Karkkipäivä
Karkkipäivä

Picnic-munien arvoitus

Siirryimme eilen Zermatissa uuteen majapaikkaan (hotellista mökkiin), ja suoritin asianmukaisen jääkaapintäyttöoperaation.

Ruokaostoksiin kuuluvat itsestäänselvästi kananmunat.

Picnicmunat_IMG_3910

Minusta kun on kyse, niin pyrin tietysti ostamaan halvinta. Sveitsissä kananmunatkin ovat kalliita, ja 6-packista saa kevyesti maksaa jopa 5 euroa.

Coop-marketin halvimmat kananmunat kantavat nimeä Pic-Nic Import Eier (Pic-nic tuontimunat..?), ja 10-pakkaus niitä maksaa 3,95€. Pitelin pakkausta pitkään käsissäni. Ostaisinko..? Munat olivat erikoisia.

Picnicmunat_IMG_3912

Ne ovat nimittäin värjättyjä.

Miksihän juuri nämä munat ovat niin paljon halvempia kuin muut..? Miksi ne on värjätty? Ja mikä ihmeen pic-nic…?

Lopulta ostin munat hinnan ylipuhumana.

Kämpillä selvisi, ettei värjäys ollut munien ainoa erikoisuus.

Picnicmunat_IMG_3916

Ne olivat valmiiksi keitettyjä!

Enpä ole eläissäni törmännyt kaupan hyllyllä valmiiksi keitettyihin muniin. Picnic-munat ovat samalla hyllyllä huoneenlämmössä muiden munien joukossa niinkuin ei mitään. Kuinkahan moni ei-paikallinen on tehnyt minun virheeni ja ostanut niitä luullen niitä tavallisiksi raaoiksi muniksi…

Picnicmunat_IMG_3920

Mieleeni muistui saman tien kesäkuussa Karkkipäivän kommenttilaatikossa käyty keskustelu keitettyjen munien säilyvyydestä. Keitetyt munat kuuluvat vakioeväisiini, ja kannan niitä mukanani niin käsilaukussa junaeväinä kuin rinkassa useamman päivän patikkaretkellä. Olen pitänyt niitä erittäin hyvin säilyvinä ja luottanut pilaantumisen suhteen hajuaistiini. Pilaantuminen vain yhden päiväreissun aikana ei ole käynyt mielessäkään.

”Itse asiassa keitetty muna on yksi pahimmista. Pilaantuu hyvin helposti.”, kerrottiin kommentissa. ”Keittämätön kananmuna säilyy huoneenlämmössä mutta ei keitetty”.

Picnicmunat_IMG_3924

Sveitsiläiset picnic-munat ovat ilmeisesti luonnonoikku. Niitä myydään huoneenlämpöisinä, ja säilyvyys on yli kuukauden! Ken tietää kuinka kauan ne olivat jo olleet kaupan hyllyllä.

Vaikka omia retkimuniani en ole epäillyt (koska tiedän tarkalleen kauanko niiden keittämisestä on), niin nämä munat kieltämättä aiheuttivat hämmentyneen ja kevyesti vastenmielisen reaktion. Siis oikeasti, miten nämä voivat säilyä yli kuukauden…? Voiko näitä muka syödä turvallisesti?

Eikö keltuainen tummene jo muutamassa päivässä?

En kyennyt täysin luottamaan picnic-laatuun. Keitin tämän päivän patikalle muutaman tuoreen munan, mutta rohkenin ottaa yhden picnicin mukaan kokeilun vuoksi.

idPicnic_muna

– – Eikä munassa tosiaan ollut mitään ulkoisesti tai hajuaistillisesti havaittavaa vikaa. Se oli normaalin kananmunan tuoksuinen ja värinen, kovaksi keitetty muna. Täydellisen raikkaan keltaisella keltuaisella. Se maistui hyvältä. Itse asiassa paremmalta kuin omat, vähän turhan löysiksi jääneet tuoremunani.

Kaikkea sitä kohtaa. Uskaltaisitteko te syödä näitä..?

Ennen tämän jutun kirjoittamista googlasin keitetyn munan säilyvyyttä. Kaikissa lähteissä lukee, että keitetty muna tulee säilyttää viileässä ja säilyy muutamista päivistä noin viikkoon. Yhdessäkään lähteessä ei sanota keitetyn munan säilyvän huoneenlämmössä. Hmmm…. Mitä ihmettä picnic-munille on tehty että ne säilyvät….? Onko ne käsitelty jotenkin..?

Myönnän, että tämä jää todellakin vaivaamaan minua.

Jos joku osaa valottaa munien arvoitusta, niin informaatio otetaan ahnaasti vastaan.

Kommentit (36)

 1. Sanna

  Suomessa ravintola-alalla saa käyttää itse keitettyä kananmunaa vain vuorokauden. Teollisuuden keittämät säilyvät pari viikkoa, mutta ne ovat nesteessä, jossa on sitruunahappoa ja säilytetään kylmässä. Esim salaattibaarissakin itse keitetyn munan myyntiaika on 1 vrk.

 2. FrauR

  On kyllä niin hauska lukea kirjoituksiasi rakkaasta asuinmaastani
  Ja kyllä, täällä tosiaan saa valmiiksi keitettyjä ja värjättyjä kananmunia kaupoista läpi vuoden. Niitä löytyy halvimmista tuontimunista sveitsiläisiin luomumuniin. Kananmunat ovat kauhean kalliita, mutta silti käytän itse aina sveitsiläisiä vapaiden kanojen munia. Ja ostan munia monta kennollista aina kun pääsen Saksan puolelle kauppaan, siellä hinta on murto-osan meidän hinnoista

  Loppuun vielä kommentti viimeisimpään postaukseesi liittyen… Kiipeäminen yli 4000m, arvostan! Vau! Kuinka korkealta lähditte liikkeelle?

  Mukavaa lomaa tässä uskomattomien maisemien maassa

  • Sanni

   Tämä munajuttu on kyllä niiiin hassu, vaikka säilyvyysasia selvisikin :) Koen vain jotenkin niin absurdina että munia, jotka valmistuvat hetkessä, täytyy myydä valmiiksi keitettyinä… ^_^ Jonkun pienen 2-3 munan eväskennon saattaisin ymmärtää, mutta että joku ostaa kotiin isompia kennoja… Kuka ei jaksa nähdä munan keittämisen vaivaa? :D

   Breithornista – sinne lähdetään Klein Matterhornin (Glacier Paradise) hissiasemalta, eli erittäin korkealla jo sekin (3883 m). Vertikaaleja ei siis tule paljonkaan, mutta ne jotka on taitettavana ovatkin sitten jyrkkää settiä. Kaikki jotka eivät ole kokeneita jääkiipeilijöitä suorittavat Breithornin nousun Klein Matterhornilta, alempaa alkavat reitit ovat liian vaativia. Tosin suurin osa kokeneistakin aloittaa Klein Matterhornilta ja jatkavat sitten Breithornilta samalla tempaisulla muille alueen huipuille :)

   Mukavaa lomaa tässä uskomattomien maisemien maassa

   Kiitos, on tämä kyllä varsinainen satumaa :) Missä päin itse muuten asut, jos saa kysyä? En ole tulossa couchsurfaamaan, älä huolestu! :D

   • Nimetön

    Ihan samaa mietin, että kuka niitä valmiiksi keitettyjä ostaa… Minä ostan pääsiäisen seudussa sen yhden kuuden munan paketin värjättyjä luomumunia lapsille :-)

    Ja kiitos Breithorn-infosta. Siellä siis tällainen kokematonkin vuorikiipeilijä voisi päästä kokemaan, kuinka ohutta ilma neljässä tonnissa on.

    Asun Zürichin kupeessa. Ja kuule, ellen olisi lähdössä Suomeen, olisin tarjonnut sinulle majapaikkaa :-)

    • Sanni

     :)

     Misterin täti asuu Zürichissä joten siellä on mukavasti sohva tarjolla :)

     Zürich on kyllä niin ihastuttava. Se järvenranta-alue on ihastuttavimpia suurkaupunkien virkistysalueita joilla olen koskaan aikaa viettänyt :) (Jonkun mielestä Zûrich’kään ei varmaan tosin ole suurkaupunki… No, tämän maan suurin anyway :))

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.