Karkkipäivä
Karkkipäivä

Puuromättö

Tänä aamuna heräsin tunteeseen. On saatava puuroa. Teki aivan sairaasti mieli puuroa.

puuro_img_5402

Olen kertonut kaurapuurohulluudestani jo aiemminkin, mutta kuten muidenkin suosikkiasioideni kohdalla, siitä puhuu mielellään usein. Puhutaan tänäänkin, aamuisen puuroeuforiani jälkimainingeissa. :)

Erikoisen mieltymyksestäni tekee se, että kaurapuuro muuttui minulle herkkuruoaksi vasta ruokavaliomuutokseni jälkeen. Aiemmin en kaurapuurosta juuri piitannut. Koko hiilarielämäni aikana se oli viimeinen puuro jota tykkäsin syödä, jääden jonon päähän mannapuuron, riisipuuron ja ruispuuron jälkeen. Kaura oli minusta jo lapsena jotenkin ällön makuista. Kai se oli se beetaglukaanin aikaansaama limaisuus, joka nimenomaan tekee kaurapuurosta erityisen terveellistä muihin puuroihin nähden.

Jätettyäni viljat, kaurapuuro alkoikin maistua. Ihan hullua, että vanhana leipäaddiktina (”jälkiuunileipä is my middle name”) suurin himottava viljaherkkuni ei suinkaan ole lämmin, vastaleivottu ruisleipä, vaan arkinen puuro. Oikeastaan mikään vilja ei aiheuta minulle enää mielitekoja, mutta kaurapuuro on kiistatta bataatin ohella ihanin hiilariherkku jolla herkuttelen aika ajoin.

Kuten tänä aamuna.

Tein ihan kunnon puuromätön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkkä yhden desin standardipuuro ei vie nälkääni, joten minun kaurapuuroni tuunataan roimalla proteiinilisällä. Ja tehdään tuplana, jos se on ainoa ruoka.

Tämän aamun puuroannos rakentui näistä:

vajaa 2 dl suuria kaurahiutaleita

1 rkl kookosjauhoa (tihentää koostumusta ja tuo hyvän kuitulisän)

1 kananmuna

1 valkuainen

2 dl vettä

2 dl soijamaitoa

1 dl raejuustoa

0,5 dl viinimarjoja

1 rkl hasselpähkinärouhetta

1 rkl hampunsiemenrouhetta

suolaa

muutama ruokalusikallinen voita päälle

Ei mikään ihan vähäkalorinen aamiainen :)

puuro_img_5408

Ahhh. Niin hyvää että ei oikeasti sanat riitä. Vielä kun keittää puuron isoista, pidempää keittoaikaa vaativista kaurahiutaleista ja hauduttaa pitkään niin aijjai… Pitkä haudutus tuo puuroon aivan erityisen samettisen koostumuksen. Voisilmä kruunaa herkun – vaikka on kookosrasvakin kyllä tosi hyvää puurossa.

Vinkkinä yksi blogini suosituimmista ruokaresepteistä, taivaallinen uunipuuro jogurttisydämellä <3 Maista niin tiedät… :) Resepti ei ole omani vaan itsekin löysin sen alkujaan toisesta blogista, nyt olen varioinut siitä jo kymmenen eri versiota.

En voi olla puuroautuuteni kohdalla miettimättä, miten hassua on, että monen silmään tylsä terveysruoka voi muuttua minulle  erityisherkuksi. Jollekulle kaurapuuro on melkein pakolla vedettävää terveyspöperöä (sellaisena se suunnilleen minullekin lapsena näyttäytyi), minulle taas hartaasti nautiskeltava herkku. Saan sen syömisestä samanlaisen kokemuksen kuin joku toinen mahdollisesti jäätelöannoksesta.

mansikkapuuro_img_3781

Tiedän, että tällaisen sanominen todennäköisesti ärsyttää monia. Terveellisesti syömisestä kiinnipitäminen ylipäänsä tuntuu olevan joillekin punainen vaate, toisia ärsyttää kamalasti jos joku ei syö kulttuurimme ”perinteisiä” herkkuja eli lähinnä niitä sokeri- tai tärkkelyspitoisia. ’Herkuksi’ määriteltävän kuuluu jostain syystä olla ravitsemuksellisesti heikko, suorastaan epäterveellinen. Eikö ole kummaa?

Näistä perinteisistä, epäterveellisistä herkuista pidättäytymisen täytyy jonkun näkemyksen mukaan pitää sisällään suurtakin itsehillintää ja itsensä riuduttamista. Jos joku väittää muuta, se ei varmaan ole totta ja sisäisesti tuokin ”pullahiiri” kamppailee hurjasti joka kerta kun kulkee korvapuustien ohi.

Totuus on, että kun makean koukusta on kerran päässyt irti ja luopunut sokerin käytöstä, ei kamppailua enää tarvitse käydä. Makumaailman aistimukset muuttuvat täysin. Entiset herkut eivät herätä niitä tuntemuksia joita ne tarjosivat ennen. Sen sijaan tavallinen ruoka alkaa maistua eri tavalla. ”Tavalliset” ruoka-aineet saavat intensiivisemmän maun ja kaikki missä on vähänkään luontaista sokeria (fruktoosia tai laktoosia eli kasvikunnan tuotteet ja meijerituotteet) maistuvat makealle.

Näin ollen arkinen kaurapuurokin voi yhtäkkiä muuttua makunsa puolesta entiseksi ”jäätelöksi”. Niin hassulta kuin se voi kuulostaa. :)

Mitkä ovat teidän arkiruokaherkkuja?

Kommentit (54)

  1. maria irene

    kyl leipä ja jukurtti aamulla on nopien tapa mulla ja kahvi…

  2. Anna

    Kiva postaus. Olen erityisen ihastunut mantelimaitopohjaisiin tuorepuuroihin.

    Mutta tulin tänne kertomaan että Helsingin Forumin Yves Rocher on sulkemassa oviaan. Siellä on -50-70% loppuunmyynti ja eilen myymälän hyllyt olivat lähes tyhjät. Siirtyy jatkossa pelkkään nettikauppaan. Snif, niin moni tuote jäi ikuisesti kokeilematta.

    RIP Yrkkä ;(

    • Sanni

      Snif :´-(

      Uutista on surtu jo koko vuosi. :(

  3. Hanna

    Kaikki ruoka on herkkua, kun on nälkä :D . Seuraava ateria odottaa jo tuossa valmiina ja mikäs muukaan se olisi kuin lautasellinen kauralesepuuroa. Maitoon tehtynä tottakai. Olen aina ollut innokas puuron syöjä ja esim. koulussa puuropäivä oli suosikkipäivä. Tuosta normiherkkujen/sokerin pois jättämisestä mulla on sellainen kokemus, että makuaisti kyllä herkistyi kun olin vuosia niitä melkein kokonaan syömättä. Mutta ei se poistanut herkunhimoja vaan pahensi. Mutta nyt kun olen syönyt asenteella ”saa syödä niin paljon kuin haluaa ihan mitä vaan” niin yllättäen syöminen on paremmassa tasapainossa kuin koskaan ennen. Taitaa olla mun kohdalla enempi korvien välistä kiinni… Ja lisähuomautus- en näköjään osaa kirjoitaa lyhyttä kommenttia. Ja niin paljon jäi vielä sanomattakin… Kiitos ja anteeksi ;D .

    • Sanni

      Tänne ovat kaikenmittaiset kommentit tervetulleita :)

      makuaisti kyllä herkistyi kun olin vuosia niitä melkein kokonaan syömättä. Mutta ei se poistanut herkunhimoja vaan pahensi.

      Jännä..!

  4. Meu

    Kaura- tai ohrapuuro ripauksella suolaa, ehkä pienellä voisilmällä… nnnam! Heräsin itse asiassa tänä aamuna sellaisella fiiliksellä, että nyt on pakko saada PUUROA. Postauksen alku kuulosti siis tutulta. :) Hienointa herkkua on kuitenkin puuro, johon saa tipauttaa lusikallisen äidin mökin pihasta poimituista boysenmarjoista tehtyä hilloa. Äidillä on aika suurpiirteinen tyyli ja hillossa on sattumina ihanasti karamellisoituneita kokonaisia marjoja. Harvoin tätä herkkua saa, mutta silti tai juuri siksi se on parasta. ^_^ <3

    • Sanni

      Äidillä on aika suurpiirteinen tyyli ja hillossa on sattumina ihanasti karamellisoituneita kokonaisia marjoja. Harvoin tätä herkkua saa, mutta silti tai juuri siksi se on parasta. ^_^ <3

      Kuulostaa hyvältä :) :)

      Ohrapuuro mehukeiton kanssa oli muuten yksi kouluruokien hittejä…! :D ^_^

  5. Mirri

    En tykkää puuroista (lapsuudessa tuli kiintiö täyteen), mutta tämän postauksen innoittamana oli pakko tänä aamuna kokeilla kaurapuuroa :) Keitin sen oikein kattilassa hauduttaen mantelimaitoon ja nautin mustikoiden ja kookosöljysilmän kanssa. Jännän pähkinäinen maku ja piti kyllä nälkää hyvin! Ehkäpä kokeilen uudestaan.

    • Sanni

      Jesss! :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.