaine vaihtoon, mutta ongelma on, mistä löydän yhtä hyvän luonnonkosmetiikan silikonittoman hoitoaineen, joka selvittää luonnonkiharat pitkät takku hiukset?
  Onko kenelläkään hyviä suosituksia?

  *Kiitollinen vastauksista :)

  • Sanni

   Hei Kaisu!

   Täältä pesee suosituksia! :) Omat suosikkini silikonittomista luonnollisista hoitoaineista:

   1. Yves Rocherin Reparation- ja Nutrition -hoitoaineet. Näillä ei ole sertifikaattia, mutta luonollisten ainesosien pitoisuus on peräti 99-prosenttinen! Ovat siis luonnonkosmetiikkaa jota ei vain ole sertifioitu. Uskaltaisin vannoa että etenkin Reparation-hoitoaine on yksi ihan parhaita hiusten selvittäjiä ja pehmentäjiä. Eikä ole hinnallakaan pilattu, tätähän saa melkein koko ajan tarjoushintaan 4,90€!

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/12/20/hiusviikko-yves-rocher-reparation/

   2. Mádaran hoitoaineet. Olen testannut uudistuneista vain värjätyille hiuksille tarkoitetun Colour & Shinen joka toimii kuin unelma, mutta epäilemättä Nourish & Repairin täytyy olla vähintään yhtä hoitava.

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/12/22/hiusviikko-madara-colour-and-shine/

   3. Aubrey Organicsin Honeysuckle & Rose ja Rosa Mosqueta -hoitoaineet.
   Aubreylta löytyy ihan mieletön arsenaali hoitoaineita, ja voisin kuvitella että valikoimasta löytyy vielä vaikka kuinka monta loistavaa hoitista. Esim. White Camelliaa on kehuttu netin keskustelupalstoilla ihan supersilottavaksi ja pörröjä taltuttavaksi, se tosin myös ”raskauttaa” hiuksia eli sopii ennen kaikkea paksuille ja karheille hiuksille, ei ohuille ja kiharille (tai tuloksena voi olla hoidetut mutta myös lättänät hiukset).

   Täällä mun Honeysuckle & Rose -arvio:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/12/21/hiusviikko-aubrey-organics-honeysuckle-rose/

   Neljänneksi suositukseksi lykkäisin tähän vielä australialaisen Sanctumin hoitoaineet, mutta koska niitä ei enää saa Suomesta, niin jätetään suositukset noihin joita saa täältä kotimaasta :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.