Karkkipäivä
Karkkipäivä

Ruma mötkäle jääkaapissa

Olen innostunut 20 vuoden kasvissyönnin (lakto-ovo-kala-kasvissyönnin, teille termiin puritaanisesti suhtautuville ;)) jälkeen kokeilemaan uusia proteiinin lähteitä.

(*pakenee kaupallisuutta ruoan maailmaan*)

Seitan ja tempeh ovat varmaankin tuttuja vegaaneille, mutta minä en ollut vielä runsas kuukausi sitten koskaan maistanut kumpaakaan. Ja jälkimmäistä en vieläkään. Itse asiassa kuulin tempehistä ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna. Kuinka moni teistä on joskus syönyt tempehiä?

Tempeh

Minun silmissäni tempeh ansaitsee kyllä luotaantyöntävimmän kasvisproteiinituotteen tittelin. :D Voiko joku kutsua tätä puristetulta papuoksennukselta näyttävää klimppiä ruokahalua herättävän näköiseksi..?

Wikipedian mukaan:

Tempe_Wikipedia

Mötkäle on odotellut jääkaapissa jo toista viikkoa että keksisin miten sitä valmistaisin. Tai joo, sehän käsittääkseni kypsennetään paistamalla, mutta ilmeisesti marinointi on hyvinkin kannattavaa tempehin erikoisen ominaismaun takia.

Sattuuko kellään olemaan jotain suosikkireseptiä tempehin valmistukseen? Ajattelin, että ehkäpä vain heitän sitä johonkin tomaattipohjaiseen mössöön. Chiliä sekaan jos tempe osoittautuu pahan makuiseksi :)

idSeitanruoat

Seitan-valmisteista olen tykännyt kovastikin. Kivaa saada vaihtelua soijanakeille – seitan-nakit ovat tiiviimpiä ja ”lihaisampia”. Saisikohan niillä huijattua lihansyöjääkin…? Täytyy ehkä joskus kokeilla valmistaa seitania itse. Olen vain niin huono tuossa maustamisessa, ja sehän on seitanissa kaiken a ja o.

Miksihän seitan ei koskaan ole Suomessa noussut samalla lailla ”mainstream”-lihankorvikkeeksi kuin soija? USAssa seitan on ymmärtääkseni yhtä yleistä kuin soijatuotteet ja sitä löytyy markettien pakastealtaista. Meiltä sitä saa vain erikoisliikkeistä. Ehkä Suomessa ollaan gluteeniherkempiä ja kasvissyöjät siksi suosivat soijaa…?

Mitä kasvisproteiinia te Karkkipäivän kasvissyöjälukijat suositte?

* * *

P.S. Vaikka tuotearvostelujeni tuoma tilastollinen kaupallisuus ei teitä näytä kommenttien perusteella haittaavan, kaupallisuus-keskustelu masensi minua hiukan…

Vaikka itsekin kirjoitin, että ihan minkä tahansa asian blogissa voi nähdä kaupallisena, tulin jotenkin odottamattoman surulliseksi luettuani muutaman kommentin matkapostauksistani. Muutama lukija kirjoitti viime viikkoisen Hämeenlinna-vierailuni herättäneen heissä kaupallisen fiiliksen ja epäilykset ilmaiseksi saaduista palveluista. Minun oli vain todettava itselleni, ”Ihan kamalaa”. :( Hämeenlinna-ressu. Eikö kaupungista voi haluta kirjoittaa vilpittömästi..?

Hlinna_

Ilmeisesti haluni lähteä Hämeenlinnan kaltaiseen paikkaan ja vielä maksaa hyvästä ravintolasta ja kauneushoitolavierailusta on niin omituinen kokonaisuus, että se herättää välittömästi epäilyt sponsoroinnista. ”Miksi tuo nyt yhtäkkiä lähtis jonnekin pikkukylään ja esittelisi sitten ravintolat ja hoitolat blogissaan..? Sille on tarjottu ne tietty…!”

Minusta oli itsestäni hurjan hauskaa lähteä Hämeenlinnaan ja kertoa, mitä kaikkea tavallisessa pienessä ei-turistillisessa suomalaisessa pikkukaupungissa voi tehdä kahtena helmikuisena päivänä. Matkahuolto ei tarjonnut minulle lippuja, en saanut ruokaa ilmaiseksi ravintoloissa ja maksoin kauneushoitola-vierailustani enemmän kuin mitä tämän kuun aikana on mennyt ruokabudjettiin. Paketoin kokonaisuuden postaukseksi, joka aivan epäilemättä on mainosta Hämeenlinnalle. Ja saa ollakin, Hämeenlinna on minulle rakas paikka! Mutta tulin surulliseksi ajatuksesta siitä, että kun bloggaajana kirjoitan tällaista, motivaatioksi epäilläänkin ilmaisuutta. ”Pyysi varmaan että saako ruoat ilmaiseksi niin kirjoittaa paikasta”…

Tuli pelko, että mitä tahansa kirjoitankin, joku on aina arvuuttelemassa motiivejani ja miettimässä, josko tämäkin on joku blogin kautta saatu etu. :(

Ja ei, seitania ja tempehiä ei ole lahjoitettu minulle blogin kautta.

Kommentit (71)

  1. ella

    Tällä ohjeella olen tempe-puuhia yrittänyt: http://moottoripuuma.blogspot.fi/2013/03/tempe-manis-namimaiskis.html
    Uppokeitto ja umaami uupuivat, enkä usko, että lopputuotteen pitäisi maistua siltä, mitä sain aikaiseksi… Toisaalta, olen ryssinyt tofunkin syömäkelvottomaksi, joten ei täällä keittotaidoilla juhlita. Papuja ja teksturoitua soijaa en saa pilattua. Tofua (ja varmaan tempeäkin) syön mielelläni, jos joku muu osaa niitä laittaa. Seitania en ole vielä kokeillut, mutta pitänee ensin käydä jonkun toisen laittamasta ruoasta hakemassa makumallia, että tietää sitten epäonnistuneensa, kun omia keitoksiaan maistelee :D

    Minusta on mukavaa, että kirjoitat suomalaisista matkakohteista. Ne jäävät usein ikävästi paitsioon, vaikka kaikki Suomessa turisteiluun käytetty raha on ns. kotiinpäin. Inhottavaa, että nämäkin reissut on tuolla tavoin kyseenalaistettu.

    • Sanni

      Hei teiltähän saa tosi kivoja linkkejä ja ehdotuksia, kiitos! :) Tuokin kuulostaa oikein toteutuskelpoiselta, tosin umami jää uupumaan täälläkin…

  2. GoneWithTheNails/Mirka

    höpö höpö. Minusta Hämeenlinna- vierailusi oli ihan selkeäsi omasta mielenkiinnosta tehty ei-sponsoroitu kotimaan reissu. Toisilla ihmisillä voi olla niin pienet piirit, että kateus iskee heti. Älä välitä semmosista vaan nauti elämästäsi ja kiva kun jaat paloja siitä meidän kanssa. :)

  3. Meow

    Kerran olen tempehiä itse valmistanut, johonkin wokkiin heitin. Oli niin pahaa, että jäi syömättä. Se ominaismaku on vaan jotenkin ihan hirveä, sellainen huonolla tavalla sienimäinen… Poikaystävä kyllä tykkäsi :o Tofu on jotenkin helpompi, kun se ei sentään maistu suorastaan pahalta maustamattomana.

  4. Jaana

    Jaahas, alan näköjään olla siinä iässä, että kaikkea pitää kommentoida:)
    Elämä on valintoja: jos lukee blogeja, niin itse pitää päättää, ostaako ”mainostettua” tuotetta vai ei. Jos kaupallisuus ärsyttää, ei kannata lukea…Se oli valinta nro 1.
    Jos haluaa itselle sponssattuja matkoja, ravintolaillallisia, kauneushoitoja jne. niin perustaa sitten blogin ja alkaa ruinata itselle kaikkea kivaa hetinyt…valinta nro 2.
    Hankkikaa elämä…nro 3.
    Jokainen on vastuussa itse omasta elämästään ja valinnoistaan. Niistä ei voi syyttää vanhempia, sisaruksia, työttömyyttä, rikkautta eikä rakkautta. Ja kaikista vähiten Karkkipäivä-blogia:D Vasta sitten, kun Sannilta alkaa tipahdella sähköpostia, ”et ole vieläkään ostanut mainostamaani XXX-tuotetta”, niin voisi alkaa puhumaan kaupallisuudesta.

    • Sanni

      “et ole vieläkään ostanut mainostamaani XXX-tuotetta”, niin voisi alkaa puhumaan kaupallisuudesta.

      Ihana Jaana! ^_^

  5. Jazza

    Noista ruoka-aineista en osaa sanoa mitään, kun vasta ekan kerran kuulin niistä nyt. Oppia ikä kaikki :)

    Mutta luepas tämä Helsingin Sanomien Tiede-osion artikkeli niin voi olo hiukan helpottaa turhannillittäjien suhteen:

    http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+Internetin+trollaajat+ovat+sadistisia+narsistisia+ja+psykopaattisia/a1393210422975

    En usko, että Suomessa kaikki negatiiviset kommentit ovat tuollaista alkuperää, mutta on oikeasti hyvä muistaa, että jotkut voivat hyvinkin olla.

    En ole vielä ehtinyt paneutua kaupallisuusaiheen kommentteihin, mutta aihe kiinnostaa sen verran paljon että aion ne lukea. Sen vaan tiedän, että voisin vallan hyvin itsekin kirjoittaa mahdottoman hehkuttavan kirjoituksen vaikka Vanhasta Raumasta kesällä, vaikkei minulla ole sinne edes mitään siteitä. Jotkut paikat vaan on hurmaavia ja jos sellaiseen liittyy vielä muistoja mummolasta, sen täytyy olla aivan ihanaa. Siispä hehkuta sinä vaan ihan mistä aiheesta haluat ja anna meidän nauttia sinun hyvistä fiiliksistäsi! Se tekee oikeasti hyvän mielen lukijallekin.

    Jotkut ihmiset on vaan sellaisia, että jos joku muu on innoissaan jostain ja vielä iloinen ja positiivinenkin, on kuin se olisi suoraan pois heiltä. Kanssailoitseminen vaatii kykyä empatiaan, eikä kaikilla sitä ole.

    Jos ikimyrtsien kyynikoiden (0,1%) antaisi määrätä siitä, mikä tekee muut ihmiset (se loppu 99,9%) iloiseksi, maailmassa ei olisi iloa enää missään. Suomi on ilonpilaajien luvattu maa, siksi lomat ulkomailla ovat välillä kuin menisi toiselle planeetalle.

    • Sanni

      Onneksi Karkkipäivässä ei käytännössä käy lainkaan ketään trollaajia, en pidä ”Hämeenlinna-epäilijöitäkään” millään lailla varsinaisesti ilkeinä. Kuten ylempänä tuli todettua, ymmärrän heidän syynsä, vaikka toivoinkin ettei oma blogini herättäisi sellaisia tunteita.

      Muissa blogeissa olen kyllä törmännyt varsinaisiin ”nyrjähtäneisiin” trollaajiin, kyllä heitä löytyy… Ainiin, ja olihan minullakin muinoin yksi sellainen, tosin hän lopulta luovutti kun lakkasin julkaisemasta kommenttejaan –> turhautui kun ei saanut haluamaansa huomiota.

  6. Ulpu

    Aika jännä, että joku ajattelee heti ilmaisia ruokailuja ym. En tiedä olenko sit tyhmä, mut mulle ei tullut mieleenkään, että olisit Hämikseen mennyt sponsoroituna… Kiva, ja aito postaus, tuli itsellekin halu mennä jonnekin kaupunkiin katselamaan paikkoja. :) No, meitä on niin moneen junaan, älä sure. :)

    Aika epäilyttävän näköistä kyllä tuo sun tempeh, en ole moisesta kuullutkaan ennen. Toivottavasti maistuu kuitenkin! :)

  7. Julia

    En oo kasvissyöjä, mut seitania tulee välillä pyöräyteltyä. Oon paristi tehnyt vebabia eli vegekebabia seitanista ja se on ehkä parasta ikinä… Ja todella autenttista!
    Tän reseptin mukaan oon tehnyt: http://www.decapitatedfood.com/2009/06/kebab-must-do-lihakebab-ja-vegaaninen.html

    • Sanni

      Oi herranjestas että kuulostaa hyvältä, todellakin must try! Kebabia en ole syönyt sen jälkeen kun olin 14 vee….

      Kiitos linkistä! :)

  8. Milla

    Seitanin ja gluteenilisien kanssa kannattaa pitää mielessä, että gluteeni ei ole ruuansulatukselle helpoin proteiini. Jos lisäät sen määrää, niin seuraa vatsan ja ihon reaktioita.

    Nykyisin ongelma ei ole niinkään se, että joissain viljoissa on gluteenia vaan se, että gluteenia lisätään enenevissä määrin leipätaikinaan ja eri ruokiin.

    Suomessa ei tilastollisesti ole paljoa enempää gluteeniherkkiä kuin jenkeissä – pikemminkin kyse on siitä, että jostain syystä täällä diagnosoidaan keliaakikoita tehokkaammin, joten yleinen tietoisuus aiheesta on lisääntynyt. Ehkä se vaikuttaa valmistajien haluun tuoda markkinoille gluteenipohjaista valmistetta? Toinen pointti on, että Suomen markkinat ovat pienet ja Seitanille vielä marginaaliset. Yhdysvalloissa on väestöä sen verran, ettei haittaa vaikka vain pieni osa on kasvissyöjiä.

    En sano, että gluteenia kannattaa vältellä, vaan antaa mennä vaan jos se sopii vatsalle:)

  9. Onia

    Balilla yhdeksi suurimmista paikallisista suosikeistani nousi gado-gado salaatti, joka koostuu vihanneksista, maapähkinäkastikkeesta, (munasta) sekä paistetusta tempestä ja tofusta
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gado-gado

    • Sanni

      Gado gado -kastike meni kokeilulistalle! :)

  10. Aurinkoinen

    Jatka blogiasi samaan malliin, vakilukijat kyllä ”tuntee” sinut, epäilijöitä tästä maailmasta aina löytyy asiasta kuin asiasta. Kaikesta ei kannata olla ”mielensä pahoittaja”, yritän opetella sitä itsekin :)

  11. Heidi

    Olen tällainen kasvispainotteinen sekasyöjä. Syön lihaa jossain muodossa ehkä keskimäärin kerran kuukaudessa, kanaa ehkä kerran vuodessa. Kalaa viikoittain, suosien wwf:n kalaoppaan vihreää listaa. Kananmunia syön luomuna liki päivittäin ja maitotuotteita samoin. Muuten saan proteiinia enimmäkseen erilaisista pavuista ja linsseistä, täysjyväviljatuotteista, jonkin verran soijatuotteista ja pähkinöistä.

  12. sk

    Seitania on helppo tehdä itse. Teen sitä noin kerran kuussa. JOudun tilaamaan siihen ainekset nettikaupasta, joten ei ihan arkiruokaa kuitenkaan ole. Tilaan seitanjauhon Turun Vegetukusta, jolla on kivijalkaliike siis Turussa. En tiedä missä asut, mutta jos pääset käymään siellä, niin suosittelen. Sieltä löytyy varmasti muitakin vegetuotteita, joita et ole vielä maistanut. Hyviä seitanreseptejä löytyy esimerkiksi blogeista Chocochili ja Ruma valo, huono kattaus.

  13. Sanni

    Välihuikkaus: anteeksi kun en ole ehtinyt vastailla moniin kommentteihin, palaan vielä asiaan! :)

  14. Hosuli

    Minä välttelen gluteenia ja vähän soijaakin. Proteiininlähteinä käytän kikherneitä, linssejä, papuja, pähkinöitä, herneitä, vähän maitotuotteita ja toisinaan myös kalaa. Toimii, eikä maha yleensä valita. :)

  15. Katjuska

    Söin Indonesian reissussa kuukauden ajan paljon tuota tempehiä ja se on parasta, kun se on paistettu rapsakaksi. Ostin kerran Suomessa ja paistoin ensin rapeaksi (ihan paistinpannulla öljyssä), mutta tein sen erehdyksen, että heitin ne wokkiin tomaattikastikkeen sekaan, jolloin niistä ehti tulla taas lötkömpiä. Eli ei kannata ainakaan haudutella kauaa kastikkeen seassa silloin se koostumus on hiukan ällöttävä :)

  16. kieloeveliina

    En tiedä, joko joku jo ehti suositella, mutta itse ole kovasti ihastunut Quorn-tuotteisiin. En ole ravintoekspertti, mutta ilmeisesti Quorn on myös ravintosisällöltään esim soijaa parempi, ainakin se sisältää vähemmän hiilihydraatteja.Löytyy pakastealtaasta, ja Quorn-paloista olen ainakin tehnyt tosiherkkua currykastiketta ja rouhe toimii myös oikein hyvin esim tomaattikastikkeessa. Harmi vaan kun Suomessa taitaa olla aika pieni valikoima Quornia, Ruotsissa sitä löytyi kokonainen pakastekaapillinen,ja minulle valmistettiin Quorn-leikkeestä grillissä ehkä parasta kasvisruokaa ikinä, folioon leike, itsevalmistettua raparperichutneyta, sipulia ja tomaattia :-pp

    • Sanni

      Tykkään kovasti quornista, syön sitä suunnilleen yhtä usein kuin soijatuotteita. :) Quorniin tutustuin jo monta vuotta sitten asuessani Ahvenanmaalla. Siellä sitä on myyty kauan ennen kuin se tuli Suomen markkinoille kun ahvenanmaalaiset kauppiaat ostaa paljon myös Ruotsin tukuista, ja Ruotsissa quornia on ollut jo ainakin 10 vuotta.

      Brittien quorn-valikoima leväytti mun haavin auki, siellähän on mm. kaikki mahdolliset erilaiset makkaraleikkeet quorn-versioina. Tuumin että voisin mennä Englantiin pelkästään quorn-lomalle testaamaan ne kaikki eri tuotteet kun olivat niin kiinnostavia :D

      • Maija

        Oli pakko selata kaikki kommentit läpi, ja onneksi täältä löytyi muitakin Quorn-valaistuneita! :) Mä olen asunut Briteissä, ja 5 vuotta sitten takaisin Suomeen muuttaessani sydän itki verta Quornin perään. Onneksi onneksi onneksi se tuli nyt Suomeenkin, on kyllä niin parantanut elämän- ja ruuanlaatua. :D Mun mies tekee siitä rouheesta maailman parhaita lihapullia, mukaan juustoraastetta ja pippurikermaa ja jollain ihmeen konstilla se saa ne nykyään pysymään koossa. Nam nam! Briteistä eniten ikävöin sellaista Southern style steakia ja KFC:n henkistä popcorn chickeniä, jota ei tosin taida saada enää sieltäkään…

  17. jeij

    Quorn
    !!!

    • Sanni

      Jes! Se on hyvää! :)

  18. noora

    http://www.tempe.fi/

    En ole kokeillut, mutta tuli eräässä opintoihin liittyvässä projektissa vastaan :)

    • Sanni

      Jännä, nuo Palkuaisen pakkaukset on ihan samannäköisiä kuin se jonka itse ostin, mutta siinä lukee valmistajana TofuMoon.fi.

  19. Tanja

    Joillain terveysfoorumeilla ei pidetä seitania hyvänä, koska se valmistetaan vehnästä (vehnäproteiini), keho ei tykkää siitä niin paljoa.. Monet myös eivät voi suositella vehnäproteiinia kenellekkään käytettäväksi koska se saattaa tukkia suolistoa samallalailla kuin valkoinen vehnäjauho.. En tiedä tutkimustuloksia, mutta tällaista olen vain lukenut… :/

    Suomeen voisi jenkeistä kyllä tuoda vaikka ja mitä kivoja valmisteita.. mitä täältä ei tosiaankaan saa!

    • Sanni

      Hih, moi Tanja! ^_^

  20. AnnaH

    Ihmettelen, jos joku kuvittelee, että sinä jättäisit mainitsematta, jos olisit saanut jotain blogissa mainitsemistasi tuotteista tai palveluista ilmaiseksi mainostusta vastaan. Itse pidän blogiasi ainakin näiden suhteen hyvin luotettavana ja läpinäkyvänä. Ja minustakin tuollainen miniloma kuulostaa ihanalta, vaikka kohde olisikin ihan ”tavallinen” kaupunki!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.