Karkkipäivä
Karkkipäivä

Proactiv Solution

Katselin eilen aamulla kuntosalin juoksumatolla hölkätessä TV-Shopin Proactiv Solution -mainoksia. Siloposkinen Justin Bieber, persikkaihoinen Jennifer Love Hewitt ja lumikkihipiäinen Katy Perry hehkuttavat tätä ihmeainetta niin vakuuttavasti, että varmasti jokainen iho-ongelmainen katsoja tarttuu luuriin ja pistää tilauksen vetämään.

Proactiv-tuotteet vaikuttavat herättävän paljon kiinnostusta, nimittäin meiltäkin niitä kysellään liikkeessä viikottain. Niitä kuitenkin myydään vain TV-Shopissa ja Proactivin omassa nettikaupassa, ja käsittääkseni joitain pakkauksia on joskus saanut myös Sokokselta.

Mieleeni tuli kirjoittaa aiheesta, joka on jo aiemminkin käynyt mielessäni. Todennäköisesti asia on monelle akneihon hoitotuotteisiin perehtyneelle jo selvää kauraa, mutta varmasti löytyy sellaisiakin ihmisiä joille tieto tulee aivan uutena.

Minua riipoo se, että TV-ruudussa hymyilevät Justin, Katy ja Jennifer eivät suinkaan mainosta sitä Proactivia, jonka sinä täällä Suomessa tilaat. Ja jos he ovat tuotetta peräti itse käyttäneet, ja saaneet sillä unelmaihonsa, niin sama tuote ei kolahda sinun postilaatikkoosi. Miksi?

USAssa (jossa mainokset luonnollisestikin on tehty) Proactiv Solution -tuotteiden vaikuttavana aineena on ihan eri raaka-aine kuin Euroopassa myytävissä. Kyseessä on lääkeaine nimeltä bentsoyyliperoksidi, jota ei eurooppalaisen lainsäädännön mukaan saa käyttää kosmetiikassa. Suomessa bentsoyyliperoksidia sisältäviä tuotteita myydään vain apteekeissa. Osa on reseptivalmisteita, osa taas reseptivapaana kuten esimerkiksi Basiron. Siihen, onko joku lääke reseptillä, vaikuttaa lääkeaineen pitoisuus (joka esim. Basironissa on reseptivalmistetta pienempi) sekä pakkauskoko.

Euroopassa myytävissä Proactiv Solution -tuotteissa bentsoyyliperoksidi on korvattu salisyylihapolla. Tämä ainehan on meille tuttu monenmonista kosmetiikan tuotteista, erityisesti juuri epäpuhtaalle iholle tarkoitetuista. Salisyylihappo on tehokas keratolyytti eli kuoriva ainesosa, ja sillä on myös tulehduksia lievittävä vaikutus. Salisyylihappoa voi löytää kaikenlaisista kosmetiikan tuotteista kuten kasvovesistä, kosteusvoiteista, kuorintavoiteista ja peitepuikoista. Se on kaiken kaikkiaan oikein hyvä ja yleisesti käytetty kosmetiikan raaka-aine.

Entäs sitten bentsoyyliperoksidi? Salisyylihappo on hyvä (ja hyvin siedetty) aine, mutta bentsoyyliperoksidia pidetään vieläkin tehokkaampana aineena aknea vastaan. Ainakin se on voimakkaampaa. Kysyin asiasta Helsingin Allergia- ja Astamayhdistyksen Päivi Kousalta, joka ei itse olisi ensimmäisenä suosittelemassa bentsoyyliperoksidia herkkäihoiselle suomalaiselle. Hän kuitenkin myöntää, että vaikeissa tai keskivaikeissa aknetapauksissa aineesta voi olla hyötyä.

USAssa bentsoyyliperoksidin käyttö kosmetiikassa on sallittua, ja sitä löytyy laajalti akneiholle tarkoitetuista tuotteista. Esimerkiksi myös Cliniquen Anti Blemish -sarja sisältää USAssa bentsoyyliperoksidia – Suomessa vaikuttavana aineena on ainoastaan salisyylihappo. Mm. Paula Begoun pitää bentsoyyliperoksidia suositeltavana ja tehokkaana ainesosana, ja arvostelee Proactiv Solutionin Repairing Lotion -voiteen (Suomessa nimellä Repairing Treatment, ja tietysti eri ainesosilla) erinomaisena tuotteena. (On jopa antanut sille ”Paula’s Pick” – symbolin.)

TV-Shopin Proactiv-tuotteissa vaikuttavina aineina on salisyylihapon lisäksi teepuun öljyä ja kamomillauutetta (Repairing Treatment), polyeteenia (eli muovirakeita), vihreää teetä, aloe veraa ja mentholia (puhdistusemulsio) sekä glykolihappoa, hamamelistä, pantenolia ja allantoiinia (kasvovesi). Aivan tavallisia, muussakin kosmetiikassa käytettyjä vaikuttavia aineita. Mitään taianomaisia superraaka-aineita näihin tuotteisiin ei siis kätkeydy. Toki resepti voi silti olla onnistunut ja toimiakin paremmin kuin jonkun muun valmistajan aknevoide, kysehän on kemiasta ja siitä kuinka ainesosat toimivat yhdessä.

Repairing Treatment -voidepohjassa on käytetty myös korkeana pitoisuutena silikoneja (syklopentasiloksaani ja dimetikoni), joita useimmat akneihoiset käsittääkseni mielellään välttelevät. Kasvoveden inci taas näyttää oikein hyvältä, ja tuote saa korkeat pisteet myös Begounilta. (Kasvoveden inci on sama niin Euroopassa kuin Jenkeissäkin.) Vaikuttavaa ainetta eli ihon pintaa kuorivaa ja kirkastavaa glykolihappoa on tuotteessa Begounin mukaan 6% pitoisuutena, mikä takaa tehokkuuden. Incissä on tosin myös hamamelis-uutetta, joka joidenkin iholla voi aiheuttaa ärsytystä.

Puhdistusemulsiossa on Jenkeissä käytetty bentsoyyliperoksidia ja meillä taas salisyylihappoa, mutta kummankin raaka-aineen hyödyt poishuuhdottavassa tuotteessa ovat minimaaliset. Ne pääsevät toimimaan vasta kun ne jätetään iholle.

Summa summarum: Suomessa markkinoitavat Proactiv Solution -tuotteet ovat miedompia kuin USAssa myytävät. Jos siis jenkkiläinen kirjekaverisi sai ihon kuntoon Proactivilla ja itse et näe mitään tuloksia, voi syy olla bentsoyyliperoksidissa.

Onko lukijoiden joukossa Proactivia kokeilleita? Toimivatko tuotteet teillä?

Kommentit (86)

 1. Loonika

  Kiitoksia tästä todella informoivasta bloggauksesta!! Olen itse miettiny proactivian käyttämistä, jos se kerta poistaa kaikki nypyt ja näpyt niin tehokkaasti kuin väitetään. Kuitenkin luettuani juttusi tajusin ettei minun sittenkään tarvitse käyttää suuria summia rahaa tuollaiseen mikä ei välttämättä toimikkaan minun naamassa samoin kuin julkimoiden :) taidan pysyäkin tutussa ja turvallisessa :)

 2. maria

  Minulle on eräs brittiläinen kosmetiikan kemianpuolella ikänsä työskennellyt herrasmies kerran todennut, että voiteitten pitäisi näyttää kyntensä viikon sisällä käyttöönotosta. En oikein tiedä mitä mieltä asiasta olisi. Meillehän sanotaan aina, että anna ainakin kuukausi aikaa.

  Näin jälkiviisaana suosittelen kyllä ihan kaikille aknesta kärsiville ensimmäisenä visiittiä lääkärille, sen sijaan että pistää rahansa kalliisiin tuotesarjoihin. Eihän sekään kaikilla auta, mutta ainakin oma antibioottini maksaa kelakorvauksilla 10€/3kk. Halvempi aloittaa kokeilemaan siitä päästä. :)

 3. Heli

  Olen päälle kolmenkympin ja kärsinyt varhaisesta teini-iästä asti vaikeasta aknesta. Takana useita eri antibioottikuureja sekä useita Roaccutan-kuureja. Lääkkeet auttoivat aikansa, akne palasi. Paikallisesti käytettävät reseptivoiteet ärsyttivät ihoa rajusti, niitä en voinut käyttää.

  Löysin sattumalta kolmisen vuotta sitten Bion-hoidot ja tuotteet. Parin-kolmen kuukauden välein kosmetologin tekemä glykolihappohoito auttaa ihoa, lisäksi käytän Bionin tuotteita, tosin lähinnä vain Bacteriostat Cleanser -putsaria aamuin illoin. Kosteutuksena vuosia käytössä ollut apteekin Humektan. Talven tullessa myös yöksi kosteuttavampaa voidetta.

  Suosittelen.

 4. KattiX

  itse oon käyttäny proactivia kaksi pakkausta ja todennut ainakin omalla kohdalla tuotteen toimivaksi. Suurin muutos aikaisempaan on ainakin se, että finnit lähteneet eikä niitä tule, paitsi mustapäät on jääneet ja tuskin niistä pääsen eroon ikinä. Itse käytin aikaisemmin noita Lumenen natural code -tuotesarjan tuotteita, ja ero niihin on mielestäni ainakin suuri. Ja luulen että proactivin toimimisen edellytys on nimenomaan se, että käyttää jokaista tuotetta joka päivä aamuin illoin. Jos lipsuu pari kertaa niin voi olla lähtöpisteessä. Sen huomasin kun ensimmäinen pakkaus loppui ja käytin pari päivää natural codea, kun ei ollut heti rahaa ostaa Sokoksesta uutta kun siellä se maksaa jotain about 70 e.

 5. Maria

  Itelläni on itseasiassa Proactiv Solution kokeilu menossa nyt kolmatta päivää, ja iho kukkii kuin perunapelto. Olen kyllä kuullut että parin viikon päästä kukkiminen vaihtuu paranemiseen, joten sitä odotellessa! Tohon poispestävyyteen haluaisin kuitenkin sen verran sanoa, että Face the Facts oppaassa nimenomaan sanotaan, että cleanseriä pitäisi hieroa kasvoihin n. 2minuutin ajan, jolloin se ehtii vaikuttamaan. Kasvovesi ja voide jätetään kasvoille, joten kyllä se salisyylihappo siinä pääsee vaikuttamaan. Tuloksia odotellessa, varmasti kerron kokemuksia n. kuukauden käytön jälkeen ^^

 6. Tuc

  Noista silikoneista ja niiden tukkivuudesta tuli mieleen, että monet käyttävät esim. akneihon pesussa oliviiöljy+suola -seosta ja se toimii, vaikka oliiviöljy ei ole mikään ihohuokosten ystävä eikä sitä akneihon hoitoon suositella.

  Joillekin taas ei sovi edes jojoba-öljy, jota suositellaan akneihon pesuun/hoitoon, koska sen hyvin vähäinen tukkivuus on heillekin liikaa (mulle tuo sopii kyllä erinomaisesti) Eli kukin toimii oman ihotyyppinsä mukaan ja jos haluaa pelata heti varman päälle, niin tekee sitten niin. Jos kokeilee esim. öljyjä, joita voi myös käyttää keittiössä, silloin ei edes menetä rahojaan, vaikka öljy ei omaan nassuun sopisikaan.

  Itse olen aloittanut aknehoitojen tutkimisien pari vuotta sitten eikä tiedontulvalle näy loppua. Olen juuri aloittanut tällaisen rutiinin (ja jos ei pelitä, alan kokeilla oil cleansingiä, se vaatii vähän enemmän työtä, joten pidän sitä vasta kakkosvaihtoehtona. Tulokset ovat olleet ainakin joillain ikiaknepotilailla vakuuttavia)

  No niin, siis tämä oma luomuversioni on tämä:

  Aamulla pyyhin kasvot kurpitsansiemenöljyllä (imee kaiken lian todella tehokkaasti eikä tuki huokosia), sen jälkeen hieron kasvoja Humektan-voiteeseen lisätyllä aspiriinia (salisyylihappo) ja pesen pois. Tässä kohtaa epäilen, että sekoitus olisi liian hapanta, idealisti BHA-kuorinnan pitäisi toimia kun sen pH on noin 3. (ostan pH-testiliuskat heti kun ehdin)

  Seuraavaksi kasvovettä eli suihkupullosta ruiskaus vihreää teetä (antioksidantti) + tea tree (bakteerientappaja) tippoja + pari tippaa maitohappoja (pH) sisältävää Molkosania. Valmistan kerralla viikon veden ja säilytän kylmässä, huokoset supistuvat varmasti.

  Tuon päälle voisi laittaa jotain hoitavaa voidetta (en ole löytänyt vielä sopivaa), mutta jos on näppyjä, tökin tea tree -puikkoa paikallisesti.

  Ihoni ei kuivu tuosta käsittelystä, mutta joskus huvikseni panen vielä kosteusvoidetta. UV-suojaa sisältävää rasvatonta akne-iholle sopivaa voidetta en ole vielä ostanut, mutta ilmeisesti olisi syytä happokuorinnan vuoksi.

  Kerran viikossa teen savikuorinnan eli Ruohonjuuren vihersaveen lisään hieman vettä ja juttu naamalle. Tuohon voisi vaikka tipan eteeristä öljyäkin laittaa, jos kuivattaa liikaa.

  Törmäsin eilen jenkkitutkimukseen, jossa todettiin, että kasvojen ihosyövät ovat yleistyneetn nimenomaan nuorilla naisilla, eivät miehillä. Selitykseksi esitettiin sitä, että kasvojen ihoa ohennetaan jatkuvasti hapoilla. Naiset tosin käyttävät UV-suojia enemmän, mutta se ei näytä näitä tilastoja kaunistavan. UV-suojien tehokkuudestakin ollaan montaa mieltä. Itse ainakin vähennän happokuorinnat minimiin heti kun näyttää siltä, että finnien puolesta niin voi tehdä.

 7. Tuc

  Äh, kirjoitin edelliseen väärin: puhdistusöljyni on viinirypäleensiemenöljy.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.