Pöllön jäljillä Jyväskylässä

Minulla oli viime viikonloppuna kesän ainoa varsinainen loma, kuudeksi päiväksi pidennetty ”very long weekend” :)

Loman aikana ehdin käydä Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä ja tavata ystäviä joita muuten näen niin harvoin. Ihanaa <3 Lomaan kuului myös laatuoleskelua Kuopion helteisellä torilla, hyvää ruokaa gurmeesta picnic-eväisiin ja muikkuihin sekä frisbee-golf-neitsyyden menetys Puijolla, ai että miten mahtava rata..! Vieläkin on rintalihas kipeä heitoista! Voi kirjaimellisesti sanoa että aika usein metsään meni…! :D

Jyväskylä

Halusin järjestää lomallani myös jotain erityistä minulle ja miehelleni. Olen joskus blogissa kysellyt lukijoilta vinkkejä persoonallisista ja tunnelmallisista kotimaan matkailukohteista, ja sen kautta sain vinkin Jyväskylässä sijaitsevasta hotelli-ravintola-kombosta; Boutique Hotelli Yöpuu ja sen ravintola Pöllöwaari.

Vinkki jäi mieleeni ja olen siitä saakka suunnitellut että jonain päivänä vierailemme Yöpuussa. Nyt oli sen aika :) Varasin meille Gastro-viikonloppu-paketin johon kuului Pöllöwaarin kuuden ruokalajin maistelumenu. Pienellä lisämaksulla upgreidasin peruspaketin huoneen saunalliseen sviittiin. Kun fine dining -ravintoloiden pitkät maistelumenut helposti maksavat lähemmäs tai ylikin 100 euroa, pidin Yöpuun 145 euron hintaista Gastropakettia aika edullisena. Harrastamme mieheni kanssa kerran-pari vuodessa maistelumenuelämyksiä, ja edellisestä olikin ehtinyt jo kulua 10 kuukautta.

Yöpuu näyttää ulkoa päin aika vaatimattomalta, tai ei ainakaan habitukseltaan paljasta sisäpuolen eleganttia tyyliä. Viehättävissä huoneissa voi aistia tunnelmia 1920-luvulta saakka.

Yöpuun aulan ja Pöllöwaari-ravintolan yksityiskohtia.

Tunnelmallinen huoneemme oli kuin jostain historiallisesta kotiseutumuseosta konsanaan..! :)

Ennen illallista kävimme turisteilemassa Jyväskylän keskustassa.

Olen käynyt Jyväskylässä muutamia kertoja – ensimmäinen kerta oli muuten Anatheman keikalla Lutakossa! – mutta visiitit ovat aina jääneet lyhyksi enkä käytännössä tunne kaupunkia lainkaan. Nyt esimerkiksi kävin ensimmäistä kertaa Jyväskylän satamassa, tiesinköhän edes että siellä sellainen on…

Satama osoittautui oikein viihtyisäksi paikaksi ja alue järvi- ja metsämaisemineen toi minulle vähän mieleen Kuopion.

Sitten oli aika syödä. :)

En ollut katsonut menua tällä kertaa ollenkaan sillä halusin yllättyä. Olin ainoastaan ilmoittanut että en syö nelijalkaisten ja siivellisten lihaa. Pöllöwaari-Menu on kuuden ruokalajin mittainen ja siihen kuului myös kaksi keittiön tervehdystä.

Mikä oli erityisen yllätyksellistä oli se, että menu oli kasvis-kalapainotteinen, eikä siihen kuulunut itse asiassa lainkaan punaista lihaa. Mies ei kuitenkaan vaikuttanut pettyneeltä, päin vastoin.

Alkuruokana oli järjettömän maukas kvinoa-salaatti. Lautasella oli kvinoaa keitettynä ja puffattuna, pikkelöityä kurkkua, kasviksia ja sipulilientä. Annoksen jokseenkin kiltti ulkonäkö ei paljasta sen mielettömän vivahteikasta makumaailmaa, maussa oli samaan aikaan raikkautta ja paahteisuutta, kevyesti makeutta sekä voimakkaita yrttejä. Kaiken kruunasivat ihanasti raksuvat, puffatut kvinoat. Hitti!

Toinen alkuruoka oli lohi-confit piimäkastikkeella. Suussa sulava lohi oli koostumukseltaan kuin pehmeääkin pehmeämpää marmeladia… Tämän annoksen makumaailma oli hillitty ja klassinen verrattuna yllätykselliseen kvinoa-startteriin.

Kolmantena alkuruokana, vai olisiko tämä sitten väliruoka, oli yksi Pöllöwaarin klassikkoannoksia; korvasienikeitto. Rakastan sieniruokia ja tämä samettinen keitto oli taivaallinen.

Seuraavaksi saimme pienen suunraikastajan päärynäsorbetin muodossa ennen pääruokia.

Ensimmäinen pääruoka oli paahdettua maa-artisokkaa sipuliliemessä. Runsasmakuinen annos maistui minulle mutta oli aika heavy ja poikkesi raskaudellaan muun menun kevyemmästä ja hienostuneemmasta tyylistä. Miehen mielestä maa-artisokka oli vähän liiankin raskas. Minusta annos oli kuin ”fine dining pubiruokaa” :) Olisin voinut nähdä tämän jossain saksalaisessa gastro pubissa ison oluttuopin kanssa tarjoiltuna.

Otimme menun kylkeen myös viinipaketin, ja vaikka juuri mainitsin oluen, oli maa-artisokan kanssa paritettu sauvignon blanc -yhdistelmä illan paras. :-* Viiniparitukset olivat kauttaaltaan erinomaiset mutta tämä yhdistelmä kohosi yli muiden. Sauvignon blanc sattuu vielä olemaan inhokkirypäleeni enkä koskaan tilaa sitä erikseen, mutta nyt Pöllöwaari-menuun valittu yksilö (älkää kysykö maata, ei jäänyt mieleen..) kera runsaan maa-artisokan oli ihan killeri-kombo. Tätä muistoa makustelen vielä pitkään…

Toinen pääruoka oli kuhaa kera porkkana-fenkoli-kastikkeen ja hernepyreen. Todella maukas tämäkin, ja tervetulleen kevyt kooltaan ja koostumukseltaan.

Miehen lautasella oli täytettyä viiriäistä.

Jälkiruokaa ei olisi jaksanut enää millään syödä (hyvä jos toista pääruokaa, niin täyteen maa-artisokka-annos meidät jätti), mutta onneksi loppuhuipennus oli kevyt; mansikoita ja raparperisorbettia.

Annan Pöllöwaari-menulle pisteet 9,5 ja viinipaketille täyden kympin! Bonuspisteet siitä että viinipaketin sai myös puolikkaana, aina se ei onnistu kaikissa ravintoloissa mikä on todella tylsää kun huonommin alkoholia kestävä haluaisi hänkin kokea viini-ruoka-yhdistelmien taiteen. Täysien kaatojen viinipaketti on minulle aivan liikaa pitkässä maistelumenussa, tässäkin viiniä olisi tullut 8 x 8 cl eli 6,4 dl. En halua nauttia hienoa illallista päihtyneenä. (En kyllä mielellään kotiruokaakaan… ;P)

Loppuun vielä tunnelmia aamupalalta, sehän kuuluu myös hotellielämysten olennaisiin :)

Yöpuun aamiainen oli erittäin hyvä, yksi parhaita joita olen syönyt. Ei voi edes verrata perus-ketjuhotellien bulkkiaamiaiseen jossa esimerkiksi sitkeän savulohen ohittaa enemmän kuin mielellään. Yöpuun aamiaisella oli täysi kattaus kaikkia herkkuruokiani tilauksesta paistettavasta munakkaasta raikkaaseen fetasalaattiin, tuoreisiin marjoihin, juustoihin ja samettiseen uuniohrapuuroon.

Ja kahvit tietysti Pöllö-mukeista…! <3

Jyväskylän vierailumme päättyi kaupungin klassikkoon; Harjulle upeine näköalapaikkoineen. Sielläkään en ollut aiemmin käynyt. Tuli taas todettua että kyllä asummekin vihreässä maassa :) <3

Kiitos Yöpuu, kiitos Jyväskylä :) Ja kiitos lukijani, joka paikasta vinkkasit :)

Kommentit (12)
  1. Harju taidetaan muuten kirjoittaa isolla alkukirjaimella, kun se on käsittääkseni myös tuon mäennyppylän nimi :D Kiva, että olette viihtyneet Jyväskylässä, täällä asustan itsekin :) Ja satama on tosiaan kesäisin tosi viihtyisä ja ihmisiä, sekä tapahtumia riittää, kun sää on hyvä.

    1. Harju taidetaan muuten kirjoittaa isolla alkukirjaimella

      Niinpäs kirjoitetaankin, korjaan :)

  2. Aivan ihana juttu ja kuvat, Suomi-matkailukuume nosti taas päätään. Kesä on erityisen hyvää aikaa löytöretkiin, päivät ovat pitkiä ja joka pitäjässä on erilaisia tapahtumia.

    1. Kyllä, Suomen kesä on aivan ihana <3 Tähän vuodenaikaan olen aina mieluiten juuri Suomessa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *