Karkkipäivä
Karkkipäivä

Punajuuripizzaa ja ajatuksia hyvästä olosta

Kokeilin viikonloppuna vähän erilaista pizzantäytettä.

Adams_Pizza_IMG_0776

Samalla jatkamme tutustumista YesDeliltä syksyllä saamani suuren testituotepaketin sisältöön. Adamsin vähähiilihydraattisia pizzataikinajauhoja olen  halunnut kokeilla jo pitkään, kun merkin sämpyläjauhot osoittautuivat niin hyviksi. Tosin huomaan, että vhh-leipäkin on jäänyt melkein kokonaan ruokavaliostani niin ettei sämpylälle tunnu löytyvän muuta paikkaa kuin satunnainen hampparin alustana toimiminen.

Vhh-pizzasta sen sijaan tykkään tosi paljon ja itse asiassa pizzaa tulee syötyä nykyään jopa enemmän kuin ennen vhh:lle vaihtamista. Olen ollut tyytyväinen hyväksi havaitsemaani manteli-heraproteiini-vehnälesetaikinapohjaani ja utealiaana odotin, miten gluteenijauholla ryyditetty Adam’s pärjäisi peruspizzalleni. (Peruspizzaohjeeni täällä – tuossa versiossa tosin mukana myös kookosjauhoa joka tekee pohjasta vähän rapsakamman mutta yksinkertaistin myöhemmin ja nykyään laitan vain 10 g vehnälesettä, 10 g Bake Pro -heraproteiinia ja 10 g mantelijauhoa.)

Adams_Pizza_IMG_0847

Adam’s-pizzajauhossa on mantelijauhoa, gluteenijauhoa, maitoproteiinia ja munanvalkuaista.

Jauhoihin sekoitetaan pussi pakkauksen mukana tulevaa kuivahiivaa, lisätään vettä ja ruokaöljyä ja annetaan kohota.

Adams_Pizza_IMG_0847_ohjeet_suomeksi

AdamsPizza_IMG_0766

Liekö syy sitten liian haalean veden, mutta minun taikinani ei oikein kohonnut.

Taikina jää tahmeaksi ja kosketuskaulintakelvottomaksi, kuten kaikki vhh-taikinat. Taikinan kaulinta ohjeen mukaan kahden öljytyn leivinpaperin välissä onnistui, mutta on rasittavaa puuhaa. Omavalmisteisen vhh-pizzapohjani levitän pellille aina lusikalla, mutta Adams on voimakkaan sitkonsa vuoksi ehkä vähän hankalampi saada levittymään lusikalla tasaisesti. Sitä voisi varmaan painella myös sormin lättänään muotoon,

Seuraava havainto: pakkauksen paisto-ohje ei toiminut ainakaan meidän uunissa. Todiste alla.

Adams_Pizza_IMG_0771

Ohjeen mukaan pizzaa pitäisi paistaa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Oikeanpuoleinen oli uunissa 20 minuuttia ja tuli ulos ruskeana kivikovana kiekkona. Onneksi olin jakanut taikinan kahteen osaan. Vasemmanpuoleinen pizzapohja oli uunissa 8 minuuttia. Varmasti viisikin minuuttia riittäisi.

Kuten näkyy, pohjasta tuli aika jäykkä. Se oli mukavan rapea mutta vehnäpohjaa ja omaa vhh-pizzapohjaani paljon jäykempi. Maku oli neutraali.

Tuomio?

Kyllä tämä enemmän muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan tavallista vehnäpohjaa kuin muut kokeilemani vähähiilihydraattiset pohjat. Mutta luulen pitäytyväni jatkossa omassa tutussa taikinassani jota ei hiivattomana tarvitse kohotella ja valmistus sujuu nopeammin ja näppärämmin kuin Adamsin.

idAdams_Pizza_IMG_0773

Täytteet olivat kevyesti Maarianhaminan Pub Albinin viime kesän pizzauutuuden inspiroimat. Albinin pizzasta keksin, että juurekset ja paahdettu, suolattu manteli voivat toimia pizzassa :)

Minun pizzassani oli oikein ohueksi suikaloitua punajuurta, vuohenjuustoa, suolattuja ja paahdettuja manteleita, kylmäsavulohta ja rucolaa. Tosi hyvä ja vähän erilainen pizzatäyte, kiva kokeilla välillä uutta mun ainaisen tonnikala-herkkusieni-tomaatti-hässäkkän sijaan.

*

Seuraava pätkä olisi voinut olla oma postauksensa mutta laitetaan se tähän perään kun sen äsken ajatuksenvirtana kirjoitin…

Vuoden 2016 projekti: hiilihydraattien harkittu lisäys ruokavalioon tavoitteena selvittää, miten se vaikuttaa liikuntaharrastukseeni. Päätin lähteä toteuttamaan vuodenvaihteessa julkituomaani ruokavalion hienosäätöä ja muutoskokeilua ammattilaisen tuella. Arvaan, että jos asia jää vain minun itseni vastuulle, jää puurojen, papujen ja juuresten lisäys säännölliseksi osaksi ruokailua vain sanoiksi ilmaan. Ja niinpä tänään olenkin istunut tunnin ensimmäisessä valmennuksessani. Toinen on varattu perjantaille hieman eri lähestymistavan omaavalta yritykseltä.

Tiedätte taipumukseni haluta ottaa selvää asioista perusteellisesti. Nyt taatelikakkupostauksen kommenteissa käyty keskustelu sytytti minussa vahvan kipinän selvittää TÄMÄ asia perin pohjin. Mitä siellä kropassa oikein tapahtuu liikuntasuorituksen aikana energian suhteen? Milloin kroppa polttaa rasvaa, milloin hiilareita? Kun jonkun mielestä on mahdotonta treenata ilman hiilaria, mistä kroppa sitten oikein ottaa energiansa jos käytettävissä on niukat glykogeenivarastot?

Mielipiteitä, näkemyksiä ja ”totuuksia” sinkoilee suuntaan ja toiseen. Ultimaattista totuutta ei tässäkään asiassa ole olemassa kaikkien elimistön toimiessa yksilöllisesti, mutta nyt otetaan selvää, mitä alan valmentajat asiasta sanovat. Siinä on varmasti ainakin murunen tieteellistä faktaa takana, ja satojen valmennettujen kautta saatua käytännön tietoa joka on loppupeleissä aina ”oikeampi” tieto kuin mikään tietokirjan teksti. :)

Juoksemaan_IMG_7171

Projekti on saanut aikaan viime päivinä paljon itsetutkiskelua. Olen joutunut miettimään oloani ja mitä oikein lopulta haluan.

Elimistöni on hiilihydraattiherkkä ja kerää paljon nestettä ja muodostaa kaasua kun syön korkeamman hiilihydraattipitoisuuden ruokaa, sille ei voi mitään. Se ei ole sairaus, mutta tekee olosta tietenkin kurjan. Olen viime aikoina syönyt paljon bataattia, punajuurta, lanttua, maa-artisokkaa. Hyvää ja ravinteikasta ruokaa jonka terveellisyyttä ei tarvitse kyseenalaistaa. Silti oloni on raskas ja turvonnut, mikä ei tietenkään tue kokonaisvaltaista hyvää mieltä. Salilla ja etenkin juoksumatolla olen kuitenkin jaksanut paremmin, sitä ei voi kieltää.

Olen katsonut peiliin ja kysynyt itseltäni, mitä hyvä olo lopulta minulle on. Onko se enemmän sitä kevyttä ja tiukkavyötäröistä oloa, figuuria jonka päällä vaatteet eivät kiristä mutta joka hengästyy helposti lenkillä? Vai onko se sitä, että kroppa on ravinnon vuoksi vähän epämukavan tuntuinen, mutta kehityn harrastuksessani? Tekeekö ensimmäinen vaihtoehto minusta pinnallisen p*skan? Jonkun mielestä epäilemättä kyllä, mutta ei, eivät nämä näin yksiselitteisiä juttuja ole. Vhh-ruokavalion myönteiset vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle ja kireä keho on siihen päälle vain mukava bonus.

Näitä teemoja tulee varmasti mietittyä paljonkin talven ja kevään aikana.

Hyvat_hiilarit_IMG_0858

Jokohan näitä alkaa pian löytyä lautaselta..?

Kommentit (88)

 1. Juuli

  Hei! Aivan aiheen vierestä kysymys! Olen kiinnostunut enemmän ja enemmän luonnollisemmasta kosmetiikasta, ja olisin halukas vaihtamaan yö/päivävoiteeni johonkin luonnollisempaan versioon. Itselläni on melko hankalaa ollut ihoni kanssa ja vihdoin olen löytänyt synteettisen version voiteesta joka on aika hyvin sopinut iholleni. Voide on Artistry Essentials Hydrating Lotion. Olen kokeillut niin monet voiteet läpi ja luonnonkosmetiikasta ei oikein ole tietoa mikä on hyvää ja mikä ei todellakaan ole hyvää. Kysynkin siis, osaatko suositella incin perusteella jotain voidetta. Tässä edellisen voiteen inc joka on sopinut: http://imbbpullzone.laedukreationpvt.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/07/artistry21.jpg

  Ymmärrän kyllä täysin jos oli aivan liikaa pyydetty. Jos menee hankalaksi niin älä suotta käytä liikaa aikaa tähän. Ajattelin vain kysäistä jos incien luku on sinulle helppoa kuin heinän teko ja osaat suositella vastaavaa luonnollisempaa versiota.. :-)

  • Sanni

   Hei Juuli!

   Kiitos luottamuksestasi inci-tietämykseeni :) mutta valitettavasti incin perusteella on mahdoton suositella toista voidetta. Niin moni asia vaikuttaa voiteen ihotuntuun ja toimivuuteen, eivät pelkästään ainesosat vaan niiden pitoisuudet, suhteet toisiinsa ja keskenään muodostamat yhdisteet.

   Luonnonkosmetiikka ja ”normikosmetiikka” ovat vieläpä reseptiikaltaan niin todella erilaisia, ettei synteettisen suosikin pohjalta voi yhtään arvuutella mikä luonnonkosmetiikan voide toimisi.

   Harmi etten voinut auttaa tässä. :/

 2. Aidan

  Kiinnostava projekti! Itse pyrin taas pääsemään kiinni ”terveellisempään” elämään ja hyvään oloon lähes vuoden totaalisen repeämisen jälkeen. Nyt on pakko aloittaa vähän löysemmin ja pyrkiä vain kohtuullistamaan kaikkea, lisäämään kaikkea terveellistä (vihanneksia, kalaa) ja vähentämään epäterveellistä (herkut, liika gluteenittomilla viljoilla mässäily ja SUOLA), panostaa kokonaisuuteen (uneen, sopivaan määrään liikuntaa, kunnollisiin aterioihin ja riittävän usein syömiseen jatkuvan pikkunapostelun sijaan) eikä yksittäisiin asioihin kuten niiden hiilareiden välttämiseen. Mulle se totaalikieltäytyminen toimii aluksi, mutta en oikein osaa tehdä paluuta kohtuuteen sen kieltämisen jälkeen. Kun esim. induktion jälkeen rupean lisäämään hiilareita vähitellen, niin hyvin nopeasti ollaankin lipsuttu jo täysin. Nyt yritän ajatella tämän projektin takaperin ja ajallisesti pitkänä prosessina, mikä on kyllä sekin vaikeaa kun tietää miten nopeasti induktiolla saa hyvän olon.

  Kuulostaa vähän siltä että se Sanni joka aikaisemmin liikkui vain siksi että se on tarpeellista ja hyväksi, liikkuukin nyt ehkä hieman paremmin motivoituneena. :) Jään mielenkiinnolla odottamaan jatkoa, kiva kuulla onko sun tilanteessa asiantuntijoista apua, kun tuntuu että olet niin pitkällä oman kehon tuntemuksessa ja tiedät aika pitkälti mikä sopii ja mikä ei. Tsemppiä projektiin, toivottavasti opit uutta itsestäsi ja pääset siihen pisteeseen että kehittyminen urheiluharrastuksessa on mahdollista.

  • Sanni

   Hyvältä kuulostaa sinunkin projekti! :) Tosi hyvältä! Kohtuullistaminen kuulostaa järkevältä tieltä jos ”tarkat raamit” eivät toimi. Minulla taitaa olla luonne, jolla ”raamit” toimivat turhankin hyvin… :D Tosin mulle sellaisen tosiniukkahiilarisen ruoan syöminen on liiankin helppoa kun lempiruoat (juureksia lukuunottamatta) ovat kaikki nykyään vähähiilarisia. Mulle on myös muodostunut niin vakiintunut tapa koostaa ateriat että lipsuminen ei tapahdu ihan helposti. Kun niille ”väärille” ruoille ei tavallaan ole luonnollista paikkaa aterioilla.

   Toivottavasti onnistut hitaalla tahdilla ja lempeämmällä, sallivammalla otteella :) Kaikki teot oman hyvinvoinnin puolesta vievät aina eteenpäin, oli askel pieni tai suuri!

   Kuulostaa vähän siltä että se Sanni joka aikaisemmin liikkui vain siksi että se on tarpeellista ja hyväksi, liikkuukin nyt ehkä hieman paremmin motivoituneena. :)

   No minäkin olen vähän ihmetellyt että mistähän tämä outo, erilaisen motivaation tunne tulee..! :) Kyllä mä taidan ainakin juuri tällä hetkellä olla oikeasti muullakin tavalla motivoitunut kuin vain sillä perusteella että ”liikunta nyt vain on hyväksi”. Mulle taisi tulla vilpitön uteliaisuus nähdä, miten ravinto voi liikuntaharrastukseeni vaikuttaa. Tajusin, että olen syönyt tosi ääripääruokaa koko liikuntaharrastukseni ajan, ensin melkein pelkkää pullamössöhiilaria ja sitten hyvin rasva- ja proteiinipitoista. En siis ole koskaan urheillut ns. ”tasapainotetulla” ruokavaliolla. Taatelikakkuefekti sai aikaan sen, että haluan selvittää mitä enemmän keskitien ruokavalio saa aikaan liikuntasuorituksissa :) Olo on kuin jollain vapaaehtoisella ja innostuneella labrarotalla! ^_^

   Kovasti kiitoksia tsempeistä Aidan ja samanlaiset toivotukset sinullekin :)

 3. Elli A

  Tuosta pizzakuvasta alkoi niin paljon tekemään mieli paahdettu punajuuri-chevre-pinjansiemen -salaattia, että on pakko tehdä sitä illalla :-)

  Kysymys ei nyt liity postaukseen, mutta en oikein tiennyt minne postaukseen olisin sen kirjoittanut. Eli mikä on täyteläisin ja ravitsevin sy-voide, jota olet kokeillut / jonka tiedät? Olen jo sen verran epätoivoinen, että ei tarvitse olla luonnonkosmetiikkaa. Tällä hetkellä laitan Madaran Time Miraclea ja apteekin Favoraa päällekkäin, kun en enää tiedä mitä ostaisin.. Pakkasilla sy-alue kuivuu ja kurtistuu. :-)

  • Sanni

   Tuosta pizzakuvasta alkoi niin paljon tekemään mieli paahdettu punajuuri-chevre-pinjansiemen -salaattia, että on pakko tehdä sitä illalla :-)

   Arvaa kuka juuri söi tällaisen… :D No, punajuuri tosin oli purkista eikä paahdettua, mutta melkein sama ^_^ Ja alla kasa vihreää…

   Eli mikä on täyteläisin ja ravitsevin sy-voide, jota olet kokeillut / jonka tiedät?

   Hmm, pelkäänpä että vastaukseni on tylsä: olen loppujen lopuksi kokeillut aika vähän luonnonkosmetiikan sy-voiteita. Täyteläisin on Dr. Hauschkan Silmäluomibalsami joka on täysin vedetön ja pohjautuu öljyihin ja vahaan. Se on purkissa jäykkää ja täytyy lämmittää sormilla. Jännä tuote. Ainakin todella suojaava. Tuo voisi kyllä olla sen tyyppinen mitä haet, todellinen pakkas-sy-voide.

   Itse asiassa juuri tänään hain postista paketin joka sisälsi toisen vastaavantyyppisen sy-voiteen: Flow Kosmetiikan Silmienympärys- & huulipalsamin (kyllä, kirjoitusasu on p:llä :D). Myös se on vedetön ja purkissa kiinteää tavaraa. Wilderness-kokeilujakso on joskus kevään aikana.

   Varsinaisista voidemaisista luonnonkosmetiikan sy-voiteista täyteläisin kokeilemani on ollut Laveran My Age (nyk. Firming), eikä sekään mikään kovin paksu ole. Mutta kuitenkin täyteläisin ja pehmentävin kokeilemistani. Time Miraclen sy-voidetta en ole kokeillut niin en osaa verrata My Agea siihen.

   • Elli A

    Hei kiitos! Olinkin unohtanut tuon Hauschkan voiteen. Olen joskus lukenut siitä. Taidan muuten kokeilla sitä nyt, koska tarvitsen oikeasti jotain hyvin suojaavaa ja ravitsevaa. :-)

    • Sanni

     Kivaa jos vinkistä on hyötyä :) Käyhän sitten kertomassa mitä tykkäät ko. voiteesta.

 4. nannukka

  Moi Sanni! Osaatko neuvoa onko jotain bb-voidetta tai sävyttävää yövoidetta mitä tosiaan voisi laittaa yön yli naamalle? Olisi kiva et ekoina yönä ihastuksen tykönä vois näyttää vähän siedettävämmältä kun täysin ilman meikkiä :D

  • Sanni

   BareMineralsin yömineraalipuuteri olisi ollut tarkoitukseesi täydellinen! ^_^

   https://www.dr.hauschka.com/fi_FI/tuotteet/silmaeluomivoide/

   Valitettavasti se on poistunut sittemmin BM:n valikoimasta, ainakaan en löydä sitä enää Bare Mineralsin sivuilta.

   BB-voiteita ei käsittääkseni suositella käytettäväksi yöaikaan, mutta joku kevyt, sävytetty voide ei varmaan tukkisi huokosia mineraalipigmentillään. Eli voiteen pitäisi olla luonnonkosmetiikkaa. Mádaralla ja Estelle & Thildillä on hyvät sävyttävät kasvovoiteet, Estellen on peittävämpi. Jos sinulla on kuiva iho, Dr. Hauschkan Sävyttävä kosteusvoide voisi sopia (se on aika rasvainen joten sopii parhaiten kuivalle iholle), mutta se on tosi läpikuultava eikä juurikaan peitä ihovirheitä.

   Tässä juttua Mádaran sävyttävästä:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/11/05/madara-sun-flower-luonnollinen-kuultomeikki/

   Ja tässä Estellen:

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2015/02/03/estelle-thild-biohydrate/

   • Elli A

    Nannukan kysymys on niin ihana!! :-) Tuli omat vastaavat tilanteet vuosien takaa mieleen, kun piti nousta aamuyöstä meikkaamaan (ja samalla pesemään illan ripsivärit pois), jotta näyttäisi aamulla herätessä nätimmältä :-) :-) Oi niitä aikoja :-)

    • Sanni

     Hihih :)

 5. Kuorotipu

  Terkut Tallinnasta! Piti vaan tulla kertomaan, että Rataskaevu 16 oli oikein loistava kokemus! Ruoka hyvää, palvelu loistavaa ja paikka ylipäätään tosi kiva. Onneksi oltiin varattu pöytä; meidän 1,5h vierailun aikana kävi yli 20 seuruetta kysymässä pöytää, turhaan. Ilmeisen suosittu paikka tosiaan :D

  • Sanni

   Kivaa saada terveiset :) Meiltä jää lukijamatkalla Rataskaevu väliin kun seurue ei kokonsa puolesta mahdu Rataskaevuun.

   • Kuorotipu

    Vielä piti tulla huutelemaan. Käytiin tänään shoppailemassa Ülemiste-kauppakeskuksessa ja sieltä löytyi Cropp-nimisestä vaatekaupasta useampiakin My Little Pony -paitoja. Yllättäen tulit mieleen :D

    • Sanni

     Oliskohan tuo Ulemiste lähellä meidän hotellia… ;D

 6. Minä vain

  Plaah tajusin just että noi huutajaiset oli eilen ja varmaan ainuita päiviä ku en tsekannu sun postausta.. :(

  Noo… :)

  Olis tällanen kysymys: kuiva-aineet esim. täysjyväriisi tai ihan mikä muu nyt vaan, niin onko kalorit aina kuivapainosta? Eli jos haluan vaikka 50 g riisiä, ja pakkauksessa on nyt esim 100 kcal/100 g niin kuivassa 50 g:ssa on 50 kaloria?

  Entäs jos esim. parsakaali on ilmoitettu että vaikkapa 25 kcal/100 g, niin onko tämä keitetystä vai raa’asta painosta?

  Kiitos sulle jos viitsit vastata, tässä tiukkaa painon kyttäystä ja tiristystä rasvoissa.. :)

  • Sanni

   Kalorit on mun käsityksen mukaan aina kuivapainosta ellei erikseen mainita että keitetystä, kuten esim. Go Greenin mustapapupakkauksessa jossa on allekkain kummatkin, ensin kuivan ja sitten keitetyn raaka-aineen ravintoarvot.

 7. K-M

  Hei!

  Kysymykseni ei liity tähän postaukseen, mutta kysyisin hiukan vinkkejä Kreikan matkailua ajatellen.

  Jonnekin pitäisi talvilomalla päästä ja osaksi matkapostaustesi takia olen innostunut Kreikasta. Minnepäin Kreikkaa kannattaisi ensikertalaisen lähteä huhti-toukokuun vaihteessa? Minä ja seuralaiseni ei välitetä auringonotosta tai uimisesta, mutta viihdymme rannalla ja meren äärellä ja toki toivon, että ei koko reissua sataisi :). Pidän luonnossa liikkumisesta, historiasta ja olisi kiva tehdä jokin omatoiminen retki esim. kävellen tai bussilla.

  Kaikki Kreikan kuvasi ovat kuin postikortista, esim. Santorini oli upea, mutta mitä muita paikkoja suosittelisit? Mihinkään hirveään turistirysään en haluaisi mennä enkä kaipaa baareja tai bilepaikkoja. Mulla ei ole kokemusta reissaamisesta matkatoimiston kautta, yleensä olen lennot, hotellit ja retket varannut itse. Ilmeisesti monet matkatoimistot on jo myyneet kevään reissunsa kun valmismatkoja vilkuilin. Suosittelisitko ylipäätään keväällä Kreikkaan matkaamista?

  • Sanni

   Huhti-toukokuu on todella mielyttävää aikaa matkustaa Kreikkaan, silloin luonto on vehreimmillään ja sääkin aurinkoinen mutta ei vielä kuuma. Sanoisin että kevät on mitä parasta aikaa matkustaa Kreikkaan syksyn ohella, paitsi jos tykkää olla rannalla ja uida. Keväällä merivesi on vielä vähän liian kylmää rantaelämään. Mutta jos ette kaipaa uimaan niin sesonki on teille tosiaan mitä sopivin :)

   Minulle tuli mieleen kuvailusi pohjalta Thassos, joka on tosi monipuolinen saari ja siellä on kaikkea niin upeista luontoreiteistä antiikin raunioihin ja Kreikan kauneimpiin rantoihin. Ja paljon viehättäviä ja perinteisiä kyliä. Thassos on kylläkin myös aika turistillinen, mutta koska siellä on niin monta kylää niin pahinta turistiryysistä pääsee kyllä karkuun.

   Olen viettänyt Thassoksella kesän au pairina ja aika hyvin tuli saari koluttua kolmen kuukauden aikana :) Rakastan itsekin historiaa ja Thassoksella noita rauniokohteita löytyy. Ostin paikan päältä jonkun saaren rauniokohteille omistetun opaskirjankin.

   Thassokselle vain ei pääse yhtä helposti kuin monille muille Kreikan saarille, pitäisi lentää Thessalonikiin ja ottaa sieltä bussi Kavalaan ja siitä vielä lyhyt laivamatka Thassokselle.

   Toinen kuvailuusi sopiva kohde olisi Naxos, sinne pääsee tosi helposti laivalla suoraan Pireuksesta. Se(kin) on tietysti jonkin verran turistillinen, mutta ei kuitenkaan sellainen klassinen pakettimatkarysä. Naxos on suuri saari ja siellä on TOSI paljon erilaista tekemistä :) Voi vaikka vaeltaa Kykladien korkeimman vuoren huipulle :) Plus, sieltä on todella hyvät ja vilkkaat yhteydet ympäröiville saarille, on helppo tehdä retkiä muillekin saarille :) Thassokselta taas ei oikein pääse muualle kuin mantereelle.

 8. Jonttu

  Voi että olet timmissä kunnossa – harva nainen pääsee tuohon!

  Oletko muuten käyttänyt niitä pari vuotta sitten trendiksi ponnahtaneita puhelinlankapompuloita (kun en ole missään postauksessa sinulla sellaista huomannut)? Itse en aluksi tykännyt näistä, kun ostin sellaista aika jäykkää muovia olevia, mutta kun ostinkin sitten lapsille suunnatun pakkauksen, ne olivat ihanan pehmeitä ja eivät vahingoita hiuksia ja jotenkin istuvat paljon paremmin päähän.

  • Sanni

   Käytän puhelinlankapompuloita melkein joka päivä :)

 9. medi

  Itse oon jo vuosia karpannut LCHF -tyyliin eli hiilarit on olleet siellä 30-50g/pvä, yleensä 50g tulee täyteen vain herkuttelupäivinä. Olen myös urheillut salilla, kävellen ja pyöreillen, ihan peruskuntoilua ja pientä lihaksen kasvatusta. Hiilarimäärät ei ole mulle koskaan ollut ongelma urheillessa, eikä mun niitä ole tarvinnut lisätä (toki tämä on yksilöllistä). Hiilari-eneriga on mulla nopeasti kuluvaa ja epätasaista, parempaa räjähtävään lähtöspurttiin kuin pitkäkestoiseen suoritukseen. Rasva-energia taas nimenomaan pitää vauhdin yllä tasaisesti koko suorituksen ajan.
  Kun olet noita ruokapäiväkirjoja joskus laitellut, musta näyttää siltä, ettet ehkä saa niin paljon kaloreita ruoastasi että jaksaisit niillä myös urheilla. Oletko hetkeen laskenut ”koomakaloreitasi” eli sitä – jos termi ei ole tuttu – kuinka paljon keho kuluttaa kaloreita pelkkiin elintoimintoihin? Laskureita löytyy netistä. Antavat mun mielestä ihan hyvän suuntaviivan sille omalle minimikaloritarpeelle.
  Kun kerran tiedät, etteivät hiilarit sulle sovi niin ajattelin, että itse ainakin lähtisin korjaamaan ongelmaa jotain muuta kautta kuin niitä lisäämällä. Toisaalta pavut ja juurekset saattaa ollakin vähän turvottavia ruokia, ehkä marjat, pähkinät ja siemenet olisi parempia? Niistä tulisi myös hiilareita vähän hillitymmin, mutta hyvin ravintoarvoin.

  Ajattelin jakaa ajatuksia näin yhdeltä karpilta toiselle, kun itsekin olen tätä ruokavaliotani joutunut rukkaamaan tässä vuosien saatossa. :)

  • Sanni

   Kiitos kun jaoit kokemuksiasi :) Kiinnostavaa :) Vastaan sulle pidemmän kaavan mukaan huomenna, tänään olen pitänyt vähän vapaata koneelta ja täytyy jopa yrittää mennä aikaisemmin nukkumaan :D

  • Sanni

   Kun olet noita ruokapäiväkirjoja joskus laitellut, musta näyttää siltä, ettet ehkä saa niin paljon kaloreita ruoastasi että jaksaisit niillä myös urheilla. Oletko hetkeen laskenut ”koomakaloreitasi” eli sitä – jos termi ei ole tuttu – kuinka paljon keho kuluttaa kaloreita pelkkiin elintoimintoihin?

   Tuollaisia koomakaloreita en ole laskenut, mutta muistaakseni kuntosalini pt sanoi joskus että se olisi mulla noin 1400-1500 kcal. Kun joskus olen syöttänyt kausittain aterioitani Kiloklubin laskuriin, on päivittäinen energiamäärä ollut keskimäärin jotain runsaan 2000 kalorin luokkaa. Olettaisin siis että saan ruoasta tarpeeksi kaloreita liikuntaa varten. Myös eilen tapaamani ravintovalmentaja sanoi, että 2000 kaloria kuulostaa minulle ihan sopivalta määrältä.

   Toisaalta pavut ja juurekset saattaa ollakin vähän turvottavia ruokia, ehkä marjat, pähkinät ja siemenet olisi parempia?

   Pähkinöitä ja siemeniä syön jo tosi paljon, varmaan yli suositusten :D Marjojen lisäämistä olen vähän aprikoinut, ne kun myös jakavat alan ihmisten mielipiteitä hiilariprofiilinsa takia. Nämäkin kaksi valmentajaa jotka olen nyt tavannut ovat asiasta vastakkaista mieltä. Toinen suosittaa ottamaan hiilarit ehdottomasti mieluummin tärkkelyslähteistä ja välttämään marjoja ja hedelmiä fruktoosin takia (kuormittaa maksaa), toinen taas ei näe mitään eroa hedelmän ja tärkkelyspitoisen kasviksen välillä hiilarin lähteenä.

   Lopulta ei auta kuin kokeilla yksitellen erilaisia ruokia :) Kaurapuuro tuntuisi nauttivan kaikkein neutraaleinta statusta hiilarin lähteenä, ja sitä ovat suositelleet treeninjälkeispöperöksi kaikki, joiden kanssa olen asiasta jutellut :) Kyllä se minullekin kivemmalta kuulostaa kuin riisi ja peruna! ^_^ Koska oikeasti myös tykkään siitä :) Minä en osaa ajatella ruokaa ”kliinisenä” polttoaineena jonka koostumus lautasella säädetään vain siltä kannalta miten sen sisältämät makrot sopivat kulloiseenkiin tavoitteeseen. Minusta ruoan pitää myös maistua hyvältä ja tuottaa syöjälleen iloa ja hyvää mieltä! :) Tällä pohjalla ottaisin siis itse hiilarit mieluummin bataatista, porkkanasta, kaurapuurosta ja marjoista kuin leivästä, riisistä tai perunasta.

 10. maawo

  Sulla on muuten ihan hullun hyvännäköiset pohkeet ja jalat ylipäänsä. :D tuijotin valehtelematta minuutin noita pohkeita… Ja ny kuulostan friikiltä, oli silti pakko kertoo :D

  • Sanni

   Nää pohjekommentit huvittaa aina :) Et ole ainoa joka niitä kommentoi :D Eivät ole salilta peräisin vaan mulla on aina ollut tuollaiset ”halot”.

 11. Vielä muutama pointti!

  Olen ollut blogisi lukija jo alusta lähtien, mutta kommentoin todella harvoin. Nyt kuitenkin oli pakko, koska halusin tuoda esille vielä muutaman vinkin, joista voisi olla apua. Välillä tuntuu, että nämä suolisto- ja ruoka-aineasiat ovat melkein henkimaailman juttuja ja riippuvaisia planeettojen liikkeistä ja asennoista… Niin hämäriä ne voivat välillä olla. ;D

  Tässä muutama vinkki:

  -Voit kokeilla syödä hiilarin/tärkkelyksen erillään proteiinista, jolloin se saattaa aiheuttaa vähemmän ongelmia. Jep, aluksi se tuntuu oudolta, jos on tottunut syömään proteiinia kaikilla aterioilla, mutta voi ratkaista pulman.

  -Oletko kokeillut nauttia entsyymeitä hiilaripitoisen aterian kanssa? Hiilareiden sopivuus voi olla siitäkin kiinni, jos ruoansulatuksesi ei pysty hajottamaan niitä. Siihen tarkoitetusta entsyymistä voi olla apua eli mars luontaistuotekauppaan (tai iherbiin katsomaan tarjontaa).

  -Välillä jonkin ruoka-aineen sopivuus voi oikeasti olla ruoanlaittotavasta kiinni. Esim. keitetty peruna voi olla ok, mutta paistettu ei. Tai toisinpäin. Tai se voi olla myös lajikkeesta kiinni. Tai esimerkiksi riisistä joku tietty voi sopia, mutta toiset ei. Ja tosissaan kannattaa aloittaa pienestä määrästä ja katsoa, että missä raja tulee vastaan.

  -Mikäli tavalliset hiilarilähteet eivät sovi sinulle, niin erikoisemmat voivat sopia. Esimerkiksi quinoa, teff, durra, tapioca, kuzu jne voivatkin olla ok, mutta sekin selviää vain kokeilemalla. Tai vähemmän oudoista hirssi, tattari ja maissi.

  Ja kiitos vielä tosi kivasta blogista, pysyn mukana jatkossakin! Emme ole aina kaikesta samaa mieltä, mutta ei meidän tarvitsekaan olla. ;D

  • Sanni

   Kiitos kommentistasi ”Vielä muutama pointti” :)

   Välillä tuntuu, että nämä suolisto- ja ruoka-aineasiat ovat melkein henkimaailman juttuja ja riippuvaisia planeettojen liikkeistä ja asennoista… Niin hämäriä ne voivat välillä olla. ;D

   Todellakin ;D

   Voit kokeilla syödä hiilarin/tärkkelyksen erillään proteiinista, jolloin se saattaa aiheuttaa vähemmän ongelmia. Jep, aluksi se tuntuu oudolta, jos on tottunut syömään proteiinia kaikilla aterioilla, mutta voi ratkaista pulman.

   Mitä tämä käytännössä tarkoittaa..? Blondi ei taas ymmärrä :D Sitäkö, että yhdellä aterialla, esim aamiaisella, on pelkkää kananmunaa, ja lounaalla vaikka pelkkää lanttua ja muita kasviksia..?

   Oletko kokeillut nauttia entsyymeitä hiilaripitoisen aterian kanssa?

   En, en ole edes kuullut tuollaisesta :) Tarkoitat siis jotain entsyymiravintolisää?

   Välillä jonkin ruoka-aineen sopivuus voi oikeasti olla ruoanlaittotavasta kiinni. Esim. keitetty peruna voi olla ok, mutta paistettu ei. Tai toisinpäin. Tai se voi olla myös lajikkeesta kiinni. Tai esimerkiksi riisistä joku tietty voi sopia, mutta toiset ei.

   Hyvä pointti, hyvä kuin nostit sen esiin :) Toisaalta eri lajikkeiden, eri lailla kypsennettyjen jne ruokien sopivuuden selvittely kuulostaa jo oman sivuelämän vaativalta duunilta… :D ^_^

   Mikäli tavalliset hiilarilähteet eivät sovi sinulle, niin erikoisemmat voivat sopia. Esimerkiksi quinoa, teff, durra, tapioca, kuzu jne voivatkin olla ok, mutta sekin selviää vain kokeilemalla. Tai vähemmän oudoista hirssi, tattari ja maissi.

   Kvinoa odottelee kaapissa josko se pian pääsisi liittymään salaattilautaselle tai vaikka osaksi jotain pyörykkätaikinaa :) Meillä muuten syötiin lapsuudessani säännöllisesti hirssi- ja tattaripuuroja. :) Äiti oli kunnon puurovelho, meillä syötiin tosi paljon erilaisia puuroja. Tattari oli mun suosikki :) Kumma kyllä lapsena inhosin kaurapuuroa (ilmeisesti sen limaisuuden takia), nyt aikuisena se taas on puurojen kingi. :)

   • Nimetön

    Toi proteiinien ajoittaminen erilleen tärkkelyksestä/hiilarista on varmaan helpointa tehdä käytännössä niin, että syö välipalana jotain hiilaripitoista, jonka yhdistää tarvittaessa kasviksiin/marjoihin ja rasvaan, koska ainakaan itselläni pelkät rehut ja rasva eivät pidä nälkää. Esimerkiksi vaikka pieni annos jotain puuroa voisilmällä/turkkilaisella jugulla ja marjoilla, jolloin pääaterialla voi syödä rehuja, rasvaa ja proteiinia ihan normaalisti. Eli ehkä sun kannattaa kokeilla jättää lantut sun muut juurekset pääaterioilla vähemmälle ja tunkea hiilarit välipalaan jossain muodossa (tosin välipalana pieni annos vaikka lanttulaatikkoa ei mun mielestä olisi huono ajatus, tai jotain lanttu- tai bataattiranskiksia, mutta en ehkä ajattelekaan ruoasta perinteisellä tavalla ^_^)

    Ja joo, entsyymiravintolisiä löytyy kaikenlaisia. Itse käytän sellaista, joka hajottaa monia juttuja, mutta uskoisin, että pelkälle tärkkelykselle/hiilarille on omansa. Selvinnee googlella…

    Lienee helpompaa välttää sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat oireita, mutta jos haluaa kikkailla (ja välillä taas toisaalta ei ole muuta vaihtoehtoa, jos/kun ruokavalio on muuten suppea, kuten minulla), niin eri lajikkeiden kokeilu tai erilainen ruokien valmistustapa voi kannattaa. Kyse voi olla myös määristä, jolloin tietty määrä ruokaa aiheuttaa oireita ja vähempi ei, jolloin hiilareita voi kerätä eri lähteistä syömällä niitä turvallisia määriä. Ei riisiä ole pakko vetää kerralla desiä vaan ehkä vaikka 2rkl on turvallinen määrä, johon sopii vielä x määrä juureksia ja x määrä palkokasveja ilman ongelmia, jolloin päivän hiilariannos nousee kuitenkin korkeammaksi.

    Toivottavasti näistä oli edes vähän apua, ja jos ei ollut, niin toivottavasti ongelmasi ratkeaa jotain kautta. :)

    • Sanni

     Kiitos :)

 12. Jonttu

  Saako muuten kysyä, että jos sattuisit käymään kauppareissullasi vain Lidlissä, niin löydätkö sieltä yleensä kaikki käyttämäsi vihannekset ja juurekset vaan onko tarvetta käydä lisäksi jossakin toisessa kaupassa? Havaintojeni mukaan Lidlin vihreän puolen tarjonta on lisääntynyt huimasti lyhyen ajan sisällä.

  • Sanni

   Löydän yleensä Lidlistä kaikki vihannekset :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.