Karkkipäivä
Karkkipäivä

Rai rai raejuusto!

Nyt kun kerran ollaan keskellä tätä valtavaa proteiinibuumia, ja rahkat on käsitelty, niin eiköhän siirrytä vieläkin protskupitoisempaan maitotuotteeseen – eli raejuustoon. :)

Raejuustoraati_IMG_7091

Itse asiassa idea raejuustojen sokkomaistelusta on muhinut päässäni jo vuoden vaihteesta. Löysin tuolloin uuden lemppariraejuuston, ja halusin testata, erottaisinko sen muiden joukosta sokkotestissä. Olin nimittäin siihen saakka pitänyt kaikkia raejuustoja (paitsi Euroshopperia, yöx) käytännössä saman makuisina ja tuntui, että oli ihan sama mitä sieltä kaupan hyllystä nappasi. (Ellei hiilariarvoa oteta huomioon, mutta se ei liity makuun ;)).

Yhden hengen sokkomaistelu kasvoi ideaksi järjestää useamman hengen tasting-tilaisuus, ja niin sitten kutsuin ystäviä kokoon viettämään iltaa raejuustoteemalla. :)

Raejuustoraati_IMG_7022

Maisteltavina oli yhteensä 7 raejuustoa eri rasvaprosenteilla. Valitsin mukaan myös yhden luomu-raejuuston, uteliaana selvittämään erottuisiko luomumaku muista. Raati ei tiennyt, minkä merkkisiä tai minkä rasvapitoisuuden raejuustoja he maistelivat, jottei kenellekään syntyisi mitään tiettyihin merkkeihin tai mahdollisiin omiin lemppareihin liittyviä ennakko-odotuksia.

Kokemukset olivat älyttömän kiinnostavia! Kävi mm. ilmi, ettei raejuuston rasvaisuus tai rasvattomuus välttämättä tule maussa lainkaan esiin, ja lähes rasvatontakin yksilöä veikattiin kaikkein rasvaisimmaksi.

Osallistuin maisteluun itsekin, ja vaikka tiesin merkit, sekoitin tarjokkaat niin etten käytännössä tiennyt mitä oli missäkin kupissa. Ja kuinkas kävi – pidin mm. entistä suursuosikkiani kaikkein pahimman makuisena…! ^_^ Kyllä vain sokkomaistellessa aistii maut ihan eri tavalla.

Raejuustoraati_IMG_7079

Pitemmittä puheitta, suuren raejuustoraadin tulokset, osa 1:

Raejuustot_ValioPehmea

Raejuusto_ravintoarvot_Valiopehmea

ainesosat: maito ja kerma, maissitärkkelys, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti) ja hapate.

Raadin kommentit:

– Suolainen, juustoinen, mössömäinen, dippimäinen, aromi maistuu, mun suosikki

– Hyvä, kermainen maku, epämiellyttävä ulkonäkö ja koostumus, hiukan makea, levitemäinen, ei raejuustomainen

– Niin pehmeää mössöä ettei raejuustoksi tunnista. Rasvainen. Outo maku. Ihan hyvä kuitenkin.

– Maku ok, maitomainen. En pidä puuromaisesta rakenteesta, ei tunnu raejuustolta.

– Ihanan pehmeä ja täyteläinen maku, ikävä koostumus, liian mössömäistä. Tuorejuustomainen. Harmi, sillä maku oli hyvä mutta koostumus inhottava.

– Hyvä maku, koostumus mössöinen, pallerot ei erotu, rasvainen maku.

– Hapan, koostumus vetinen

– Sanni: pehmeä, kuin levitettä tai ylikypsää riisipuuroa. Mieto ja hyvä maku.

Valion 2,4-prosenttisen puuroinen koostumus yllätti. Luulin maistaneeni tätä ennen, mutta en muistanut koostumuksen olevan näin levitemäinen. Valion pehmeässä oli myös kaikkein selkein aromi, maistui melkein siltä kuin siihen olisi lisätty jotain voi-aromia (mutta tuoteselosteen mukaan ei ole). Mietin, millä koostumus on saatu näin tahnamaiseksi… Onkohan maissitärkkelyksellä (jota ei ollut yhdessäkään muussa masistellussa) vaikutusta…? Ainakin maissin voi arvata tuovan tähän kaveriin muita korkeamman hiilaripitoisuuden.

Mielenkiintoista, miten vain 0,4 prosenttiyksikön ero Valion tavalliseen raejuustoon tuo näin huomattavan rasvaisen maun.

Raejuustot_ArlaLuomu

Raejuusto_ravintoarvot_ArlaLuomu

ainesosat: luomumaito ja -kerma, hapate, suola.

Raadin kommentit:

– Onkohan tämä Valion Pehmeää? Voimakasmakuinen, hyvä.

– Juustoinen maku, tulee mieleen Oltermanni tai joku muu mauton, suolainen.

– Hyi! Juustomainen maku, ei kuulu raejuustoon!

– Aika pehmeä koostumus, jonkin verran rasvaa. Neutraalin makuinen, vähän hapan.

– Juustoisa, maamainen maku. Koostumus muuten ok mutta vetinen.

– Yäk. Maamainen maku, ikävä mössökoostumus.

– Hirveä maku, en meinannut saada nieltyä. Ei maistu raejuustolta.

– Sanni: vetinen massa, neutraali ja ihan hyvä maku.

Kaiken kaikkiaan Arlan Luomu-tarjokas jätti vähän epämääräisen fiiliksen. Luomu oli maisteltavien rasvaisin raejuusto, mutta se ei maistunut juuri kenenkään mielestä kermaiselta tai täyteläiseltä. En ollut itse maistanut tätä koskaan aiemmin, ja olin rasvapitoisuuden puolesta veikkaillut tästä suosikkia, mutta maku ei päässyt lähellekään vuodenvaihteessa löytynyttä lempparia.

Raejuustot_PohjolanJuustola

Raejuusto_ravintoarvot_PohjolanJuustola

ainesosat: rasvaton maito, kerma, hapate, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti)

Raadin kommentit:

– Kuiva, rasvaton ja hyvänmakuinen.

– Tosi mauton, vetinen, sopisi ehkä ruoan sekaan. Kovaa, kuivaa. Yök.

– Kuiva, hapan, tutun oloinen, mauton, rasvattoman oloinen.

– Kuiva, vähän mauton. Ei hyvää. Pahvinen maku.

– Verrattain mietoa. Kiva rakenne. Kuiva, mutta raejuustomainen. Oma suosikki!

– Kuivahkoa, tylsää.

– Jauhoinen, mauton, todennäköisesti rasvaton, ei miellytä.

– Sanni: pahin. Kuiva, mauton, kuin pahvia.

Hahaa – ja tämähän oli pitkään suosikkini! En tiedä olinko sitten ollut pelkästään markkinoiden alhaisimman hiilariarvon vakuuttama, mutta kyllä tämä oikeasti maistui aika hirveältä moneen muuhun verrattuna. Tosin yksi raatilaisista sanoi, että hänen mielestään PJ:n raejuuston maku on hiljattain muuttunut, eikä se ennen ollut näin mautonta. Pohjolan ”kuivis” ei kuitenkaan vetänyt ihan pohjia, huonoimmat makupisteet saanut yksilö esittäytyy huomenna julkaistavassa kakkososassa.

Huomisessa osassa selviää myös, tunnistinko maisteltavien joukosta sen lempparini :)

.

Maistellessa erottui (tai ainakin itselleni erottui) varsin selvästi se, oliko juuston valmistukseen käytetty rasvatonta maitoa vai täysmaitoa. Raejuuston rasvapitoisuutta voi säädellä joko lisäämällä valmiiseen raemassaan kermaa tai käyttämällä massan valmistukseen täysmaitoa. Esimerkiksi Pohjolan Juustolan 2-prosenttisessa raejuustossa rasvaisuus on tuotu lisäämällä rasvattomasta maidosta valmistettuun raejuustomassaan kermaa. Kuivakka maku johtuu siis siitä, että itse rakeet ovat rasvattomia, vaikka liemessä on kermaa. Sellaiset 2-prosenttiset raejuustot, joissa raemassa on tehty täysmaitoon, maistuvat ihan toisenlaisilta. Tällaisia ovat mm. Valion ja Arlan perusraejuustot.

Oli hauskaa kuunnella raatilaisten kommentteja. Moni yllättyi siitä, miten erilaisia makuja ja koostumuksia niin neutraaleiksi mielletyissä raejuustoissa onkaan. Kun ei tule vertailtua, makujen eroa ei tajua.

Oletteko te panneet merkille makueroja raejuustoissa? Mikä on teidän suosikkinne?

Kommentit (28)

 1. anonymous

  haha, ihanan kreisi idea, raejuustomaistajaiset :D

  kunpa markkinoilla olisi joku aivan huippuhyvä luomuraejuusto, toi arlan on tosiaan aika eksentrinen tapaus, eikä mitenkään hyvässä mielessä. :/ ja se yletön rasvaisuus, blergh!

  ja hei, mahtavaa reissua jos olet sitä juuri aloittelemassa! :)

  • Sanni

   Kiitos :) Sunnuntaiaamuna starttaa :)

 2. juli.

  Muuten en erota raejuustoja toisistaan, kaikki mukamas maistuvat samalta, mutta X-tran raejuuston erotan aina ja se on suosikkini. Olen maistavinani siinä valkosipulia, mutta kaikkien muiden mielestä se maistuu kitkerältä ja pahalta. Noh, makunsa kullakin.

  • Jenna

   Hahaa, munkin suosikki on X-tran raejuusto ja sen lisäksi se Lidlin halvin rasvaisempi raejuusto :D Mistään muista en oikeastaan edes pidä, vaan markkinoiden halvimmat kelpaa :D kuiva, rasvaton, mauton ja NARSKUVA raejuusto, hrrrrr……

 3. Jonttu

  Tuli muuten mieleeni sellainen kysymys, että saatko/voitko syödä hummusta? Eli minun kuuluisi varmaan kysyä, oletko löytänyt tarpeeksi vähähiilihydraattista versiota. :D

  • Sanni

   Kikherneissä on jonkun verran hiilaria (14%), joten eivät ole vhh-ruokaa syövän ykkösvalinta. Perusvhh:lla kaikkea sellaista, missä hiilaria on yli 5%, syödään rajoitetusti. Omalla kohdallani olen valinnut jättää kikherneet pois, mutta mikään superehdoton suhtautuminen minulla ei niihin ole. Syön kyllä silloin tällöin hummusta, mutta en lusikkakaupalla ;) Ja jos lautaselleni eksyy vaikka ravintolan salaatin seassa muutama kikherne, niin kyllä ne mun suuhun katoaa :)

   Mitä vhh-hummukseen tulee, erittäin niukkahiilarista sellaista on käytännössä mahdoton valmistaa koska hummuksen perusraaka-aine kuitenkin on kikherne. Jokilaakson Juustolla on porkkanahummus (porkkanaa + kikhernettä), jossa hiilaria on 8,8%. Se on matalahiilarisin löytämäni hummus.

 4. mi

  Sinulla varmaam on sen miljoona ruokareseptiä raejuustosta? Jos, niin jakaisitko?
  Itse en osaa laittaa raejuustoa kuin lautasen reunalle. Voisikphan sitä laittaa leipomuksiin, uunivuokaan kanan kanssa?

  • Sanni

   Sinulla varmaam on sen miljoona ruokareseptiä raejuustosta? Jos, niin jakaisitko?

   Itse asiassa käytän raejuustoa vain juttujen tuunaukseen, raikastamiseen ja lisäproteiinina. Minulla ei siis ole varsinaisia raejuustoruokareseptejä (paitsi yksi raejuustomuffini ^_^), minä vain lisään raejuustoa melkein kaikkeen. Kaikkein suurimmassa roolissa se on aamiaisella tai välipalana, jolloin sekoitan sitä rahka-jogurtti-sekoituksiini. Raejuuston osuus sekoituksissani on kasvanut vuosi vuodelta, ja nykyisellään sitä on jo melkein puolet jogurttimössöstä. :) Raejuusto on mitä loistavin ruoka-aine vhh:laiselle, koska siinä on (valitusta merkistä riippuen) niin hurjan vähän hiilihydraatteja ja paljon proteiinia ja sen maku sopii melkein kaiken seuraksi. Rahkajogurttisekoituksissa se parantaa mössön ravintoarvoja huomattavasti verrattuna siihen, että söisi vaikka pelkkää jogurttia :)

   Lämpimistä ruoista raejuusto on parhaimmillaan pataruoissa, se raikastaa ja viilentää ihanasti vaikkapa kuumana höyryävää tomaattikalapataa. Tai kasvissosekeitoissa.

   Raejuusto ei ole ihanteellinen leivonnassa siinä mielessä, että se on niin kosteaa ja tuo mukanaan paljon nestettä. Se siis vesittää esimerkiksi rahkapullan täytteen, kuten huomasin raejuustomuffinikokeilussani. Kaalikääryle- tai uunipaprikatäytteisiin sekoitettuna se myös tekee täytteestä märkää, mutta sopii sekaan kyllä loistavasti – jos kosteahko koostumus ei haittaa. Aina voi toki yrittää valuttaa raejuustosta pois niin paljon nestettä kuin mahdollista. Tonnikalapihveihinkin olen joskus kokeillut laittaa raejuustoa, mutta taikinasta tuli niin märkää että pihvit hajoilivat pannulla. Raejuusto ei myöskään sula niin kuin toiset juustot, joten se ei toimi samaan tapaan massan sitojana.

   Mutta tiivistettynä, kokeile raejuustoa:
   – Salaatteihin
   – Puuroihin
   – Pataruokiin (siis valmiin päälle, ei uuniin)
   – Sosekeittoihin
   – Jogurttiin sekoitettuna
   – Hedelmäkeiton kanssa
   – Munavoihin sekoitettuna

 5. HannaK

  Jes, tämä kiinnostaa. En olekkaan tajunnut perehtyä mistä tuo ero makuun tulee, mutta suuhuni kyllä kaikki maistuu erillaisilta. Raejuusto on ollut aamupuuroni kaveri lähemmäs kymmenen vuotta ja suosikki on vaihdellut vuosien mittaan. Nykyään ylivoimaisesti paras maultaan ja koostumukseltaan on Valion 2%. Tosin budjettisyistä menee tuo Lidlin kuivimus. ”Juhlapäivinä” saatan tuhlata ja ostaa Valiota :)

  • Sanni

   Valion 2-prossainen on munkin mielestä hyvää :) Se on makunsa puolesta mun kakkossuosikki. Itse pidän enemmän puuroisemmasta koostumuksesta, mutta esim. Valion Pehmeä on jo liiankin puuromainen. Jos 2-prossaisen koostumus olisi vähän pienirakeisempaa ja puuromaisempaa, se olisi täydellistä :) Eli Valion kakkosen ja 2,4:n pitäisi mennä kimppaan ja saada jälkeläinen :D

 6. Emmi

  Mulla on ihan ehdoton raejuustosuosikki ja se on Keso! <3 Musta se on suht koht miedon makuinen, ja rakastan sen koostumusta! Sekin on hiukan tahnamainen, eikä sellainen rakeinen. Jotenkin sellaiset kovat yksittäiset rakeet on inhottavia (niinkuin Valion "perus" raejuustoissa).

  • Sanni

   Keso tuntui olevan monen raatilaisenkin suosikki. Harkitsin sen mukaan ottamista mutta jätin lopulta pois, kun vertailussa oli jo kaksi muutakin Arlaa.

   Ruotsista ja Ahvenanmaalta saa rasvaisempaa, 4-prosenttista Keso-versiota joka on tosi hyvää! ^_^ Sitä ostan aina Ahvenanmaalla.

 7. TeijaH

  Valiolta on muuten juuri tullut Valio raejuusto lakka ja raejuusto karpalo. En ole vielä maistanut.

  • Sanni

   Joo, kun rahkat on tuunattu loppuun niin täytyy alkaa keksiä juttuja raejuuston ympärille ;D Ensin tuli ne hedelmiä/juureksia ja siemeniä sisältäneet raejuustot ja nyt nämä uudet lakka ja karpalo. Jäämme odottamaan toffee- ja minttusuklaaraejuustoja ^_^ Tai nähdäänkö vielä PROTEIINI-raejuustoiksi brändättyjä raejuustoja? :D

 8. Laura

  Mun suosikki on Keso. Ainoa juusto mikä on sopivan hapan, kostea ja hyvänmakuinen. Noi Valion ei mulle uppoa, ne on kuin söisi kumia. Lidlin taas oli niin pahaa, että se oli syömäkelvotonta. Tosin nyt maistoin sitä uutta lakka-raejuustosekoitusta ja se oli yllättäen hyvää, vaikka inhoankin yleensä raejuuston sekoittamista johonkin. Tosin siinä oli aika paljon sokeria.

  • Sanni

   Keson koostumus on tosiaan onnistunut, samaa mieltä :)

 9. terhi

  Oih, tässä testissä olisi ollut niin ihanaa olla mukana! Itse olin ennen vannoutunut Valion 2% kannattaja, kunnes huomasin Pohjolan juustolan puolta edullisemman hinnan ja vaihdoin siihen ihan tyytyväisenä. Viime aikoina PJ ei enää ole maistunut niin hyvältä – lieneekö syynä jos makua on muuteltu? Palaankohan takaisin Valion leiriin sitten jatkossa.. :D

  • Sanni

   Oih, tässä testissä olisi ollut niin ihanaa olla mukana!

   :) ^_^

   Myönnän, että itse asiassa leikin hetken aikaa ajatuksella, että olisin kutsunut raejuustoraatiin lukijoita, mutta en mä sitten kehdannut. Taisi olla vähän liian hullu idea..! ^_^ Ja olisi ollut aikas nolo, jos ketään ei olisi kiinnostanut :D

   Onkohan Pohjolan Juustola tosiaan sitten muuttanut reseptiään..?

 10. milipili

  Raejuustolta haen raemaista koostumusta , joten kaikki mössömäiset rakenteet ovat yök ja yyh ):
  Valiolla taitaa olla parhaimmat versiot.

 11. Nina

  Keso on myös mun ja perheen ehdoton suosikki. Pehmeä, hyvänmakuinen eikä liian suolainen mutta on loistava maku ja koostumus.

 12. Marika

  Rainbow’n 2% tai sitten onkohan Arlan semmosessa vihreävalkoisessa rasiassa. Ne on hyviä.

 13. Mooch

  Oletko koskaan kokeillut venäläistä tai virolaista rahkaa (venäjäksi tvorog)? Se on nimittäin sekä kuivempaa että rasvaisempaa ja siitä voi vaikka paistaa pihvejä (syrniki). Jos pitäisi valita yksi suosikki maitotuotteista, niin tämä olisi kyllä oma valintani. En ole löytänyt suomalaisista kaupoista mitään vastaava, mutta Tampereella on ainakin joskus ollut virolainen ruokakauppa, josta sai tätä herkkua.

  • Sanni

   Oletko koskaan kokeillut venäläistä tai virolaista rahkaa (venäjäksi tvorog)?

   En ole, kiitos vinkistä :) Tallinnassa käydessä en lainkaan bongannut rahkaa kaupassa, söin raejuustoa miksattuna kreikkalaiseen jogurttiin.

 14. j

  Keso <333 Mmm varsinkin puuron seassa omomommm

 15. Rosamunde

  Juu, olen huomannut raejuustoissa joitain eroja, mutta ei mitään kovin suurta. Oma suosikkini on selkeästi muista raejuustoista eroava Arlan Keso -raejuusto, sitä ei tainnut olla teillä testissä. Se on maukkainta ja koostumus on kivan pehmeä mössö, ei sellainen rakeinen kuin yleensä. Mieltymyksiä on näemmä jälleen monia. :)

  • Sanni

   Arlan Keso -raejuusto, sitä ei tainnut olla teillä testissä.

   Joo, mä meinasin ottaa sen mutta kun tajusin että korissa oli jo kaksi Arla-tuotetta (halusin ehdottomasti mukaan yhden Luomu-raejuuston ja sellainen on vain Arlalla sekä mun oman henk.koht. suosikin), niin en viitsinyt enää kolmatta ottaa samalta merkiltä.

   Mä tykkään kanssa tosi paljon Keson koostumuksesta, tosin suosikki-Kesoani eli 4-prossaista ei myydä Suomessa (Ahvenanmaata lukuunottamatta).

 16. Jenspa

  Jos ihan pelkästään syön raejuustoa, valitsen sen Lidlin sinisessä purkissa olevan. Se on sopivan rasvaista, suolaista ja hapanta. Puuron sekaan taas käy mikä vain. Viime viikolla huomasin kaupassa myös lakkaraejuuston ja yhdistelmä kuulosti niin houkuttelevalta (mieleen tulee leipäjuusto+lakka) että ostin, mutta sehän oli imelää sokerimössöä! Miksi sitä sokeria tarvii piilottaa ja lisätä joka paikkaan…

  • Sanni

   Miksi sitä sokeria tarvii piilottaa ja lisätä joka paikkaan…

   Niinpä. Mä kyllä arvasin heti mainokset nähdessäni että tottakai ne on sokeripommeja, niinkuin ikävä kyllä 90% kaikista maustetuista maitotuotteista. *vihainen*

   Olisivatko sokerilla kyllästetyt kuluttajat ihan shokissa jos erään kerran purkissa olisikin jogurtin tai rahkan lisäksi VAIN sitä hedelmää tai marjaa itseään? ”Apua, tältäkö mansikka maistuu…!” Ei. Kyllähän ihmiset rakastavat torilta ostettuja tuoreita marjojakin. Miksi hemmetissä sokeroimaton marja ei sitten kelpaisi maitotuotteen joukossa? Voi vain miettiä ja ihmetellä.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.