Sannin kreikkalainen keittiö: fasolakia
Kreikkalainen ruoka on ehkä maailman parasta. Ei tosiaan maailman kauneimman näköistä, mutta ihan älyttömän hyvää 😋
Olen monesti todennut, että voisin matkustaa Kreikkaan pelkästään vain syömään, mutta nyt kun herkuttelu paikan päällä Kreikassa ei ole mahdollista, ikävä on ajanut minut kokkailemaan kreikkalaista ruokaa kotona.
(Maisemia ei harmi kyllä voi tuoda mukanaan Suomeen…)
Ajattelin julkaista täällä blogissa silloin tällöin kreikkalaisten lempiruokieni reseptejä, ja tänään on vuorossa rehellistä, superyksinkertaista maalaisruokaa: fasolakia, eli vihreitä papuja kera tomaatin ja sipulin.
Kreikkalaiset pikkujoulut -postauksessa kerroin oliiviöljyn merkityksestä kreikkalaisessa ruoassa. Oliiviöljyä käytetään Kreikassa kuta kuinkin ihan kaikessa, poislukien pihvit :D.
On eräs ruokatyyppi, jossa oliiviöljyn rooli korostuu aivan erityisesti: ladera, jossa kasviksia kypsennetään ja haudutetaan pitkään erittäin runsaassa oliiviöljyssä. (Yllä olevassa kuvassa klassisia esimerkkejä ladera-ruoista.) Ladera syntyi sota-aikana, kun ruoasta oli puutetta ja emännät joutuivat valmistamaan ruokaa melkein pelkistä kasviksista. Runsaalla oliiviöljyllä ruokiin saatiin tarpeellista energiaa.
Nämä pöperöt eivät tosiaan ole ruokapöytien kaunistus mössömäisine ulkonäköineen, mutta nyt puhutaan mausta. 🙏🏻
Ei makukaan toki ole kaikkien mieleen, mutta Kreikan kävijöiltä vähintään löytyy yleensä rakkautta ladera-klassikoita kohtaan. Ne ovat kreikkalaisen keittiön ydintä. Pikkujoulu-jutussa valmistamani munakoisoruoka imam bayildi on yksi tunnetuimpia ladera-ruokia. 👌
Ladera ei ole hienostunutta ja pikanttien makujen ruokaa. Se on runsasenergistä ja tuhtia maalaisruokaa, jonka mehukkuus ja runsaus syntyy laadukkaan oliiviöljyn ja kasviksista tihkuvien maukkaiden nesteiden yhdistelmästä. Pitkä kokkausaika runsaassa oliiviöljyssä on koko ruokalajin tunnistettavan makumaailman sielu.
Tänään valmistetaan fasolakiaa, jonka pääraaka-aine on vihreät pavut. Kuvassa olen ateenalaisen ystäväni Mariannan luona, ja pian iskemässä haarukkaani Mariannan kokkaamaan fasolakiaan. Meikäläisittäin fasolakia näyttää ihan lisukkeelta, mutta Kreikassa se voi olla ateria itsessään.
Fasolakia on vegaaninen ruoka, toisin kuin hyvin monet (juustolla kuorrutetut) laderat. Myönnän, että itse tilaan tavernassa fasolakian seuraksi yleensä fetaa – koska haluan mun proteiinin 😁 Mutta perinteiseen fasolakiaan juusto ei kuulu.
Fasolakia kreikkalaisen tavernan menussa.
FASOLAKIA-RESEPTI
- vihreitä papuja (pakaste-pavutkin käyvät, itse käytän niitä)
- neitsytoliiviöljyä (kannattaa valita laadukas ja matalahappoinen öljy, sillä oliiviöljy on avainroolissa tämän ruoan maussa.)
- sipulia
- valkosipulia
- tomaattia (tuore on paras, mutta myös tomaattimurska käy)
- tuoretta persiljaa
- suolaa ja pippuria
- (tuoreen sitruunan mehua)
Jos ruokaan haluaa autenttista kreikkalaista makua, valitse kreikkalainen oliiviöljy. Oma suosikkini on kreetalainen premium-luokan Terra Creta. Kaikki Terra Cretan öljyt ovat matalahappoisia, eikä niissä ole joillekin vahvoille oliiviöljyille ominaista pistävää makua.
Pilko tomaatit ja sipuli. (Määrällisesti kumpaakin on yhtä paljon). Kypsennä tomaatti ja sipuli oliiviöljyssä matalalla lämmöllä, kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja tomaatin rakenne rikkoutunut.
Lisää makusi mukaan pilkottua valkosipulia, sitä saa olla runsaastikin. Perinteisessä reseptissä valkosipulia on kohtuudella, sen maun ei kuulu tulla läpi, mutta kukas estää laittamasta enemmänkin jos tykkää valkosipulisista ruoista :)
Lisää vihreät pavut ja runsaasti oliiviöljyä. Pakastepavut voi lisätä jäisinä, tuoreet pavut kannattaa esikypsentää keittämällä. Ladera-ruoissa kasvikset eivät ole al dente, vaan saavat kypsyä erittäin pehmeiksi, jopa niin pehmeiksi että rakenne melkein hajoaa suuhun. (Termi ’mössö’ ei siis lainkaan ole huono laderan yhteydessä ;D)
Laita kansi pannun päälle ja anna papujen kypsyä tomaatti-sipulipohjassa miedolla lämmöllä ainakin 20 minuuttia, mielellään pidempäänkin. Tarkista kypsyys, ja poista liedeltä kun pavut ovat aivan pehmeitä.
Mausta suolalla ja pippurilla, ja lisää silputtua persiljaa sekä halutessasi tujaus tuoreen sitruunan mehua.
Voilà! Fasolakia on valmis nautittavaksi. Kreikassa päälle kaadetaan vielä lisää oliiviöljyä… runsaasti…
(Hapokas feta tosiaan sopii valtavan hyvin pehmeän fasolakian makukaveriksi. 👌 Jos siis kaipaat proteiinilisää, murenna päälle fetaa jo pannussa kypsennyksen loppuvaiheessa, niin feta ehtii lämmetä ja hieman sulaa.)
Aterian jälkeen / lopulla lautasella kuuluu näkyä oliiviöljyä… Silloin olet valmistanut fasolakian riittävällä määrällä öljyä :)
Kreikassa öljyä jää ladera-ruoan pohjalle tämän verran…. 🙈 Ladera-ruoat kirjaimellisesti uivat oliiviöljyssä.
Mikä on teidän lempi-kreikkalainen ruokanne? :)
Ja onko joku teistä jo maistanut fasolakiaa Kreikassa?
Lue myös kattava yleispostaukseni kreikkalaisesta ruoasta: The Good Stuff: kreikkalainen keittiö
Mulle aasialainen ruoka on eniten sydäntä lähellä, mutta eurooppalaisista ehdottomasti kreikkalainen! Kesäisin kun grillataan, lautaselta löytyy usein gyros-lihaa tai bifteki, toki (itsetehdyn) tsatsikin ja horiatikin kera. Laadukas oliiviöljy todellakin kruunaa ruoan! Asun Itävallassa ja tapasin täällä sattumalta suomalaisen naisen jonka perheellä on oliivipuutarha Kreetalla, he valmistavat siellä oliiviöljyä ja tuovat tänne pieniä määriä myyntiin (sekä oliiveja tietty), ah mitä herkkua!!
Btw, kysyin sulta muutama vuosi sitten Kreikka-vinkkejä Naxos-saarelle, ja myöhemmin kun luin blogiasi hokasin että päädyin sattumalta suosittelemaasi MetaxiMas-ravintolaan, jossa söin maailman parhaat kolokithokeftedes <3 Naxos oli muutenkin aivan ihana meille 30v lapsettomalle ja bileitä kaihtavalle pariskunnalle. Toivottavasti pääset vielä tänä vuonna reissulle sinnepäin, jos niin toivot!
Ihan mahtavaa..! 😍
Oih, miten kaipaan Naxostakin…. yksi ystävällisimpiä ja kodikkaimpia saaria <3 Ja niin monipuolinen..!
Hei Sanni,
onko sinulle Helsigin Punavuoressa tuttu kauppa https://dafne-foods.com/, jossa myydään kreikkalaisia tuotteita. Ihan pieni putiikki, vesi nousee aina kielelle kun siitä menee ohi ja tulee aina mieleen Karkkipäivä- blogi :)
En tiennyt tästä kaupasta…! Kiitos vinkistä..! <3 Oi, siellä myydään myös kreikkalaisia juustoja..! Tuolla voisi kyllä joskus pistäytyä kun olen Helsingissä. :)