Karkkipäivä
Karkkipäivä

Raejuustoraati, osa 2

Jatketaan raejuustojen sokkovertailun tulosten tutkailua.

Kaikenlaiset maistiaiset ovat muuten ihan huippuhauska illanviettotapa, suosittelen! :) Aiemmin olen järjestänyt maisteluillan tumman suklaan merkeissä, ja seuraavaksi täytyisi varmaan pitää klassinen viini-tasting. Ihan arkisten ruoka-aineiden maistelu voi kuitenkin lopulta olla paljon hauskempaa ja oivaltavampaa kuin perinteisten viinien, suklaan ja juustojen :)

  Raejuustoraati_IMG_7032

.

Raejuustot_Xtra

Raejuusto_ravintoarvo_Xtra

ainesosat: maito, hapate, juoksete, rasvaton jogurtti, suola

Raadin kommentit:

– Hapan, voimakas, kostea.

– Suolainen, välipalamainen, käyttäisin salaattiin. Toiseksi paras maistetuista.

– Mössömäinen, tahmea, liian paksu. Rasvaisen oloinen, tosi hapan. Maistuu kermaviililtä.

– Pehmeä, mössöinen koostumus. Enemmän makua kuin muissa. Rasvainen maku ja koostumus. Outo sivumaku. Varmaan rasvaisin kaikista?

– Hieman pistävä maku, epämiellyttävä fiilis rasvattomuudesta. Liian vetinen.

– Kirpeän hapanta, liian mössöä.

– Mössöinen koostumus, suolainen maku, hapan. Jälkimaku jää, ok.

– Sanni: hapan, kirpeä, irvistys. Mössöinen koostumus

X-tran vähärasvainen sai seitsemän raejuuston joukosta vähiten mairittelevat kommentit. Valtaosa meistä (maistelijoita oli yhteensä kahdeksan henkeä) piti X-tran makua huomattavan happamana ja jopa kirpeänä muihin verrattuna. Olipa tarjokas kuitenkin yhden maistelijan kakkossuosikkikin, niin ne maut poikkeavat. :)

X-tran raejuusto poikkesi muista myös reseptiltään – siinä on jogurttia. Liekö tavallista happamampi maku juuri jogurtin aikaansaamaa..? Koostumus oli testatuista toisiksi puuroisin Valion pehmeän jälkeen, tätä voisi täyteläisen sakeutensa puolesta luulla paljon rasvaisemmaksi, kuten joku raatilaisista kommenteissaan kirjoitti.

Raejuustot_ValioArki

Raejuusto_ravintoarvo_ValioArki

ainesosat: rasvaton maito ja kerma, suola, hapate ja säilöntäaine (kaliumsorbaatti)

Raadin kommentit:

– Vetinen, mauton.

– Mauton, kuiva, yök.

– Pehmeä, mehukas, maitomainen maku. Hyvä!

– Pehmeä koostumus, aika perusraejuusto. Melko vähän rasvaa, mauton.

– Pehmeä, sileä, niljakas. Miellyttävän neutraali maku. En itkisi jos vahingossa ostaisin.

– Ihanan kosteaa ja pehmeää, hyvää! Onkohan tämä rasvaisempaa?

– Ilmava ja kostea koostumus, mieto maku, kuiva jälkimaku, silti hyvä.

– Sanni: mauttomin. Rakeet erottuvat hyvin, vesimäinen liemi

Valion Arkirae sijoittuu rasvapitoisuudessa välimaastoon yhdellä prosentillaan. Suurin osa markkinoiden raejuustoista on joko rasvattomia (max 0,4% rasvaa) tai 2-prossaisia.

Kaloriarvoja katsoessa voi huomata, ettei rasvan määrä muuten aina kerro suoraan energian määrästä. Arkirakeessakin on vähemmän kaloreita kuin X-tran vähärasvaisemmassa. Arkirae oli minusta Pohjolan Juustolan ohella mauttomin vertailun raejuustoista, mutta rakeet olivat kuitenkin ”mehukkaampia”. Vaikka tämäkin on tehty rasvattomaan maitoon, ja rasvapitoisuus tuotu kerman kautta.

Raejuustoraati_IMG_7043

Maistelumukeissa karkkipäivää :)

Raejuustot_Rainbow

Raejuusto_ravintoarvo_Rainbow

ainesosat: rasvaton maito, suola, hapate, juoksete, säilöntäaine.

Raadin kommentit:

– Pienet rakeet, maku neutraali

– Muruinen, suolainen.

– Ryynimäinen, vetinen, mauton mutta samalla makea.

– Kuivaa ja rakeista, samalla oudon vetinen. Ihan syötävää.

– Kuivat pienet rakeet. Ei maistu oikein miltään. Liian vetinen.

– Hiekkamainen koostumus, vetinen liemi. Ei kummoinen maku.

– Melko mauton, vetinen ja pienimuruinen koostumus.

– Sanni: muruinen koostumus, vesimäinen, rasvaton, neutraali. Jotenkin raikas muihin verrattuna.

Rainbow’n raejuustossa oli vertailluista muruisin koostumus. Koostumus näyttää kuvassa erilaiselta kuin luonnossa, rakeet olivat valtaosin pientä ryyniä. Itse pidin koostumusta jotenkin epämiellyttävänä. Maku oli todella neutraali, mutta siinä oli jotain raikasta muihin nähden. Rainbow’n raejuusto oli testatuista ainoa, jossa on käytetty ainoastaan rasvatonta maitoa. Selittää kuivan maun ja liemen vetisyyden.

Ja sitten, se minun  suosikkini.

Kommenteista havaitsemme, että muilla raatilaisilla oli mausta varsin erilainen kokemus ^_^ Juuri tämä oli illan mielenkiintoisinta antia – miten eri lailla saman ruoan voi maistaa.

Raejuustot_Arla_perus

Raejuusto_ravintoarvo_Arla2

ainesosat: maito ja kerma, hapate, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti)

Raadin kommentit:

– Hyvä koostumus ja ulkonäkö, maku hapan, ei hyvä.

– Mauton, yök, maistuu jollekin nesteelle, juustoinen.

– Hyvä koostumus, epämiellyttävä maku, maussa kuivattua hedelmää (?!), homejuustomainen maku.

– Pahaa mössöä. Maistuu pahvilta. Koostumus ihan ok, vaikka aika pehmeää raejuustoksi.

– Märkä rakenne, mieto, miellyttävä maku. Jotenkin lehmämäinen. Voisi olla rasvatonta?

– Hyi! Inha koostumus, maamainen maku.

– Laivan buffetin raejuuston maku, ei hyvää eikä pahaa. Koostumus suurirakeinen. En ostaisi.

– Sanni: hyvä, selkeärakeinen koostumus. Kevyen voimainen ja tasapainoinen maku. Taidan tunnistaa tämän.

Jep, mä tunnistin lempparini! Minusta Arlan 2-prosenttisessa on kaikkein pehmein ja tasapainoisin maku kaikista maistamistani raejuustoista. Maistan siinä selvästi kerman. Suola tuntuu maussa hyvin miedosti, mikä tekee Arlan 2%:sta parempaa kuin esimerkiksi Goldessan 4,5-prossaisesta, joka sekin oli pitkään suosikkini (ennenkuin Lidl otti Pohjolan Juustolan valikoimaansa). Goldessan sakea rakenne ja täyteläinen maku ovat täydellisiä – mutta suola maistuu voimakkaasti. Siinä Arla vetää pidemmän korren. Tämä on ainoa raejuusto, jota syön välillä myös sellaisenaan koska se on niin hyvää. Muita sekoitan aina ruokiin tai jogurttisekoituksiin.

Olin ihan tyrmistynyt miten heikot kommentit lempparini sai muilta raatilaisilta. ^_^ Lehmämäinen? :D

RaejuustoraatiIMG_7037

Pyysin raatilaisia kirjaamaan kommentteihinsa, mikä maistelluista oli heidän suosikkinsa. Yksi raatilaisista ei osannut valita parhaan makuista, osa valitsi kaksi. Äänten hajaantuminen vahvisti jälleen, miten erilaiset maut maistajilla on.

Eniten ääniä sai Valion Arkirae (3) ja toiseksi tulivat Valion Pehmeä sekä monen mielestä niin pahvinen Pohjolan Juustola, jotka kummatkin saivat kaksi ääntä. Kolmannen sijan jakoivat Arlan Luomu ja Arlan 2%, jotka saivat yhden äänen (Arla 2%:n ääni oli tietysti minun ;))

Ainoastaan ”inhokista” oltiin keskustelussa suhteellisen yksimielisiä; X-tra 0,4%. Vain yksi maistelijoista piti X-tran makua hyvänä.

.

Kerronpahan tähän loppuun vielä minun ja raejuuston varsin lyhyen historian. En ollut koskaan pitänyt raejuustosta, ennenkuin aloin lisäämään sitä aamiaisjogurttisekoituksiini ravintoarvojen parantamisen vuoksi (–> vähemmän hiilaria, enemmän proteiinia).  Tämä tapahtui vasta runsas kolme vuotta sitten. Siihen saakka raejuusto oli minusta jopa hieman ällöä. Pikkuhiljaa huomasin kuitenkin koukuttuvani, ja nyt en voisi suunnilleen elää ilman raejuustoa. Viikossa kuluu vähintään puoli kiloa.

Raejuusto on jännä juttu – en edelleenkään pidä sitä maukkaana samalla lailla kuin ”oikeita” juustoja tai muita tuorejuustoja, enkä syö sitä sellaisenaan kuin harvoin. Se vain on niin helppo ravinto/rakennelisä melkein mihin tahansa ruokaan jogurteista salaatteihin ja pataruoista sosekeittoihin.

Jääkaapissa on aina oltava raejuustoa. Aina. :)

Kommentit (13)

 1. bubble

  X-tra raejuusto on ainoo mistä tykkään :D Tosin se normaali eikä vähärasvanen!

 2. JonnaH.

  Valion Arkirae on mun suosikki. Siinä on tarpeeksi erottuvat rakeet ja maku on pehmeä. Mulle ehdoton ei raejuustoissa on mömmöinen koostumus, tuntuu suussa inhalta. :D

 3. Sini

  Hihi ihana ! :-)

  Pakko tulla kommentoimaan tähän. Itse olin raejuusto-addikti, kuumien keittojen päällä ihan mahtavaa, samoin tomaattisten ja mausteisten lämpimien ruokien kanssa, sekä salaateissa ja jogurteissa vetelin raejuustoa. Sitten piti maha-ongelmien takia jättää vaikka mitä ruokavaliosta, ja viimeisin kokeilu oli maidoton. Ihan hirveää !! Arvostan kyllä kaikkia maito-allergikkoja tämän jälkeen enemmän..
  Joka kerta melkein kun näin juustoa, raejuustoa, rahka tai jogurttia niin sisälläni itkin ja kuolasin niiden perään. Jouduin jopa siirtyä kasvimargariiniin gluteenittomien leipien ja riisikakkujen päällä, hyi! :D Nyt muutama päivä sitten lopetin kokeilut ja yritän pikkuhiljaa kokeilla josko tuo maito ei oireita aiheuttaisi, ja laitoin äskön raejuustoa salaattiin. Ja yritän löytää oikean ruuan mahalleni :) (ja mielelleni, nämä ruokarajoitteet tekee minut välillä hulluksi..).

  Hyvää kevättä !! :)

 4. Milla

  Mielenkiintoiset tulokset! Itse tykkään Rainbown 2%:sta. Raejuustoa olen syönyt vasta noin 1,5 vuotta, aiemmin en sietänyt niiden koostumusta ja makua.. Kun tyttärelle sai rueta syöttämään niitä, aloin itsekin syömään ja syönkin nykyään päivittäin. :)

 5. Tiina

  Tuota sinun lempparia olen vasta pari pakettia ostanut, kun on ollut tarjouksessa :) Onhan se hyvää. Lapsetkin tykkää. En kuitenkaan isoja eroja huomaa merkkien välillä, erot olisi helpompi huomata tuollaisessa testi-tilanteessa.

  Monesti tulee vierailevien lasten kanssa hauskoja tilanteita, joista näkee miten erilaisia ruokailutottumuksia on. Minun tytöt vakuuttaa kuorossa ”tää bataatti on tosi hyvää, maistele vaan!” tai ”raejuustoa se on, ei se oo pahaa” kavereille jotka katsoo epäilevästi ^_^

 6. Charming Nails

  Mielenkiintoinen vertailu :) mullakin menee raejuustoa, ostan aina tuota Rainbow rasvatonta. A: koska se on halpaa ja B: sitä on S-kaupoissa missä käyn. En sinällään maista makua, sen kun syön :) en erota hirveästi makuja raejuustojen välillä mutta muistaakseni joku X-tra on ollut niin pahaa että jäi melkein syömättä. Cittarista ostin tarjouksesta jotain luomutilan raejuustoa ja se oli hyvää, paljon maukkaampaa ja isorakeisempaa. Nimeä en muista mutta kyllä raejuustoissa on eroja; ei vaan tule maisteltua kun aina ostaa tuttua ja turvallista :)

 7. tiippa

  Toi Arlan kaksprossainen on munkin lemppari juurikin siksi, että se maistuu kermaiselle mun suuhun! Toinen, mitä tulee ostettua niin Rainbown kaksprossainen. Nyt olen maistellut myös Pohjoan juuston raejuustoa, mutta se on tosiaan ihan mautonta, mutta sopii kaurapuuron sekaan siksi tosi hyvin.

 8. Ulpu

  Mulla on sama, en ole ikinä ollut mikään raejuuston ystävä. Nyt oon alkanut laittaa sitä smooothien/jogurtin/puuron sekaan, että saan nälkää pidettyä loitolla.

  Mä tykkäsin Lidlin Milbona raejuustosta (en kyllä muista kenen tekemää se oli), jota oli ennen Pohjolan Juuston raejuustoa. Se oli niin miedo makuista. Nyt tulee ostettua PJ:n, koska tulee käytyä Lidlissä.

 9. hanzu

  Arlan keso on parasta!

 10. Elisa

  Keso puuttuu! Se on mun ehdoton lemppari!

 11. sara

  Rakastan Kesoa. Sijaistajana menee Valion pehmeä täyteläinen (puuro) tai sitten juurikin tuo Arki mikä tässä vilahti, mutta vähän nihkeästi menee paremman puutteessa.

 12. Inkeri83

  Haha! Teidän inhokki on mun suosikki! Syön aika paljon raejuustoa ja tuosta xtran versiosta tykkään juuri sen mössömäisyyden ja happamuuden takia. Lidlissä myytävä raejuusto (taitaa kulkea siellä nimellä cottage cheese) on mun mielestä samanoloista. Ja jos ulkomailla ostaa tötsän nimenomaan nimellä ”cottage cheese” saa usein juuri tuollaista (hyvää!) hapanta mönjää.

  • Sanni

   Raejuusto on aina muualla maailmassa nimellä ’cottage cheese’ :) Mä olen syönyt mm. Jenkeissä ja Briteissä samanlaista isorakeista ”cottage cheeseä” mitä useimmat suomalaiset ovat, noissa maissa purkin kyljessä usein vielä eritellään onko kyseessä ”small curd”, ”medium curd” tai ”large curd” viitaten rakeiden kokoon.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.