Saippua vs. ”saippua”

Käsi ylös, kuinka moni on kuullut väittämän että tavallinen saippua kuivattaa? Minä ainakin elin siinä uskossa pitkään. En myöskään ollut ihan täysin selvillä siitä, mikä pala- ja nestemäisen saippuan ero ylipäänsä on.

Edit. Tämä kirjoitus sisältää osin väärää tai ainakin puutteellista tietoa, jonka olen korjannut myöhemmin tässä kirjoituksessani: Saippuan kuivattavuudesta. Nyt lukemassasi postauksessa en ole ottanut huomioon pesuaineen pH-arvon vaikutusta ihoon, vaan tarkastelen ainoastaan pesevien aineiden (saippuan ja sulfaattien) ominaisuuksia. Ph-arvo on kuitenkin myös erittäin ratkaisevassa roolissa mitä tulee pesuaineen hellävaraisuuteen ja erityisesti kuivattavuuteen.

Vahvasti emäksinen tuote liuottaa ihon omaa hydrolipidikalvoa. Hydrolipidikalvo, joka on pH:ltaan hapan, puolestaan suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta. Saippua on emäksistä. Siksi sillä todellakin on kuivattava potentiaali, vaikka tässä postauksessa väitän muuta. Jos haluaa puhdistaa ihon mahdollisimman hellävaraisesti ja kuivattamatta, kannattaa valita mietoja tensidejä sisältävä, happaman pH:n pesuaine tai puhdistusmaito tai -öljy. 

Saippua2 Jos joku muukaan ei tiedä, niin kerron sen nyt. :) Tavallinen saippua ei suinkaan kuivata, päinvastoin. Eivätkä useimmat nestemäiset saippuat sanan varsinaisessa merkityksessä edes ole saippuaa, sillä niitä ei tehdä saippuoimalla. (Saippuoituminen = rasvoja keitetään emästen kanssa.)

Nestemäiset puhdistustuotteet; saippuat, suihkugeelit, shampoot, tiskinpesuaineet jne sisältävät lähes poikkeuksetta sulfaatteja, jotka ovat voimakkaita tensidejä. Yleisin näistä on sodium laureth sulfate, joka on niin voimakas että voi suurempina pitoisuuksina aiheuttaa ihoärsytystä (herkistyneille jo pieni määrä riittää). Useimpien meistä iho ei kuitenkaan reagoi sulfaatteihin, muuten kuin että voimakkaasti pesevän tuotteen jälkeen iho tuntuu kuivemmalta.

Saippua6

Saippuaa voidaan käyttää pesevänä ainesosana myös nestesaippuassa, mutta se on loppujen lopuksi aika harvinaista. Jos kurkistatte minkä tahansa nestemäisen putsarin inciä, on niissä järjestään sulfaatteja. Itse olen törmännyt saippuaan nestemäisessä muodossa ainoastaan luonnonkosmetiikassa.

(Pala)saippuat valmistetaan useimmiten kookosrasvasta ja/tai palmuöljystä, ja ovat huomattavasti hellävaraisempia. Iholle olisi ihanteellisempaa käyttää aina palasaippuaa, mutta nestemäinen versio on luonnollisestikin paras vaihtoehto mm. yleisissä tiloissa hygieenisyytensä vuoksi.

”Oikean” saippuan ja sulfaatteihin perustuvan saippuan eron voi kiteyttää näin: saippua jättää ihon pinnalle rasvaa, sulfaatit poistavat rasvaa. Luonnollisestikin saippua myös puhdistaa, mutta rasvamaisen koostumuksensa ansiosta se on käsille ehdottomasti vähemmän kuivattavaa kuin sulfaateilla puhdistava tuote. Edit. myös pH-arvo erottaa saippuapohjaisen ja sulfaattipohjaisen puhdistusaineen. Vaikka saippua jättää iholle rasvaa, se voi kuivattaa ihoa emäksisyytensä vuoksi.

Saippuan kuivattavuutta ei voi suoraan määritellä tuntematta tarkasti sen pH-arvoa tai rasvakompositiota, ihan kuin sulfaattipohjaisen puhdistusaineen ominaisuuksia ei voi määritellä tuntematta sulfaattien pitoisuutta, muiden aputensidien osuutta ja reseptin muuta kokonaisuutta (sisältääkö kosteuttavia ja pehmentäviä aineita).

Saippua3

Tässä kurkistus saippuoiden inceihin.

Käsisaippua Il Frutteto (kiinteä)

SODIUM PALMATE = natriumsuola/perussaippua palmuoljystä

SODIUM COCOATE = natriumsuola/perussaippua kookosrasvasta

SODIUM PALM KERNELATE = natriumsuola/perussaippua palmuydinöljystä

AQUA = vesi

PARFUM = hajuste

GLYCERIN = glyseroli, kosteutta sitova aine

CITRUS LIMONUM = sitruskasvi, mutta inci ei kerro missä muodossa kasvia on käytetty. Veikkaisin että hajusteena.

SODIUM CHLORIDE = natriumkloridi (ruokasuola), viskositeetinsäätäjä

TETRASODIUM ETIDRONATE = metalliyhdisteitä sitova aine, emulsiota stabiloiva aine, viskositeetinsäätäjä

TETRASODIUM EDTA = metalliyhdisteitä sitova aine

CITRAL = hajuste

LIMONENE = hajuste

LINALOOL = hajuste

Kolmesta eri öljystä valmistettu saippua (nuo sodium palmate/cocoate/palm kernelate ovat jo itsessään saippuoitumisen tuotoksia), jossa on paljon hajusteita. Il Frutteto -saippuoiden ideana ovatkin voimakkaat, hedelmäiset tuoksut, mikä selittää hajusteiden runsaan käytön.

Saippua1

Käsisaippua Oliv Naturell (nestemäinen)

AQUA = vesi

SODIUM LAURETH SULFATE = pinta-aktiivinen (puhdistava, vaahtoava) aine

COCAMIDOPROPYL BETAINE = pinta-aktiivinen (puhdistava, vaahtoava) aine

SODIUM CHLORIDE = viskositeetinsäätäjä

PEG-7 GLYCERYL COCOATE = emulgaattori, pinta-aktiivinen aine

GLYCERIN = kosteuttava aine

PEG-4 DISTEARYL ETHER = viskositeetinsäätäjä

PROPYLENE GLYCOL = kosteutta sitova aine, liuotin

OLEA EUROPAEA OIL = oliiviöljy, pehmentävä aine

OLEA EUROPAEA LEAF EXTRACT = oliivin lehdistä saatava uute, ihoa hoitava aine

Odotetusti incistä löytyy kaksi tensidiä, tuttu sodium laureth sulfate ja myöskin erittäin yleisesti käytetty cocamidopropyl betaine. Peg-7 glyceryl cocoate on sekin puhdistava aine. Tämä inci on nestemäiselle ”saippualle” hyvin tavanomainen; tensidejä, nesteen paksuntajia, emulgaattori, kosteuttavaa ainetta ja sitten joukosta löytyy pehmentävänä aineena oliiviöljyä.

SaippuatClinique

Useimmat meistä käyttävät saippuaa käsien pesuun, mutta mm. Cliniquella on valikoimassaan myös kasvosaippuoita. Niitä on sekä kiinteinä paloina että nestemäisenä. Kysyin kerran Cliniquen edustajalta mitä eroa näillä kahdella koostumuksella on, ja hän vastasi, että ne ovat käytännössä samaa ainetta, mutta on makuasia tykkääkö kiinteästä vai nestemäisestä. Itse asiassa nämä saippuat ovat ainesosiltaan ihan erilaiset. Kiinteä saippua on ”oikeaa” saippuaa, ja koska se siis on paljon hellävaraisempi ja vähemmän kuivattava kuin nestemäinen versio, niin suosittelisin sitä herkälle, helposti ärtyvälle ja kuivalle iholle.

Palasaippuassa on palmu- ja kookosöljyjä, vaseliinia ja glyserolia. Nestemäisestä löytyy peräti viisi eri tensidiä, joista kolme on voimakkaimmin peseviä anionisia tensidejä (tarkastelun kohteena Facial Soap Mild). Näillä on siis suurikin ero.

Oletteko te tulleet ajatelleeksi näitä saippuoiden eroja? Tykkäättekö käyttää enemmän pala- vai nestemäistä saippuaa? Saippuaahan on muuten helppo valmistaa itsekin, ja toiset hurahtavat siihen kokonaan. :) Tietoa saippuasta ja sen valmistuksesta löytyy esim. tältä sivulta: Käsintehty saippua. Sivulta löytyy mm. helppo ohje oman oliiviöljysaippuan valmistamiseen.

 

P.S. Mulla on ollut tällä viikolla tosi pitkiä työpäiviä ja paljon iltamenoja, ja blogikommentteihin / sähköposteihin vastaaminen on viivästynyt. Viime postausten kommenteissa tuli paljon kysymyksiä tuotteista, ja kirjoitin kaikki kysymykset lapulle ja kiersin eilen töissä hyllyjä etsien kyselijöille sopivia tuotteita. Naputtelen vastauksia myöhemmin tänään illalla, halusin käyttää tän aamun mieluummin uuden postauksen tekemiseen. Toivottavasti ymmärrätte. :) Nyt on taas lähdettävä töihin.

kauneus ihonhoitotuotteet
Kommentit (33)
  1. Mulla on aina palasaippuaa. En pidä hajusteista ja olen niille allerginen/herkistynyt, joten pyydän aina Kreikkaan matkustavia ystäviäni tuomaan minulle paikallista oliivisaippuaa (hajusteetonta).

    Olen pessyt sillä joskus paremman puutteessa naamanikin, eikä se ole ärsyttänyt muuten järkyttävän herkkää hipiääni. Kaiketi Suomestakin saa vastaavaa tuotetta, mutta toistaiseksi tuliassaippuat ovat riittäneet.

  2. Hyvä postaus, uutta tietoa mullekin! Oon käytännössä huomannut että saippuasaippua on kivempaa käsienpesussa, mutta mitään pohjaa mulla ei tuolle huomiolle ollut. Tää on muuten niin järkyttävää, että voi jonkun blogiin koukuttua näin. Oon kurkkinut sun blogiin monta kertaa ja ootellut seuraavaa postausta. Siis: Monta. :P Ihan kiva sun kannalta, mutta jos tää alkaa haitata mun elämää enemmän niin täytynee hakeutua hoitoon. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *