Sannin kreikkalainen keittiö: politiki-salaatti
Matkataan taas ruokalautasen kera Kreikan lämpöön…. En malta olla kuvittamatta postausta myös muutamilla ihanilla Kreikka-kuvilla. ❤️
Rakastan salaatteja, ja Välimeren maat ovat tunnetusti salaattien paratiisi.
Kreikan salaattilahja maailmalle on tietysti klassinen fetalla ryyditetty kyläsalaatti eli horiatiki, meikäläisittäin ’kreikkalainen salaatti’. Olen omistanut tälle salaatille jo aiemmin oman postauksen.
Tänään jaan reseptin maailmalla vähemmän tunnettuun mutta Kreikassa rakastettuun, supersimppeliin ja superterveelliseen kaalisalaattiin nimeltään politiki.
’Kaalisalaatti’ kuulostaa monen (myös minun) korvaan tylsältä ja kouluruokamaiselta (anteeksi koulut), tai se tuo mieleen huoltamon ruokalinjaston raastesalaatit. Onhan tietysti suosittu ja maukas amerikkalainen coleslaw, mutta tuo majoneesi-rikas salaatti on aika raskas.
Jos olet etsinyt raikasta, maukasta ja rouskuvaa arkisalaattia, tsekkaa politiki! Tähän jää helposti koukkuun.

Kreikkalaisissa tavernoissa politiki on käytännössä yhtä yleinen ja suosittu salaattilisuke kuin horiatiki.
Juustottomana ja rapeisiin vihanneksiin pohjautuvana salaattina se tuo ihanan raikasta ja rouskuvaa vastapainoa aterian muille (mahdollisesti raskaille ja rasvaisille) komponenteille.
Politikista on monia variantteja, alkaen vain kahden raaka-aineen äärimmäisen riisutusta porkkana & keräkaali -salaatista ihanan värikkäisiin, monen raaka-aineen versioihin. Kuvassa yksi sellainen 😋
RAAKA-AINEET
Silputtu puna- tai valkokaali sekä raastettu tai ohuiksi tikuiksi suikaloitu porkkana ovat politikin klassiset raaka-aineet, joita käytetään aina. Silputtu kaali muodostaa salaatin pohjan, ja muita raaka-aineita tulee vähemmän.
Voit koostaa politikin maun mukaan esimerkiksi näistä ainesosista:
Porkkana
Paprika
Lehtiselleri
Persilja
Retiisi
Eri lehdekkäät kaalilajit kuten savoijinkaali, lehtikaali, suippokaali ja kiinankaali
Salaatti maustetaan laadukkaalla extra-neitsyt-oliiviöljyllä ja valkoviinietikalla.
Kokeilin valmistaa oman politikin ensimmäistä kertaa kreikkalaishenkisissä pikkujouluissani, ja se näytti tältä. Ei jäänyt viimeiseksi kerraksi :)
Sannin värikäs politiki
Savoijinkaalia
Porkkanaa
Lehtiselleriä
Suippopaprikaa
Persiljaa
– unohdin persiljan ja muistin sen vasta otettuani kuvat! 😅)
Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa
Suolaa (ja ripaus sokeria tai muuta makeutusta)
Kaikki ainekset suikaloidaan tai raastetaan pieneksi. Laita ainekset kulhoon ja lisää valkoviinietikka ja ripaus suolaa (sekä halutessasi myös sokeria). Säädä määrät salaatin koon mukaan – pari ruokalusikallista viinietikkaa on hyvä parin litran salaattiin, jos teet vain yhden hengen salaatin laita vähemmän. Suolaa ja sokeria tulee vain ripaukset.
Nyt tulee tärkeä vaihe: anna salaatin marinoitua 15-20 minuuttia. Tämän jälkeen puristele kasviksia, niin ne mehustuvat. Kaada pois kasviksista tihkunut neste. Vaihe ei ole pakollinen, mutta vaikuttaa makuun olennaisesti. (Itse en laita sokeria, vain suolaa ja etikkaa.)
Lopuksi lisää hyvää oliiviöljyä (kreikkalaisittain tietysti runsaasti ;)) ja sekoita öljy kauttaaltaan salaattiin. Salaatin voi myös viimeistellä tujauksella tuoreen sitruunan mehua.
Salaatti on parhaimmillaan, kun annat sen seistä vielä hetken jääkaapissa ennen tarjoilua, jo puoli tuntia riittää.
Laadukkaat oliiviöljy ja valko- tai omenaviinietikka ovat ehdottoman tärkeä komponentti politikin maussa.
Tilaan Ateenan suosikkiravintolassani Rozaliassa aina politikin.
Rozalian politiki on rapein ja herkullisin politiki jota olen missään maistanut. Niin arkisen näköinen, ja niiiin maukas…! Tykkään myös Rozalian tavasta pilkkoa kaali pieniksi palasiksi suikaleiden sijaan – helpompi lusikoida tai haarukoida salaatti suuhun..! :) Jos ikinä satut Rozaliaan, tilaa politiki!
Joskus politiki voi näyttää myös tältä: pelkkää valkokaalia ja porkkanaa. :) Mutta uskokaa tai älkää, maukas oliiviöljy ja hyvä viinietikka loihtivat myös näin riisutusta politikista herkullisen – jotain ihan muuta, kuin ruokalan lounaslinjaston raaste….
Joskus yksinkertaisinkin kasvisruoka voi yllättää!
Kuka on maistanut politikia? :)
Kaali-porkkanasalaatit ovat niin .. maiskis! Nykyään kaupoissa myydään valmiita komboja suikaloitua porkkanaa ja kaalia, ja huomaan usein turvautuvani niihin pusseihin salaattia varten.
Majoneesimaisesta coleslaw- versiosta en pidä yhtään, joten laitan aina oliiviöljyä ja etikkaa..
Ravistelu tekee myös oman erityismehevyyden, kannellinen rasia on salaattien valmistukseen kätevä.
Täytyypä kokeilla mainitsemiasi vihanneksia, selleriä sentään kaupoissa on, kun taas rapeita retiisejä ei niin vain ole talviaikaan saatavilla..
Kiitos ravisteluvinkista :)
Apua, lukiessani tätä postausta tajusin että olen tehnyt vastaavaa salaattia jo vuosia! :D En tiedä mistä idea on alunperin lähtöisin, mutta käytännössä tismalleen sama salaatti on kyseessä. Välillä saatan kyllä murustaa sinne fetaa joukkoon tai syödä sen ruokaisampana versiona kikherneiden kanssa.
Kuulostaa hyvältä, nams..! Kikherneet varmaan toimii tosi hyvin, voisin kuvitella, että paahdetut kikherneet olisi ihan täydellisiä…