Shampoot tähtiä Laveran hiustuoteuudistuksessa

Saksalainen kosmetiikkasuosikki ja todennäköisesti ainakin Euroopan markkinoiden laajimman tuotevalikoiman omaava luonnonkosmetiikkamerkki Lavera päivitti tänä vuonna hiustuotteidensa koostumukset ja pakkaukset. Suomeen päivitetyt versiot tulivat myyntiin syksyllä.

Edellinen uudistus vuodelta 2013 ei ollut ihan mieleeni (…ei mennyt niinkuin Strömsössä…). Edellisen uudistuksen yhteydessä vanhat lirut ja hyytelökoostumukset saatiin päivitettyä erittäin hyviksi mutta toiminnallisuudeltaan tuotteet jättivät toivomisen varaa. Nyt minulla on parempaa sanottavaa :)

lavera_uudet_hiustuotteet_img_4855

Uudistuneen shampoo- ja hoitoaineperheen vahvuudet tiivistyvät vieläkin hiotumpiin, miellyttävämpiin koostumuksiin, erinomaiseen pesevyyteen, ihastuttavaan tuoksumaailmaan ja suloisiin pakkauksiin.

Jos minulla on aiemmin ollut mitään huomautettavaa Laveran shampoiden koostumuksista (ja luonnonkosmetiikan shampoiden kohdalla huomautettavaa tunnetusti riittää), niin ei enää. Koostumukset on todellakin saatu kohdilleen ja nämä veijarit eivät valu kämmeneltä lattialle. Ne ovat myöskin keskimääräistä pesevämpiä eli shampoota ei tarvitse holvata päähän kämmenkaupalla. Monet luonnonkosmetiikan shampoot ovat onnettoman epätaloudellisia koska niistä valuu puolet jonnekin ihan muualle kuin hiuksiin ja niitä täytyy lisätä useampi kourallinen että saa kunnolla puhtaan tuloksen. Laveran kohdalla ei ole tätä ongelmaa.

lavera_hiustuotteet_hoitavuus

Shampoovalikoima koostuu seitsemästä shampoosta. Sain testiin kaikki paitsi edullisempaan ns. koko perheen Basis Sensitiv -linjaan kuuluvan Moisture & Care -shampoon. Tuotekuvauksen perusteella Moisture & Care kuulostaisi edesmenneen suosikkini Almond Milk -shampoon reinkarnaatiolta, täytyy joskus testata onko koostumus edelleen yhtä hellävarainen ja superhoitava.

Laveran sivulta nappaamani hoitavuustaulukon mukaan Moisture & Care tosin sijoittuu hoitavuudessaan vasta viidenneksi, joten ehkä koostumus on muutettu.

lavera_uudet_img_4858

Tämänhetkinen Laveran shampoo- & hoitoainevalikoima Suomessa on tämännäköinen:

Repair & Care -shampoo ja -hoitoaine kuiville ja vaurioituneille hiuksille

Color & Shine -shampoo ja -hoitoaine värjätyille hiuksille

Gloss & Bounce -shampoo ja -hoitoaine kiillottomille, elottomille hiuksille

Moisture & Care -shampoo ja -hoitoaine kuiville hiuksille ja herkälle päänahalle

Volume & Strength -shampoo hennoille ja hauraille hiuksille

Freshness & Balance -shampoo rasvoittuville hiuksille

Deep Care & Repair 2 in 1 -shampoo erittäin kuiville ja vaurioituneille hiuksille

Yleisesti voin todeta, että kaikki Laveran uudistuneet hoitoaineet ja melkein kaikki shampoot tuntuvat hiuksissani lähes samanlaisilta. Eniten vaihteleva ominaisuus on tuoksu, ja kahden shampoon kohdalla myös koostumus.

lavera_uudet_glossbounce_img_4874

Gloss & Bounce -shampoo 8,50€ / 250 ml

Shampoon koostumus on paksun geelimäistä, jopa paksumpaa kuin monet normikosmetiikan shampoot. Shampoo vaahtoaa hyvin ja vaahdossa on miellyttävä, pehmeä rakenne jota on helppo työstää, sormet liukuvat hiuksissa vaivatta. Huuhdellessa tyvi jää natisevan puhtaaksi.

Päätoimisena pesevänä ainesosana on natrium-kookossulfaatti, jonka yhtäläisyyksistä ärsyttävänä tunnettuun, synteettisistä shampoista ja puhdistustuotteista tuttuun natriumlauryylisulfaattiin (SLS) näkee netissä paljon keskustelua.

Pieni välipuheenvuoro sulfaateista luonnonkosmetiikassa

Itse kun käytän ihan tyytyväisenä sulfaattipitoisia shampoita eikä minun päänahkani niistä ärry niin en osaa lähteä ottamaan kantaa kysymykseen niiden tarpeellisuudesta vs. tarpeettomuudesta  luonnonkosmetiikassa. Natrium-kookossulfaatti on kasvipohjainen ainesosa ja se sallitaan NaTrue-sertifioidussa kosmetiikassa. Juuri kiitos sen ainesosan, nämä ovat paljon pesevämpiä kuin useimmat muut luonnonkosmetiikan shampoot.

Voisin muotoilla kannanottoni aiheeseen siten, että kaikille riittää shampookoostumuksia luonnonosmetiikkamarkkinoilla. Minun puolestani sulfaattipitoisetkin ovat tervetulleita. Ne, joiden päänahkaa sulfaatit ärsyttävät, voivat valita shampoon sulfaatittomasta sarjasta kun taas pesevämpää tulosta hakevat vailla sulfaattiherkkyyttä voivat valita esimerkiksi tällaisen kookossulfaattipitoisen shampoon.

lavera_uudet_glossbounceconditioner

Gloss & Bounce -hoitoaine 8,50 € / 200 ml

Paksu, voidemainen koostumus. Kuin kuohkeaa vartalovoidetta, eri tuntuinen kuin paksut normikosmetiikan hoitoaineet.

Tuntuma hiuksiin levittäessä on tuttu sertifioiduista hoitoaineista; voide ei tunnu erityisen liukkaalta ja ikäänkuin katoaa hiuksiin sen sijaan että jäisi pyörimään hiusten ”pinnalle”. Myöskään huuhdellessa tunne ei ole samalla lailla silkkinen kuin kvatteja tai silikoneja sisältäviä hoitoaineita käyttäessä. Hoitoaineen sisältämät kasviöljyt kuten avokado ja arganöljy pitävät kuitenkin huolen siitä, että hiukset ovat kuivuttuuan pehmeät ja taipuisat. Helmiuute tuo kiiltoa.

lavera_uudet_colourshine_img_4867

Color & Shine -shampoo 8,50€ / 250 ml

Erittäin hyvä, paksu koostumus, jopa aavistuksen  napakampi kuin Gloss & Bouncessa. Käyttäytyy hiuksissa yhtä hyvin; vaahtoaa kiitettävästi, on helppo työstää ja vaahdon rakenne on säilyvä ja hyvä. Voimakkaampi, hedelmäinen ja jopa vähän itämainen tuoksu.

Color & Shine -hoitoaine 8,50 € / 200 ml

Paksu, voidemainen koostumus. Tuntuu vähän kermaisemmalta kuin Gloss & Bounce mutta ei sen liukkaammalta huuhdellessa. Hiukset ovat kuivuttuaan pehmeät ja siloiset.

lavera_uudet_repaircare_img_4860

Repair & Care -shampoo 8,50 € / 250 ml

Joukon ohuin koostumukseltaan mutta ei kuitenkaan lirun nestemäistä niinkuin niin monet luonnonkosmetiikan shampoot. Mieto, pehmeä tuoksu, suosikkini tähän astisista. Pesee ihanan pehmeällä vaahdolla joka antaisi odottaa hoitavampaa tunnetta kun shampoon pesee hiuksista. Hiukset jäävät kuitenkin nitisevän puhtaiksi niinkuin muidenkin sarjan shampoiden jälkeen.

Kuivuttuaan hiukset ovat ihanan ilmavat ja tyvi tuntuu erinomaisen hyvin puhdistuneelta, samaa voi käytännössä sanoa kaikista nyt testatuista shampoista. Ilmavat. Se on näiden shampoiden pesutuloksen avainsana.

lavera_uudet_repaircare_img_4866

Repair & Care -hoitoaine 8,50 € / 200 ml

Samanlainen voidemainen koostumus kuin kahdessa muussakin hoitoaineessa. Hoitotuntuma myös samanlainen, ei tee hiuksia mainittavan liukkaiksi huuhdellessa mutta kuivuttuaan hiukset ovat ilmavat ja pehmeät.

Tuntee, että Laveran hoitoaineet eivät ainakaan lätsäytä hiusta. Tätä voikin odottaa koostumukselta, jossa ei ole voimakkaasti kalvoa muodostavia silikoneja tai kvatteja (myös osa kvateista tarrautuu ja jopa kerrostuu hiukseen).

lavera_uudistunut_hoitis_inci

Kuva: Lavera.de

En ihmettele, että hoitoaineet tuntuvat hiuksissa niin samanlaisilta, sillä niiden incitkin ovat pitkälle samanlaiset. Kyseessä on samoihin, tehokkaasti pehmentäviin ja kosteuttaviin ainesosiin (mm. soijaöljy, avokadoöljy, arganöljy, hernepeptidit)  perustuva hoitoainepohja johon on lisätty eri aktiiviaineita kuten Gloss & Bouncessa helmiäisuutetta, Color & Shinessa karpalouutetta ja Repair & Caressa ruusuvettä.

Lavera olisi hyvin voinut kehittää vain yhden ainoan, kaikille hiustyypeille osoitetun yleishoitoaineen. Kuluttajien mieltymykset ovat kuitenkin sellaiset, että moni tykkää ostaa shampoon kanssa samaa sarjaa olevan hoitoaineen ja eri vaihtoehdot shampooseen mätsäävillä pakkauksilla palvelevat kuluttajien odotuksia ja toiveita.

Näille shampoille ei kuitenkaan ole tehty omaa hoitoainekaveria:

lavera_uudet_freshnessbalance_img_4876

Freshness & Balance -shampoo 8,50€ / 250 ml

Ihana tuoksu <3 !

Rasvoittuvien hiusten sitruunamelissaa ja minttua sisältävä shampoo on yhtä miellyttävän tuntuinen kuin sarjan muutkin shampoot. Tämä alkaa jo olla toistoa: paksu, napakan geelimäinen koostumus joka vaahtoaa mukavan runsaasti ja pehmeästi ja pesee hiukset putipuhtaaksi. Ei näistä shampoista kerrassaan ole mitään huonoa sanottavaa.

Ainahan se on plussaa jo shampookin vielä jättää pituudet huuhdellessa selviksi, mutta koska sen homman hoitoon on joka tapauksessa hoitis, niin mieluummin otan shampoon joka ennen kaikkea pesee tehokkaasti takuttamatta jättäen hiukset ilmaviksi. Lättätukalle tärkeä ominaisuus. Laveran shampoilla myös monen päivän hiuspuuteri-, suolavesisuihke- ja kiinnekerrostumat ovat peseytyneet vaivatta.

lavera_uudet_volumestrength

Volume & Strength -shampoo 8,50 € / 250 ml

Vielä ihanampi tuoksu! Lempparini koko sarjasta.

Jo tutuksi käynyt paksu koostumus ja erinomainen vaahtoavuus ihanan mehukkaalla appelsiinin tuoksulla. Kaiken kaikkiaan hyvin miellyttävä pesukokemus. Huuhdellessa hiukset jäävät narskuviksi mutta eivät takkuisiksi.

Volyymiefektiä en voi sanoa havaitsevani, minun hiuksissani kaikki testishampoot ovat jättäneet samanlaisen jälkifiiliksen. Incit kuitenkin ovat shampoissa huomattavasti toisistaan poikkeavammat kuin hoitoaineissa, joten en osaa keksiä miten ne silti tuntuvat hiuksissa samalta. Mysteeri. Esimerkiksi tämän appelsiinishampoon pitäisi incinsä perusteella olla paljon vähemmän hoitava kuin vaikka Repair & Caren.

lavera_uudet_deepcare_img_4883

Deep Care & Repair 2 in 1 Shampoo/Conditioner 8,50€ / 250 ml

Tässä shampoossa on täysin erilainen koostumus kuin muissa: se on kirjaimellisesti kuin voidemaisen hoitoaineen ja geelimäisen shampoon sekoitus. Täyteläinen koostumus vaahtoaa hiuksissa ihanan pehmeästi pähkinäisen tuoksun peesatessa. Manteli- ja makadamiaöljyt pehmentävät rasittunutta hiusta ja tämän shampoon ainakin odottaisi jättävän hoidetumman ja sanalla sanoen raskaamman tunteen hiuksiin. Vaan ei. Myös Deep Care & Repair jättää hiukset ilmaviksi. Ilman muuta tämä shampoo on joukon hoitavin, mutta ei onnistu lätsäyttämään tukkaa niinkuin superhoitavat shampoot yleensä. Mielenkiintoista.

En käyttäisi tätä yksinään vaan hoitoaineen kanssa, ei mielestäni aja hoitoaineen asiaa vaikka onkin hoitavampi shampoo.

*

Summa summarum: uudistuneiden shampoiden tasalaatuinen käytös ja jälkitunne hiuksissa yllätti mutta oli myös erittäin positiivinen kokemus. Ylellisen kermaisten hoitoaineiden hoitoteho tulee parhaiten esiin vasta hiusten kuivuttua; kvatittomat (ja silikonittomat) hoitoaineet eivät anna kosteaan hiukseen yhtä selkeää kammattavuutta kuin kvatilliset, mutta kuivuttuaan hius tuntuu mielettömän pehmeältä ja taipuisalta. Sen saavat aikaan kasviöljyt.

Kaikkein parasta on shampoiden napakka koostumus ja erinomainen pesevyys, siitä valtavan suuri peukku tältä kymmenet luonnonkosmetiikan shampoot kokeilleelta, ja useimpiin pettyneeltä kosmetiikan testaajalta.

Toivottavasti pääsen muuten tulevan vuoden aikana vihdoin viisastumaan aiheessa ”luonnonosmetiikan hoitoaineet ja niissä sallitut ainesosat”. Tämä ”kvatteja vai ei” -aihe on kutkuttanut ja vaivannut uteliaisuuttani jo vuosia. Haluaisin päästä haastattelemaan sellaista kosmetiikkakemistiä joka on tekemisissä sertifioidun luonnonkosmetiikan kanssa ja osaisi valottaa asiaa.

Kommentit (33)
 1. Nämähän voisikin laittaa seuraavaksi testiin, kun Urtekramit ja YR:t loppuu. Urtekram oli melkoista lirua, mutta ei mahda mitään: pakkausten ulkonäkö on niin paljon parempi kuin näissä Laveran tuotteissa. Pakko muuten kertoa, että googlasin äsken hääkampauksia ja melkein heti hakutuloksissa oli kuva sinusta ja hainhammaskampauksesta, tuli hyvä mieli :D

  Jos sallit, käytän myös vähän hyväkseni sun osaamista häämeikkiin liittyen. Onko meikkipohjan mahdollisella suojakertoimella merkitystä valokuvattavana olemisen kannalta? Oon kuullut, että SPF heijastaisi kovasti ja voisi vaikuttaa kielteisesti kuvien onnistumiseen. Häämeikkiä koskevista blogipostauksista netistä en ole kuitenkaan löytänyt asiasta tietoa. Tällä logiikallahan esimerkiksi mineraalipohja ei ole sopiva häihin (käytössäni olevissa tuotteissa suojakerroin on 25 ja esim. mainiossa Lumenen CC-meikkivoiteessakin taitaa olla melkein yhtä korkea). En osaa päättää sitäkään, että mitä meikkivoidetta laittaa, ohutta ja kuulasta vai paksumpaa joka taatusti pysyy? Tavallaan tuntuu turhalta laittaa kamalan paksu meikkivoide, kun iho on huonossa kunnossa mutta näyttääköhän sellainen kuitenkin paremmalta koko pitkän päivän.. Kiitos jos jaksat vastata. :)

  1. mutta ei mahda mitään: pakkausten ulkonäkö on niin paljon parempi kuin näissä Laveran tuotteissa.

   Mä taas tykkään Laveroista enemmän :) Urtekramit on kyllä sööttejä ja nekin parantuivat huimasti oman pakkausuudistuksensa jälkeen mutta Laverat on niin ihanan herkullisen värisiä… ^_^

   Pakko muuten kertoa, että googlasin äsken hääkampauksia ja melkein heti hakutuloksissa oli kuva sinusta ja hainhammaskampauksesta, tuli hyvä mieli :D

   Siis se mun ”tumpelon kampaus”? :D eikähh… ^_^ What’s wrong with Google… :D

   Onko meikkipohjan mahdollisella suojakertoimella merkitystä valokuvattavana olemisen kannalta? Oon kuullut, että SPF heijastaisi kovasti ja voisi vaikuttaa kielteisesti kuvien onnistumiseen.

   Kyllä, olet kuullut oikein. Suojakertoimellisissa tuotteissa käytetty titaanidioksidi heijastaa voimakkaasti valoa ja yhdessä salamavalon kanssa voi saada aikaan sen, että iho vetää kuvissa hyvin valkeaksi. Tältä pohjalta myöskin mineraalimeikkipohja häämeikissä voi olla huono valinta ja johtaa kalpeaan lookkiin kuvassa. Ihon valkoisuusefekti riippuu siitä, kuinka paljon meikkipohjassa on titaanidioksidia, ja sitähän taas ei voi kuin arvailla. Tietysti myös se vaikuttaa tulokseen, miten paljon päällä on varjostustuotteita ja poskipunaa. Näin ollen, jos haluaa saada selvyyden oman meikkinsä yhteensopivuudesta salamavalon kanssa, pitäisi ottaa koekuvat. Myös salamavalon voimakkuus luonnollisesti vaikuttaa. Esim. ulkona luonnonvalossa, vaikka käytettäisiinkin lisäsalamaa, ongelma ei ole yhtä paha.

   Koska kuitenkin lähes kaikissa meikkipohjissa on nykyään jonkinlainen SPF (titaanidioksidihan on peittävä pigmentti ja yksi meikkivoiteiden yleisimpiä perusainesosia, liittymättä mitenkään sen auringolta suojaavuuteen), uskoisin, että 90%:llä kaikista hääkuvaan saapuvista morsiamista on SPF-pitoista matskua naamassaan. Ja koska hääkuvien epäonnistumisesta kiitos valoaheijastavan meikkipohjan saa kuitenkin kuulla suhteellisen vähän, uskon, että kuvaajilla on kikkansa sijoittaa salamat tai jälkikäsitellä kuvaa niin, ettei SPF-meikkipohjainen naama näytä kuvassa ihan valkoiselta. En tiedä… Mutta itse tekisin niin, että valitsisin kuitenkin mahdollisimman alhaisen suojakertoimen meikkipohjan. Mitä vähemmän titaanidioksidia, sitä vähemmän potentiaalista heijastusta. Ja voithan vaikka itse kokeilla ottaa omalla kameralla salamavalossa koekuvan ja katsoa miltä iho näyttää :)

   Mikä meikkipohjan paksuuteen tulee, valitsisin meikkipohjan jossa oma olo on luontevin ja mukavin ja kasvot näyttävät ”omilta”. Tietysti sitä haluaa näyttää omassa hääkuvassaan mahdollisimman hyvältä, mutta valitsisin meikkipohjan kuitenkin ennen kaikkea sen perusteella millaisessa meikissä on hyvä olla (paksu pakkeli ei tunnetusti kaunista kaikkia). Jos hääkuva otetaan eri päivänä kuin juhlat ovat, niin silloin voi tietysti fiksailla meikin pelkästään kuvauksen ehdoilla :)

   1. Kiitos ihan tuhannesti perusteellisesta vastauksesta. :) Ja siis kyllä, juurikin tuo mainitsemasi kampaus oli googlen mielestä hakuuni sopiva lopputulos :D Taidan kuitenkin pyytää kampaajalta jotain muuta, niin sympaattinen kuin se hainhammas onkin! Mutta siis niin, en taida riskeerata tuolla suojakerroinasialla valokuvien onnistumista. Sopivan meikkivoiteen etsiminen onkin sitten oma projektinsa! Estee Lauderin double wear-meikkivoiteet ovat saaneet näemmä ainakin paljon kehuja (toisessa niistä SPF 10 ja toisessa ei ilmeisesti mitään), taidan pyytää testerit kun noilla hinnoilla ei viitsisi tehdä hutiostoksia. Kiitos vielä avusta!

    1. Taidan kuitenkin pyytää kampaajalta jotain muuta, niin sympaattinen kuin se hainhammas onkin!

     Hahah, sen uskon…! ^_^ :D Haluaisinpa nähdä jonkun häissään tuollainen hainhammas”kampaus” päässään..! :D

     Double Wearit ovat kyllä tosi hyviä. Yksi rasvoittuvaihoinen kollegani vannoi Light-version nimeen, toinen normiversion nimeen, mikään muu ei kuulema pysy yhtä hyvin. Onhan niillä oma suuri fanikuntansa :) Ja ovat olleet tosi kauan Lauderin valikoimassa, se jo kertoo suosiosta. Itse kun tykkään ohuesta meikkipohjasta niin tykästyin enemmän Light’iin. Clarinsin Everlasting’kin on muuten tarkastamisen arvoinen meikkivoide, erittäin kestävä, peittävä ja mielestäni vähän ohuempi kuin Lauderin perus-Double Wear.

 2. Olipa mielenkiintoinen postaus! :) näitä shampoita pitää varmaan hommata kokeiluun useampikin. Mulla on sitä santen hyvää hoitoainetta (olikohan se joku brilliant care tms… oletan kuitenkin että tiedät mistä puhun ;) ), millaisia nämä laveran hoitoaineet on siihen verrattuna?

  1. millaisia nämä laveran hoitoaineet on siihen verrattuna?

   Erilaisia. Santen Brilliant Caressa on käytetty ainesosaa nimeltään stearamidopropyl dimethylamine joka tuo siihen sen silottavuuden joka Laveran hoitoaineista puuttuu. Stearamidopropyl dimethylamine on kationinen tensidi ja kuuluu hoitavien kvatti-ainesosien ryhmään (kvatti = ammoniakin johdannainen, ovat silikonien ohella hoitoaineiden eniten käytetty ainesosatyyppi) ja vaikka sen voi johtaa kasvipohjaisista raaka-aineista, se kuuluu niihin ainesosiin joita sertifiointitahot eivät salli. Siksi Santen muilla hiustuotteilla on sertifikaatti mutta Brilliant Care -hoitiksella ei.

   Siihen, miksi jotkut kvatit ovat sallittuja sertifioiduissa tuotteissa ja toiset eivät, ja miksi jotkut luonnonkosmetiikan valmistajat jättävät käyttämättä ne sallitutkin, haluaisin palavasti saada vastauksen.

   Totuus on se, että ilman kvatteja (tai silikoneja), hoitoaine ei koskaan voi olla yhtä selvittävä ja silottava ja sähköisyyttä poistava kuin kvatillinen. Eli kvatiton hoitoaine on aina tavallaan ”huonompi” kuin kvatillinen, useimpien kuluttajien mieltymysten kannalta. Koska hiustenhoitoaineen ykköstehtävä on helpottaa kammattavuutta ja selvittää takkuja, ja useimmat kuluttajat arvioivat hoitoaineen tehon sen perusteella miten hyvin se toimii juuri tässä tehtävässä, en ymmärrä miksi mikään valmistaja jättäisi hoitoaineformulastaan pois parhaan kammattavuuden tuovat ainesosat. Kasviöljyt ovat parhaita hiusten syvähoidossa koska ne imeytyvät hiukseen ja taikovat korppuhiuksetkin pehmeiksi, mutta takkuja ne eivät valitettavasti selvitä.

   (Hahah, saitpa pitkän vastauksen yksinkertaiseen kysymykseen..! ^_^ Rakastan tätä aihetta ja voisin vääntää siitä juttua loputtomiin… :D)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *