Karkkipäivä
Karkkipäivä

Seerumi schweerumi


Sain äidiltäni tässä muutama päivä sitten tekstiviestin:

”Päivällä jutellessa unohtui kysyä: mitä se seerumi tekee eli vaikuttaa? Laitan sitä iltaisin yövoiteen alle – ei kai se heikennä vaikutusta? En oikein tunne seerumin tekevän mitään erikoista. Mutta varmaan tekee – kallis aine.”
.
Olin siis antanut äidilleni joululahjaksi seerumin. 6-kymppinen äitini ei ole koskaan sellaisia aineita käyttänyt – enkä muuten minäkään ennen tätä vuotta. Äitini tekstiviesti tiivistää aika hyvin omatkin ajatukseni seerumeista.
.
Olen ihmetellyt blogissa ripsivärien ominaisuuksia ja kasvonaamioita, tällä kertaa ihmetellään seerumeita.
Seerumihan on ohut, lähes nestemäinen aine joka sisältää monin verroin enemmän vaikuttavia aineita kuin kosteus- tai hoitovoide. Koostumuksensa ansiosta sen pitäisi imeyttää vaikuttavat aineet ihoon paljon voiteita tehokkaammin. Seerumeita käytetään yleensä hoitovoiteen alla, mutta mikään ei estä käyttämästä niitä myös yksinään jos iho ei janoa lisää kosteutta.
.
Olen aina pitänyt seerumeita vähän vanhempien ihmisten tuotteina, mutta minkä ikäisenä sitten on ”vanha”? Joka tapauksessa, en ole itse kokenut seerumia tarvitsevani, ja vähän yllätyin kun samanikäinen ystäväni totesi, ”Siis täääh? Etkö sä muka käytä seerumia?” Aloin ihan miettimään. Mitä se seerumi nyt minun iholleni tekisi? Olenko ollut ilman jotain hyvinkin tärkeää ihonhoitotuotetta?
.
Koska ihoni on aikalailla normaali enkä ainakaan itse koe kärsiväni iho-”ongelmista” (joita voivat olla kuivuus, epäpuhtaudet, couperosa, ihon sävyn epätasaisuus), eikä ihollani vielä näy ikääntymisen merkkejäkään, minun on vaikea perustella itselleni miksi muka tarvitsisin jonkun lisätuotteen kosteusvoiteen lisäksi. No, jos ei kokeile, ei voi tietää! :)
.
Kokeiluun valikoituivat tammikuun Dior-koulutuksessa saamani näyte Diorin uudesta ”superseerumista”, One Essential, sekä vanha klassikkotuote ”the little brown bottle” eli Estee Lauderin Advanced Night Repair.

One Essentialin jujuna on toksiinien torjunta. Toksiinihan tarkoittaa myrkkyä, mutta Dior on ymmärtänyt että kuulostaa hienommalta sanoa ’toksiini’. ;) Mitä ovat toksiinit? Oma elimistömme on niiden suurin tuottaja (stressi, ihon oma solujäte), mutta niitä tuottavat myös UV-säteily, saasteet, tupakka, lääkkeet, lisäaineet ja sähkösäteily. Iholle joutuu päivittäin miljoonia (kyllä, Diorin mukaan ihan miljoonia :)) myrkkyjä, ja jotta hoitovoide voisi toimia tehokkaasti on nuo myrkyt saatava neutralisoitua. One Essential toimii kuin ihon ”nokisutarina”, nuohoten toksiinit pois iholta. Näin meille tuote esiteltiin.
.
Ei muuta kuin kokeilemaan. Olen nyt noin kuukauden ajan käyttänyt One Essentialia joka ilta yövoiteen alla. Tuotetta saisi käyttää aamuin illoin. Miltä aine on tuntunut? Tuoksu on miellyttävä, oikeastaan melkein koukuttava, ja aine tuntuu iholle levittäessä ihanan sileältä. Heti kun se alkaa imeytyä, iho muuttuu kuitenkin kevyen nahkeaksi. Iho alkaa myös hieman punoittaa. Kun päälle levittää yövoiteen, se levittyy huomattavasti nihkeämmin kuin ilman One Essentialia. Voide ei yksinkertaisesti liu’u yhtä nätisti kuin ”puhtaalle” iholle. Mitähän One Essential oikein puuhaa siellä iholla..? Olen yrittänyt analysoida tunnetta. Johtuisikohan nahkeus ja punoitus siitä että jotain todella tapahtuu, että seerumi todella puhdistaa ja räjäyttelee pois niitä ihon myrkkyjä? Hmmm.
.
Oli miten oli, mitään muutosta en ole ihollani havainnut. Kun oikein mietin asiaa, en oikein tiedä mitä minun pitäisi One Essentialin käytön myötä edes havaita? Jos toksiinit neutralisoidaan iholtani, miltä sen pitäisi tuntua ja näyttää? Seerumin pitäisi ”kaksinkertaistaa hoitotuotteen teho”. Käytän illalla Estelle & Thildin yövoidetta tai Weledan Iiris-yövoidetta. Mitä tehoja näissä olisi jotka One Essential voisi kaksinkertaistaa..? Voiteethan vain kosteuttavat. Ehkä niiden kosteudensitomiskyky siis tuplaantuu….? Ehkä näin tapahtuu, mutta iholla se ei näy mitenkään. Iho näyttää aamuisin ihan samalta kuin ennen One Essential -kuurin alkamista.
.
Johtopäätös: oletan, että ihollani pitäisi olla joku ”ongelma” tai sen pitäisi olla roikkuva ja ryppyinen, jotta voisin arvioida vaikuttaako One Essential suuntaan tai toiseen. En osaa sanoa muuta kuin että minulle tämä taitaa olla turha tuote.

Entäs ANR, Advanced Night Repair?

Tämähän on maailmalla klassikoiden klassikko, pitäisi kosteuttaa, kirkastaa, heleyttää ja suojata ihoa. Ja tietysti hidastaa niitä ikääntymisen merkkejä. Tästä huolimatta tuotteella ei ole ”ikärajaa”, vaan sitä voi Lauderin edustajan mukaan käyttää vaikka vauvan vaippaihottuman hoitoon! ^_^ Ja vaikka nimenä on Night Repair, voi tuotetta käyttää myös päivävoiteen alla.
.
Olen käyttänyt ANR:ia aamuisin ja joskus iltaisinkin tammikuun alusta saakka. Seerumi tuntuu iholla miellyttävältä ja ehkä aavistuksen öljyiseltä, ja imeytyy heti. Vaikutus? Ei havaittava. Iho on yhtä kosteutettu pelkällä kosteusvoiteella, enkä nyt sen ”heleytymisen” ja ”kirkastumisen” päälle niin ymmärrä. Ehkä huomaisin eron jos tupakoisin ja ihoni olisi harmaa? Tai jos olisin vaikka sairastanut pitkään ja ihoni olisi muuttunut kelmeäksi ja sameaksi? Ei voi tietää. Ihan oikeasti, on todella tylsää että näiden ihmeseerumeiden hyötyjen näkemiseksi tarvittaisiin näköjään joku selvästi ”ongelmainen” iho! Eikö normaali-ihoinen saa näistä mitään irti? Ihon pitäisi kai vähintään olla todella kuiva.

Mitä mieltä olette?

Löysin muuten hyvän englanninkielisen sivuston johon on koottu suuri tietokanta kosmetiikan tuotteiden incejä. Listoissa mainitaan myös ainesosien tehtävät, eli inci-nimen jälkeen lukee emulsio, stabiloija, liuotin, säilöntäaine jne. Listassa lukee myös joidenkin ainesosien kohdalla ovatko ne ”comedogenic” eli mustapäitä aiheuttavia, tai ihoa ärsyttäviä. En tosin tiedä kuka tai ketkä tämän tietokannan takana ovat, joten en osaa sanoa ovatko comedogenic/irritation -arvot luotettavia. Mutta incit ja ainesosien tehtävät sieltä ainakin näkee.

Dior One Essential

Estee Lauder Advanced Night Repair

Arvaattekin, että lopuksi tahdon tietenkin kuulla teidän kokemuksianne seerumeista. Onko joku saanut seerumista selvää lisähyötyä? Millaisia eroja huomaatte ihossanne seerumin käytön myötä? Onko seerumi oikeasti tärkeä tuote?
Ainiin. Mitä sitten vastasin äitini tekstiviestiin? Olin itse asiassa vähän pettynyt viestiin. Annoin seerumin äidille koemielessä, odottaen että 6-kymppisen löystyneellä iholla vaikutusten on varmaan näyttävä. Mutta ei kai sitten. :/ Vastasin, että seerumi ei tietenkään heikennä hoitovoiteen vaikutusta, vaan tuo lisäkosteutusta. Se kai ainakin pitää paikkansa.
P.S. Julkaisen bannerikisan voittajan huomenna.

 

P.P.S Ainakin kommenttien vähyydestä voi päätellä, ettei monikaan tosiaan käytä seerumia. Olen valmis julistamaan sen turhaksi tuotteeksi. Kaikkea pitää vaan kehittää markkinoille lisämyynnin maksimoimiseksi. ;)

Kommentit (12)

 1. lenorca

  Käytän Body Shopin E-vitamiinisarjan kosteusseerumia yövoiteeni alla koska tämä erityisen kylmä talvi ja elintavat (mm pyöräilen kaikkialle ja rannikolla TUULEE paljon) kuivattavat ihoani erityisen paljon eikä pelkkä yövoide ole riittänyt. Vaikutuksen huomaan ihollani siitä että ihoni on aamulla erityisen rauhoittunut ja tasavärinen – herkkä ja aknetaipuvainen sekaihoni reagoi punoituksella jos se kaipaa kosteutta. Ja taitaa tuossa E-vitamiiniseerumissa olla jotain rauhoittaviakin ainesosia, nyt ei ole purkkia käsillä niin en voi tarkistaa, mutta nettisivun mukaan "Sisältää ihoa suojaavaa E-vitamiinia sekä kosteustasapainoa kohottavaa tarapensaan siemenuutetta." :) Suosittelen kokeilemaan jos kaipaa lisäkosteutusta eikä voidettaan viitsisi heittää pois kun sen kerran on ostanut. Ainoa haittapuoli on tuon mieto ruusuntuoksu josta kaikki eivät varmastikaan pidä. Norm.h. 18,50 e nettisivujen mukaan.

 2. Nea/ Fashioned in Finland

  Tuo lauderin versio tukki ja ärsytti ihoani mutta tämä nyt tukkeutuu vähän mistä vain :D

  Anoa seerumi, jota mieluusti käyttäisi on Juvenan Juvedical! Nykyiseltä nimeltään tuo on Skin Nova SC serum. Ihan mieletön tuote iholleni, joka pitää ihon nypyttömänä (eikä kuivata). Sääli ettei sitä enää tuoda Suomeen lainkaan :( Saksasta ostan taas monta, hinta toki on HURJA :D

  Tässä sen inci:
  Water(aqua), glyserin, SD alcohol 39-c(alcohol denat.), panthenol, chitosan, biotin, lysine hydrochoride, threonine, arginine, serine, histidine, glysine, tryptophan, folic acid, propylene glycol, glyseryl polymethacrylate, sodium carbomer, xanthan gum, trisodium edta, citrid acid, butylene glycol, soluble collagen, sodium chloride, sodium chondroitin sulfate, glucose, potassium chloride, magnesium sulfate, calsium chloride, calsium pantothenate, imidazolidinyl urea, phenoxyethanol, methylparaben, butylparaben

  Satutko Inkivääri tietämään mitään vastaavaa tuotetta?

 3. Lucy S.

  Sivelen naamalleni Lumenen c-vitamiiniseerumia, tosin ihan siksi että sain sellaisen joskus jostain ilmaiseksi ja ajattelin käyttää putelin loppuun. Enpä ole huomannut mitään suurensuurta eroa, tuote lähinnä tuoksuu ihanalta ja siksi sitä on kiva käyttää. :D Aamupuolen seerumi on lisäksi ihan kiva tuote meikin alla jos iho ei vaadi suurempia kosteutuksia.

 4. .Nekku.

  Laitoin paketin postiin, toivottavasti ehtii jo huomiseksi. :)

 5. Magritte

  Mä en tiedä, onko tämä tuote virallisesti "seerumi", mutta olen tämän talven käytellyt aamuin illoin kosteusvoiteen alla Louis Widmerin hajusteetonta Extrait Liposomalia (http://www.louis-widmer.fi/002lwd_02020203_fi.htm) ja ihastunut ikihyviksi! Kiinnostuin tuotteesta alunperin sen sisältämän hyaluronihapon takia. Ihoni onkin nyt pysynyt todella pehmeänä ja hyvinvoivana näistä talven paukkupakkasista huolimatta. Ja jos jätän parina päivänä käytön väliin, vaikutukset näkyy heti ihossa eli iho on huomattavasti kuivempi ja karheampi. Noista tuotteen anti-ageing vaikutuksista en osaa sanoa, mutta kosteutukseen tämä ainakin on erinomainen (itselläni)!

  Louis Widmer Extrait Liposomal hajusteeton
  INCI: Aqua, Phenoxyethanol, Lecithin, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Collagen Amino Acids, Ethylhexylglycerin, Sodium Hyaluronate, Sodium Hydroxide, Glucose.

  Repesin muuten tuosta "fetal bovine serumista"! :D

 6. Martina

  Itse käytän Oliv' by La Claree – merkin "heleyttävää eliksiiriä".

  Heti kärkeen täytyy kans sanoa, etten ole oikein mitään kummempia vaikutuksia huomannut, mutta tuote on kyllä ihanan tuntuinen iholla eikä se varmaan huonoakaan tee :D Sain tämän äidiltäni joululahjaksi, joten siksikin sitä olen käyttänyt – kun kerta sellainen on niin miksi sitä ei käyttäisi.

  Nettisivuilta kopsattua:

  "Tämä 100 % luonnollinen kuiva öljy sisältää runsaasti kasviperäisiä antioksidanttisia ja elvyttäviä tehoaineita. Se antaa iholle uutta elinvoimaa, silittää ryppyjä ja juonteita, vilkastuttaa soluaineenvaihduntaa ja suojaa ihoa ikääntymiseltä. Palauttaa ihon kiinteyden ja kosteustasapainon, joustavuuden ja pehmeyden. Ihosta tulee entistä heleämpi.

  Käyttöohjeet:

  Annostele aamuin ja illoin pipetin avulla 6 tippaa eliksiiriä. Levitä kasvoille ja kaulalle. Hiero ihoon kevyin pyörivin liikkein. Käytetään päivittäin 28 päivän pituisina kuureina.

  Vaikuttavat aineet:

  100% luonnollisia

  * Jojobaöljy (elvyttävä) 54 %
  * Australianpähkinäöljy (ravitseva) 5 %
  * Auringonkukkaöljy (rauhoittava) 3 %
  * Oliivipuunlehtiuute (torjuu vapaita radikaaleja) 3 %
  * Oliivista saatava Phytosqualane (pehmentävä) 1 %
  * Helokkiöljy (hidastaa ikääntymistä, elvyttävä) 0,5 %
  * E-vitamiini 0,5 %
  * Vihreä tee, alppitähti ja Aloe Vera (antioksidanttisia)
  * Saippuoimaton seesami (suojaa soluja)
  * Eteeriset palmarosa-, setripuu- ja sitruunaöljyt.

  INCI:

  Simmondsia Chinenesis Seed Oil, Decyl Oleate, Isopropyl Palmitate, Macadamia ternifolia Seed Oil, Helianthus Annuus seed Oil, Parfum, Squalane, Tocopherol, Enothera Biennis Oil, Tocopheryl Acetate, Olea Europaea Leaf Extract, Limonene, Linalool, Citronellol, Aloe barbadensis Leaf Juice, Sesamum Indicum Unsaponifiables, Camellia Oleifera Leaf Extract, Eugenol, Geraniol, Glycerin, Aqua, Cedrus Atlantica Wood oil, Leontopodium Alpinum Extract, Alcohol.

 7. Anonymous

  Minun mielipiteeni seerumeihin on se, että ne ovat kosmetiikkateollisuuden uusin keksintö saada kuluttajat ostamaan lisää. Ensin on opetettu ihmiset puhdistamaan iho ja käyttämään kasvovoidetta. Sitten lisätään kasvovesi, erilliset yö- ja päivävoiteet, silmänympärysvoiteet, kuorinnat ja naamiot. Nyt on saatu jo 7 purkkia myytyä ja seerumin kanssa kahdeksan. Harva on valmis kuluttamaan yhteen voidepurkkiin yhtä paljon kuin laittaa huomaamattaan voiteseen + lisukkeisiin.

  Seerumit ja naamiot sopivat mielestäni parhaiten hetkellisten epätasapainotilojen paikkailuun esimerkiksi kuivuuteen tai väsymyksen merkkeihin. Päivittäin käytettynä taas en näe seerumeissa järkeä. Miksei niitä vaikuttavia ihmeaineita voida laittaa suurempina pitoisuuksina voiteeseen (valmistajat kuitenkin vannottavat käyttämään saman sarjan seerumia ja voidetta yhdessä)? Tiivistettynä: jos tarvitset seerumia päivittäin, ei voide vastaa ihosi tarpeita.

 8. kiukkupussi

  Ihoni on hyvin kuiva ja helposti punoittava & ärtyvä. Koen seerumit hyödyllisiksi. Ne imeytyvät ihoon huomattavasti nopeammin kuin tuhdit voiteet, joten tunnen saavani tehokkaamman ja helpomman kosteutuksen/suojan/rauhoituksen iholleni, kun levitän ensin seerumin ja sitten ohuen kerroksen tuhtia voidetta kuin pelkkä paksumpi kerros tuhtia voidetta.

  Tai en ainakaan ole vielä löytänyt sitä täydellistä kasvovoidetta, joka tekisi kaiken, enkä tarvitsisi enää seerumeita tai naamioita tuomaan iholle lisää kosteutta, rasvaa ja tehoa. :)

 9. The Lady Jessica

  Käytän herkästi reagoiviin couperosaposkiin L'Occitanen Ultra Comforting Serumia. Rauhoittaa ihoani selvästi, ja myös pintakuivuus on hävinnyt. Tuo tunte tuntuu siis sopivan, esim Phytomerin rauhoittavan seerumin näytteestä ja jostain kosmetologin myymästä ampullista en huomannut vastaavaa (välitöntä) hyötyä.

 10. Inkivääri

  Hyvä kuulla että seerumi myös oikeasti toimii joidenkin iholla. Mulla ei vaan ilmeisesti ole otollinen ihotyyppi naamioden ja seerumeiden käyttöön.

  lenorca – on varmaan mahtavaa löytää tuote joka saa tuollaisen vaikutuksen aikaan! :)

  Nea – tuosta Juvenan seerumista olen kuullut aiemminkin. Itse asiassa juuri tämä seerumittomuuttani ihmetellyt ystäväni käyttää/käytti tuota samaista ainetta ja hehkutti kovin.

  Inci vaikuttaa tosi hyvältä, mutta valitettavasti en ole ihan sen tason inci-tietäjä että osaisin sanoa olisiko jossain toisessa tuotteessa samantyyppinen resepti. En ole myöskään tutkinut seerumeiden incejä kovinkaan laajalti. Mutta kiitos kun uskoit "kykyihini"…! :P

  Lucy S. – niinpä, tuoksu voi joskus olla "pätevä" syy käyttää jotain tuotetta! :)

  Nekku – paketti ei vielä tullut perille, jospa vaikka maanantaina..! Tosin olen reissussa tiistaihin saakka.

  Magritte – ihanan lyhyt ja ytimekäs tuo Widmerin inci! Minkäköhän takia säilöntäaine on heti veden jälkeen? Se tuntuu ehkä vähän kummalta.

  Martina – luulisi sopivan ainakin tosi kuivalle iholle, kun tuossa on niin paljon öljyjä. Tosin jojobaöljystä sanotaan, että se sopisi todella hyvin myös rasvaiselle iholle koska sillä on kyky hajottaa ihon omaa, huokosiin kertynyttä öljyä.

  Anonyymi – olen aika paljon samaa mieltä kanssasi. :) Tosin ymmärrän kyllä sen argumentin vaikuttavista aineista ja seerumeista, että mitä ohuempi ja pienimolekyylisempi voiteen koostumus on, sitä helpommin vaikuttavat aineet imeytyvät ihoon. Toki samat määrät vaikuttavia aineita voi myös laittaa täyteläisempiin voiteisiin, mutta ne eivät imeydy yhtä hyvin.

  MUTTA, esim. Diorin uusissa Hydra Life -linjan voiteissa on kuulema seerumi mukana. Siis siinä voiteessa itsessään, ei pakkauksessa. Jos siis onkin mahdollista laittaa ne vaikuttavat aineet optimaalisesti imeytyvässä muodossa myös hoitovoiteeseen, mihin sitä seerumia enää tarvitsee? Huokaus!

  kiukkupussi – juurikin näin. Kuivaihoinen hyötyy.

  Jessica – kiitos sinullekin kommentista! Näistä on ollut mulle hyötyä jo ihan työn kannalta, on helpompi argumentoida jonkun tuotteen hyötyjä kun tuntee esimerkkejä "elävästä elämästä". :)

 11. Terhen

  Mun paras seerumikokemus oli myöskin tuo Juvenan Juvedical. Ei ole iho ennen eikä jälkeen ollut koskaan ihan niin hyvässä kunnossa kuin Juvedicalin käytön aikana (ja jonkin aikaa jälkeen). Harmittaa niin julmetusti, ettei sitä enää saa Suomesta, vaikka se kyllä olikin ihan naurettavan hintainen (yli satkun tais olla). Jos sitä vielä saisi jostain niin ostaisin ihan saletisti kun vaan nenän eteen sattuisi osumaan :)

  Muiden sarjojen seerumeista en ole niin selkeitä eroja huomannut, että niistä voisi sen kummemmin mitään erityistä mainita. Ja mun iho on vähän sellainen, että "less is more". Mitä vähemmän mä mömmöjä iholleni tuputan, sitä paremmassa kunnossa se on ja pysyy näpyttömänä. Iltaisin saata jotain seerumia satunnaisesti käyttää, mutta aamuisin en juuri koskaan, ettei naama kiillä jo parin tunnin päästä.

  Että joo, kyllä mäkin vähän skeptinen olen noiden seerumeiden suhteen, vaikka maahantuojat miten hienosti aina perustelee niiden olemassaolon ja tärkeyden ihonhoidossa. Jonkunlainen skeptikko mussa aina nostaa päätään, kun joku sarja lanseeraa taas jotain uutta ja mullistavaa normaaliin ihonhoitorutiiniin lisäksi.

 12. Hanna

  Täytyy nyt varsin kommentoida kun on kerranki jotain omia kokemuksia aiheesta :) tilasin feeluniquesta BURT'S BEES merkkistä radiance serumia http://www.feelunique.com/p/Burts-Bees-Radiance-Serum-13ml.html , ja siis tuo kyllä ihan oikeasti toimii, tunnen kuinka iho on sileämpi ja "elinvoimaisemman" näköinen. Mutta nuista inc-listoista en kyllä oikeastaan mitään ymmärrä, että en tiedä mitä myrkkyä sitä naamaan tuleekaan laitettua:D mutta ihan mielenkiintoinen sarja muutenkin ja tuo sivusto on kyllä kätevä!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.