Karkkipäivä
Karkkipäivä

Rahaa joka maksaa

Mä sain eilen nostettua rahaa. – Mutta vasta kolmannelta automaatilta. Kyllä siinä alkoi jo kylmä hiki nousta.

En kertakaikkiaan tajua mitä Kreikan pankeille ja automaateille on tapahtunut viime vuoden jälkeen – mitä on muuttunut? Ikinä ei ole ollut pienimmänkään kyläpahasen automaatilla mitään ongelmaa suorittaa Debit-nostoa, ja nyt sitten suurimmankaan kaupungin automaatit eivät siihen suostu. Olen saanut kuulla automaattien kaikki mahdolliset herjat. ”You have exceeded your daily limit” (no en – juurihan olin nostoa vasta yrittämässä ja summa kaukana daily limitistä). ”Card not accepted.” Ja tämä on ihan paras; ”Temporarily out of service”. Yhdessä pankissa henkilökuntakin tuli ulos automaatille katsomaan kun ei meinannut uskoa että koje saattoi sanoa näin – se ei nimittäin suinkaan ollut ”out of service” muille asiakkaille. Ei minun edessäni oleville eikä minun jälkeeni tuleville. Vain minun  korttini kohdalla se sanoutui irti palveluksesta.

Kreikkalaiset pankit eivät keksi asialle mitään selitystä, ei myöskään oma pankkini. Sieltä vain todetaan, että ”Ongelma on yleinen ulkomailla yhdistelmäkorttia käyttäessä.” Aijaa? No mikä järki koko kansainvälisessä Debit-ominaisuudessa sitten lopulta on, jos ”ongelmat ovat yleisiä” vielä usean vuodenkin jälkeen korttien lanseerauksesta? Olisiko kannattanut lanseerata kortit vasta kun teknologiakin on ehtinyt mukaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myöhään keskiviikkoiltana, luettuani kommenttejanne koskien luottolimitin vapautusta, päätin kuitenkin kokeilla lyhentää luottokorttilaskuani. Vaikka se ei nettipankin laskutustiedoissa näykään ennen eräpäivää. Olin niin väsynyt ja huolissani, että ajattelin etten menetä mitään jos kokeilen. Ehkäpä luottoa kuitenkin palautuisi, vaikkei maksu näy laskutiedoissa?

…ja juuri näinhän se oli! Aamulla luottoa oli palautunut maksamani summan verran. Ålandsbankenin nettipankki siis vain toimii niin epäloogisesti, että luottokorttilaskun lyhennys ei näy laskutiedoissa ennen eräpäivää. Suoritus kuitenkin palauttaa limittiä.

Jess!

Viimeisimmässä luottokorttilaskussani silmään pisti summa, jollaista en ole tottunut näkemään. Luottokorko. Täh? Korkoahan menee vasta jos ei maksa koko laskua kerralla, lyhennyksen ja kokonaissaatavan erotuksesta.

Pankin kanssa jutellessa sitten selvisi, että luottopuolelta tehdyt käteisnostot kerryttävät aina luottokorkoa. WTF? Sekin vielä? Debit-puolen nostoista ei korkoa mene.

Ei siis jumalation oikeasti. Maksan 1,50€ kiinteää nostopalkkiota per nosto + 2% nostosummasta, ja näiden lisäksi summista vielä veloitetaan korko, joka lasketaan nostopäivästä seuraavan laskun eräpäivään…! Että ihan kolme eri kulua..! Kyllä tulee kalliiksi päästä käsiksi omaan rahaan..!

WindyAndros2

Eli kun teen käteisnoston luotolta vaikkapa kuun 7. päivä, kun edellinen laskutuskausi on juuri päättynyt, kilahtaa kyseiselle summalle heti 55 päivän korko. En vain pysty ymmärtämään. (Jos lukijoiden joukossa on pankki-ihmisiä niin saatte vapaasti nauraa mulle…) Kotiin päästyä menen samantien pankkiin pitämään juttutuokion jossa nämä asiat saa vääntää mulle rautalangasta.

Meneekö teillä muilla korkoa luottopuolen nostoista..?

Mä en tiedä mitä ihmettä oikein teen seuraavilla Kreikan matkoilla. Ei helevetti mitkä ongelmat. (Eikö kiroilu savoksi kuulosta vähän lempeämmältä…) Eikä ihme ettei pankkia juuri kiinnosta – pankkihan on vain tyytyväinen jos Debit-nostot eivät onnistu, koska se tällöin pääsee perimään korkoa Credit-nostoista.

Vaihtoehdoiksi tulevaisuudessa jää siis nostaa luottolimittiä (–> korkeampi vuosimaksu) ja maksaa kiltisti korot Kreikan nostoista, tai ottaa riski ja kantaa koko matkabudjetti käteisenä mukana Suomesta –> ei mitään kuluja.

Tai matkustaa muualle kuin Kreikkaan jossa Debit kenties toimii?

huokaus.

Kuvituksena tuulinen auringonnousu Androksella.

– Vaikka nämä rahajutut ei kyllä hymyilytä niinkuin kuvissa.

 P.S. Hei – hyvää keskustelua ja hyviä vinkkejä kommenteissa! Lisää vain, kiitos! :) Nyt selvitetään parhaiten ulkomailla toimivat kortit ja pankit!

Erityisen kiinnostunut olen kuulemaan, jos joku on reissannut nimenomaan Kreikassa tämän vuoden puolella ja onnistunut tekemään Debit-nostoja. Ainakin yksi esimerkki ongelmattomasta Debit-nostosta Skopeloksella on jo raportoitu – konkreettinen todiste siitä, että vian täytyy olla mun kortissa eikä automaatissa. (Skopeloksella kun ei ole kuin kaksi pankkia ja automaattia mistä nostaa rahaa, ja mulla ei onnistunut kummassakaan). Voin sitten esittää nämä esimerkit pankkipalaverissa, jos yrittävät väittää että ongelmat ovat Kreikan päässä.

Kommentit (62)

 1. Salig

  Ålands ja Master on kyllä sellainen kauhuyhdistelmä että itse pinkoisin pakoon ja kovaa! :D Ålandsbankenilla menee omat ja asiakkaiden rahat sekaisin ja Mastercard toimii ulkomailla täysin mielivaltaisesti (esim. Meksikossa ei ollenkaan). Kannattaa valita joku isoista pankeista jos reissaa paljon, ja muutenkin. Kun on paljon valittavia asiakkaita, ongelmat yleensä korjataan myös nopeasti ;) Ja tosiaan ne kustannuksetkin asiakkaalle ovat pienemmät kun pankkimaksupottia maksaa paljon asiakkaita.

 2. Mango

  Hei, ihana lukea näitä sun matkakertomuksia.
  Tuli mieleen, että jos automaatti lukee kortista jotain tietoja ja debit-nosto ei onnistunut koska luotto oli ihan tapissa ja vain yksi kortti. Nyt kun siirsit luotolle rahaa, niin jospa debit myös toimisi…

  • Sanni

   Tuli mieleen, että jos automaatti lukee kortista jotain tietoja ja debit-nosto ei onnistunut koska luotto oli ihan tapissa ja vain yksi kortti. Nyt kun siirsit luotolle rahaa, niin jospa debit myös toimisi…

   Ei, kun debit-nostot eivät ole onnistuneet missään vaiheessa. :( Luotto ei tokikaan ollut tapissa esimerkiksi ensimmäistä, toista ja kolmatta nostoa yrittäessäni. Minulla on kaksi korttia; Credit/Debit ja Debit. Kummallakaan ei onnistunut.

 3. Anita

  Sanni, ”helevetti” kuuluu ehkä ennemminkin pohjanmaan (pohojanmaan, heh) murteeseen :) Mutta mikäli eteen laitetaan esimerksisi sana ”voe”, niin silloin se alkaa olla ehtaa savoa!

  Terv. Lukija pohoojoos-pohojan maalta

  • Sanni

   Hmm, arvelin tuntevani savon murteen varsin hyvin ;)

   • Nimetön

    Onhan tuota svaa-vokaalia savolaismurteissakin.

 4. Anita

  Tai lisään vielä, että Oulun murteenahan tämä taidetaan tuntea :)

 5. Mimosa

  En ole matkustanut ulkomailla, paitsi Ruotsi ja Norja, mutta niitä ei lasketa + en ole itse korttia vinguttanut (isällä sujui ihan hyvin).

  Itselläni on Nordean Visa Electron ja minun ongelmat ovat ihan suomessa.. Ainoa, missä korttini toimii on Posti. En käsitä.

  Prisma, Valintatalo, S-marketit, Citymarket jne.. Eivät hyväksy korttia eikä ohittaminenkaan onnistu. Joten aina saa juosta automaatilla, onneksi kaikkien kauppojen lähellä on automaatit. Kortti on uusi ja tosiaankin, vain Postissa toimii ongelmitta :D

  Pakko olla aina käteistä tuon korttiongelman vuoksi.

  • Sanni

   Kuulostaa siltä että sinunkin kannattaisi harkita pankin vaihtoa… ;)

 6. elina

  Meillä onnistui miehen kanssa elokuussa Kosilla kaikki nostot ja maksamiset Nordean mastercardilla. Eipä oo tullut mieleenkään, etteivät toimisi. Kreikkaan mennessä otin kyllä käteistä mukaan, mutta yleensä Euroopassa reissatessa en juurikaan käytä käteistä.

  • Sanni

   Käytittekö Masterin Debit-puolta?

   • elina

    Joo, kyllä käytettiin. Mä en ainakaan credit puolta käyttänyt ollenkaan, tuskin mieskään.

 7. Minna

  Minulla pankin vaihtuessa Aktiasta Danske Bankiin vaihtui myös Visa Mastercardiin, ja jälkimmäinen on ollut huonompi…esim. Saksassa huomasin heidän suosivat Maestroa ja jäi Ikeastakin ostokset tekemättä koska kelpaa vain Maestro/Visa, ei MC, ei creditillä eikä debitillä.

  Muuten se on toiminut rahaa nostaessa hyvin, tosin kaukaisin nostokokemus on Marokosta mutta silti. DB veloitti debit-nostosta jotain niin pientä, etten sitä muista. Luottopuolen nostoista ei ole kokemusta, mutta sellainen outous kävi kun siirsin rahaa luottotililtä käyttötilille, oletti pankki tietysti, että maksan sen takaisin erissä, en könttänä. Olin ennen kuunvaihdetta ehtinyt palauttaa koko summan takaisin luottotilille, mutta samaan aikaan oli pankilta lähtenyt se luoton ekan erän suoraveloituksen ilmoitus. Käyttötililtäni siis häipyi yksi kk-erä, ja se ilmestyi plussaksi luottotililleni, kun ei ollut mitään mistä lyhentää. Minulla oli siis luottotililläni ”omaa rahaa” maksimiluottomäärän lisäksi, mutta tökerö käytäntö koska luottotililtä rahan siirtäminen (ja varmaan nostaminenkin) maksaa sen 2e, joten sinne jäivät odottelemaan seuraavaa luottokortin käyttökertaa.

  Ei tästä varmaan mitään apua ollut, mutta jos olt vaihtamassa pankkia, ruksi Danske heti yli. Tosi kalliit maksut ja kaiken tekeminen maksaa ;)

 8. Matilda

  Itse suosin matkustaessani myös kahden kortin systeemiä. Reilatessa käytin sekä Visa Electronia että Visan kaksoiskorttia – Electronilla kun ei saa välttämättä tehtyä hotelli- tms. varausta. Nykyään kun miehen kanssa on omien henk.koht. tilien lisäksi yhteinen pankkitili debit-kortilla, sitä voi käyttää sujuvasti rahojen vekslaukseen tilien välillä. Aina on joku takaportti!

  Mieheni kävi vuosi sitten hieman pidemmän työreissun ulkomailla, jonne hänelle tilattiin firmansa luottokortti. Kyseinen luottofirma sössi kortin toimituksen kuitenkin niin hienosti, että käytännössä mieheni sai korttinsa vasta tyyliin pitkän reissunsa viimeisellä tai toiseksi viimeisellä viikolla, korttihakemuksen seilatessa missä milloinkin ja kortin tultua aluksi kotiimme Suomeen lukuisista ulkomaillelähettämispyynnöistä huolimatta. Mieheni lopulta saama kortti oli _kolmas_ luottokorttifirman lähettämä. Siihen asti olikin mielenkiintoista koittaa auttaa Suomesta käsin, kun toisen luottoraja paukkui varsin äkkiä (hotellin jokapäiväiset katevaraukset söivät limiitin nopeasti, eikä sitä voinut vapauttaa, kun varausta ei oltu vielä veloitettu oikeasti). Debit-puolelta korttinostot eivät onnistuneet. Aikamoinen solmu tuosta kehkeytyi ja pankin kanssa mies joutui asioimaan useamman kerran hommaa selvittääkseen. Luojan lykky oli, että miehen pontevista vastusteluista huolimatta sain hänet suostuteltua ottamaan mukaansa debit-korttinsa yhteiselle tilillemme, jolta nostot sitten onnistuivat. Tilien välillä venkslaamalla pääsi siis viime hetkellä (alkoi olemaan viikonloppueväät jo melko keveät…) tilinsä varoihin kiinni!

  Viime Kreikan reissulla otimme ronskisti koko budjetin mukaamme käteisenä ja piilottelimme sitä pitkin hotellihuonetta ja laukkuja (tallelokeroa ei saatu toimimaan millään).

 9. Krista

  OP:n kortilla onnistui debit-nosto Kreetalla syyskuussa.

 10. R

  Hei Sanni, olin Santorinilla heinäkuussa, ja OP:n debit/visa -yhdistelmäkortilla nostin tililtä rahaa useaan otteeseen ilman mitään ongelmia. Ei ole ongelmia missään muuallakaan.

 11. Vaahtera

  Visa electronia suosittelisin reissaamiseen! Itsellä on samalle tilille Visa credit-debit yhdistelmä sekä visa electron. Electron ei ole koskaan pettänyt ulkomailla, kun taas toisella kortilla on debitin valitessa mennyt maksu kuitenkin credit puolelta…

  Tsemppiä!

 12. Tiia

  Niin ja kaikkialla maailmassa minulla on toistaiseksi toiminut Nordean Visa electron. Myös Kreikassa, tosin ei tämän vuoden puolella… Voisikohan vika kuitenkin olla siinä sun kortissa? Jos siinä on joku mikroskooppinen naarmu tai muu vaurio sirussa? No, sehän selviää oikestaan vasta Suomeen palatessasi…

  • Sanni

   Jos siinä on joku mikroskooppinen naarmu tai muu vaurio sirussa?

   Toinenkaan kortti, pelkkä Debit, ei toimi…. Eli siinäkin pitäisi sitten kai olla naarmu… :/ Tuntuu aika epätodennäköiseltä.

   • Tiia

    No sitten ei…

    Sitten vaan ehkä pankki vaihtoon. Tai ainakin tili myös johonkin toiseen pankkiin. Johonkin isompaan, esim Nordea tai OP.

    Toisaalta täysin naurettavaa, miten riippuvainen ihminen voikaan olla pienestä muovinpalasta. Varmaan olis meillekin joitain satoja vuosia sitten naurettu, jos olisi kerrottu, että olemme nykyään sijoittaneet kaiken varallisuutemme tämmöisten pienten muovisten läpysköjen taakse:D

 13. jepjep

  OP on ehdottomasti paras, koskaan ei ole ollut ongelmia! Sitä on käytetty Kreikassa, Kyproksella, Thaimaassa, Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa, Itävallassa jne :)

 14. Ei-pankkineiti kuitenkaan

  Hei, kuten otsikossa kirjoitit, raha tosiaan maksaa, ja sen hinnan nimi on korko. Riippuu kortista, ja siihen liittyvästä sopimuksesta, että onko ensimmäinen lainakuukausi (joka usein päätyy täyteen lyhennykseen) maksuton vai ei, ja onko maksuton vain kun korttia käytetään maksuvälineenä vai myös käteisnoston yhteydessä. Eli joku tuossa taisi kehoittaakin miettimään tarpeet, ja sitten etsit itselle sopivan/edullisimman paketin eri korttivaihtoehdoista.
  Mukavaa loppulomaa!

 15. Anu Johanna

  Inhottavia ongelmia, mutta silti samalla kiinnostavaa ja hyödyllistä kuulla, että tuollaista voi tulla vastaan.

  Mä oon aina käyttänyt Kreikassa ja muuallakin pankkipuolen nostoihin Visa Electronia ja debit/credit-korttia vain silloin, kun olen nostanut luotolta. Vuonna 2007, kun olin ekaa kertaa Kreikassa, Visa Electronilla ei saanut lainkaan nostettua rahaa, mutta seuraavana vuonna ongelma oli kuitenkin jo korjaantunut.

  Sittemmin mulla ei ole ollut koskaan ongelmaa korttinostoissa, paitsi jostain syystä joskus Kreikassa on vaikea saada nostettua rahaa sunnuntaisin (?!). :D Mut debitiä en siis ole tainnut edes kokeilla. Suosittelisin siis omien kokemusten pohjalta Visa Electronia. Sillä oon saanut Laosin pikkukaupungeissakin nostettua käteistä, joten Euroopassa ei luulisi olevan ongelmaa.

  Asuin Kreikassa 2008-2009, ja silloin kyllä oli vielä harvinaista, että esim. ravintolassa olisi voinut maksaa kortilla. Jotenkin toi on jäänyt päälle, joten edelleen maksan Kreikassa melkein kaiken käteisellä. En tiedä, onko siellä mennyt (edes) tässä asiassa kehitys eteenpäin, toivottavasti. :)

 16. ellaem

  Kaipailit kommentteja korttien toimivuudesta Kreikassa – olimme mieheni kanssa syyskuun alussa Kreetalla kaksi viikkoa eikä kummallakaan ollut mitään ongelmia nostaa rahaa debit-kortilla.

  Itselläni on Osuuspankin kortti ja miehelläni Danske Bankin. Nostimme rahaa useistakin automaateista Hanian ympäristössä mm. Nationalin ja Euron eikä koskaan jääty ilman rahaa. Tuntuu siis ihmeelliseltä väitteeltä, että vika olisi Kreikan päässä :/

 17. Pankkivirkailija

  Pankkien Visa-kortteja hallinnoi aina jokin erillinen korttiyhtiö. Pankin on mahdotonta luvata asiakkaalle, että kortti toimii jossain maassa, koska kukaan ei voi tällaista testata (olen kyllä ilmottautunut vapaaehtoiseksi :). Kyllähän kotimaassakin saatta yksittäiset automaatit/maksupäätteet toisinaan olla epäkunnossa. Ainakin OP-Visalla on tietty kk-maksu kortista ja siihen ei vaikuta kortin luottorja. S-pankin Visa on ilmainen. Ja voit siirtää milloin tahansa rahaa luotolle, ei tarvitse odottaa laskua tms. Samantien vapautuu luottoa taas käyttöön. Käteisen nostosta luotolta menee maksua jonkin verran, mutta ainakaa OP:n kortilla ei todellakaan korkoa tarvitse maksaa.
  Pidemmäksi aikaa ulkomaille lähtevän kannattaa AINA varautua reissuun ainakin kahdella eri kortilla+käteisellä. Tekniikka on aina tekniikkaa ja mikä tahansa voi mennä pieleen.

 18. Ilona

  Visa Electronilla on ollut ainakin ennen maksuttomat käteisnostot ulkomailla. Tämän vuoksi pidän kahta korttia, Electronia ja Masteria (jossa myös debit-ominaisuus). Masterilla sitten hoituu maksut tarvittaessa luotolta. Näin minulle pankissa aikoinaan suositeltiin!

 19. Iloinen matkaaja

  Mulla on aina matkoilla käytössä pari korttia ja niitten kuluja seurailen kätsysti whatcard- sovelluksella joka mul on puhelimessa.
  (www.whatcard.com) Kuluja tulee titty aina, mutta niitä on mahdollisuus minimida jos on intoa.
  Sillä pystyy matkustellessa seuraa hyvin millä kortilla ja miltä automaatilta kannattaa rahaa nostaa ja se tuo joskus aika sion säätön kuluihin. Se toimii jopa 40 maassa ja kurssi on aina ajantasalla.
  Käteistä en ees hirveesti matkoilla halua turvallisuussyistä pitää.

 20. Iloinen matkaaja

  Pahoittelut… Toi linkki ei muutes ollut oikein jonka laitoin…
  Eli toi sovellus korttilulujen seurantaan on http://www.whatcardapp.com/

  Hauskaa päivää ja matkustellaan turvallisesti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.