Karkkipäivä
Karkkipäivä

Rintsikkaostoksilla

Palataan vielä hetkeksi rintajuttuihin.

Kävin nimittäin hiljattain rintsikkaostoksilla, ja se sai minut pahasti ärtyneeksi. Mikä (alus)vaateteollisuutta vaivaa?

RintsikatIMG_0390_2

Okei, reiluuden nimissä mainittakoon, että kävin ainoastaan H&M:llä, eli en voi täysin lähteä yleistämään postauksen ”syytöksiä”. Mutta pahasti pelkään, että sama trendi on nähtävissä muissakin samantyylisissä liikkeissä. (Joudun nyt samalla tunnustamaan, että en ollut käynyt rintaliiviostoksilla varmaan vuoteen. Krhm.)

Huomioin H&M:llä kaksi asiaa: kaikki A/B-kupin rintaliivit (mahdollisesti C:tkin..?) olivat topattuja. Ja toisekseen; toppauksia ei saa enää irti! Ne on ommeltu tissiliivin sisään saumattomasti.

Mitäs helkkaria? Mitä tämä kauppa haluaa minulle sanoa? A/B-kupin rinnat eivät ole okei ilman täytteitä? Jos haluat meiltä liivit, saat väkisin mukana tissejäsi kohentavat pehmusteet! Ennen ne sai sentään otettua pois ja päätettyä itse, haluaako push-up-efektin vai ei. Nyt oletusarvo on se, että pienirintaisella naisella kuuluu olla toppaukset, ei vaihtoehtoa. Ainakin Henkkamaukan mielestä.

Minun oli tarkoitus käydä kartoittamassa tilanne myös KappAhlissa, Seppälässä, Ginassa sun muissa, mutta en ole ehtinyt. Ehkä te lukijat voitte kertoa mikä niissä liikkeissä on tilanne? Saako A-kuppilainen siellä liivinsä ilman pakkopehmusteita?

RintsikatIMG_0393

Tässä ovat toiset ostamani liivit. Kokoni on 80A. Eivätkö kupit näytäkin ihan naurettavan suurilta? Minun mielestä ainakin! No, kai näyttävät kun niissä on varmaan kaksi senttiä vaahtomuovia.

Avaudunpa tässä samalla toisestakin rintsikkaostoksiin liittyvästä ongelmasta. Kun omaa leveän rintakehän mutta pienet rinnat, on sopivien liivien löytäminen yhtä tuskaa. Leveä rinnanympärys liiveissä tietää myös leveämpiä ja tilavampia kuppeja, mutta ei minun tissit niitä kuppeja täytä. Näin ollen vain aniharvat koon 80A:n liivit sopivat. Sopivamman kokoinen kuppi on ympäryksen 70-75 liiveissä, mutta ne taas kiristävät rinnanympärystä ja tuntuvat erittäin epämukavilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koon 80A rinnakkaiskoon pitäisi olla 75B, ja välillä olen tehnytkin onnistuneita löytöjä tämän koon puolelta. Mutta sekin on ihan sattumanvaraista. Tuntuu kyllä hullulta, että 75B:n kuppi voi olla pienempi kuin 80A:n. Kuppien kirjaimiin tuijottamisen voisi siis hyvin lopettaa. ”A-koon tissit” tai ”C-koon tissit” ei lopulta kerro paljonkaan siitä minkä kokoiset pallukat siellä paidan alla möllöttää.

RintsikatIMG_0397

Tällä kertaa löysin sopivimman kupin koosta 70B (siniset liivit kuvassa). Napakka, matala kuppi eikä toppauksiakaan ihan yhtä hillittömästi kuin noissa pilkullisissa. (Ja jälleen – niin hassua miten pilkullisten liivien A-kuppi on leveyden lisäksi vielä paljon korkeampikin..!)

70-ympärysmitan liivit kiristävät kyllä aika pahasti, mutta kun kärsii jonkun aikaa niin tokihan ne siitä ajan kanssa löystyvät…. Oli vain ”pakko” ostaa kun niin harvoin löytää liivit joiden kupit eivät saa rintamusta näyttämään siltä että paidan alla on jotkut kartonkitötteröt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niinpä lähdin kotiin kaksien kompromissiliivien kanssa. Toiset istuvat tissien kohdalta täydellisesti mutta kiristävät pirusti, toiset tuntuvat miellyttäviltä mutta haukkaavat tissien kohdalla ilmaa ja luovat rintamukseen naurettavan pehmopanssarin. Näillä voisi varmaan juosta rinta edellä seinään eikä sattuisi lainkaan! :D

(Miksi muuten ostin väkisin liivit H&M:ltä jos kerran pakkotoppaukset ärsyttävät? Olin ajautunut tilanteeseen jossa viimeisetkin ehjät liivini olivat sanomassa itseään irti ja oli vain oikeasti PAKKO saada jotain. Ahvenanmaalla kauppavaihtoehdot ovat niukanlaiset. Siksi H&M. Niin, ja pitihän liivien tietty olla mahdollisimman halvat. :/)

* * *

Mitä mieltä te olette ”pakkotoppauksista”? Mitä viestiä tämä trendi antaa naisille, tai kertoo kulttuuristamme ylipäänsä? Naisten rinnat eivät ilmeisesti enää saa näkyvästi olla sen muotoiset kuin luonnollisesti ovat, vaan niiden suippoudet, lättänyydet ja roikkuvuudet on muotoiltava liiveillä ”yleisten normien” mukaisiksi pehmeiksi, pystyiksi kummuiksi. Tästäkö on kysymys?

Kommentit (176)

 1. raek

  Komppaan muita siinä että kannattaa kokeilla eri kokoja numeroon ja kirjaimeen niin kattomatta (vähän niinku vaatteissa! joskus menee 34 joskus menee 38 mutta tärkeintä on että istuu hyvin ja tuntuu kivalta) mutta sen verran tähän c-kuppina vaan tarkennan että se toppaus on mallista kiinni eikä vaan koosta – kyllä samassa mallissa on toppausta kaikissa eri kokoluokissa (en tosin tiedä vaihteleeko sen paksuus). Ite meinaan tykkään että on vähän push up-efektiä, joka on mun onni siinä mielessä että niitä löytää paljon ;) Tosin tä bombshell-muoti on musta aivan kamalaa, ikinä en laittais sellasia päälleni!

 2. Bra Nightmares

  Ihanaa, että nostit rintsikka-asiat pöydälle. Tärkeä aihe!

  Minustakin tuo ympärys 80 kuulostaa aika isolta, kun olet niin hoikka. Pelkän ulkonäön perusteella arvioisin sinut 65-70C/D-kokoiseksi (mitä pienempi ympärys, sitä isomman kupin tarvitset).

  Toisaalta ihmiset ovat erilaisia, ja varsinkin kun harrastat paljon liikuntaa, saattaa tiukka ympärys tuntua ikävältä lihaksikkaalla vartalolla. Ja ympäryksen ei tarvitse olla niin tiukka, jos rinnat eivät ole raskaat. Huomioi kuitenkin, että usein liian tiukalta tuntuva ympärys johtuukin liian pienestä kupista! Eli jos vaikkapa 80A tuntuu hyvältä, kokeile myös 75B:tä ja 75C:tä, jopa 70D:tä! Koossa 80A ja 75B on nimittäin samankokoiset kupit. :-)

  Tästä postauksestani näet vähän, miten pieniltä ”isot” kupit näyttävät pienissä ympäryksissä. http://branightmares.blogspot.fi/2012/02/miten-isot-rinnat-ovat-isot-whats-big.html Toivon, että tästä olisi sulle jotain apua, sillä rintaliiviongelmat ovat tosi inhottavia ja kaikki naiset (ja naisenmieliset) ansaitsisivat mukavat, kauniit ja sopivankokoiset liivit. Helpommin sanottu kuin tehty, kun valikoimat ovat mitä ovat!

  Tuo huomiosi topatuista pienistä liiveistä on osuva. Ihan niin kuin kaikkien pienirintaisten pitäisi haluta isompia rintoja? Toivoisin, että valikoimaa olisi enemmän. Toisaalta sama kuvio toimii myös toiseen suuntaan. Miksi liivimerkit eivät tee topattuja isoja kuppeja? Minä ainakin käytän koostani (90HH) huolimatta topattuja liivejä mieluiten, sillä ne tuovat lisätukea ja muotoilevat isoja rintojani sata kertaa paremmin kuin toppaamattomat, eikä pieni lisäys koossa tunnu tässä konkurssissa missään. :-D

  • Bra Nightmares

   Ai niin, ja pitipä vielä lisätä yksi juttu. Olet siinä ihan oikeassa, että kuppikoot eivät aina kerro todellisesta koosta. Merkit ja mallit vaihtelevat paljonkin. Sinulla, kuten monilla pienempirintaisilla naisilla, tuntuu olevan tarve laajaan mutta ei kovin syvään kuppiin (meillä isorintaisilla on usein päinvastainen tilanne).

   Sen takia ehkä 80A tuntuukin sinusta miellyttävältä, sillä isommassa ympäryksessä tilavuudeltaan (=rinnakkaiskooltaan) samankokoinen kuppi on leveämpi ja laajempi. Valitettavasti rintaliivivalmistajat eivät ole tätäkään asiaa oikein hoksanneet. Jos ympärys nousee selästä eikä pysy vaakatasossa, voisit lyhentää liivien ympärystä, jolloin saisit itsellesi sopivan mallisen ja kokoisen kupin, mutta enemmän tukea. Kuppikin täyttyisi paremmin, kun liivi istuu tiukemmin rintakehässä kiinni. Tässä näkyy yksi tutoriaali rintaliivien lyhentämisestä: http://hourglassy.com/2011/08/leahs-second-column-shrinking-a-bra-band/

  • Sanni

   Moi Bra Nightmares! Olen nyt eilisestä saakka yrittänyt avata tuota blogilinkkiäsi, mutta se ei vain avaudu. :/ Liekö tämä hotellin nettiyhteys jotenkin kökkö…? En tajua, muut sivut ovat kyllä avautuneet normaalisti, vaikkakin hitaasti.

   Haluaisin tosiaankin nähdä mitä tuon linkin takana on, joten palaan tähän kommenttiisi vielä uudelleen sitten kun se avautuu. :)

   Ja ympäryksen ei tarvitse olla niin tiukka, jos rinnat eivät ole raskaat.

   Tämän vuoksi juuri minun on vaikea uskoa, että minun pitäisi käyttää kireämpää ympärysmittaa kuin 80. Rintani eivät niin hurjasti kuitenkaan loppupeleissä sitä tukea tarvitse, oikeastaan vain juoksu ilman liivejä tuntuu inhottavalta. ;) Ennemminkin nuo liivit on mulle sellainen naisellisuusjuttu, ne vain tekee mun olon ”viimeistellyksi”. (Plus peittää nännit.) Jos ei ole rintsikoita, tuntuu että jotain puuttuu. Tottumiskysymyshän se tietysti myös on…

   Tuo huomiosi topatuista pienistä liiveistä on osuva. Ihan niin kuin kaikkien pienirintaisten pitäisi haluta isompia rintoja?

   Nimenomaan.

 3. Nimetön

  Mikäli pienemmällä ympärysmitalla löytyy rintsikoita, joissa kuppi olisi oikean kokoinen, niin ongelma on helposti ratkaistu jatkopalalla. saa sen pari tarpeellista senttiä lisää ja voila! hyvät liivit :)

 4. tuhkimo76

  Liiveihin saa ympärykseen irtojatkopaloja. Ainakin lindexillä on, samassa paketissa valk., nude ja musta, eikä montaa euroa maksa. Kiinnitetään hakasiin.

  • Sanni

   Jes, tämän vinkin on antanut moni ja sen aion hyödyntää :)

 5. Hanna

  Kokeile Cubuksen liivejä. :) Henkkamaukan ovat minusta muutenkin epämiellyttäviä päällä. Cubukselta löysin tosi monet hyvät ja vieläpä halvat. Eikä oo mitään kamalia übertoppauksia. :)

 6. Annika

  Itse olen oppinut, että varsin yleinen vika on juuri ostaa liian suurella ympärysmitalla varustettuja liivejä. Ns ”kunnon” liiviliikkeissä kuppi koko yleensä kasvaa ja ympärysmitta pienenee. Suosittelen satsaamaan kunnon liikkeisiin.

 7. tzup

  Ei kuule, toppaus ongelma ei ole pelkästään a- ja b-kupin rintsikoissa, vaan myös d-kupeissa olen törmännyt noihin muhkeisiin toppauksiin! Enkä pelkästään h&m:llä vaan myös seppälässä, vero modassa ja jopa sokoksella! Mihin hittoon tämmöinen d-kupin omaava tarvitsee vielä lisätoppausta?

 8. Jenni

  Vielä myöhäinen vinkki rutiköyhältä tissistandardeihin sopimattomalta: Stockan hullut päivät ja rintaliivilaari. Ekana aamuna paikalle, kaikki vähänkään sopivan kokoiset laatuliivit pykälään (erityisesti Chantelle!) ja sovituskopiin tunnuksi. Tämä taktiikka on pitänyt minut tyytyväisenä ja liiveissä niin kauan kuin muistan.

 9. Eve

  Kannattaa mennä ihan liivikauppaa ammattilaisen luokse. Okei on kalliimpia kuin H&M.llä, mutta ainakin saa oikean kokoiset liivit. Olin käyttänyt H&M.n liivejä aina, sitten päätin et menen ostaa kunnon liivir. Myyjä katsoi minua ja laitto mut sovituskoppiin ja alkoi kantaa liivejä mulle. Hupsista mun kuppi nousi D.stä F.ksi ja ympärys mitta tippu 10.llä. No nyt on ainakin oikean kokoisen liivit ja todella hyväntuntuiset. Ei enään pursuvia rintoja eikä tarvi enää korjailla liivien asentoa.

 10. rintsikkamyyjä

  Sanni, apua!! Ota mittanauha käteen ja mittaa rinnan alta NAPAKKA mitta! Pyöristä se sen jälkeen alaspäin. Esim. 77cm->70cm ympärys, sillä 70cm liivi venyy 77cm:iin saakka. Max. 7cm alaspäin on nyrkkisääntö. Veikkaan, että todellisuudessa ympärysmittasi on about 65, jolloin liivikokokaan ei ole 80A, vaan 65D! Oon ite rintaliivimyyjä, joten oon nähny näitä niin paljon, että tuossa lienee syy koko-ongelmiin. Liivin tulee olla TIUKKA, sillä se on tukivaate!! :) Toivottavasti musta oli ees vähän apua vastasuuden varalle!

 11. Ann

  Joko sie oot ehtiny käymään ammattilaisne pakeilla? Onko fiilikset ja mielipiteet muuttuneet?

  • Sanni

   En ole ehtinyt kun olen ollut lähes koko ajan liikekannalla Kreikasta palattua. :) Mutta nyt täältä Barcelona/Brysseli-reissulta kotiuduttua olisi tarkoitus hoitaa rintsikkaliikkeessä käynti.

 12. Sepideh

  Hei,
  tää ei ole moite tai mitään, mutta kuvien perusteella huomasin, että kupit ovat sulle ehkä koon verran isoja. Jos löydät pienemmän ympäryysmitan liiveistä sopivan kokoisia kuppeja, mutta ympäryys kiristää, niin ota se liivi ja käytä jatkopalan kanssa. Se käytännössä toimii niin, että jos on 70 ympäryysmitta ja laitat jatkopalan, se on jatkopalan kanssa sitten 75 ympäryysmitta ja kun liivi on venynyt haluamasi verran voit ottaa jatkopalan pois kokonaan. Jatkopaloja saa melkolailla kaikkialta, missä on myynnissä rintaliivejäkin. Mutta voin kertoa, että löydät niitä varmasti lindexiltä, sokokselta, stockalta ja changeltä. Changestä puheen olleen suosittelen käymään siellä ainakin mitauttamassa liivi koon ammattilaisten avustuksella. Voin luvata, että se tulee helpottamaan jatkossa liivien löytämistä. =)

  • Sepideh

   Ai niin ja unohdin sanoo, että voit tarkistaa onko kuppi sopivan kokoinen kun seuraat kaarituen linjaa rintaasi nähden. sen pitäisi myötäillä täydellisesti rintaasi eikä todellakaan painaa mistään kohtaa tai jatkuu vaikka rinta on loppunut jo. Esim kuvissa näkyy, että liivi jakuu edessä ja senki vuoksi kuppi jää vähän tyhjäksi.
   Itsekin kamppailen liivien kanssa aika usein. Minulla on pieni ympärysmitta ja siihen nähden isot rinnat.

  • Sanni

   Jos löydät pienemmän ympäryysmitan liiveistä sopivan kokoisia kuppeja, mutta ympäryys kiristää, niin ota se liivi ja käytä jatkopalan kanssa.

   Juu, tämän vinkin jakoi moni näissä kommenteissa ja se on otettu korvan taakse :)

 13. jenni

  kiitos tästä avoimesta liivipostauksesta, ja asioiden puhumisesta oikeilla nimillä ja mitään häpeilemättä (tai siltä ainakin vaikutti).

  itse olen huomannut saman toppatrendin ja olen miettinyt itsekseni että se johtuu tästä maasta ja sen valikoimista (muutin ulkomaille muutama vuosi sitten) – mutta kyseessä taitaakin olla kansainvälinen trendi. eli turha haikailla kai suomessa käynnin yhteydessä H&M:lle menoa…tosin omassa koossani ei toppauksia ihan aina onneksi ole. mutta onhan se todella ärsyttävää, ihan kuin naiset haluaisi aina jotkut feikkimöykyt oletusarvona. voipi olla että tuollaisten kovassa muotissa olevien liivien tekeminen on halvempaa?

  onnea uuden vuoden liiviostoksiin, luin lahjakortistasi :)

 14. helena

  Oma näkemykseni; Juurikin henkkamaukalla on paljon topattuja liivejä. Myös ne C- ja D-koon. Kun on isot tissit ja vielä toppaukset, niin mihin ihmeeseen ne sitten mahtuu? Liivi täynnä toppausta ja tissit suussa?
  Suosittelen Cubusta!

 15. Milla

  Olen ihan samoilla linjoilla. Pienirintaisena on vaikea löytää kivan näköisiä rintsikoita kohtuuhintaan ja ilman karseita toppauksia. Äskeisellä Lontoon reissulla M&S:n alusvaateosasto oli suorastaan taivas mulle kun kerrankin löytyi hyviä ja sopivankokoisia rintsikoita. Piti samantien ostaa useammat :)

 16. :33

  itse olin ostanut tänään seppälästä AA-kokoiset liivit, ja siinäkin oli n. 2 cm paksuiset toppaukset :o ok, ne saa pois, mutta silti siihen jää vielä n. 1 cm toppausta. :D

 17. -A-

  Sulla on kyllä ihan helvetisti vääränkokoset liivit – niihinhän jää tyhjää, ja toiset taas tursottaa kainaloista. Mene liiviliikkeeseen, älä halpisketjuun, ja tarkistuta se kokosi. Rinnakkaiskokojen kuppikoot muuten on koko lailla samat, toisin kuin väität.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.