Savea tukkaan

Savi on tämän hetken trendikkäimpiä ainesosia. Suunnilleen jokainen merkki tarjoaa meille nyt savinaamioita – vanha kunnon syväpuhdistaja on kokenut uuden tulemisen ja nyt sitä tarjoillaan 2010-luvulle pimpattuna entistä fläshimpien lupausten kera monissa eri väreissä, useiden savien cocktaileina ja rakeiden kera.

Myös hiuksille.

ElvitalExtraordinaryClay_IMG_5541

Elvital-sarjaan lanseerattiin viime syksynä Extraordinary Clay -linja jonka tuotteet sisältävät kolmea eri savea: kaoliinia, montmorilloniittia ja – – no, kolmas ei itse asiassa ole puhdasta savea vaan savesta saatavaa mageniusmalumiinisilikaattia. Sillä ei ole kahden muun saven hoitavia ominaisuuksia ja sitä käytetään kosmetiikassa lähinnä koostumuksen paksuntajana ja paakkuuntumisenestoaineena.

Sain Extraordinary Clay -tuotteet L’Orealilta jo elokuussa niiden ilmestyessä ja nyt viimein ehdin testata ne.

Tuotteet lupaavat hiuksille 72 tunnin puhtautta ja ultra-kevyttä tunnetta. Sarja on jostain syystä kohdennettu normaaleille, ei erityisesti rasvoittuville hiuksille, naamiota lukuunottamatta.

ElvitalExtraordinaryClay_Shampoo_IMG_5543

Beautifying Shampoo 2,90€ / 250 ml

Toisen vuoden sisällä tapahtuvan Elvital-shampookokeiluni perusteella tekee mieli todeta, että merkin shampoot ovat muuttuneet koostumukseltaan paljon ylellisemmiksi kuin mitä omat muistikuvani 90-luvulta kertovat. (Jep, en ole käyttänyt Elvitalia sitten 90-luvun). En tiedä onko kaksi shampoota riittävän laaja pohja tekemään tällainen johtopäätös, mutta ainakin Extraordinary Clay ja viime syksynä testaamani Fibralogy-shampoo ovat koostumukseltaan ja pesufiilikseltään minulle kuin salonkituotteita. Ainoastaan tuoksu viestii päivittäistavarabrändistä, tässäkin on se tuttu Elvital-tuoksu; hyvin tyypillinen markettikosmetiikan ”pesuaine”tuoksu.

Lupauksiaan tavanomaista puhtaamman ja kevyemmän tuntuisista hiuksista tai hiuspohjasta Extraordinary Clay -shampoo ei kohdallani täytä. (Keveyden tunteeseen vaikuttavat ylipäänsä enemmänkin shampoon jälkeen käytetyt tuotteet, ei shampoo.) Se pesee hiukset kermaisen paksulla, liukkaalla ja nopeasti muodostuvalla vaahdolla ja huuhteluvaiheen tunne on jostain normi- ja hoitavan shampoon välimaastosta. Kokemus: miellyttävävaahtoinen, kevyesti hoitava perusshampoo. Saven vaikutuksista ei tietoakaan.

ElvitalExtraordinaryClay_Conditioner_IMG_5544

Beautifying Conditioner 2,90€ / 250 ml

Hoitiksen kohdalla voisi sanoa laadun ja kokemuksen suhteen aika lailla samat sanat kuin shampoon, vaikkakin shampoo tuntuu mielestäni ”salonkimaisemmalta”. Hoitis on toimivaa, ei-tunteita-herättävää peruskamaa. Selvittää hiukset kiitettävästi, that’s it. Tyypillinen koostumus, tyypillinen tuoksu. Ei muita tuntemuksia.

Jotta saavutettaisiin savituotteiden lupaama hiusten puhtaampaan tunteeseen liittyvä vaikutus, täytyy saven tietysti vaikuttaa hiuspohjassa, josta tali hiuksiin erittyy. Mitä saven voi olettaa tekevän hiusten pituuksissa? Ei yhtään mitään, tietenkään. Mutta koska sarjasta on haluttu kokonainen (shampoo-hoitis-naamio), on mukana myös savihoitsikka. (Se neuvotaan levittämään hiuksiin, ei hiuspohjaan.) Savi kiehtoo nyt kuluttajia joten sillä on hyvä markkinoida myös tuotteita joissa se ei varsinaisesti tee mitään ;)

ElvitalExtraordinaryClay_DryShampoo_IMG_5546

Dry Shampoo Clay-in-spray 5,60€ / 150 ml

Tässä lupaus pitää: pakkaus sanoo suihkeen tekevän hiuksista ”raikkaan ja uskomattoman kevyen tuntuiset”. No, tuo uskomattomuuden taso jää tietysti jokaisen itse määriteltäväksi, mutta kevyiksi ja raikkaiksi suihke todellakin hiukset jättää.

Kuten on monesti aiemmin juteltu, kuivashampoita on kahta perustyyppiä: sellaisia, jotka jättävät hiuksiin selvästi jauhoisen, karhean ja jopa tahmean tunteen (–>tuo rakennetta ja lisää hiusten volyymia samalla kun imee rasvaa) ja sellaisia, jotka tekevät hiuksista päin vastoin todella sileät ja puhtaan tuntuiset (–> silottaa, vie sähköisyyttä ja jopa latistaa tukkaa samalla kun imee rasvaa). Ostaessaan ’dry shampoo’ -nimisen tuotteen voi siis saada sisällöstä riippuen hyvin erilaisen tuloksen tuovan tuotteen, yhteistä kaikille on vain talia hiuksista imevä ominaisuus.

Extraordinary Clay -kuivashampoo on tätä jälkimmäistä, silottavaa tyyppiä joka ei tuo hiuksiin yhtään rakennetta. Se vain puhdistaa. Pääasiallisena talia imevänä ainesosana on tärkkelys, kuten kaikissa kuivashampoissa, ja savipartikkelit peesaavat. Miellyttävä tuote tämän kuivashampootyypin ystäville. Jauhe on hienojakoista eikä jää näkyviin ainakaan minun hiuksissani.

ElvitalExtraordinaryClay_naamio_IMG_5548

Clay-in-mask Pre-shampoo Treatment 4,80€ / 150 ml

Satsin paras tuote! Clay-in-mask on savipitoinen naamio joka levitetään hiuspohjaan ennen pesua (hiuksia ei tarvitse kastella). Naamio jätetään vaikuttamaan viideksi minuutiksi ja huuhdellaan pois hiuspohjaa kevyesti hieroen. Sitten shampoopesu + hoitoaine normaalisti.

Koska savi vaikuttaa puhdistavasti nimenomaan iholla, ei hiuksissa, ja tämä tuote pääsee vaikuttamaan iholla (–> päänahassa), se tehoaa. Se myös sisältää reilusti savea sarjan muihin tuotteisiin verrattuna  – kaoliini on incissä heti toisena. Se on siis ihan ”oikea” savinaamio. :)

Naamion vaikutuksen tunsi selvästi – hiuspohja oli todella syväpuhtaan tuntuinen. Hiukset, joihin savea tietysti väkisinkin menee jonkun verran, tuntuivat hieman karkeilta pikahoitoaineen käytöstä huolimatta. Hiukset nousivat tyvestä tavallista pontevammin ja kyllä, puhtauden tunne säilyi tällä kertaa oikeasti pidempään.

ElvitalExtraordinaryClay_naamio_IMG_5310
Hienon värinen savitukka :)

Eli tälle tuotteelle Sannilta peukku! Saman vaikutuksen saa varmasti aikaan myös levittämällä hiuspohjaan mitä tahansa savinaamiota, mutta kasvoille tai vartalolle tarkoitetuissa savituotteissa on paljon korkeampi litrahinta. Elvitalin naamio on niihin verrattuna todella edullinen.

Ainoa hankalaksi kokemani asia oli naamion levitys kauttaaltaan hiuspohjaan. Pitkät hiukset vaikeuttavat naamion levitystä etenkin taaempana päälaella, savi jäi hiusten päälle enkä saanut sitä ujutettua kunnolla tyveen. Siitäkin huolimatta vaikutus oli todella selvästi havaittava.

Oikein hyvä tuote rasvoittuvalle hiuspohjalle! :)

*

Onko joku teistä kokeillut näitä tuotteita?

 

Kommentit (27)
 1. En tykännyt näistä , ei mitään apua rasvaisuuteen, naamiota oli tosi vaikea laittaa ja kuivashampoolla ei tehnyt mitään. Mistähän löytyy tuote jolla hiukset olisivat puhtaan näköiset ees 12 h. Kuivashampookin kyllästyttää.

  1. Mistähän löytyy tuote jolla hiukset olisivat puhtaan näköiset ees 12 h.

   Höh, rasvoittuuko sulla niin nopeasti..? En ole koskaan pannut merkille että sulla olisi rasvaiset tai likaisen näköiset hiukset – no, me varmaan tavataan aina sopivasti just kun olet pessyt tukan ^_^ :D

   1. Olen tyhjentänyt kuivashampoon päähäni.

   2. Oon kokeillu tuosta sarjasta hoitoainetta ja ihan ok ei mitään riemun kiljahduksia.Suosittelen kokeileen bio rich sarjan syväpuhdistavaa shampoota

  2. Onko kukaan kampaaja ehdottanut balansoivien shampoiden käyttöä? En siis itse sen enempää aiheesta tiedä, mutta olen kerran keskustellut small talkina kampaajani kanssa, siitä että rasvoittuviin hiuksiin ei saisi hänen mukaansa edes käyttää ns. rasvoittuvien hiusten shampoota ellei kyse ole ohimenevästä rasvaisuudesta kuten raskauden tai jostain muusta väliaikaisesta tilasta, sillä ne pesevät liikaa ja kuivattavat ja siten kuulemma pyytävät päänahkaa koskeuttamaan ihoa eli rasvoittamaan itseään vielä lisää. Samaa tekee esim. föönaus kuumalla ilmavirralla. Eli päänahkaa pitäisi tasapoinottaa (kosteuttaa?), jotta se lähtisi taas sopeuduttuaan toimimaan normaalisti. Ihan loogiseltahan tuo kuulostaa, mutta niin kuulostaa moni toimimatonkin asia. :)

 2. Yves Rocherilla muuten on myös hiuksille tarkoitettu savinaamio, Tradition de Hammam-linjassa. Sain joskus pikkutuubin asiakaslahjana, mutten ole uskaltanut vielä kokeilla :)

  Sensijaan toinen YR: hiustuote sai aikaan uskomattoman puhtauseffektin: Low Shampoo-pesuvoide on ilmeisesti sulfaatiton (?), ja se jätti hiukset raikkaan pehmeiksi, ei lähmäystä tai takkuja. Kokeilin sitä ilman hoitoainetta, joten hiukan sähköä jäi jäljelle.. mutta niin olisi minulla hoitoaineen kanssa käsiteltynäkin :) Suosittelen kokeilemaan, erinomainen lempeä putsari, joka ei kuivaihoisillakaan varmasti kuivata päänahkaa pahemmin.

  1. Yves Rocherilla muuten on myös hiuksille tarkoitettu savinaamio, Tradition de Hammam-linjassa.

   Niinpäs onkin. :) Tuo tuote oli tietoisuudessani jo kauan sitten mutta jäänyt unholaan.

   YR:n Low Shampoo on muuten ollut kokeiltavien laatikossani nyt vuoden tai ehkä jo kaksi… Saisikohan tänä vuonna vihdoin testattua? :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *