Salaatinmakuinen juhannus

Juhannuksena herkuteltiin kasvispainotteisesti.

Meitä oli jussin vietossa kuusi henkeä erilaisilla ruokavalioilla; kolme söi kaikkea, yksi oli vegaani, yksi vhh ja yksi söi kaikkea muuta paitsi punaista lihaa.

Minä sain toimia viikonlopun ruokavastaavana, ja rakensin tarjottavat kasvisten ja erilaisten kastikkeiden varaan. Proteiiniosuus haettiin grillistä, kaikille oman maun mukaan

Mitäpä sitä monimutkaistamaan asioita kun, noh, voi grillata. ^_^

     Juhannusruoka_surfnturf

Juhannuspäivän pääruokana oli yksi ehdottomia lempisalaattejani; Surf’n’Turf -salaatti romesco-kastikkeella.

(Vähänkö huvitti kun kaveri päivitti Facebookiin valmistavansa täsmälleen samaa salaattia mun reseptillä ihan samaan aikaan kuin mekin oltiin kokoamassa komeutta…! ^_^)

Tämän eteen saa oikeasti nähdä vaivaa, mutta makuelämys on totisesti sen arvoinen. Kastikkeen (ainekset ylimmässä kuvassa) valmistelu aloitetaan jo edellisenä päivänä. Paahdettua paprikaa, chiliä, tomaattia, valkosipulia ja manteleita… Taivaallista.

Juhannusruoka_IMG_1889

Vegaani-sisareni valmisti makkaraosuuden itse; joka kerta fiiliksen mukaan muokkautuva, tällä kertaa oliiveilla maustettu seitan-chorizo onnistui siskon itsensäkin mukaan tänä viikonloppuna aivan poikkeuksellisen hyvin. Niin mehevää ja mureaa… Mutustavat suut saattoivat vain olla samaa mieltä. Taisipa vege-makkaraa kadota parin lihansyöjänkin suuhun…

Onneksi jätettiin Ruohonjuuren kalliit vegechorizot hyllyyn.

Juhannusruoka_salaatit

Mr. Karkkipäivän äidin hiljattain tarjoama tomaatti-maustekurkkusalaatti oli niin hyvää, että päätyi juhannusmenuunkin. Tutuista ja tavallisista aineksista valmistuu yllättävän juhlava salaatti joka saa potkunsa maustekurkusta. Salaatissa on tomaattia, kevätsipulia, pieniä maustekurkkuja (Felixin Pikku-Kurkku lienee vähäsokerisin ;)), basilikaa, raejuustoa, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.

Alempi salaatti edustaa makumaailmaa aivan toisesta kulttuurista; marokkolainen porkkanasalaatti harissa-sitruunakastikkeella ja dukkah-mausteseoksella. Resepti on Etiketti-lehdestä (kuten legendaariset tonnikalapullatkin..! Oikeasti, Alkon asiakaslehdestä löytää aivan mielettömiä reseptihelmiä…!)

Aivan älyttömän hyvä setti. Kimppu uuden sadon mehukkaita, paahdettuja porkkanoita, kikherneet, tuore minttu ja persilja kohtaavat sitruunaisen chilikastikkeen ja paahteisen korianterilla ja jeeralla maustetun seoksen rouhittua mantelia ja seesaminsiemeniä, kuorrutettuna murustetulla fetalla. Voiko tällainen seurue mitenkään maistua ikävältä…? Ei.

Oi nam. Nam. Tämä tulee jäämään klassikoksi surf’n’turfin & romesco -kombon tavoin.

Juhannusruoka_IMG_1707

Grillissä paistui kullekin oman ruokavalion mukaista protskua; kalavartaita, makkaraa, pihviä ja tofua. Ja tietysti värikkäitä kasviksia. Täytettyjä sieniä ja grillijuustoa unohtamatta.

Marokkolaiseen salaattiin olisi muuten saanut vegaanifetan tällä loistavalla reseptillä (joka muuten on kaikkien aikojen suosikkejanne klikkauksien ja tykkäilyjen perusteella), mutta me rehellisesti unohdettiin. :D Vegesisko söi salaattinsa juustotta.

Jälkkärin inspiraatiota ei tarvinnut kaukaa hakea; Sofién ihana marenkimarjakakku…!

Juhannusruoka_IMG_1912

Tajuttoman hyvää.

Unohdin sitten mantelijauhot kotiin ja sekoitin marenkivaahtoon muun vhh-jauhon puutteessa gluteenijauhoa (jota siskoni oli tuonut seitan-makkaraa varten). Vähän arvelutti mitä hommasta tulee kun jauhon (alkuperäisessä reseptissä tärkkelys) tarkoituksena olisi pehmentää marenki, ja gluteenihan on proteiinia siinä missä valkuaisvaahtokin. Proteiini + proteiini = pehmeää? Joo. Onnistui.

Ainakin pohja oli pehmeää. :) Ja kakku yhtä herkullista kuin Pariisissa.

.

Mun lempparit viikonlopulta?

Juhannusruoka_parhaat

Täytyy sanoa että kakku ja marokkolainen salaatti. :)

Oikeasti – kokeilkaa tuota porkkanasalaattia. Me ei löydetty kaupasta reseptin sisältämää säilöttyä sitruunaa mutta oli nannaa ilmankin. :)

Salaattien ja grillattavan lisäksi pöydästä löytyi tsatsikia, guacamolea, tapenadea, piparjuurijogurttikastiketta, baba ganoushia ja sitruuna-yrtti-kermaviilikastiketta. Tsatsikin tein Rhodoksen Couchsurfing-perheeltä oppimallani tekniikalla, jossa kurkku puristellaan käsin. 45 minuuttia hervotonta puristelua, kynnen jäljet kämmenissä ja tsatsiki, joka katoamisnopeudesta päätellen oli viikonlopun suosikkikastike…! ^_^

Sellainen oli keskikesän juhla tällä kertaa. :)

Toivottavasti teilläkin oli mukava viikonloppu. :)

Kommentit (17)
  1. Karoliina V
    21.6.2015, 19:45

    Oletko tutustunut Myrtisen suolakurkuihin? Lämmin suositteluni, jos et ole -ovat suorastaan herkullisia: http://www.myrttisenkurkut.fi/suolakurkku_vs_maustekurkku.html

    1. En oikeastaan koskaan syö suolakurkkuja (tai maustekurkkujakaan, yllätyin kun maistuivat niin hyvältä tuossa anopin salaatissa). Joten Myrtisenkin kurkut ovat jääneet vieraiksi.

  2. Nella / Neiti Minttukihara
    22.6.2015, 10:30

    Oi kun näyttää hyvältä teidän juhannuksen pöperöt! Marokkolainen salaatti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *