Rai rai raejuusto!

Nyt kun kerran ollaan keskellä tätä valtavaa proteiinibuumia, ja rahkat on käsitelty, niin eiköhän siirrytä vieläkin protskupitoisempaan maitotuotteeseen – eli raejuustoon. :)

Raejuustoraati_IMG_7091

Itse asiassa idea raejuustojen sokkomaistelusta on muhinut päässäni jo vuoden vaihteesta. Löysin tuolloin uuden lemppariraejuuston, ja halusin testata, erottaisinko sen muiden joukosta sokkotestissä. Olin nimittäin siihen saakka pitänyt kaikkia raejuustoja (paitsi Euroshopperia, yöx) käytännössä saman makuisina ja tuntui, että oli ihan sama mitä sieltä kaupan hyllystä nappasi. (Ellei hiilariarvoa oteta huomioon, mutta se ei liity makuun ;)).

Yhden hengen sokkomaistelu kasvoi ideaksi järjestää useamman hengen tasting-tilaisuus, ja niin sitten kutsuin ystäviä kokoon viettämään iltaa raejuustoteemalla. :)

Raejuustoraati_IMG_7022

Maisteltavina oli yhteensä 7 raejuustoa eri rasvaprosenteilla. Valitsin mukaan myös yhden luomu-raejuuston, uteliaana selvittämään erottuisiko luomumaku muista. Raati ei tiennyt, minkä merkkisiä tai minkä rasvapitoisuuden raejuustoja he maistelivat, jottei kenellekään syntyisi mitään tiettyihin merkkeihin tai mahdollisiin omiin lemppareihin liittyviä ennakko-odotuksia.

Kokemukset olivat älyttömän kiinnostavia! Kävi mm. ilmi, ettei raejuuston rasvaisuus tai rasvattomuus välttämättä tule maussa lainkaan esiin, ja lähes rasvatontakin yksilöä veikattiin kaikkein rasvaisimmaksi.

Osallistuin maisteluun itsekin, ja vaikka tiesin merkit, sekoitin tarjokkaat niin etten käytännössä tiennyt mitä oli missäkin kupissa. Ja kuinkas kävi – pidin mm. entistä suursuosikkiani kaikkein pahimman makuisena…! ^_^ Kyllä vain sokkomaistellessa aistii maut ihan eri tavalla.

Raejuustoraati_IMG_7079

Pitemmittä puheitta, suuren raejuustoraadin tulokset, osa 1:

Raejuustot_ValioPehmea

Raejuusto_ravintoarvot_Valiopehmea

ainesosat: maito ja kerma, maissitärkkelys, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti) ja hapate.

Raadin kommentit:

– Suolainen, juustoinen, mössömäinen, dippimäinen, aromi maistuu, mun suosikki

– Hyvä, kermainen maku, epämiellyttävä ulkonäkö ja koostumus, hiukan makea, levitemäinen, ei raejuustomainen

– Niin pehmeää mössöä ettei raejuustoksi tunnista. Rasvainen. Outo maku. Ihan hyvä kuitenkin.

– Maku ok, maitomainen. En pidä puuromaisesta rakenteesta, ei tunnu raejuustolta.

– Ihanan pehmeä ja täyteläinen maku, ikävä koostumus, liian mössömäistä. Tuorejuustomainen. Harmi, sillä maku oli hyvä mutta koostumus inhottava.

– Hyvä maku, koostumus mössöinen, pallerot ei erotu, rasvainen maku.

– Hapan, koostumus vetinen

– Sanni: pehmeä, kuin levitettä tai ylikypsää riisipuuroa. Mieto ja hyvä maku.

Valion 2,4-prosenttisen puuroinen koostumus yllätti. Luulin maistaneeni tätä ennen, mutta en muistanut koostumuksen olevan näin levitemäinen. Valion pehmeässä oli myös kaikkein selkein aromi, maistui melkein siltä kuin siihen olisi lisätty jotain voi-aromia (mutta tuoteselosteen mukaan ei ole). Mietin, millä koostumus on saatu näin tahnamaiseksi… Onkohan maissitärkkelyksellä (jota ei ollut yhdessäkään muussa masistellussa) vaikutusta…? Ainakin maissin voi arvata tuovan tähän kaveriin muita korkeamman hiilaripitoisuuden.

Mielenkiintoista, miten vain 0,4 prosenttiyksikön ero Valion tavalliseen raejuustoon tuo näin huomattavan rasvaisen maun.

Raejuustot_ArlaLuomu

Raejuusto_ravintoarvot_ArlaLuomu

 

ainesosat: luomumaito ja -kerma, hapate, suola.

Raadin kommentit:

– Onkohan tämä Valion Pehmeää? Voimakasmakuinen, hyvä.

– Juustoinen maku, tulee mieleen Oltermanni tai joku muu mauton, suolainen.

– Hyi! Juustomainen maku, ei kuulu raejuustoon!

– Aika pehmeä koostumus, jonkin verran rasvaa. Neutraalin makuinen, vähän hapan.

– Juustoisa, maamainen maku. Koostumus muuten ok mutta vetinen.

– Yäk. Maamainen maku, ikävä mössökoostumus.

– Hirveä maku, en meinannut saada nieltyä. Ei maistu raejuustolta.

– Sanni: vetinen massa, neutraali ja ihan hyvä maku.

Kaiken kaikkiaan Arlan Luomu-tarjokas jätti vähän epämääräisen fiiliksen. Luomu oli maisteltavien rasvaisin raejuusto, mutta se ei maistunut juuri kenenkään mielestä kermaiselta tai täyteläiseltä. En ollut itse maistanut tätä koskaan aiemmin, ja olin rasvapitoisuuden puolesta veikkaillut tästä suosikkia, mutta maku ei päässyt lähellekään vuodenvaihteessa löytynyttä lempparia.

Raejuustot_PohjolanJuustola

Raejuusto_ravintoarvot_PohjolanJuustola

ainesosat: rasvaton maito, kerma, hapate, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti)

Raadin kommentit:

– Kuiva, rasvaton ja hyvänmakuinen.

– Tosi mauton, vetinen, sopisi ehkä ruoan sekaan. Kovaa, kuivaa. Yök.

– Kuiva, hapan, tutun oloinen, mauton, rasvattoman oloinen.

– Kuiva, vähän mauton. Ei hyvää. Pahvinen maku.

– Verrattain mietoa. Kiva rakenne. Kuiva, mutta raejuustomainen. Oma suosikki!

– Kuivahkoa, tylsää.

– Jauhoinen, mauton, todennäköisesti rasvaton, ei miellytä.

– Sanni: pahin. Kuiva, mauton, kuin pahvia.

Hahaa – ja tämähän oli pitkään suosikkini! En tiedä olinko sitten ollut pelkästään markkinoiden alhaisimman hiilariarvon vakuuttama, mutta kyllä tämä oikeasti maistui aika hirveältä moneen muuhun verrattuna. Tosin yksi raatilaisista sanoi, että hänen mielestään PJ:n raejuuston maku on hiljattain muuttunut, eikä se ennen ollut näin mautonta. Pohjolan ”kuivis” ei kuitenkaan vetänyt ihan pohjia, huonoimmat makupisteet saanut yksilö esittäytyy huomenna julkaistavassa kakkososassa.

Huomisessa osassa selviää myös, tunnistinko maisteltavien joukosta sen lempparini :)

.

Maistellessa erottui (tai ainakin itselleni erottui) varsin selvästi se, oliko juuston valmistukseen käytetty rasvatonta maitoa vai täysmaitoa. Raejuuston rasvapitoisuutta voi säädellä joko lisäämällä valmiiseen raemassaan kermaa tai käyttämällä massan valmistukseen täysmaitoa. Esimerkiksi Pohjolan Juustolan 2-prosenttisessa raejuustossa rasvaisuus on tuotu lisäämällä rasvattomasta maidosta valmistettuun raejuustomassaan kermaa. Kuivakka maku johtuu siis siitä, että itse rakeet ovat rasvattomia, vaikka liemessä on kermaa. Sellaiset 2-prosenttiset raejuustot, joissa raemassa on tehty täysmaitoon, maistuvat ihan toisenlaisilta. Tällaisia ovat mm. Valion ja Arlan perusraejuustot.

Oli hauskaa kuunnella raatilaisten kommentteja. Moni yllättyi siitä, miten erilaisia makuja ja koostumuksia niin neutraaleiksi mielletyissä raejuustoissa onkaan. Kun ei tule vertailtua, makujen eroa ei tajua.

Oletteko te panneet merkille makueroja raejuustoissa? Mikä on teidän suosikkinne?

 

Kommentit (28)
  1. haha, ihanan kreisi idea, raejuustomaistajaiset :D

    kunpa markkinoilla olisi joku aivan huippuhyvä luomuraejuusto, toi arlan on tosiaan aika eksentrinen tapaus, eikä mitenkään hyvässä mielessä. :/ ja se yletön rasvaisuus, blergh!

    ja hei, mahtavaa reissua jos olet sitä juuri aloittelemassa! :)

    1. Kiitos :) Sunnuntaiaamuna starttaa :)

  2. Muuten en erota raejuustoja toisistaan, kaikki mukamas maistuvat samalta, mutta X-tran raejuuston erotan aina ja se on suosikkini. Olen maistavinani siinä valkosipulia, mutta kaikkien muiden mielestä se maistuu kitkerältä ja pahalta. Noh, makunsa kullakin.

    1. Hahaa, munkin suosikki on X-tran raejuusto ja sen lisäksi se Lidlin halvin rasvaisempi raejuusto :D Mistään muista en oikeastaan edes pidä, vaan markkinoiden halvimmat kelpaa :D kuiva, rasvaton, mauton ja NARSKUVA raejuusto, hrrrrr……

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *