Rapua kerrakseen: Brasserie Ångbåtsbryggan

Kävimme eilen miehen kanssa syömässä Maarianhaminan tämän hetken kenties suosituimmassa kesäravintolassa. Paikka ei päässyt mukaan viime kesänä kirjoittamaani Maarianhaminan ravintolaoppaaseen, sillä juttua kirjoittaessani ravintolaa oltiin vielä rakentamassa ja se avautui heinäkuussa 2016.

Brasserie Ångbåtsbrygganilla on vasta kaksi sesonkia takanaan mutta se on jo vakiinnuttanut paikkansa itäsataman suosituimpana ravintolana.

Brasserie_IMG_1291

Brasserie Ångbåtsbryggan on erikoistunut kala- ja äyriäisruokiin, ja juuri tällainen paikka Ahvenanmaalta on puuttunut.

Olen viime kesästä saakka odottanut tilaisuutta päästä maistamaan heidän äyriäisvatiaan,  eivätkä työkaverini vuolaat ”Siellä on niiiin hyvää ruokaa, me käydään siellä koko ajan..!” -kehut ole ainakaan heikentäneet odotuksiani.

Nyt kun mieheni on täällä vierailulla ja hänenkin teki sopivasti mieli saksiniekkoja (tämän lihaistakin lihaisamman meaty-miehen seafood-fiilis iskee aika harvoin…), varasin pöydän Brasserieen.

Brasserie_IMG_1214

Brasserie sijaitsee Maarianhaminan itäisessä vierasvenesatamassa ja on osa Ångbåtsbryggan-kokonaisuutta johon kuuluu myös suosittu Seikkailugolfrata ja sen yhteydessä niinikään suosittu pikaruokapaikka Bryggan.

(Tosin Brygganin kasvisruoka-annos on jäänyt historiaan ehkä mauttomimpana ravintolaruoka-annoksena mitä olen kuunaan maistanut…)

Brasserie_IMG_1258

Brasserie_IMG_1250

Brasserie on tunnelmaltaan ja miljööltään samalla rento mutta tyylikäs ja sijoittuu ”fiiniysakselilla” samalle linjalle Indigon yläkerran bistron kanssa.

Maarianhaminasta löytyy mielestäni liikaa tavallisia ravintoloita vailla erityistä elämyksellisyyttä, hyvänä esimerkkinä hotellien lukuisat ravintolat ja yksinkertaiset lounasravintolat, siksi Brasserien kaltaiset uudet tulokkaat ilahduttavat erityisesti.

Indigo ja Nautical ovat hyviä paikkoja mutta aina ei tee mieli mennä fine dining –konseptin paikkaan. Dinosin välitön rock meets Rosso -tyylikään ei iske kaikkiin. Välimallin tyylikkäitä ravintoloita kaivataan, joten ei ihme että Brasseriesta tuli välittömästi supersuosittu.

 

Brasserie_IMG_1243

Brasseriessa on myös viihtyisä baarinurkkaus.

Viikonloppuiltaisin ravintolassa on kello 22:n jälkeen elävää musiikkia ja jalalla laitetaan koreasti. Brasserie on siis oikeastaan kuin kesäinen versio Indigon yläkerran bistro-konseptista (jossa myös yhdistyy ruoka, baari, musiikki ja joraus) laajemmalla ruokalistalla.

Brasserie_IMG_1283

Söin alkuruoaksi parsaa kera paahdetun hasselpähkinän. Mums.

Brasserie_IMG_1281

Brasserie_IMG_1295

Ja sitten the main event: äyriäislautanen.

Lautasella on katkarapuja savustettuna ja naturel, merirapuja, sinisimpukoita ja hummeria kera sitruunan ja aiolin, kuten asiaan kuuluu. :)

Vati ei ollut kooltaan ja merenelävien laajuudeltaan ihan yhtä mieletön kuin Siljan Happy Lobsterissa, jossa olen syönyt Suomen parhaat mereneläväannokset, mutta maultaan erinomainen.  Kuka muuten muistaa tämän nolon välikohtauksen Happy Lobsterissa…? Vieläkin nousee karvat pystyyn kun muistelee tuota. Missä ovat ihmisten tavat….

Brasserie_IMG_1308

Nuorempana en olisi voinut kuvitellakaan syöväni äyriäisiä…. en kerta kaikkiaan :D Ja nyt ne kuuluvat suurimpiin herkkuruokiini :) Mutta laatu vaihtelee ja välillä saa pettyäkin. Ero ”tavis”katkaravun ja hyvän katkaravun välillä on valtava. Olen joskus saanut Kreikassakin ihan kumisiksi kypsennettyjä simpukoita ja sitkeitä katkarapuja.

Kun löytää ne parhaat paikat, kuten Happy Lobster, niihin haluaa aina palata. Brasserie Ångbåtsbryggan liitynee joukkoon. Ruoan laatu vakuutti, kaikki ravut ja simpukat olivat tuoreen makuisia ja täydelliseen koostumukseen kypsennettyjä. Ensimmäistä kertaa jopa hummeri maistui. (Myönnän, että en ole koskaan ymmärtänyt miksi hummeri on niin kallista ja miksi sitä pidetään niin erityisenä herkkuna….)

Brasserie_IMG_1301

Äyriäisvadin sosiaalinen huono puoli on rajoittunut näköyhteys pöydän toisella puolella istuvaan kumppaniin.

Toisaalta; sehän voi olla jonkun tilanteessa hyväkin puoli; jos on vaikka menossa treffeille eikä ole ihan varma riittääkö kumppanin kanssa juttua… ^_^ :D Voi luontevasti kätkeytyä rapuvadin taakse.

Brasserie_IMG_1287

Äyriäisten seuraksi suositeltu Chablis osui täydellisesti myös minun vaativaan valkkarimakuuni.

(Punkut ovat helpompia, valkkareissa sattuu useammin pettymyksiä…)

Brasserie_IMG_1314

Brasserien palvelu oli ihan hyvää, mutta vähän noottia siitä että kuorilautasta ei tultu vaihtamaan koko ruokailun aikana. Loppuillasta se oli niin täynnä että kuoria tippui pöydällekin.

Jaksoimme syödä koko äyriäisvadin, ja tilaa jäi allekirjoittaneen masuun vielä juustoillekin.

Brasserie_IMG_1336

Juustolautasen sopiva koko miellytti tätä suursyömäriä, ja jaettavaksi tästä ei kyllä olisi ollutkaan. :) Ihan hyvä siis että mies oli kahvi & calvados -linjalla.

Palveluun liittyen olisin toivonut, että paikalliset juustot olisi esitelty, sekin kuuluu mielestäni asiaan.  Kolme juustoa olivat mukavasti eri vahvuisia ja koostumuksellisia. Juustojen seurana oli siemennäkkäriä, crostinia ja kahta eri hilloa.

Äyriäisvatiannoksessa on muuten vielä tämä mainio etu (ainakin minusta se on kiva juttu): koska rapujen availu ja syöminen on hidasta puuhaa, kestää illallinen pitkään :) Pitkät, rennot ruokailuhetket ovat parhaita :) Tavalliset alku- ja pääruoka-annokset tulee syötyä hyvinkin nopeasti (kolme ruokalajia menee helposti jopa tunnissa joissain paikoissa…), mutta äyriäisvadin äärellä saa helposti kulumaan pitkän illan. Äyriäisten kanssa ei tarvitse kiirehtiä ruoan lämpötilankaan takia, koska ne syödään jäähtyneinä.

Nytkin istuimme Brasseriessa mukavat kolme tuntia illan pimetessä tunnelmallisesti ikkunoiden takana.

Brasserie_IMG_1352

Brasserie_IMG_1368

Skål hyvälle ruoalle ja juomalle :)

.

Ensi viikonloppuna on muuten Syödään yhdessä -viikonloppu, oiva tilaisuus kutsua ystävät, kaverit, perheenjäsenet tai vaikka naapurit saman pöydän ääreen :) Ruoka on parasta jaettuna <3

Kommentit (2)
  1. Upea upea tukka Sanni! Olen Kreikassa, Dodekannisosista nokka kohti Santorinia torstaina ja olen ottanut muutaman vinkin sun jutuista talteen, eli innolla kohti suurta punaista <3
    Tv: vanha lukija, harvoin kommentoiva

    1. Mahtavaa ^_^ Oi, ihanaa Kreikkaa sinulle ja kohtaamista Santorinin kanssa…! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *