Reykjavik – vaatekerroksia, kallista ja värikästä

Olen nyt ollut Islannissa vajaa kaksi vuorokautta ja viettänyt sen Reykjavikissa. Kokemuksen voi tiivistää sanoihin: epävakainen sää, kallista, rentoa ja värikästä.

Eilen koin melkein kaikki säävuodenajat päivän aikana: aurinkoa, raekuuroja ja sadetta. No, lämmintä ei ollut mutta aurinko pilkahteli näkyviin välillä jopa tunniksi pitkin päivää. Yhteen suuntaan näkymä saattoi olla melkein sinitaivainen, kun toisessa suunnassa taivasta peitti paksu harmaa pilvivaippa. Asteita taisi olla kuusi ja pärjäsin aika mukavasti kuudella vaatekerroksella: kaksi trikoopaitaa, neulepusero, fleecetakki, kevyttoppatakki ja tuulenpitävä kuoritakki. Täällä tuulee voimakkaasti joten tuulenpitävä takki on aika ehdoton.

Meikkini oli levinnyt lounaaseen mennessä :D

Kun saavuin torstaina, satoi koko päivän. Tänään sataa kuulema myös koko päivän. Asteita on neljä. Olen menossa Blue Lagooniin. Kastuuhan siellä joka tapauksessa. Ja vedessä on lämmintä :)

Ensivaikutelma Reykjavikista on, että se on vähän suurempi kuin odotin. Ja vähemmän ”nukkekotimainen”. Tämä kuulostaa varmasti hassulta, mutta minulle tulee Reykjavikista vähän mieleen… Rovaniemi :D Värikkäämpänä versiona.

Voi olla että säällä on vaikutuksensa fiiliksiin, mutta kaupunki ei avautunut ihan niin, miten sen nyt ilmaisisi, herttaisena ja helposti-lähestyttävän tunnelmallisena kuin odotin. Toki täällä on erittäin söpöä, kiinnostavaa ja viihtyisää, mutta näiden vajaan kahden vuorokauden perusteella Reykjavik ei kuitenkaan liittynyt ”Sannin top-kaupungit” -listalle. Kemioita ei koskaan voi ennustaa etukäteen.

Olen myös vähän järkyttynyt näistä hinnoista, vaikka olinkin varautunut Islannin kalleuteen. Ostin kurkun, se maksoi neljä euroa. Halvin juusto jonka löysin, mozzarella, maksoi neljä euroa. 300 gramman pakkaus tavallista arkijuustoa maksaa melkein 20 euroa…! Peruskahvi kahvilassa on 5 euroa.

Ravintolaruoka on oma stoorinsa, mutta kiitos paikallisen suomalaisen, Satu Rämön, päädyin lounaalle mitä ilmeisimmin Reykjavikin halvimpaan ravintolaan. Ainakin Satun mukaan. Ostabudinin lounaslistalta (arkisin 11.30 – 15.00) päivän kala irtosi alle kahdella kympillä. Muuten kalapääruokien hinnat vaikuttavat olevan Reykjavikissa samaa tasoa kuin Sveitsissä, eli lähempänä neljää kympppiä.

Satu ja minä Ostabudinin kalaherkkujen äärellä.

Rakastan syödä hyvin ja nautiskella silloin tällöin viinilasillisen kivannäköisessä baarissa, ja siksi näin kalliit hinnat verottavat paljon matkaelämystäni. Se harmittaa. Sama ilmiö on koettavissa Sveitsissä, jossa haen lähes kaiken ruoan supermarketeista. Mutta minkäs näille voi.

Sveitsiin verrattuna Islannin hinnoissa erikoista on se, että siinä missä Sveitsissä palkatkin ovat huomattavasti korkeammat, jolloin maan hintataso ei ole paikallisille mitään järkyttävää (samoin on kai Norjassakin), ei Islannin hintataso Satun mukaan heijastele maan palkkoja. Islanti on kallis maa myös islantilaisille.

Täällä voi varmasti reissata suhteellisen edullisestikin kun tulee isommalla porukalla ja vuokraa mökin tai Airbnb-kämpän ja kokkailee itse kaikki tai osan aterioistaan.

Mutta yksinmatkustavalle budjettitietoiselle reissaajalle Islanti on aika haasteellinen pala. Maksaessani 22 euroa pikkuisesta munakkaasta ja kahvista ja melkein 90 euroa yksinkertaisesta huoneesta Airbnb’ssä, saatoin jälleen vain miettiä mitä saisin tällä rahalla Kreikassa. Vaikka se on ihan tyhmää. Maat ovat erilaisia ja itse voi matkailun harrastajana punnita miten haluaa matkakassaansa käyttää: tekemällä lyhempiä matkoja kalliimpiin kohteisiin tai pidempiä matkoja halvempiin.

Oli mielenkiintoista kuulla sekin, että vielä kymmenen vuotta sitten turismi Reykjavikissa oli erittäin matalaprofiilista nykypäivään verrattuna. Satu kertoi, että kun hän oli muuttanut Reykjavikiin, ei kaupungin keskustassa ollut käytännössä lainkaan matkamuistomyymälöitä.

Turismi on räjähtänyt nykyisiin mittoihinsa vasta ihan viime vuosina. Tällä hetkellä Islanti on maailmalla yksi trendikkäimpiä matkailumaita ja jostain muistan lukeneeni, että 330 000 ihmisen kapasiteetilla Islannilla on ollut jo vähän vaikeuksia selvitä miljoonien vierailijoiden turistimassoista. Joo, YLE ainakin kirjoitti tästä.

Pakollinen lunni-selfie ^_^ No, ei oikeiden lunnien kanssa tietenkään. Lunnia pidetään Islannin kansalliseläimenä vaikka se ei ole sitä – tunturihaukka on. Luin juuri paikallisesta matkailulehdestä että paikallisia ihan ärsyttää se volyymi jolla lunni”krääsä” täyttää keskustan turistikauppoja, ja ylipäänsä se että lunnia käytetään niin paljon Islannin markkinoinnissa. Tosiasiassa lunneja ei näe ellei lähde varta vasten lunninbongausristeilylle niiden pesimäsaarille. Tavallinen islantilainen näkee lunnin ehkä pari kertaa elämässään, eivätkä linnut siis mitenkään vaikuta islantilaisen arjessa.

…muutoin kuin levittäytymällä kaikkiin mahdollisiin matkamuistomyymälöihin Islannin kaupunkien keskustoissa.

Onhan se kyllä sympaattisen näköinen lintu, ei voi kieltää :) Söpömpi kuin tunturihaukka.

P.S. Saavuin juuri Blue Lagooniin. Kirjoitin tämän jutun bussissa, halusin hyödyntää tunnin matka-ajan tehokkaasti :D Tältä täällä näyttää, sateinen paratiisilaguuni…

Olen aavistuksen huolissani siitä kuinka saan hiukseni pidettyä poissa laguunin vedestä… :p Vesi on niin mineraalipitoista että hiukset menevät sen vaikutuksesta kuulema erittäin kuiviksi ja takkuisiksi, siksi Blue Lagoon neuvoo käyttämään runsaasti hoitoainetta ennen ja jälkeen veteen menon. Ja ties mitä vesi tekee hiusvärille..? Minulla on kyllä aikeena suojata hiukset myssyllä ja pyrkiä viimeiseen saakka välttämään kaikki vesikosketus… onnistuukohan..? En näe kenenkään muun päässä myssyä…

Edit. ILLALLA: Oih, Blue Lagoon kiilasi ehdottomasti upeimpien vierailemieni kohteiden kärkikastiin, wow mikä paikka!! En ole koskaan käynyt missään vastaavassa paikassa, ja eihän tällaisia geotermisiä lähteitä ihan joka maassa olekaan. Ihan mieletön tunnelma, aivan maagisen kaunista harmaasta säästä huolimatta..! Kun tämä aina-paleleva vilukissa pulahti laguunin 38-asteiseen veteen käynnistyi minussa välittömästi sisäinen tehokehräys. Ahh, mikä kontrasti… 4-asteisesta sateen ja tuulen pieksämästä ulkoilmasta tällaiseen lämpimään ”kohtuun” lillumaan… <3

Minulla kävi myös ihan mieletön säkä. Oltuani vedessä noin 30 minuuttia, joista suurimman osan vietin pienessä luolassa viiman ja sateen suojassa, sää tyyntyi yhtäkkiä ja pilvimassat ohenivat. Pian aurinkokin kuulsi pilvenhattaroiden välistä, välillä pilkahti sinistä taivastakin. Näette ensimmäisestä Blue Lagoon -kuvasta kuinka paksut pilvet aluetta peittivät saapuessani – en itse asiassa edes nähnyt miten kauas koko laguuni ulottuu sillä näkyvyys oli niin kehno. Ja yhtäkkiä näkyikin aurinkoa…! Kiersin hitaasti koko laguunin pysähtyen välillä kellumaan ja oli aivan taianomaisen mahtava olo, juuri sellainen harvoin koettava, lähes epätodellinen, ”että tällaisiakin paratiiseja on olemassa” -tunne. Maan uumenista kohoava höyry lisää tunnelmaan oman erikoisefektinsä. Tämä paikka jos mikä on Kuvauksellinen isolla K:lla, ei tarvita Hollywoodin efektitaikureita. Ja tällä kertaa nautin siitä ilman kameraa, tallentaen näkymää kerrankin vain mieleeni.

Alle tunnissa aurinkoinen hetki oli poissa ja tuuli palasi. Pian palasi sadekin. Ajoitukseni oli täydellinen <3

Tämän kokemuksen myötä voin sanoa, että voisin tulla Islantiin vain kuumien lähteiden takia. Tästä huvista sai maksaa 125 euroa – se oli halvin löytämäni bussin + sisäänpääsyn kattava lippu, mutta kyllä oli sen arvoista.

P.P.S. Ja hiukseni selvisivät ^_^

Kommentit (30)
 1. Huh, on kyllä kallista! Itse olen Sveitsin matkat asunut ystäväperheen luona niin olemme juurikin pääasiassa syöneet heidän kotosalla ja sitten nauttineet jonain päivänä ruokaa ja juomaa ravintoloissa. Kustannukset pysyneet silloin järkevinä, erityisesti kun ei tarvitse yöpymisestä maksaa :)

  Mutta Islannista; itse en ole sinne päässyt vielä, mutta ystävät ja tuttavat ovat olleet sitä mieltä, että maasta saa paljon enemmän irti, kun voi vuokrata auton ja nähdä muutakin kuin Reykjavikia. Täytyy siis ottaa mukaan auton ratissa viihtyviä matkakumppaneita :D

  1. Minäkin haluan ehdottomasti palata tänne autoilevassa seurassa ja kiertää saarta kunnolla :) Ja tietysti vaeltaa..! <3 Tämä oli vain tällainen nopsa ”Reykjavik-stopover”. Kaupungin viihtyisän ja kodikkaan näköiset ravintolat todellakin kutsuvat minua luokseen ja varakkaampana matkaajana nauttisin täällä varmasti huomattavasti enemmän… (Nimimerkillä ”Tänä iltana pussikeittoa”).

  2. Petra / Viilankantolupa
   20.5.2018, 00:03

   Ja muistaa talvella vuokratessa valita maasturi, vaikka hintataso houkuttelisikin halvempaan vaihtoehtoon! Me vuokrattiin ihan tavallinen farkku ja sen kanssa meinattiin useammin kuin kerran joutua pulaan tuulisissa ja äkkilumisissa oloissa. Maisemat olivat unenomaisia ja liikenne muuten rauhallista ja järkevää, mutta jos autoilumahis sattuu eteen, suosittelen sijoittamaan nelivetoiseen ja korkeaan autoon. Ja ovesta täytyy aina pitää avatessa ja sulkiessa kaksin käsin kiinni. :D

   1. Ja ovesta täytyy aina pitää avatessa ja sulkiessa kaksin käsin kiinni. :D

    Joo, tämän vinkin näin täälläkin matkailuesitteessä :) Enkä näiden parin päivän jälkeen ihmettele yhtään ^_^ Viime yönä en saanut kunnolla edes nukuttua kun ulkona riehuva tuuli ja sade pitivät hereillä. Tuuli voi myös alkaa ja loppua ihan yllättäen, kuten eilen laguunilla. Ja kun eilen illalla vielä lähdin lltakävelylle oli hetken taas lähes tyyntä, mutta kun astuin ulos kahvilasta, oli ulkona melkein pieni myrsky ja tuuli hajotti saman tien Airbnb-emännältäni lainaamani sateevarjon… :/

 2. Kyllähän Kreikassakin (ainakin Kos) pääsee kuumaan lähteeseen, ei lähellekään Islannin kaltaiseen mutta lähteeseen kuitenkin :)

  1. Joo, Kreikasta löytyy kuumia lähteitä :) Kivoimmassa sellaisessa olen käynyt Evian Edipsoksessa. Mutta ne missä olen käynyt Kreikassa ovat niin erilaisia Blue Lagooniin verrattuna että en voi edes verrata kokemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *