Ratkesiko hiusloven arvoitus Hiusakatemiassa?

Noniin, täältä tulisi nyt sitten vihdoin juttua vierailustani Hiusakatemiaan.

Jutun kirjoitus viivästyi viikoilla kun unohdin kaiken vierailulta saamani materiaalin, analyysi ja hoito-ohjeet mukaanlukien, Tampereelle kun lähdin joulunviettoon Savoon ja palasin vasta tällä viikolla.

Hiukset_marras16_IMG_4218

Mysteeri

Toisaalta, minulle jäi hyvin aikaa kypsytellä saamiani ohjeita ja päättää, lähdenkö yrittämään hiuslovialueen ”elvytystä”. Hoito-ohjeet merkitsevät nimittäin aikamoisia kompromisseja, eikä takuuta onnistumisesta tietenkään ole.

Hiuslovi_vuosienvarrella

Kerron ensin vierailusta yleisesti, se oli erittäin mielenkiintoinen ja asiakkaaseen todella käytetään aikaa. Varaamani hiusjuuritutkimus kestää yleensä kaksi tuntia, minun tapauksessani (kun olen, köh, aika puhelias asiakas :D) aikaa meni melkein kolme…!

Hiusjuuritutkimus maksaa 140 euroa (- eikä tämäkään ole yhteistyöpostaus vaan olen maksanut tutkimuksen itse).

Hiusakatemia hiusjuuritutkimus

Ennen tutkimusta asiakas täyttää kattavan terveydentilakyselyn; kaikki mahdolliset sairaudet, lääkitykset ja kiputilat, myös kokemus henkisestä hyvinvoinnista (stressi, masennus, pakkoajatukset) tulee kertoa.

Sain kuulla hiustutkija Anne Kaakiselta, että hiukset ovat koko terveydentilamme peili ja niissä näkyvät niin sairauden, lääkitysten, stressin kuin ravinnonkin vaikutukset.

Kaavakkeeseen täytetään myös ruokailutottumuksia, ja tapaamisen alussa oli huvittava hetki kun Kaakinen nosti katseensa hämmästyneenä paperistani ja kysyi, ”Siis, syöt kasviksia 21 kertaa viikossa..?” Paperiin piti täyttää montako kertaa viikossa syö kasviksia, kysymys, jonka asettelu oli minusta kenties huvittavampi kuin vastaukseni Kaakisesta. Kai ihmiset kuitenkin syövät kasviksia päivittäisellä tasolla..? Itse syön niitä joka aterialla joten vastaukseksi tuli 21 kertaa viikossa.

Hiusakatemia Anne Kaakinen
Anne Kaakinen

Kun asiakkaan terveydelliset ja elämäntavalliset seikat ja niiden mahdollinen vaikutus hiuksiin on kartoitettu, tehdään varsinainen hiusjuuritutkimus. Päästä irroitetaan hiuksia juurineen ja ne tutkitaan mikroskoopilla asiakkaan edessä. Tulokset ja analyysin saa heti.

Hiusakatemia
Suomut… ;)

Ennen analyysiä Kaakinen selvitti minulle hiuksen elinkaarta ja havainnollisti kuvin, miten terve ja vaurioitunut juuri eroavat, ja millaisia vaurioita hiusjuuressa ylipäänsä voidaan nähdä. Hiusjuuri voi vaurioitua mm. stressin, huonon ravinnonsaannin, kiteytyneen talin tai talipunkin seurauksena. Tai maidon vaikutuksesta!

Viimeisin oli minulle erikoisin ja yllättävin tieto; maidon sisältämät ainesosat, näistä etenkin fosfaatti ja kaseiini, voivat tutkimusten mukaan haurastuttaa hiusta ja surkastuttaa hiusjuuria. Tämä on kuulema aika yleistäkin, mutta näkyy toisilla voimakkaammin kuin toisilla. Edit. Tekstiä korjattu maidon ainesosien osalta.

Hiusakatemia hiusjuuritutkimus

Minun hiusjuurissani nähtiin mikroskoopilla stressin, bakteerien, kiteytyneen talin ja maidon aiheuttamia vaurioita.

Hiusakatemia stressijuuri

”Stressijuuri” – vaurio muodostuu hiuksen karvankohottajalihakseen kiinnittyneen sidekudoksen puristuessa hiusjuuren ympärille. (Voimakas stressi saa aikaan sen, että karvankohottajalihas reagoi.) Hius joutuu kasvamaan tämän puristuksen läpi ja tukahtuu, seurauksena kasvun hidastuminen tai jopa hiuksen katkeaminen. Puristusvaurio on selvästi nähtävissä mikroskooppikuvissa; juuri on mennyt puristuksen voimasta ihan ”mutkalle”.

Bakteerin vaurioittama juuri – hiustupen alueelle päässeet bakteerit vaurioittavat juurta niin että se kuolee kesken kasvukautensa.

Hiusakatemia juuritutkimus

Kiteytynyt tali – myöskin bakteerien aikaansaamaa. Hiusjuuri käyttää ravinnon välittäjäaineena talia, jota talirauhanen erittää. Talin kuuluu olla juoksevaa jotta hius pystyy sitä hyödyntämään. Bakteerit voivat aiheuttaa talin kiteytymistä ja jähmettymistä, jolloin hiusjuuri ei enää saa ravintoa ja kuolee ennen aikojaan.

Hiusakatemia maitojuuri

”Maitojuuri” – Maidon sisältämän fosfaatin haurastuttama ja surkastuttama juuri. Aivan eri näköinen kuin normaali, terve tai muiden seikkojen vaurioittama juuri. Sananmukaisesti surkastunut. Hius ei kasva normaalisti ja kuolee ennenaikaisesti.

Mielenkiintoisesti, maitojuuria löytyi eniten takaraivon alueelta eli juuri sieltä, missä hius haurastuu niin että muodostuu tuo rispaantunut lovi. Tällä alueella näkyi Kaakisen mukaan voimakkaana myös stressin vaikutus, bakteerien vaurioittamia juuria ja kehon kuivuutta eli rasvan ja nesteen vähyyttä. Näitäkin siis voi todeta pelkästään hiusjuuresta.

Okei, eli tässä voisi siis olla selitys hiuslovelle. Ainakin sillä alueella todella oli enemmän vaurioituneita juuria kuin pään muilla alueilla. Check.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten ihmettelevä osuus:

Jos maito tosiaan vauroittaa hiusjuuriani näin, miksi vauriot sijoittuvat juuri tietylle alueelle? Eikö maidon pitäisi surkastuttaa juuria yhtä lailla ja yhtä tiheästi kaikkialla hiuspohjassa? Ja miksi alue ei ole aina näyttänyt tältä, vaikka olen käyttänyt runsaasti maitotuotteita koko elämäni?

Tähän Anne Kaakinen ei osannut vastata vaan sanoi, että vauriot eivät aina näy tasaisesti koko hiuspohjassa eikä aina pystytä selittämään, miksi vauriot voivat ilmetä voimakkaammin tietyillä alueilla.

Mietin myös sitä vaihtoehtoa, että hiukseni olisivatkin aina ”aikojen alusta” olleet takaa haurastuneet, mutta en vain ole tajunnut kiinnittää asiaan huomiota. Se ei kuitenkaan tunnu todennäköiseltä, sillä olen 13-vuotiaasta saakka käynyt säännöllisesti kampaajalla ja uskon, että kampaajat olisivat huomauttaneet lovesta jos se olisi ollut olemassa kaikki nämä vuodet. Panin loven merkille kutakuinkin vuonna 2004 tai 05, ja siitä saakka ovat kampaajatkin lovesta kommentoineet. Taisi jopa olla niin, että nimenomaan joku kampaaja huomasi rispaantuneen alueen ensimmäiseksi.

Joka tapauksessa, hiusanalyysi kertoi oman tarinansa ja jää minun päätettäväkseni kuinka informaatioon suhtaudun, ja teenkö sen pohjalta elämäntapamuutoksia. Haluanko selvittää, voiko esimerkiksi maituotuotteiden poisjättäminen vaikuttaa siten, että haurastunut alue elpyy ja hiukset alkavat kasvaa täyteen mittaansa?

Maitotuotteet

Hiusakatemian antamia hoitosuosituksia on paljon, ja niihin sitoutuminen ei merkitse pelkästään hyvästejä raejuustolle ja jogurtille, vaan myös aikamoista taloudellista sijoitusta.

En vilpittömästi epäile yhtään, etteikö Hiusakatemia tiedä asiaansa ja etteikö heidän neuvoillaan voi saavuttaa tuloksia. Yritys on toiminut vuodesta 1985 ja menestyksekkäästi hoidettuja asiakkaita riittää, kaljuuntunutkin voi saada hiuksensa takaisin. Mikään pulju tuskin pysyisi pystyssä yli 30 vuotta jos palvelut olisivat pelkkää huuhaata, eli aivan varmasti hiustenlähtöön ja hiuspohjaongelmiin voi saada Akatemiasta apua. Annikki Hagros-Kosken hiustutkimus on ollut alalla uraauurtavaa. Korjaus, kiitos tuohtuneen lukijan. Hagros-Koski ei ole tehnyt alalla tieteellistä, virallisissa julkaisuissa julkaistua hiustutkimusta, pahoitteluni harhaanjohtavasta sanavalinnasta. Tieteellistä tai ei, Hiusakatemian menetelmä on auttanut useita ihmisiä hiustenlähdössä.

Kysymys vain kuuluu minun kohdallani: kuinka paljon olen valmis sijoittamaan ja ”uhraamaan” saadakseni mahdollisesti tuuheamman tukan..? Paljonko hiukset painavat puntarissa?

Hiusakatemia

Katsotaanpa millaisia hoitosuosituksia sain.

RAVINTO

 • Kaikki maitotuotteet pois kolmeksi viikoksi
 • Tämän jälkeen voi palauttaa ruokavalioon kypsytettyjä, laktoosittomia juustoja, voita ja kermaa, mutta maitoa, jogurttia, rahkaa ja tuorejuustoja ei saa syödä ollenkaan.
 • Luomukananmunia päivittäin
 • Vettä 1,5 – 2 l / päivä
 • Natriumglutamaattia (arominvahvenne), aspartaamia (makeuttaja) ja natriumbentsoaattia (säilöntäaine) vältettävä

LISÄRAVINTEET JA VITAMIINIT

 • Camelinaöljyä 2 rkl / päivä
 • Omega-3 -valmiste (Vitamar 1000) 1 kapseli / päivä
 • Evonia 1 kapseli / päivä
 • Evonia-Keratiini 2 kapselia / päivä
 • Immufix 2 tablettia / päivä
 • Juice Plus 4 annosta / päivä
 • D-vitamiini 50 mikrogrammaa / päivä
 • Magnesiumsitraatti 2 kpl / päivä
 • Probioottivalmisteita vatsan tasapainottamiseen

HIUSTEN KOTIHOITO

 • Shampoo: Faith In Nature Aloe Vera
 • Syväpuhdistaja: Redken Hair Cleansing Creme 1-2 kertaa / kk, vaikutusaika 20 min.
 • Hoitoaine: Sante Brilliant Care
 • BTB13 Hair Growth -seerumi kerran päivässä
 • Turvehoito hiuspohjaan kerran viikossa
 • Kookosöljyhoito hiuspohjaan kerran viikossa

HOIDOT HIUSHOITOLASSA

 • Syväpuhdistava kapillaarihoito x 1
 • Erikoiskapillaarihoito x 3 (kahden päivän välein suoritettuna)
 • Ylläpitohoito: kapillaarihoito kerran kuukaudessa
 • Bemer-hoito (ei mainintaa kuinka usein)
 • Hiuspohjan hieronta kerran viikossa (voi tehdä myös itse kotona)

Tuotemerkeistä: kysyin Anne Kaakiselta, mihin suositusten tuotemerkkivalinnat perustuvat. Huomioni nimittäin kiinnittyi heti siihen, että yleisluontoisempien ”Käytä mielellään luonnonkosmetiikan shampoota” tai ”Käytä Omega-3-valmistetta” -suositusten sijaan ohjeissa mainittiin kirjaimellisesti tiettyjä tuotemerkkejä. Onko kyseessä sopimus näiden merkkien kanssa? Kaakisen mukaan ei ole, vaan merkit ja tietyt tuotteet ovat valikoituneet vuosien aikana Hiusakatemiassa tehtyjen hoitojen ja seurannan kautta. Suositukset siis perustuvat käytännön työssä toimiviksi todettuihin tuotteisiin.

Jälkitarkastusaika suositeltiin varattavaksi neljän viikon päähän siitä, kun hoitotoimenpiteet on aloitettu. Seurantatarkastus, jossa kartoitetaan hoitojen todellinen vaikutus, suositellaan pidettävän 12 kuukauden kuluttua edellisestä tarkastuksesta.

Koska hius kasvaa hitaasti, vaaditaan vuoden seurantaika hoidon vaikutusten selvittämiseksi.

Hiukset_Tammikuu2017_IMG_6029
Hiukset tammikuussa 2017. Pituutta pätkäisty, lovi näkyy yhtä selvänä.

HOITOKOKEILUN HINTA?

Kaikkien suositeltujen lisäravinteiden ja hiusten kotihoitotuotteiden hintaa en jaksa lähteä laskemaan, mutta pelkästään Evonia-Keratiini tulisi maksamaan vuodessa noin 200 euroa ja Immufixit noin 230 euroa. Puhutaan varmastikin kaikkien suositeltujen tuotteiden osalta yhteiskustannuksiltaan yli 4-numeroisesta summasta.

Kapillaarihoidoista kertyy 847€ (laskin Helsingin Hiusakatemian oman hinnaston perusteella, eri toimipisteillä muualla Suomessa voi olla omat hinnat), ja mikäli hieronnat ottaisi suositellun mukaisesti kampaajalla, niistä kertyisi 1846 euroa. Päälle vielä Bemer-hoidot joiden hinta varmasti myös liikkuu vuoden ajalta satasissa, en löydä netistä näiden hoitojen hintatietoja.

Shampoot, hoitoaineet, tehohoidot ja lisäravinteet: yli 1000€

Hoitolahoidot: 847 – 2693 euroa (+ Bemer-hoidot)

Tarkastuskäynnit HiusAkatemialla: 107,50€

Yhteensä: > 2000 – 4000 euroa

Jotta voisin selvittää mahdollisuuden päästä eroon hiuslovesta ja saada takaraivolle tuuhea, normaalipituiseksi kasvava tukka, minun pitäisi olla valmis sijoittamaan hoitoon vuoden aikana jopa 4000 euroa sekä luopua tuorejuustoista (hyvästi lempiruokiini kuuluvat leipäjuusto, fetajuusto ja raejuusto) ja vaihtaa lehmänmaitojogurtti ja -rahka soijavastaaviin (tai lopettaa niiden syöminen kokonaan).

Raejuustot_ValioPehmea

Puhutaan siis aika suurista sijoituksista ja elämäntapamuutoksista.

Tuorejuustot esimerkiksi muodostavat niin merkittävän osan ruokavaliotani (= proteiinia ja rasvaa), että ei voida puhua vain niiden poisjättämisestä vaan ne on korvattava muulla, samat ravintoarvot sisältävällä elintarvikkeella. Haaste, johon en ihan heti keksi ratkaisua. Pähkinästä valmistetut vegejuustot…? Yksi mahdollisuus, kenties, mutta ei ihan helppo ja halpa sellainen.

Hiukset_Tammikuu2017_IMG_6046

Luulen, että arvaatte jo päätökseni. En selvitä tätä korttia ja jään elämään vaurioituneiden hiusjuurteni kanssa. Niin vakavana tai haitallisena ongelmana en hiusloveani kuitenkaan pidä, että olisin valmis ryhtymään näin mittavaan ja arvokkaaseen kokeiluprojektiin. Vaikka hiusten elpyminen olisi takuuvarma asia, en tekisi tällaista sijoitusta. Mieluummin jatkan namin narskujuuston syöntiä, lähden Kreikkaan ja testaan erilaisia shampoita :)

Hiusakatemia

Jos alkaisin kaljuuntua, asenne olisi varmasti aivan erilainen. Siinä jäisi ehkä Santorinikin toiseksi arvoasteikolla. Vaikka en sano etteikö elämästä – ja Santorinista – voi nauttia täysillä myös hiuksitta :) Minulla on yksi lukijakin joka on hieno esimerkki tästä, terkut Sinulle, tiedät kuka olet :)

Hiukset_hulmu4

*

Päähäni kertyi tutkimuskäynnin aikana vielä paljon muutakin kiinnostavaa materiaalia jonka haluan jakaa, mm. Akatemian yleisiä suosituksia hiusten optimaaliseen hoitoon. Hihittelin sisäisesti kun saatoin todeta noudattavani niistä jo melkein kaikkia :)

Olisiko joku teistä valmis satsaamaan tuhansia euroja hapertuneiden hiusten hoitoon?  Entä muiden hiusongelmien hoitoon?

.

P.S. Lähden viikonlopun viettoon luonnon keskelle ja aikeena on pitää vähän some-vapaata aikaa. Palailen siis langoille ja kommenttien pariin viimeistään maanantaina.

Kommentit (98)
 1. Minulla tuo merkin Juice Plus esiintyminen suositeltujen tuotteiden listassa nosti – heh – hiukset pystyyn. Kyseiseen merkkiin voi perehtyä lisää täällä: http://blogit.iltalehti.fi/sami-sundvik/2016/12/17/juiceplus-ja-freetoxaajat-kuinka-paljon-ihmisia-huijataan/

  1. Kiitos tästä Sami S:n asiallisesta postauksesta! Siinä on paljon asiaa yleisesti verkostomarkkinoinnista, nimeltä mainittuna muitakin ’terveys’tuotteita, joita mainostetaan ylivoimaisina. Minullekin on tuota ZZ-kalaöljyä kaupiteltu, mutta en periaatteesta osta mitään lisäravinteita verkostomarkkinoijilta. Samilla on muutenkin terveet periaatteet ja paljon tietoa & kokemusta terveys- ja ravintoalalta.

 2. Ai vitsi mä oon odottanut tätä postausta! Toi sun hiuslovi on kyllä aika hurja ja kurja.. Mun maallikon ajatusmaailmaan ei mitenkään uppoa, että jos sun takaraivolla olisi vaurioitunut alue, niin miksi vaurio näkyisi hiuksen latvassa eikä juuressa? Ettäkö hius kasvaisi ihan nätisti ja normaalisti kymmenen senttiä, jonka jälkeen hiusjuuressa oleva vaurio katkaisisi sen? Selittikö ne tätä ollenkaan?
  Hööh, mä olen kyllä pettynyt sun puolesta! Olisi ollut kiva jos olisit saanut selkeän ”älä tee enää näin”-vastauksen, toiminut sen mukaan ja nauttisit tulevaisuudessa tukasta ilman tuota kummallista lovea :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *