Karkkipäivä
Karkkipäivä

Saippuaooppera: käänne!

Edellisen jakson jälkeen on tapahtunut seuraavaa:

* Otin käyttöön Flow Kosmetiikan Nokkoshuuhtelun ja passitin Kehäkukka-hoitoaineen vaihtoaitioon

* Kokeilin latvojen anti-huovuttumistoimenpiteenä pre-shampoo-öljyhoitoa

* Jätin vaahdotukset yhteen kertaan

Pesuun olen edelleen käyttänyt Kehäkukka-palaa.

Hiukset07022014_

En uskonut pääseväni enää raportoimaan tällaista, mutta hiusten tilanteessa on tapahtunut käänne..!

FlowNokkoshuuhtelu

Ja siitä käänteestä on mitä ilmeisimmin kiittäminen Nokkos-hiushuuhtelua! Voin raportoida, että hiusten tahmaisuus on lievittynyt huomattavasti..!

Olen oikeasti aivan ihmeissäni. Myönnän avoimesti olleeni erittäin skeptinen hiushuuhtelua kohtaan, sillä se koostuu suurimmaksi osaksi omenaviinietikasta, eikä etikka vaikuttanut tahmaisuuteen Kreikassakaan juuri mitenkään – päin vastoin hiuksista tuli lähmäisten lisäksi vielä öljyisetkin..!

Flow’n Nokkos-huuhtelu sisältää omenaviinietikkaa, nokkosuutetta, rosmariinivettä, ruisalkoholia ja piparmintun eteeristä öljyä. Liekö piparminttu mukana vain tuoksuelämyksen tuojana, mutta kannattaa varoa ettei huuhdetta mene silmiin sillä silloin kirvelee. Olen sekoittanut huuhdetta ohjeen mukaan 10 ml 2,5 desiin vettä.

Kehakukka_saippua

Suojellakseni hiuksia saippuan aikaansaaman huopaefektin tuomalta takkuvaaralta, suoritan pesun nyt seuraavalla tavalla: vaahdotan saippuaa hiuspohjaan + huuhtelen vain kerran, enkä huuhteluvaiheessa vie sormia hiusten pituuksiin lainkaan. Minimoin myös sormien liikuttelun tyvessä. Hiusten ollessa vielä täysin märät kaadan päähän noin desin Nokkos-huuhtelua jolloin huopaisuus helpottaa heti ja voin suorittaa pesutoimenpiteen loppuun ilman väkivaltaista sormien repimistä hiusvyyhdissä.

Huuhtelen hiukset vedellä, pyyhekuivaan ja valelen hiuksiin sitten loput 1,5 dl Nokkos-huuhtelua. Annan sen vaikuttaa pienen hetken ja huuhdon sitten. Hiukset ovat sileät ja takuttomat.

Tulos: hiukset ovat kuivuttuaan sileät ja mukavan tuntuiset, eivät tyvestä täysin puhtaan tuntuiset mutta eivät tahmeatkaan. Se lähmäisyys, jonka esimerkiksi Blondi-saippua + Kehäkukka-hoitoaine -yhdistelmä jätti, on kauuuukana tästä. Siihen fiilikseen verrattuna hiukset tuntuvat nyt… normaaleilta.

BTBKuivaoljy

Koska etikkahuuhtelu ei kuitenkaan ratkaise hiusten huovuttumisongelmaa saippuointi- & huuhteluvaiheessa (mikä on oikeasti hirveimmän tuntuinen olotila mihin olen koskaan hiuksiani saattanut), päätin kokeilla pituuksien käsittelyä öljyllä ennen pesua.

Kokeilin hoitona NHS:lta saamaani Born To Bion Monoi-kuivaöljyä (tämä on muuten toinen niistä öljyistä jotka esittelin joulukuussa bittiavaruuteen lennähtäneessä kuivaöljypostauksessani, en ole vieläkään saanut aikaiseksi kirjoittaa sitä uudelleen). Tämä on aika ihana, jännä öljy. Käyttäytyy hiuksissa hyvin eri tavalla kuin ”normi”öljy. No, suihkuttelin tätä pituuksiin ja suoritin sitten saippuoinnin. Tulos: pituudet eivät tosiaankaan huovuttuneet – mutta eivät puhdistuneetkaan. Saippua on pesuteholtaan liian mietoa jotta se kykenisi irrottamaan öljyn hiuksista.

Hiukset_helmikuu2014

Öljyhiukset – ja hiukset seuraavan pesun jälkeen

Hiukset jäivät siis pesun jälkeen öljyisiksi, mutta mikä jännää, eivät mitenkään raskaiksi tai samalla lailla ällön tuntuisiksi kuin Kreikassa etikan jäljiltä. Tyvi jopa jaksoi nousta (siellähän öljyä ei siis ollutkaan). Hiukset olivat samaan aikaan pituuksista rasvaiset, mutta kokonaisuudessaan aika kuohkeat… Hyvin erikoinen tunne. Minkä arvelen johtuvan kuivaöljystä, normiöljyllä tulos olisi todennäköisesti toinen (aion kyllä kokeilla).

Öljyn vaikutus tuntui latvoissa seuraavankin pesun aikana, ja hiusten kuivuttua saatoin havainnoida suurimman osan öljystä liuenneen. Kaikki öljyisyys katosi vasta kolmannen pesun yhteydessä.

Nyt olen siis löytänyt kaksi asetta hiusten huopaisuuden ja tahmaisuuden kontrollointiin. Mutta kysymys kuuluu: onko saippuapesuissa silti mitään mieltä..? Saanko niistä jotain erityishyötyä normishampooseen verrattuna..? Tavoittelemani hyöty on tietysti kuohkeus ja ilmavuus, mutta vielä se ei ole antanut mitään übervakuuttavia merkkejä itsestään.

Katsellaan vielä tovi eteenpäin, kun nyt on kuitenkin jotain kehitystä tapahtunut. Ajattelin jatkaa projektia kuun loppuun, eiköhän saippuajutut ole sitten käsitelty tässä blogissa :)

Kommentit (28)

 1. Emmi

  Voisikohan tuo nokkoshuuhtelu auttaa sen öljyisyyden kanssa erilailla kuin kreikan pelkkä etikka. Tuli vain mieleen, että ainakin apteekissa on saatavilla nokkoseen pohjautuvaa kuivashampoota :)

  • Sanni

   Voisikohan tuo nokkoshuuhtelu auttaa sen öljyisyyden kanssa erilailla kuin kreikan pelkkä etikka.

   Jotain erilaista siinä täytyy olla kun se toimii ihan eri lailla kuin pelkkä omenaviinietikka. Liekö sitten nokkosen vai rosmariiniveden vai alkoholin vaikutusta, jäänee mysteeriksi..

 2. Sissi

  Päätin reilu kuukausi sitten käyttää loppuun Flown palashampoon mutta kesken jäi. Ei pysty! Hermot meni multakin, jolla on liiankin ”silkkiset ja lasiset” hiukset, jotka muuttuivat hirveäksi takkutukaksi. Olin jo tarttumassa saksiin, kun joku järjen ääni muistutti normishampoon olemassaolosta. Meni silti muutamakin pesu, ennen kuin hiukset tuntuivat jälleen ”omalta”. Niin kovasti kuin pakkausjätteitä haluaisinkin vähentää, niin EI palashampoita mulle, kiitos!

  • Mirja

   Jos haluat vähentää pakkausjätettä muttet käyttää palasaippuaa, suosittelen Lushin kiinteitä shampoita! Ne eivät ole saippuaa vaan perinteistä shampoota kiinteässä muodossa. :)

   • Sanni

    Tai Ma Provencen…! :) Niiden saatavuus on parempi kuin Lushin jolla on vain muutama hassu liike Suomessa, Ma Provencea saa käsittääkseni joka Prismasta.

 3. Bemu

  Ole varovainen sen huopaisuuden kanssa! Minä pilasin hiukseni Oriflamen hoitoaineella niin pahasti että vyötärölle ulottuneet hiukseni jouduttiin leikkaamaan aivan lyhyiksi. Ja minulla oli käsittelemättömät hiukset; ei siis värjäystä hiuksissa. Se huovuttuminen saattaa tapahtua todella nopeasti jos käytät ainetta joka kuivaa hiuksesi todella pahasti

  • Saana

   Mitä Oriflamen hoitoainetta käytit? Olen oriflame edustaja ja tuotteiden suurkuluttaja ja siksi haluasin tietää. Ei sillä, että merkkiä haluaisin puolustella mutta kiinnostaa hirveesti miten joku tuote toimii toisilla hyvin ja toisilla huonosti. :)

  • Sanni

   Minä pilasin hiukseni Oriflamen hoitoaineella niin pahasti että vyötärölle ulottuneet hiukseni jouduttiin leikkaamaan aivan lyhyiksi.

   Hui…! Kiitos varoituksesta. Kyllä tuo saippuan tuoma huopafiilis on kieltämättä sen verran raju että pariin otteeseen on tullut mietittyä että saatanko tehdä hiuksiini jotain peruuttamatonta hallaa jos jatkan….

 4. Tiltu

  Kertoisitko, mitä on kuivaöljy? Miten se eroaa normiöljystä? Millaisen tuntuman se jätti hiuksiin verrattuna normiöljyyn?
  Onko tuo nimenomainen Born to Bion kuivaöljyn käyttötarkoitus tukka vai vartalo ja jos tukka, onko tarkoitus käyttää hoitoaineena vai esikäsittelynä ennen pesua? Jättikö haittaavan öljyiset hiukset kun mainitsit, että öljyisyys katosi vasta kolmannessa pesussa?

  Olisikohan aiheellista kirjoittaa se kuivaöljypostaus ;D

  Tosi jännä, että sulla käyttäytyy palasaippua niin eri tavalla kuin minulla vaikka kuvittelin sinun hiuslaatusi olevan suht samanlainen kuin minulla. Mulla on tietty eri pala, mutta Flowta kuitenkin. Saan sillä lähinnä sellaista jämäkkyyttä ja rakennetta sekä ehkä hitusen vähemmän sähköisyyttä tukkaani, mitään ylimääräistä mähmää en ole missään vaiheessa huomannut. Tosin käytän ihan normihoitoainetta. Välillä on käytössä Urtekramin Aloe-hoitis Aubreyn hiusseerumilla ryyditettynä, mutta ei se riitä mihinkään :D

  • Sanni

   Kertoisitko, mitä on kuivaöljy? Miten se eroaa normiöljystä? Millaisen tuntuman se jätti hiuksiin verrattuna normiöljyyn?

   Kuivaöljy koostuu kevyemmistä öljyistä kuin ”normiöljy”, ja etenkin synteettisissä kuivaöljyissä suurin osa kokoonpanosta on silikoneja –> tuovat ohuemman, satiinisemman ja ”kuivemman” tunteen. Reseptissä voi myös olla alkoholia joka tunnetusti lisää tuotteen ”kuivaa”, nopeasti imeytyvää tuntua. (Born To Bion kuivaöljyssä on vain kasvipohjaisia öljyjä koska se on luonnonkosmetiikkaa.)

   Eli ero kuivaöljyn ja ei-kuivaöljyn välillä on lopulta vain formulointi – mitä öljyjä ja missä mittasuhteissa toisiinsa nähden niitä valitaan. ”Normiöljyissä” on paksumpia, rasvaisemman pinnan jättäviä öljyjä.

   Kuivaöljy tuntuu hiuksissa paljon kevyemmältä kuin normiöljy eikä vedä tukkaa raskaaseen klimppiin. Riippuu tietysti annostelusta :D Kaatamalla päähän puoli pulloa kuivaöljyä saa varmasti silläkin rasvassa uitetun näköisen letin! :) Itse huomasin eron parhaiten käytännössä niin, että kun kuivaöljyllä käsitellyt (kuivat) hiukset harjaa, ne menevät hetkeksi tiukemmin kasaan, siis suortuvat yhdistyvät öljyisen näköisiksi, suoristuneiksi hiusosioiksi, mutta hetken kuluttua ne ovat taas kihartuneet ja kimmahtaneet erilleen. Normiöljyn jäljiltä hiukset ovat vain tuossa ensin kuvatussa tilassa –> näyttävät hyvin raskailta ja sanalla sanoen likaisilta.

   Onko tuo nimenomainen Born to Bion kuivaöljyn käyttötarkoitus tukka vai vartalo ja jos tukka, onko tarkoitus käyttää hoitoaineena vai esikäsittelynä ennen pesua?

   BTB:n öljyä voi käyttää sekä hiuksille että vartalolle. Sitä voi käyttää miten haluaa, pullossa ei lue ohjeita (muuta kuin ”spray on a clean and dry skin and gently massage. Can be used on face, body and hair”. Itse olen käyttänyt kuivaan tukkaan niin ennen kuin jälkeen pesujen.

   Jättikö haittaavan öljyiset hiukset kun mainitsit, että öljyisyys katosi vasta kolmannessa pesussa?

   Olihan ne selvästi öljyiset ekan pesun jälkeen mutta en nyt osaa sanoa haittasiko se.. :D Kun mulla on hiukset kuitenkin lähes koko ajan kiinni. Ne eivät olleet öljyisyydestä huolimatta likaisen näköisessä klimpissä, niin kuin tuolla harjausesimerkillä yritin ylempänä kuvata. Ja ehdottomasti olivat kiiltävämmät kuin normaalisti! :) Jos opin oikean annostelun niin voisin kuvitella käyttäväni tuota öljyä ihan säännöllisesti koska se ”rasvainen” tuntu oli lopulta tietyssä määrin miellyttävämmän tuntuinen kuin latvojeni luonnollinen kuiva hamppuisuus.

   • Tiltu

    Kiitos vastauksesta!
    Tuohan voisi olla oiva monitoimituote matkalle :)

 5. Marika

  Ompa jännä miten eri tavalla tuo shamppoo toimii.
  Itse olen käyttänyt sitä Flow:n brunette palaa n.2 kuukautta pelkästään. Ei siis hoitoaineita tai huuhteluita tms.

  Mulla on siis ohuet ja pitkät hiukset, eikä nämä hiirenhäntä hiukset ei ole ikinä olleet näin hyvässä kunnossa ja tuntuvat ja näyttävät super paljon paksummilta… mulla on oikeesti tukkaa, eikä vaan sellanen päätämyöten valuva, mitään sanomatotan lättätukka, jota on pakko pitää ponnarilla.

  En sitten tiedä johtuuko meidän vedestä (kaivovesi) vai siitä että mulla on ohuet liukkaat hiukset luonnostaan, missä ei esim.pysy minkään näkönen kihara tms. Pala shamppoolla koko homma on muuttunut, jos laitan yöksi nutturan niin kiharat kestää kaksi päivää ja hiukset pysyy kuohkeina ilman muotovaahtoja tai muita mömmöjä :D

  Olen koko tämän ajan odottanut milloin tuo lähmävaihe alkaa, mutta ei ainakaan vielä ole tullut. Hiukset näyttää ja tuntuu puhtailta ja on super kuohkeat. Mä olen ihan rakastanut tähän Flow:n palaan <3

  Ois hauska tietää miksi tuo toimii niin eri lailla, eri ihmisillä. Johtuuko vedestä vai mistä, kun ero kuitenkin on niin huomattava.
  Itse olisin tuon veden kannalla, sillä miehelläni on paksut ja vahvat hiukset, eli siis aivan eri kuin itselläni ja hänellä myös tuo pala toimii yhtä hyvin.

  • Tiia

   Mä veikkaan myös vahvasti, että vesi vaikuttaa asiaan aika paljon. Meillä myös on oma kaivo, eikä minullekaan ole tullut minkäänlaista lähmävaihetta ja menossa on jo toinen tai kolmas saippuapala.

   Välissä pesin normishamppoolla ja Ma Provencen palalla, minkä seurauksena päänahka kuivui ja alkoi hilseillä.

   Mulla on luonnostaan tosi kuiva, kihara ja karhea tukka.

   Sannilta piti kysyä, että käytätkö vielä sitä Schwarzkopfin blondisuihketta. Voisitko kertoa mistä olet sitä ostanut, koska en löydä sitä mistään merkin värejä myyvästä kaupasta. (Mutta pakko huomauttaa että kotipermanenttiainetta sen sijaan vielä myydään!! Ei ole todellista:))

   En ole värjännyt hiuksia moneen kuukauteen, enkä ole ihan varma haluaisinko jatkossakaan. Ne hiusvärit on aika myrkkyjä kuitenkin. Vaalentaa ei vaan oikein pysty ilman myrkkyjä, että vähän kahden vaiheilla tässä pohdiskelen…

   • Sanni

    Sannilta piti kysyä, että käytätkö vielä sitä Schwarzkopfin blondisuihketta. Voisitko kertoa mistä olet sitä ostanut, koska en löydä sitä mistään merkin värejä myyvästä kaupasta.

    Just viimeksi katselin sitä muistaakseni Anttilassa. :) Vai olikohan Sokos… Jommassa kummassa. Pakkaushan on muuten uudistunut ja on nykyään Got2b-brändin alla, tuotenimi Got2b Beach Babe, näyttää tältä.

    (Mutta pakko huomauttaa että kotipermanenttiainetta sen sijaan vielä myydään!! Ei ole todellista:))

    Härregyyd :-0 Kuka laittaa itselleen kotipermanentin…?

    • Tiia

     No en tiedä, mutta olisi luullut, ettei sitä ole enää 20 vuoteen myyty. Mutta ainakin meidän City Marketissä oli:) Ja jonkunhan sitä on pakko ostaa. Edes se yksi purkki vuodessa. EI sitä muuten hyllyssä olisi…

     • Soleil

      Vähän off topic -kommentti, mutta maksaahan permis kampaajalla tosi paljon nykyään. Jotkut jotka on siihen aikoinaan tottuneet, haluaa sen ehkä yhä ”kampauksen pohjaksi” :)

      Lisäksi, kotipermisaineella voi tehdä myös suoristuspermiksen. Olen itsekin kerran tehnyt kaverilleni suoristuspermiksen sillä… :D

      Jotkuthan tekee ripsipermiksiäkin kotona. Se on jo aika hard corea…

    • Tiia

     Löytyi! Kiitos vaan, en olisi varmaan osannutkaan etsiä tuota Got2b Beach Babe pakkausta. Mutta ennen kaikkea en ollut osannut etsiä sitä hiustenmuotoilutuotteiden joukosta.

     Siis mitä ihmettä CM:n henkilökunta, kai tämän nyt pitäisi kuitenkin olla värien kanssa samassa hyllyssä? Varsinkin kun kosmetiikkaosasto on verrattain laaja, eivätkä värit ja muotoilutuotteet sijaitse vierekkäin…

  • Sanni

   Olen koko tämän ajan odottanut milloin tuo lähmävaihe alkaa

   Hehheh, toiset odottaa lähmävaiheen loppumista ja toiset alkamista… :D

   Ois hauska tietää miksi tuo toimii niin eri lailla, eri ihmisillä. Johtuuko vedestä vai mistä, kun ero kuitenkin on niin huomattava.

   Mä luulen että hiuksen laatu vaikuttaa kaikkein eniten. Kovassakin vedessä kun nuo saippuat kuitenkin toisten hiuksissa toimivat.

  • siru

   Minulla samanlaiset kokemukset Flown palasta. Ei ole mitään aikomusta enää vaihtaa takaisin tavalliseen shampooseen. Klähmästä ei ole tietoakaan, vaan hiukset tuntuvat pesun jälkeen normaalin puhtailta. Meillä ei ehkä johtovesi ole kalkkisimmasta päästä.

 6. Kaitlin

  Öljyistä puheenollen, mitäköhän mie teen väärin, kun oliiviöljy ei tunnu tekevän hiuksilleni yhtään mitään? Kaikki kehuvat sen kosteuttavan, mutta olen nyt kolme kertaa hölvännyt sitä päähäni ja antanut muhia noin tunnin ajan, enkä huomaa (kuivissa ja käsittelemättömissä) hiuksissani mitään eroa :(

  Pitäiskös kokeilla jotain toista öljyä?

  • Tiia

   Älä sure, en mäkään ole saanut oliiviöljyllä mitään aikaiseksi. Lienee parasta sisäisesti nautittuna:)

   Sen sijaan kookosöljyllä olen saanut silmin ja sormin tuntuvaa eroa ja kiiltoa aikaiseksi (mulla on tosi karhea tukka).

   Eikä tarvi hölvätä (mikäli se tarkoittaa isolla kädellä annostelua, ihana sana:)) Voi laittaa vaikka muutaman tipan hoitoaineen sekaan. Tai vaihtoehtoisesti hieroa pesun jälkeen kämmeniin ja siitä hiuksiin.

  • Sanni

   Komppaan Tiiaa, kokeile kookosöljyä! :)

 7. Hanna

  !!!Heei!!!

  Hiusten pesu palasaippualla lähmäyttää aina hiukset, koska saippua on emäksinen. Se reagoi hanaveden kanssa ilkeästi mm. keräämällä veden suolot jotka aiheuttavat saippuatahrat kylpyhuoneessa. Emäksinen saippua avaa hiuksen suomut.

  Etikka on hapan ja neutralisoi saippuan alkalisuuden ja sulkee hiussuomut. Jos pesee saippualla mm. astioita voi saippuatahrat ehkäistä huuhtelemalla astiat etikkavedellä. Samaan aikaan ne kuitenkin sakkautuvat, joten huuhdelkaa saippua KUNNOLLA hiuksista pois ennen etikkaa, tai saippua sakkaantuu ja lähmääntyy – muuttuu taas saippuaksi.

 8. Hanna

  P.S

  Laveran shampoot ovat aivan ihania ilman pesupalan hankaluutta, silikooneja ja muita linttaavia ainesosia. En käytä hoitoainetta ollenkaan laveran ruusu shampoota käyttäessä, vaan kookosöljyä minäkin silloin tällöin, lasinen hiusmatsku on paljon ilmavampi ja kiiltää kuin naantalin aurinko!

  • Sanni

   Laveran shampoot on tuttua kamaa :)

 9. Paula

  Hei, itse olen käyttänyt saippuaa ja shampoo paloja hiusten pesuun jo kuukauden verran ainakin. Ja sen huomasin että saippua paloilla kestää jotain 7 pesukertaa että hiukset ”tottuu” näihin tuotteisiin ja tuuheutuvat kauniisti!
  Hoito aineena en tykännyt käyttää etikka huuhteluita mutta löysin netistä, australiasta saakka ihanan tuotteen :D näiltä sivuilta:
  http://www.goatsmilksoapcreations.com.au/131-hair-conditioner-bar-930000000303.html
  Eli kyseessä hoitoaine pala joka on hapan ja sulkee hiussuomut. Suosittelen lämpimästi!!

 10. Iitanen

  Innoittamanasi ostin tuota Flown saippuaa (kehäkukka) ja taistelin pitkään, ennen kuin sain sen toimimaan. Omat hiukseni ovat käsittelemättömät (tai siis värjätty viimeksi 2 vuotta sitten) ja keskipitkät. Kokeilin shampoota ilman hoitoainetta, jolloin hiukset ”huopuivat”, normihoitoaineella – ihan tahmaiset ja likaisentuntuiset, etikalla – öljyiset ja ei likaisen, mutta ei puhtaankaan tuntuiset. Mietin, millä tämän saisi ratkaistua ja keksin kokeilla hoitoaineen tilalle kookosöljy + hunaja -yhdistelmää. Toimii! Hiukset ovat taas puhtaantuntuiset, kiiltävät ja pehmeät.

  • Sanni

   Hauskaa miten ihmiset jaksaa nähdä aikaa ja vaivaa saadakseen hiussaippuan toimimaan! :) Toiset tietysti palkitaan ja tuloksena on upeat kutrit, toisilla taas, no, ei muuta kuin takaisin normishampooseen :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.