Pieni taistelija

alerion_3

Luin eilen jutun pienestä orivarsasta joka sai minut liikuttumaan niin, että haluan jakaa pikkuisen tarinan teidänkin kanssa. Koska se on niin hyvän mielen juttu.

Osa teistä on ehkä lukenut tästä lehdistä tai muusta mediasta, tosin en tiedä kuinka laajasti pikku-orin tarinasta on kirjoitettu Pirkanmaan ulkopuolella. Minä luin uutisen Aamulehdestä, se oli julkaistu jo 10. joulukuuta mutta näin jutun vasta nyt kun siskoni lähetti siihen linkin. Me olemme tällaisia hyvän mielen sympaattisten eläinjuttujen jakajia :)

Jutun kuvat: Tarja Väätänen.

alerion_6

Mänttään syntyi viime toukokuussa vinoturpainen varsa.

Sillä on harvinainen wry nose -kasvuhäiriö: turpa alkaa kasvaa kasvupisteen ympärille. Alaleuka on suora mutta yläleuka vääntynyt. Koska vinosta turvasta seuraa monenlaisia ongelmia, on monen wry nosen kohtalo tulla laitetuksi pois. Toinen vaihtoehto on kallis korjausleikkaus, joita tekee maailmassa vain harva eläinlääkäri.

alerion_2

Alerion ja emä Lara

Orin nimeksi tuli Alerion. Nimi tulee tarun myyttisestä raajarikosta linnusta joka kuvataan ilman nokkaa ja jalkoja.

Suurin osa Suomessa syntyneistä wry nose -hevosista on lopetettu, mutta Alerionin omistaja Tarja Väätänen päätti satsata leikkaukseen.

Alerionin eli Ripun elämä on ollut rankkaa, mutta pieni on osoittanut olevansa taistelijaluonne. Ensimmäiset 6 kuukautta Tarja Väätänen juotti sitä tuttipullolla sillä varsa ei voinut vinon turpansa vuoksi imeä kunnolla emänsä maitoa. Varsa vahvistui ja osoitti sitkeytensä, siitä kasvoi ponteva ja elämänhaluinen nuori ori. Aamulehden jutussa Väätänen kertoo että ”jotenkin se sai nyhdettyä heinää, takahampaissa ei onneksi ollut vikaa joten se pystyi jauhamaan ruoan suussaan”.

alerion_5

Ystävät, tutut ja vieraatkin lahjoittivat rahaa ja leikkaussumma saatiin kokoon.

Leikkauspäivä koitti viimein itsenäisyyspäivänä. Leikkauspaikaksi oli valikoitunut Ruotsin Malmö jossa vaativa nukutus osattiin tehdä. Toinen kirurgeista oli tanskalainen, toinen lensi paikalle Yhdysvalloista saakka.

Leikkaus kesti 4,5 tuntia ja kaikki meni hyvin. Uusi yläleuka muokattiin orin omasta kylkiluusta.

alerion_1

Viisi päivää myöhemmin Rippu palasi kotiin Mänttään ja viettää nyt toipilasaikaa kotitallissaan. Kaikki on mennyt tähän saakka hyvin ja Rippu on jo päässyt ulkoilemaan ja juoksemaan maneesiinkin. Se kuulema ”syö, syö ja syö”, Tarja Väätänen kertoo.

Minulle tulee tällaisista uutisista niin valtavan hyvä mieli. Monen mielestä vammaiseen varsaan satsaamisessa ei olisi mitään järkeä, kun ei hevosesta koskaan tule terveen kaltaista eikä siitä saa terveen eläimen hyötyä. Osan mielestä tämänkin rahan olisi voinut laittaa johonkin tärkeämpään kuten lasten syöpäsäätiöön tai Syyrian Aleppoon. Kunnioitan tätäkin mielipidettä. Silläkin riskillä että kuulostan typerältä idealisti-tunteilija-urpolta, olen iloinen siitä, että satsataan eläimenkin elämään. Jonkun mielestä ihmiselämä on arvokkaampi kuin eläimen, mutta minä en osaa nähdä asiaa sillä lailla mustavalkoisesti. Minä iloitsen siitä että eläimiäkin autetaan <3 Kaikkeen apuun ei aina voi liittää järki- tai hyötyarvotuksia. Joskus on toimittava niinkuin sydän sanoo, ja juuri niin teki Alerion-varsan omistaja.

alerion_4

Liityin heti seuraamaan Alerionin Facebook-sivua ja sieltä luin tänään viimeisimmät kuulumiset: Ripulle on noussut tikkien poiston jälkeen kuumetta ja turvan tukipuikot saattavat olla ennenaikaisesti irtoamassa. Nyt vain paljon tsemppienergiaa taistelija-Ripulle, toivotaan että kuume laskee ja Rippu pääsee viettämään joulua hyvissä voimissa!

Aamulehti seuraa Alerionin selviämistarinaa. Aiemmin julkaistut jutut voi lukea  täältä ja täältä. Alerionin kuulumisia voi seurata myös Facebookissa.

<3

Kommentit (36)
  1. Olipa ihana uutinen. Yleensä nk. tuotanto eläimien raajarikot ym. kalliit sairaudet hoidetaan ikävä kyllä lopettamalla eläin. Piristi kovasti mieltä tämä postaus.
    Pitääkin ruveta seuraamaan Alerionin sivustoa

    1. Kyllä tuo varsa ainakin niin hienosti liikkuu, että varmasti taustalla on halu saada siitä ns.normaali käyttöeläin. Veikkaan (en siis tiedä), että sen taustalta löytyy sellaisia sukulinjoja, että varsan pelastaminen on koettu järkeväksi. Turhia hevosia on kuitenkin aika vähän, koska niiden ylläpitäminen on niin saakelin kallista. Varsinkin Suomen sääoloissa.

      Hevosille ei yleensä suoriteta mitään massiivisia operaatioita, koska siinä ei ole mitään järkeä. Hevonen paranee huonosti ja jalkavammoista ei oikein ollenkaan (riippuu tietysti vamman laadusta ja laajuudesta). Eikä se oikein kestä koppihoitoa kovinkaan hyvin. Hevonen on tehty liikkumaan ja jos se joutuu syystä tai toisesta olemaan karsinassa viikko- tai kuukausitolkulla on hyvin todennäköistä, että se joko kerää niin paljon pölhöenergiaa että teloo itsensä vaan pahemmin. Tai sen jalat eivät kestä. Joko kaviot mätänevät tai jos hevonen on levossa jalkavamman takia joku tai useampi kolmesta terveestä jalasta pettää, koska ne eivät kestä ylimääräistä painoa. Hevosta on loppupeleissä oikeastikin ihan saakelin vaikea hoitaa ja ”pelastaa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *