Selkoa kosmetiikan ”retinoleihin”
Kosmetiikassa käytetyt eri A-vitamiiniyhdisteet ovat varsinainen viidakko ja niitä markkinoidaan jopa väärillä ilmaisuilla – ei ihmekään, että kuluttajan voi olla vaikea ymmärtää retinoidien, retinolin ja ”retinolin kaltaisten” aineiden ero.
Tämä opas kattaa yleisimmät ja tunnetuimmat kosmetiikan A-vitamiiniyhdisteet.
RETINOIDIT on yleisnimitys kaikille A-vitamiinijohdannaisille ja A-vitamiinin esiasteille. Kun puhutaan kosmetiikan A-vitamiinista yleistasolla, voidaan siis puhua retinoideista.
A-vitamiinin biologisesti aktiivinen muoto on retinoiinihappo. Ihossa A-vitamiini esiintyy retinoiinihappona sekä sen varastomuotoina, retinyyliestereinä. Näitä voidaan viedä iholle myös kosmetiikan kautta, mutta retinoiinihappoa ainoastaan lääkärin määräämissä lääkevoiteissa (tällöin se on nimellä tretinoiini). Tretinoiini on erittäin voimakkaasti ihoa uudistava aine jolla hoidetaan aknea sekä valovaurioitunutta ihoa. Tiedossa on, että lääkärit kirjoittavat itselleen tretinoiinia myös ryppyihin… ;) Tretinoiini kehitettiin alun perin nimen omaan aknen hoitoon, mutta potilaat havaitsivat sivuvaikutuksena ihon siliämisen ja pigmenttiläiskien vaalenemisen.
Koska reseptivapaissa ihonhoitotuotteissa ei voi käyttää retinoiinihappoa, kosmetiikkateollisuuden vaihtoehdoksi jäävät miedommat muodot. Näistä pisimpään on ollut käytössä retinoli, ja siksi se on vakiintunut kansan suuhun edustamaan kosmetiikan A-vitamiineja. (Tätä hyödynnetään myös markkinoinnissa, mikä on omiaan yhä vain sekoittamaan pakkaa.) Myös retinyylipalmitaatti on ollut käytössä lähes yhtä pitkään, retinoli sekä retinyylpalmitaatti ilmestyivät kummatkin kosmetiikkamarkkinoille 50-luvulla.
A-VITAMIININ PORTAAT
Jotta iho voi hyödyntää sille kosmetiikassa tarjoillut A-vitamiinimuodot, sen täytyy muuttaa ne retinoiinihapoksi. Tämä tapahtuu konvertioiden kautta. Karotenoidit muuntuvat retinyyliestereiksi, esterit retinoliksi ja retinoli puolestaan retinaldehydiksi joka on yhden askeleen päässä aktiivisesta A-vitamiinista. Kun retinaldehydi muuntuu A-vitamiinihapoksi, käynnistyvät A-vitamiinin ihoa uudistavat vaikutukset.
Mitä useamman konvertion A-vitamiinimuoto vaatii, sitä hellävaraisempi se on. Kuvan portaat havainnollistavat tätä.
Retinoli ja retinaldehydi vaativat aina ihon hitaan totuttamisen niihin. Ne ovat sen verran vahvoja, ettei kaikkien iho siedä niitä lainkaan. Retinyylipalmitaatti ja muut esterit eivät tyypillisesti vaadi ihon totuttamista, mutta herkemmällä iholla niidenkin kanssa on hyvä aloittaa hitaasti. Beetakaroteeni on niin hellävarainen että ei vaadi totuttelua.
UUDET A-VITAMIINIYHDISTEET
Uudemmat A-vitamiinijohdannaiset haastavat portaikon tehokkuus-periaatteen tarjoamalla hyvin lähellä retinoiinihappoa olevia molekyylejä mutta (väitetysti) hellävaraisempina kuin retinoli ja retinaldehydi. Tällaisia retinoideja ovat esimerkiksi HPR eli Hydroxypinacolone Retinoate sekä Retinyl-Retinoate.
HPR:n kehittänyt taho kertoo sen olevan jo valmiiksi biologsesti aktiivisessa muodossa, jolloin iho voisi hyödyntää sen ilman konvertioita. HPR:ää tarvitaankin paljon pienempiä pitoisuuksia kuin klassista retinolia samaan vaikutukseen. Medik8’n kehittämä Retinyl-Retinoate puolestaan on hybridimolekyyli, joka yhdistää retinolin ja retinoiinihapon, eli sekin olisi ainakin osittain heti ihon hyödynnettävissä.
Uudet molekyylit tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja perinteisille retinoideille ja tulevaisuus näyttää, lunastavatko ne paikkansa uutena standardina. Miksi kaikki sitten eivät jo valitse uusia tähtiä? Verrattuna vuosikymmenien ajan testattuihin ja vaikutuksensa lukemattomissa tutkimuksissa osoittaneisiin vanhempiin retinoideihin, uusista ei vielä ole kertynyt läheskään yhtä paljon dataa. Vanha kunnon retinoli on 70 vuoden aikana osoittanut tehonsa niin kiistatta, että osa kuluttajista valitsee yhä sen.
A-VITAMIININ KASVIPERÄISET LÄHTEET
Valtaosa kosmetiikan käyttämästä A-vitamiinista on valmistettu synteettisesti. Jos haluat täysin luonnollisen A-vitamiinin, vaihtoehdot ovat vähissä. Kasvikunnassa A-vitamiinia esiintyy eniten beeta-karoteenina. Beeta-karoteeni on karotenoideihin kuuluva antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste, jolla on iholla kahdenlaisia vaikutuksia; se toimii sekä antioksidanttina että uudistaa ihoa muunnuttuaan retinoiinihapoksi. Esimerkiksi tyrnimarja, porkkana, parsakaali ja lakka sisältävät runsaasti beeta-karoteenia.
Kasveissa on A-vitamiinia myös puhtaana retinoiinihappona, mutta hyvin vähäisinä määrinä. Toistaiseksi paras tunnettu retinoiinihapon lähden luonnossa on ruusunmarja. Sekä marjan hedelmä että siemenet sisältävät retinoiinihappoa – mutta pitoisuus on vain 0,00004%. Edit. Sain juuri kuulla, että Cacay-puun hedelmä sisältää sekin retinoiinihappoa, ja kuulema enemmän kuin ruusunmarja. Löydös on hyvin uusi ja Cacay vielä suhteellisen tuntematon kosmetiikkamarkkinoilla.
🔥 Uusinta uutta – vuonna 2021 myös retinaldehydistä onnistuttiin kehittämään luonnollinen versio! Adekan kehittämässä Retinaturel -yhdisteessä retinal on valmistettu biofermentaatiolla. Olen toistaiseksi törmännyt Retinatureliin vasta yhdessä tuotteessa, Estelle & Thildin Vitamin A Boosterissa.
TUOTE-ESIMERKKEJÄ
⭐️ BEETA-KAROTEENI: Mádara Custom Actives Provitamin A Concentrate
⭐️RETINYYPALMITAATTI: L300 Pro-Retinol-sarja
⭐️ RETINOLI: The Ordinary Retinol-tuotteet, Medik8 Retinol-sarja, Orionin uudistuneet Bellavita-voiteet
⭐️ HPR: Leahlani Aqua A, The Ordinary Granactive Retinoid -tuotteet
⭐️ RETINYYLI-RETINOAATTI: Medik8 R-Retinoate-tuotteet
⭐️ RETINALDEHYDI: Medik8 Crystal Retinal -sarja, Estelle & Thild Vitamin-A 1% + Triple Hyaluron Power Booster
⭐️ RETINOIINIHAPPO: Lääkevoide Avitcid, Haut Ségalan Musc Rose Oil (100% ruusunmarjan siemenöljy)
Erittäin hyvä ja selkeä postaus! Itse olen about kymmenen vuotta ”läästinyt” Avitcidia naamaan epäsäännöllisen säännöllisesti… Kyseessähän on todella vahvaa tavaraa, jolla saa ”naaman räjäytettyä” jos ei siedätä ihoa riittävästi ja jos pitää esim. vaikka 3 kk tauon täytyy siedättäminen aloittaa alusta…
Kyllä, tretinoiini on todella stydiä kamaa ja syystäkin vain reseptillä.
Jo retinoli on monelle niin vahvaa, että iho tulee totuttaa siihen pikku hiljaa, eikä kaikkien iho kestä sitä lainkaan. Ja retinoli on kuitenkin tretinoiiniin verrattuna kevyttä.
Mitä A-vitamiinituotteita suosittelet? Oletko huomannut itse niitten jälkeen ihossasi muutoksen? Olisi kiinnostava tietää. 😊
Olen huomannut juonteideni kehityksen hidastuneen huomattavasti, voisi sanoa melkein pysähtyneen (tosin tiedän, että se on mahdotonta). Erityisesti silmien ulkonurkkien harakanvarpaat ovat miedontuneet selvästi. Uskon A-vitamiinin vaikuttavan asiaan, MUTTA, on toinenkin aine, jota aloin käyttää lähes samanaikaisesti A-vitamiiniyhdisteiden kanssa. Näin ollen en voi varmaksi tietää, kumpi on vaikuttanut enemmän.
Aloitin sisäisesti nautittavan kollageenivalmisteen käytön kesällä 2017 ja retinolin käytön marraskuussa 2017. Koska kuvaan ihoani blogia varten säännöllisesti, on ollut helppo verrata ryppyjen kehitystä ennen kesää 2017 vs. sen jälkeen. Ryppyjen syveneminen on aivan selvästi hidastunut, ja kuten totesin, tuntuu, että se olisi melkein pysähtynyt.
Mun rypyt alkoivat näkyä vuonna 2013 (heh, sekin on dokumentoitu blogiin), ja ne alkoivat syventyä oikein olan takaa seuraavina vuosina.
Kun katson kuvia silmienympäryksestäni vaikka vuosilta 2015 ja 2016, rypyt ovat syvemmät kuin nyt. Etenkin silmänurkat, se on ihan päivänselvää. Silmänurkkien rypyt ovat nyt aivan lievät ja ikäänkuin vain pienet ”uurteet” ihon pinnassa, ja vaikka hymyilisin, mikä tuo rypyt parhaiten esiin, silmänurkat pysyvät sileinä.
Käytän yhä sekä kollageenivalmistetta että A-vitamiiniyhdisteitä säännöllisesti. En voi tietää, kumpi on vaikuttanut enemmän, mutta ehkä tutkimustiedon valossa veikkaan A-vitamiinia. Sitä on tutkittu iholla pidempään kuin sisäisesti nautittavan kollageenin vaikutuksia.
Täällä muuten on postaus, jossa kerron, miten ihoni on vanhentunut blogivuosien aikana 🙂:
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/nain-olen-vanhentunut-blogivuosina/
Edit. Ainiin, kysyit vielä mitä A-vitamiinituotteita käytän. Kaikkein eniten olen käyttänyt retinolia. Aloitin Paula’s Choicen retinolituotteilla (totutin ihoni portaittain aloittaen 0,01% vahvuudesta ja edeten 1% vahvuuteen). Seuraavakisi käytin The Ordinarya, sekä retinolia että HPR:ää, sitten mulla oli käytössä Kicksin oman brändin HPR-silmänympärysvoide ja nyt käytössä on Medik8’n R-Retinoate. Käytän myös bakuhciolia bio-retinoleiden osastolta (Bybin Eye Plump -silmänympärysvoide). Koska mulla on ryppyjä vain silmien ympärillä, käytän A-vitamiinia vain tällä alueella.
A-vitamiiniin uskon vankemmin kuin sisäisesti nautittuun kollageenivalmisteeseen ;) Mutta eikös sulla tapahtunut myös ”seerumisoituminen” ja ”öljyyntyminen” noiden vuosien jälkeen? Aiemmat, kevyempikoostumuksiset voiteet korvautuivat hyvillä lipideillä sun muilla tehoaineilla. :) Mulla vaikuttaa myös aurinkolasien ahkera käyttö ryppyjä estävästi, vaikka käytön syy onkin migreenin esto :D
Kyllä :) Tai öljyyntyminen, seerumia olin käyttänyt säännöllisesti jo ennen vuotta 2017.
Mä en levitä öljyjä silmänympärysiholle, vaikka toki sinne vähän osuu poskipään ylälaidassa. Toisaalta, myös puhdistus vaikuttaa ihon kuntoon ja ulkonäköön, ja nykyään puhdistan ihon lähes yksinomaan öljyillä, sekin voi vaikuttaa pehmentävästi juonteiden erottuvuuteen. :) 👍