Puheenvuoro: mitä Lumenelle on tapahtunut?

Vastatessani eilen erään lukijan kysymykseen (”Oletko kokeillut Lumenen Nordic Bloom -sarjaa?”), tunteet Lumenen nykytilannetta kohtaan leimahtivat jälleen pieniin liekkeihin. Tämä on aihe, joka selvästi koskettaa mun tunteita. ”Meidän Lumene”, kaikkien suomalaisten oma Lumene. Joka on karannut jonnekin, joka ei enää tunnu ”meidän Lumenelta”.

Nyt tekee mieli kirjoittaa ajatuksia Lumenesta.

PUNAINEN LANKA KATOAA?

Rehellisesti; Lumenen uudistuksen myötä mä hyppäsin Lumene-kärryiltä. Lähtiessään tavoittelemaan uutta ”kiiltävämpää”, kansainvälisempää ja kaikin tavoin fancympaa brändiä, Lumene kadotti mun mielestä punaisen lankansa.

Sarjoja tuli valtavasti. Tuli suuria hintojenkorotuksia. Ennen niin tyylipuhtaat pakkaukset muuttuivat tekstien, logojen, kuvioiden ja vaikeasti lausuttavien englanninkielisten nimien sekamelskaksi. (Kokeilepa sanoa; ”Incandencense” – se oli yhden Lumenen sarjan nimi.)

Osittain toistensa kanssa päällekkäin menevät sarjat ja samankaltaiset nimet (Kuulas/Valo/Hehku)  olivat omiaan saamaan kuluttajat hämmennyksiin.  En varmaankaan ollut ainoa.

Parhaimmillaan Lumenella oli kymmenen eri ihonhoitosarjaa pelkästään kasvoille. Esittelin kaikki niistä viimeksi kaksi vuotta sitten.

ASKEL TAAKSEPÄIN

Nyt Lumenella on kaiketi tajuttu, että mopo lähti käsistä. Valikoimaa on lähdetty karsimaan, ja neljä sarjoista on jätetty pois; Sisu (antioksidanttinen detox), Harmonia (kaikkein luonnollisin sarja), Lempeä (hajusteeton, herkkäihoisille) ja Hehku (anti-age). Kaupoissa näitä vielä näkyy, mutta Lumenen verkkosivulta ne ovat kadonneet.

En hämmästy karsimisesta enkä juuri näiden sarjojen poisjäämisestä. Niissä oli päällekkäisyyksiä sekä sarjoja, joiden peruste stand-alone-sarjana ei ollut riittävän vahva.

Sarjat kuten Sisu ja Harmonia seurasivat ajan suuria trendejä (detox, antioksidantit, luonnollisuus), mutta eivät lopulta tarjonneet sellaista hyötyä, mitä Lumenen asiakas ei saanut jo muista merkin sarjoista. Sisun kanssa funktioiltaan päällekkäinen Valo-sarja on erittäin antioksidanttinen, ja luonnollisesta ihonhoidosta kiinnostuneet valitsevat Lumenen (Harmonian) sijaan aidon luonnonkosmetiikan.

Hajusteeton Lempeä-sarja yhdistyi Arktis-sarjan kanssa, joka myös on alun alkaenkin ollut hajusteeton. Ei varmaan tarvetta kahdelle erilliselle hajusteettomalle..?

Mitä anti-age-sarjoihin tulee, Hehku ja Ajaton -linjojen kohderyhmä ja elvyttävä vaikutus oli sama, joten tuntui erikoiselta, että niitä pidettiin rinta rinnan. Ehkä Lumenella haluttiin selvittää, kumpaanko sarjaan heidän 45+ asiakkaansa lopulta tykästyvät enemmän..? Voittajaksi näkyy selvinneen uudemman teknologian Ajaton, jossa käytetään sellaisia tämän hetken trendiainesosia kuin niasiiniamidia, PHA-happoa ja fermentoituja ainesosia.

NYKYHETKI: LUMENEN IHONHOITOSARJAT

Tällä hetkellä Lumenen valikoima kasvojenhoidon suhteen on hyvinkin tiivis ja järkevä. Valikoimassa on kuusi sarjaa:

1 KLASSIKKO – edullisin sarja kaikille, Lumenen ”markettisarja”. (Joka ei edelleenkään näy Lumenen omilla sivuilla, mitä ihmettelen… diskriminaatiota… Pitääkö jokin sarja jättää ”piiloon” vain siksi, että se on edullisin..? Sehän on yhtä lailla osa Lumenen valikoimaa kuin muutkin sarjat.)

2 LÄHDE – peruskosteuttava sarja kaiken ikäisille

3 ARKTIS – kosteuttava, ravitseva ja hajusteeton sarja kuivalle, kosteusköyhälle ja herkälle iholle sekä hajusteherkille

4 VALO – antioksidanttinen, ihoa kirkastava, ensimmäisiin ikääntymisen merkkeihin

5 LUMO – anti-age-sarja 30+ kohderyhmälle (entisiltä nimiltään Time Freeze ja Kuulas)

6 AJATON – anti-age-sarja 45+ kohderyhmälle

Lumene on antanut nimen myös seitsemännelle sarjalle, TYYNI (rasvoittuva & epäpuhdas iho), mutta sarjassa on toistaiseksi vain yksi tuote (öljyhoito). Saa nähdä, tuleeko sarja kasvamaan muilla tuotteilla, kun sille on jopa annettu oma nimi.

NIMIEN VILLI LÄNSI

Itse ääneti jälleen ihmettelen, miksei Tyyni-öljyhoitoa voinut vain liittää peruskosteuttavaan Lähde-sarjaan, jossa on jo tuotteita rasvoittuvalle ja sekaiholle. Erilaisten nimien ”villi länsi” kun on ollut yksi eniten sekaannuttavia tekijöitä Lumenen viime vuosien suunnanotossa. Erilaisia nimiä on ihan HULLUNA, eivätkä ne tarjoa kuluttajalle mitään hyötyä.

Miettikää esimerkiksi Lumenen putsareita… Niilläkin on eri ”sarjanimiä”; Hellä, Puhdas, Herkkä… ja osassa putsareita taas lukee ihonhoitolinjan nimi, kuten Lähde tai Valo.

Mä en vain ymmärrä. Miksi pitää olla niin paljon nimiä? Eikö riitä, että pullossa lukee ”Rauhoittava kasvovesi / Soothing toner” tai ”Syväpuhdistava hiilinaamio / Deep Purifying Charcoal Mask”? Sehän jo kertoo kaiken olennaisen.

Englanninkielisen tekstin toki ymmärrän, kun tuotteita viedään myös maailmalle, mutta yksinkertaisuus on silti valttia. Tuotteen nimen ja kuvauksen on tarkoitus viestiä asiakkaalle mahdollisimman selkeästi, mitä pullo sisältää – sen voi tehdä riisutusti, ja silti tyylikkyydestä ja eleganssista tinkimättä.

Avoin vetoomus Lumenelle: hei, rauhoittukaa nimien kanssa. Älkää uusiko ja vaihtako niitä joka toinen vuosi. Pysyvyys on hyvä asia, pysyvyys ankkuroi ja luo luottamusta. Asiakkaat hakevat tietynlaista pysyvyyttä lempisarjoiltaan. Ja selkeys on hyvä asia. Selkeät tuotelinjat ja selkeä viesti. Ei nimien ja tekstien sillisalaattia.

MINÄ JA LUMENE

Olen käyttänyt Lumenen tuotteita 14-vuotiaasta saakka. Lumene ei ole koskaan ollut lempisarjani (koska jo teininä koin kasvipohjaiset tuotteet, tai ainakin kasveilla markkinoidut tuotteet, puoleensavetävämpinä), mutta minulla on ollut vuosien saatossa lukuisia pitkän linjan Lumene-suosikkeja.

Näitä ovat meikkipuuteri (ennenkuin siirryin mineraalipohjaan), kulmakynä (se vanha klassikkosävy Grey-Brown jota ei enää ole…), Milky Touch -kasvovesi, herkkien silmien silmämeikinpoistoaine (tämä on onneksi yhä olemassa 🙏🏻) sekä CC-meikkivoide ja monet huulipunat, sekä yksi parhaita WP-eyelinereita joita olen koskaan tuntenut (sekin jäi pois…)

Modernin Lumenen valikoimassa suosikkejani ovat kasvosuihkeet, Invisible Illumination -sarjan meikkipohjatuotteet sekä Valo-sarjan puhdistusbalmi.

Lumenen Arctic Berry Cocktail on muuten ihka ensimmäinen kaksifaasinen hoitotuote, johon ihastuin! Sitä voi siis pitää nykyisen vesi- & öljyihonhoitoni esiäitinä :)

Aiemmin kirjoittelin blogissakin säännöllisesti Lumenen tuotteista. Koin ne kiinnostavina, ja niitä oli mukava esitellä. Kunnes…. no, viittaan punaiseen lankaan, joka katosi.

Olen äärimmäisen viestintäorientoitunut ihminen, ja minkä tahansa tuotteen tai palvelun viestinnällä on minulle olennainen merkitys kiinnostuksen kannalta. Tuotteen ja palvelun täytyy olla selkeä ja puoleensavetävä. Sillä täytyy olla pointti, hyöty, jota se minulle tarjoaa. Hyöty voi olla esteettinen, ihonhoidollinen, ravitsemuksellinen, elämyksellinen, opettavainen, tunteellinen, lääkitsevä, parantava…. Kuitenkin, aina on oltava hyöty. Ja tuotteen viestintä on ensimmäinen asia, joka auttaa minua hahmottamaan tämän hyödyn.

Lumenen kohdalla tuotteet lakkasivat viestimästä minulle. Juuri näin tapahtui. Tuotteet saattavat olla – ja varmasti ovatkin – yhä hyviä, toimivia ja miellyttävän tuntuisia – mutta mä en enää jaksanut pysyä perässä. Tuotteiden ääni katosi ja mä tipuin niiltä kuuluisilta kärryiltä. Liikaa sarjoja, liikaa tuotteita, liikaa päällekkäisyyttä, liikaa nimiä, liikaa tekstejä, liikaa hienoutta, liikaa YTIMESTÄ pois päin menoa. Ihan liikaa kaikkea, ja ne helmet ja klassikotkin katosivat runsauteen.

Imiö, jossa ihminen väsyy jonkin asian runsauteen, on tuttu monilta aloilta. Kun on liikaa valinnan varaa, ihminen uupuu – eikä lopulta valitse mitään. Ja hakeutuu lopulta helpompien valintojen äärelle.

Mä olen etääntynyt Lumenesta tosi paljon, enkä tiedä, tulenko koskaan enää kiinnostumaan sarjasta samaan tapaan kuin ennen Suurta Uudistusta.

Se on harmi, sillä Lumene on kuitenkin yhä suomalainen klassikkosarja ja osa meidän suurta kosmeettista perintöä – jos nyt näin voi sanoa. No, kyllä niin voi sanoa. Ei ole toista kotimaista kosmetiikkasarjaa, jolla olisi maassamme samanlainen asema ja historia.

Moni meistä on kasvanut Lumenen kanssa. Ehkä siksikin suhtaudumme siihen niin suojelevasti ja tunteella.

Muutos on elämää, muutos on hyvä. Kaikki muuttuu, ja niin kuuluukin. Kunpa Lumene vain ei muutoksessaan karkaisi liian kauas sydämestään ja alkuperäisistä arvoistaan. Niin, että me suomalaisetkin yhä tunnistaisimme ”meidän Lumenen” – ja löytäisimme kimalluksen, moninaisten sarjojen ja englanninkielisten korulauseiden keskeltä sen hyödyn, mitä rehellinen, laadukas ihonhoito voi tarjota.

Mä tein varovaisen käden ojennuksen takaisin Lumenen suuntaan tämän vuoden alussa, ja ostin muutamia tuotteita pitkästä aikaa kokeiluun. Niistä lisää talven ja kevään aikana.

Mikä on teidän suhteenne Lumeneen? Onko se muuttunut Lumenen muutosten myötä?

Oletteko löytäneet uudistuksista hyvää? Helmituotteista saa vinkata, olen itse niin pihalla Lumenen nykytuotevalikoimasta, että varmaan on mennyt potentiaalisia tähtituotteita ohi. :)

kauneus ihonhoitotuotteet
Kommentit (69)
  1. Nimikarusellista huolimatta olen näin 45+ ikäisenä edelleen Lumene-fani. Aloitin teininä Anytime-meikeillä ja siitä Lumenen valikoimaan niin meikin kuin kasvohoidon suhteen. Olen yrittänyt kokeilla välillä muita tuotteita kun luen niistä ja kas, kuitenkin huomaan kipittäväni Lumenen tehtaanmyymälälle taas…. =) ehkä tuo että olemme Lumenen kanssa samasta kaupungista tekee sen että koska tehtaanmyymälä on työmatkan varrella, siellä tulee käytyä. Kokeilen myös iloisesti eri Lumenen sarjoja! Kyllä, välillä ahdistaa kun huomaan että tuttu tuote on kadonnut mutta löytyykin lähes samana eri nimellä vaan. Tehtaanmyymälästä saa kuitenkin todella hyvää ohjeistusta ja palvelua kun on hakusessa joku kadonnut tuote! Välillä olen myös kiitollinen, en kangistu kaavaan kuten esim oma äitini…. muisto lapsuudesta on se ikuinen tummansininen Lumene rasvapurkki hyllyllä ja pohdin monta kertaa; siis mä en ikinä käyttäisi vaan yhtä tuotetta kuten äiti…. =) En käytäkään, purkkien ulkonäkö ja nimi muuttuu, mutta firma sama. =)

  2. Hei, mä oon huomannut saman – Lumene ei oikein kiinnosta enään. Tietty koko kosmetiikan valikoima Suomessa on kasvanut jolloin kaikkea kiinnostavaa on enemmän, mutta niinkuin sanoit se harmittaa kun on kotimaisesta merkistä on kyse. Koen samaa tunnetta brändin sielun katoamisesta, mulla meni fiilis kun hinnat nousivat niin paljon. Tuli olo, että minua ei kaivattu enään asiakkaaksi vaan että isommat (ulkomaan) rahat kiinnostavat enemmän.
    Luottokäytössä on edelleen CC-meikkivoiden ja ripsiväri, mutta lähinnä ehkä siksi etten ole jaksanut etsiä aktiivisesti korvaajia. Harmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *