Pinkki tuli – kiharat meni

Kahden viikon takaisella hiustenvärjäykselläni oli muutakin vaikutusta kuin hiusten kantajan mielen ja tyvikasvun kirkastuminen – kiharat katosivat ja hiuspohja koki pahimmanlaatuisen shokin mitä olen koskaan kokenut. Sulfaattishokin, täytyy kai sanoa tässä yhteydessä.

Nyt ainakin tuli selvitettyä, miten hiuspohja reagoi voimakkaasti pesevään sulfaattipitoiseen shampooseen oltuaan monta kuukautta ilman sulfaatteja.

Heti värjäyksen jälkeen hiuspohjani alkoi kutista vimmatusti. En puhu mistään pienestä kutittelusta vaan päänahkani syyhysi niin, että pelkäsin sen menevän raapimisesta rikki. Päänahka kutisi yölläkin niin kovasti että heräsin siihen ja oli taas pakko raapia. Hiuspohja tuntui rahisevan kuivalta.

Kaveri tutki hiuspohjani ja kertoi sen olevan kauttaaltaan kuivan ”hilseen” peitossa; siis pöllyävää, kuivaa päänahkaa.

Otin yhteyttä kampaajaani joka kertoi, että tällaista reaktiota saattoi odottaakin kun olen ollut sulfaatittomalla Curly Girl -metodilla niin pitkään. Hiuspohjani on aina aiemmin tottunut säännöllisiin pesuihin myös sulfaatillisilla shampoilla, mutta nyt olin käyttänyt yksinomaan hellävaraisia, sulfaatittomia shampoita neljä kuukautta putkeen.

Värishampoo, jolla hiukseni värjättiin, ei sisällä sulfaatteja (luulin niin mutta se ei pitänytkään paikkaansa), mutta saadakseen liian tiukkaan tarttuneen pinkin värin haalistumaan, kampaaja pesi hiukseni myös syväpuhdistavalla shampoolla. Ne ovat tunnetusti kaikkein stydeimpiä shampoita.

Tämän hetken ”Wavy” girl, jos sitäkään…

Totta kai vaalennuskäsittelykin saattoi hermostuttaa hiuspohjan. Olen vaalentanut hiuksiani melkein 20 vuotta eikä hiuspohjani ole ikinä ennen reagoinut tällä tavoin, minkä vuoksi arvelen shampoon olleen todennäköisempi syypää. Tai sitten taustalla on vaalennuksen ja shampoon yhteisvaikutus, joka yksinkertaisesti oli shokki hiuspohjalle joka ei ollut moneen kuukauteen ollut kosketuksissa niin vetyperoksidin kuin sulfaattien kanssa.

Kampaaja sanoi, että päänahka kyllä tokenee kun sitä kosteuttaa ja sen oma rasvatasapaino palaa taas. ”Ole pesemättä niin pitkään kuin vain pystyt, mahdollisimman pitkät pesuvälit olisivat nyt parasta”, neuvoi kampaaja. Pesuvälini ovat jo luonnostaan pitkät, 3-4 päivää, joten tämä ei ollut vaikea toteuttaa – paitsi että hillittömästi kutiava päänahka sai olon tuntumaan ällöltä ja olisin vain hulluna halunnut ”pestä kutinan pois”.

Töissä kollega neuvoi hieromaan hiuspohjaan Cattierin kuivaöljyä, ja se auttoikin pahimpaan kutkaan. Toisaalta öljyn jäljiltä tyvi jäi myös vähän mähnäisen näköiseksi, mutta se oli pieni hinta kutinan lieventymisestä. Kutina katosi lopulta kokonaan kun pesin hiukset – sulfaatittomalla tietenkin.

Toinen värjäystä seurannut ilmiö on kiharoiden laantuminen.

Värjäyksen yhteydessä kampaaja föönasi hiukseni suoriksi, siksi ne ovat suorat heti kampaajan jälkeen otetuissa kuvissa. Hiusten pitäisi tietenkin palata normaaliin muotoonsa seuraavan pesun yhteydessä, mutta näin ei käynyt. Hiusten kiharatilaa voi nyt kutsua sanalla laiskasti laineileva, kunnon kiharaa en ole näihin onnistunut värikäsittelyn jälkeen (vielä) palauttamaan. Olen pessyt ja hoitanut hiuksia Curly Girlin mukaisesti.

Ja: hiukset ovat todella kuivat. :( Niiden viime kuukausina saavuttama terve kunto on suurelta osin poispyyhkäisty.

Toki uskon, että vallitseva tilanne on vain väliaikainen, ja saan hiukset vielä uudelleen kiiltäviksi ja jäntevän kihariksi, mutta aika järisyttävää että värjäystoimenpiteellä oli näin kokonaisvaltainen vaikutus hiusten kuntoon. Vaalennusainetta (kera Olaplexin) laitettiin vain hiuksen tyveen, ja pituudet käsiteltiin Pulp Riotin Blank Canvas -suoravärinpoistoaineella, joka kampaajien mukaan on vaalennusta paljon miedompi käsittely.

Samalla tämä kokemus kuitenkin vahvistaa, miten tervehdyttävä hiustenhoitomenetelmä Curly Girl todella on.

Alempi kuva on tältä aamulta – ja siinäkin hiukset tuoreeltaan puristeltu geelillä. Kiharat? Tulkaa pian takaisin…

Menetelmän ydinhän on hiusten mahdollisimman hellävaraisessa pesussa ja kosteuttavassa hoidossa, ja kun kriteerit täyttäviin tuotteisiin sitoutuu riittävän pitkäksi aikaa, tuloksia todella saa. (Lähtötilanteesta riippuen tietenkin, mitä huonompikuntoinen hius, sitä suuremmat muutokset.)

Värjäys ja vaalennus, kuten myös syväpuhdistavat shampoopesut ja föönaus, ovat hiuksille aina rasittavia ja kuivattavia käsittelyjä. Kun nämä kaikki elementit kohdistuivat hiuksiini yhdellä kertaa, on tulos se mitä tänään kuvailen. Hiukseni ikäänkuin kerralla tyhjentyivät siitä kosteustasapainosta, jonka ne olivat viime kuukausina saavuttaneet.

Nyt ei muuta kuin uudelleen elvyttämään.

Jep, hius on kuollutta sarveiskuitua eikä sitä saa eloon millään, mutta eloisammaksi sen saa; hiuskuituun voi tallettaa kosteutta, elastisuutta lisääviä rasvoja sekä pintaa silottavia ja kosteuden haihtumista pidättäviä ainesosia. Näitä aineita hiukseen ”syötetään” Curly Girlin kaltaisessa hoitotavassa.

Viimeisimmät hoitishankintani

Hoitoainebuffet on katettu, lähdetään taas töihin, kutrit! ^_^

kauneus hiusvarit
Kommentit (23)
  1. Jestas sentään! Varmaan on värjäyksessäkin hiukset – ja varsinkin hiuspohja – saaneet kunnon tujauksen. Harmillista mutta nyt sitten vain kaikki mahdolliset hoitoaineet käyttöön. Ja näistä väreistä; minäkin värjäsin hiuksiani kunnes tämä sairaus tuli ja nyt tuli sitten myös kielto etten saa värjätä hiuksiani ainakaan niin että väri osuu päänahkaan….

    1. Mun kampaajakin sanoi että mikäli oireet toistuvat seuraavalla värjäyskerralla, se on todennäköinen merkki vaalennusaineen syyllisyydestä eikä sen jälkeen saa enää vaalentaa siten että vaalennusaine koskee päänahkaan.

      Pidän peukkuja että ilmiö ei toistu.

  2. Dermosilin aloegeeli toimii myös kutisevaan päänahkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *