Ruokavammainen Itaewonissa

Seoul_torstai3108_IMG_7654
Seoul_torstai3108_IMG_7626  Seoul_torstai3108_IMG_7639         Seoul_torstai3108_IMG_7636

Terveiset Soulista.

Olen niin väsynyt unettomaksi jääneestä edellisyöstä lentokoneessa että olo on melkein kuin tuosta parin päivän takaisesta humalapostauksestani. Väsymyksestä ja varmaan aikaerostakin johtuen ensimmäinen päivä Koreassa ei ollut niin hyvä päivä. Seuraavan voi siis lukea myös ”kirjoittajalla umpiväsyneet aivot” -filtterin läpi.

Seoul_torstai3108_IMG_7603

Asun Itaewonin kaupunginosassa lähellä Namsan-kukkulaa ja kaupungin maamerkkiä Seoul Toweria. Olin ajatellut lähteä tutustumaan keskustaan mutta tokkurainen olo sai minut muuttamaan ohjelman vähemmän stimuloivaksi, ja niinpä lähdin kävelylle Seoul-tornille. Vuonna 1971 rakennettu torni on 236 m korkea ja sieltä näkee koko kaupungin. Autereinen sää tosin ei ollut paras mahdollinen näköalojen katseluun, ja jätin maksullisen tornin väliin. Maisemat olivat ihan komeat Namsan-kukkulan laeltakin.

Päivän teema: ruokavamma. No se.

Olin kaavaillut syöväni lounasta tornilla, ja siellä iski ruokatotuus vasten kasvoja. Seoul Towerin ravintoloissa oli tarjolla pizzaa, hampurilaisia, frittikanaa ja liharuokabuffet. ”You don’t have any fish on the buffet?” ”No, only meat”. Jahass.

Aamuinen vierailu lähikaupassakin oli jo jättänyt minut tyhjin käsin. Airbnb-emäntäni vahvisti, että erikoisuuksia kuten luonnonjogurttia ja juustoa saa vain suuremmista marketeista, jonne suuntaisimme myöhemmin illalla.

Seoul_torstai3108_IMG_2135

Olimme jutelleet juustosta aamulla pitkään, ja ko. elintarvikkeen harvinaisen aseman Koreassa huomioon ottaen olikin absurdi sattuma, että kävellessäni Namsanilta alas Itaewonin keskustaan, oli ravintola nimeltä Cheese A Lot melkein ensimmäinen johon törmäsin.

Tosin alkuilostuksen jälkeen selvisi, että Cheese A Lotin menu oli hyvin liha- ja sandwich-painotteinen.

Seoul_torstai3108_IMG_2108

Seoul_torstai3108_IMG_2121

Itaewonissa asuu paljon ulkomaalaisia ja se tunnetaan Soulin kansainvälisimpänä kaupunginosana. Niinpä siellä on paljon myös muista maista vaikutteita ottaneita ravintoloita. Mutta – vaikutteet näyttäisivät suurimmaksi osaksi olevan pikaruokahenkisiä.

Pizzaa, pizzaa, pizzaa… pastaa, friteerattua kanaa ja lihaa. Ennen kaikkea pizzaa. JA  sitä lihaa.

Seoul_torstai3108_IMG_2073

Ruokavammainen. Se minä tänään olin, ja ensimmäistä kertaa koskaan missään paikassa tai tilanteessa olen kokenut yhtä suurta vaikeutta löytää mistään syötävää.

Oikeastaan nuudelin tai riisin hyväksyminenkään ei olisi auttanut, sillä en löytänyt yhtäkään korealaista ravintolaa jossa olisi ollut muuta kuin nuudeli- ja riisiannoksia lihalla. Pizzaa olisi saanut vegenä mutta sen kaltaisen vehnämätön jätän viimeiseen hätään, ja vielä ei oltu sellaisessa pisteessä.

Täällä rakastetaan roskaruokaa. Anteeksi, pakko sanoa, mutta siten tämän päivän ruokatarjonta minulle näyttäytyi. Se on epäreilusti sanottu kun olen nähnyt maata vasta näin vähän, mutta tämä on ensivaikutelmani, ja toivon että se muuttuu viikkojen aikana. Kävelin Itaewonin katuja ja kuppila toisensa perään tarjosi joko korealaista liharuokaa tai kaikkea mahdollista uppopaistettua ja friteerattua. Halpaa pikaruokaa. Kenelle maistuisi tuollainen sokerimunkin sisään leivottu makkara…?

Seoul_torstai3108_IMG_2098

Lopulta löysin itseni syömästä ensimmäisenä Korea-päivänäni…. kreikkalaista salaattia ja tsatsikia. Ei tämän ihan näin pitänyt mennä. Toisaalta olin iloinen että lopulta löytyi edes joku paikka jossa ylipäänsä oli salaattia.

Haluan uskoa, että tämän päiväinen oli vain ikävä sattuma ja johtui alueesta. Kreikkalaisen ravintolan tarjoilija totesi, että Itaewon ei ole oikea paikka etsiä kasvisruokaa tai seafoodia. Huomenna suuntaan Myeong-dongiin ja ydinkeskustaan, ehkä siellä on ihan erilainen kattaus ruokapaikkoja. Viimeistään rantakaupunki Busanissa pääsen notkuvien seafood-pöytien ääreen, ainakin jos Lonely Planet’ia on uskominen.

Tai sitten, jos oman ruokavalioni mukaista murkinaa ei ala löytyä, tämä matka tarjoaa minulle ihan omansalaisen itsetutkiskelun paikan.

Seoul_torstai3108_IMG_2115

Jos muuta ei ole tarjolla, enkö voi syödä pizzaa, ranskalaisia ja nuudeleita? Jos en, miksi? Mitä minulle silloin tapahtuisi?

Vatsa menisi varmaan kipeäksi ja kroppa tukkoiseksi, ja kyllähän se harmittaa, jos joutuu kolme viikkoa syömään ruokaa josta ei niin kamalasti välitä. Mutta se on ohimenevää. Kotona voi palata omaan ruokailutapaan ja reissun aikana voisi hyväksyä rennosti sen, että aina olosuhteet eivät voi olla sellaiset kuin itselle parhaiten sopisi. Vatsaa enemmän koskisi varmaan mieleen, ja siinä on mietiskelyn paikka.

Kommentit (50)
 1. Oi! Toivottavasti löytyy sullekin sopivaa ruokaa. Ruokavalioasiat on reissuilla aina hankalimpia. Olin kaveriporukalla Floridan roadtripillä ja kaikki halusivat syödä joka päivä pizzaa tai hampparia ja muutamana päivänä kun annoin periksi niin ihan kipeänähän sitten olin koko reissun ja pitkään sen jälkeenkin. Kaikkien ei ole helppo ymmärtää, että toiset vaatii laadukasta ruokaa eikä halua ekaan paikkaan, mistä saa vatsansa täyteen. Tämän takia mulla onkin proteiinipatukoita/heraa hätävaraksi aina mukana.

  1. Kaikkien ei ole helppo ymmärtää, että toiset vaatii laadukasta ruokaa eikä halua ekaan paikkaan, mistä saa vatsansa täyteen.

   Jep, tämä on jotenkin tosi herkkä aihe. Omalla miehellänikin menee välillä hermo siihen kun seuralaiselle (=minä) ei kelpaa pizza tai hampurilainen vaan täytyy aina etsiä ”kunnon” ruokaa. Samalla ymmärrettävä, jos ruoan etsintään sitten menee kohtuuttomasti aikaa, mutta samalla myös vähän epäkunnioittavaa ja epäymmärtäväistä toisia ihmisiä kohtaan. Minulle esimerkiksi hyvä ruoka ja ruokaelämykset ovat niin suuri osa matkailun nautintoa, että totta kai mielellänikin laitan aikaa laadukkaan ruoan etsintään enkä vedä Subway-aterioita.

 2. Kreikka muistutteli ett hei elä unohda minua!

  Varmasti löytyy parempia ruokapaikkoja, ainakin jos on uskominen serkun vaimoon jonka mielestä korealainen eväs on parasta maailmassa.

  1. Näin uskon minäkin, ennen tämän reissun loppua täytyy tulla myös raportti mahtavasta korealaisesta ateriasta..! ^_^ <3

   1. Ulkosuomalainen
    31.8.2017, 23:12

    Hankkiudu syömään tavallista korealaista ruokaa. Liha-aterian (jonka voit jättää syömättä) seurana tulee runsas lukemattomista purnukoista koostuva kasvisalkupalavalikoima, joka on runsas, monipuolinen ja herkullinen. Kokeile kimchiä, itse rakastan sitä ja opiskeluaikoina elinkin osin sillä kun yliopiston vieressä oli korealainen supermarket. Riisiäkin voi varmaan syödä.

    Olen itse asunut eri puolilla maailmaa ja havainnut, että jos on paljon ruokarajoitteita, paljon jää kokematta ja jää niiden stereotyypisimpien turistiruokien varaan.

    1. Hankkiudu syömään tavallista korealaista ruokaa.

     Se juuri on tavoitteenani, nimenomaan paikallinen ruoka. Tiedän, että täällä on myös hyviä kasvislisukkeita (vaikkakin harmillisesti, paino on sanalla lisukkeita) ja kimchi on maistunut jo Suomessakin. Mutta jos oikein ymmärsin, puhut pidemmän kaavan ruokailusta jollaista ei oikein ole mahdollista tai mielekästä toteuttaa jokaisen päivän kaikilla aterioilla. Totta kai ihanat kasvisalkupalavalikoimat houkuttavat, mutta monen ruokalajin päivittäinen ateriointi ei oikein ole kestävä ruokailutapa monen viikon reissulla jo budjetin puolesta. Helpointa ja kustannustehokkainta olisi totta kai jos voisi ostaa vain sen yhden lihattoman pääruoan. Tuntuisi hullulta tilata joka kerta monen ruokalajin ateria ja maksaa siitä, kun syö vain alkupalat. Mutta ymmärsin pointtisi, halusit kertoa mitä kasvisruokamahdollisuuksia täällä päin on. Kiitos siitä :)

     Stereotyyppiset turistiruokapaikat jätän suurella ilolla väliin. Ja ei, ei todellakaan tekisi mieli syödä pizzaa Koreassa vaikka vehnää muuten söisinkin.

     1. Näitä pikkuisia kasvislisäkkeitä tulee paikallisessa ravintolassa ihan ateriaan sisällytettynä ilman erillistä maksua. Lisäksi monesti tulee esim pieniä kaloja tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *