Picnic-munien arvoitus
Siirryimme eilen Zermatissa uuteen majapaikkaan (hotellista mökkiin), ja suoritin asianmukaisen jääkaapintäyttöoperaation.
Ruokaostoksiin kuuluvat itsestäänselvästi kananmunat.
Minusta kun on kyse, niin pyrin tietysti ostamaan halvinta. Sveitsissä kananmunatkin ovat kalliita, ja 6-packista saa kevyesti maksaa jopa 5 euroa.
Coop-marketin halvimmat kananmunat kantavat nimeä Pic-Nic Import Eier (Pic-nic tuontimunat..?), ja 10-pakkaus niitä maksaa 3,95€. Pitelin pakkausta pitkään käsissäni. Ostaisinko..? Munat olivat erikoisia.
Ne ovat nimittäin värjättyjä.
Miksihän juuri nämä munat ovat niin paljon halvempia kuin muut..? Miksi ne on värjätty? Ja mikä ihmeen pic-nic…?
Lopulta ostin munat hinnan ylipuhumana.
Kämpillä selvisi, ettei värjäys ollut munien ainoa erikoisuus.
Ne olivat valmiiksi keitettyjä!
Enpä ole eläissäni törmännyt kaupan hyllyllä valmiiksi keitettyihin muniin. Picnic-munat ovat samalla hyllyllä huoneenlämmössä muiden munien joukossa niinkuin ei mitään. Kuinkahan moni ei-paikallinen on tehnyt minun virheeni ja ostanut niitä luullen niitä tavallisiksi raaoiksi muniksi…
Mieleeni muistui saman tien kesäkuussa Karkkipäivän kommenttilaatikossa käyty keskustelu keitettyjen munien säilyvyydestä. Keitetyt munat kuuluvat vakioeväisiini, ja kannan niitä mukanani niin käsilaukussa junaeväinä kuin rinkassa useamman päivän patikkaretkellä. Olen pitänyt niitä erittäin hyvin säilyvinä ja luottanut pilaantumisen suhteen hajuaistiini. Pilaantuminen vain yhden päiväreissun aikana ei ole käynyt mielessäkään.
”Itse asiassa keitetty muna on yksi pahimmista. Pilaantuu hyvin helposti.”, kerrottiin kommentissa. ”Keittämätön kananmuna säilyy huoneenlämmössä mutta ei keitetty”.
Sveitsiläiset picnic-munat ovat ilmeisesti luonnonoikku. Niitä myydään huoneenlämpöisinä, ja säilyvyys on yli kuukauden! Ken tietää kuinka kauan ne olivat jo olleet kaupan hyllyllä.
Vaikka omia retkimuniani en ole epäillyt (koska tiedän tarkalleen kauanko niiden keittämisestä on), niin nämä munat kieltämättä aiheuttivat hämmentyneen ja kevyesti vastenmielisen reaktion. Siis oikeasti, miten nämä voivat säilyä yli kuukauden…? Voiko näitä muka syödä turvallisesti?
Eikö keltuainen tummene jo muutamassa päivässä?
En kyennyt täysin luottamaan picnic-laatuun. Keitin tämän päivän patikalle muutaman tuoreen munan, mutta rohkenin ottaa yhden picnicin mukaan kokeilun vuoksi.
– – Eikä munassa tosiaan ollut mitään ulkoisesti tai hajuaistillisesti havaittavaa vikaa. Se oli normaalin kananmunan tuoksuinen ja värinen, kovaksi keitetty muna. Täydellisen raikkaan keltaisella keltuaisella. Se maistui hyvältä. Itse asiassa paremmalta kuin omat, vähän turhan löysiksi jääneet tuoremunani.
Kaikkea sitä kohtaa. Uskaltaisitteko te syödä näitä..?
Ennen tämän jutun kirjoittamista googlasin keitetyn munan säilyvyyttä. Kaikissa lähteissä lukee, että keitetty muna tulee säilyttää viileässä ja säilyy muutamista päivistä noin viikkoon. Yhdessäkään lähteessä ei sanota keitetyn munan säilyvän huoneenlämmössä. Hmmm…. Mitä ihmettä picnic-munille on tehty että ne säilyvät….? Onko ne käsitelty jotenkin..?
Myönnän, että tämä jää todellakin vaivaamaan minua.
Jos joku osaa valottaa munien arvoitusta, niin informaatio otetaan ahnaasti vastaan.
Munat säilyvät keitettyinä helposti muutaman viikon kunhan kuori on ehjä –> sisään ei pääse bakteereja.
Netin lähteissä kerrotaan, että keitetty muna säilyy keittämätöntä huonommin siksi, että munassa luonnostaan oleva (kanan muniessa muodostuva), suojaava vahakalvo poistuu keitettäessä. Munan kuori on huokoinen, ja tuon suojakalvon liuettua munaan pääsisi bakteereja ehjänkin kuoren läpi.
Vaan jospa tuo pinnan maalaaminen on just se salaisuus, maali estää kaikkea pilaantumista edistävää pääsemästä munan sisälle..värikin on sama kun sillä tökötillä millä iho desinfioidaan ennen leikkauksia :D
Okeiii, tuossahan voisi vaikka olla perää? Mutta siltikin… voisin kuvitella että tuo auttaisi munia kestämään ehkä viikon tai pari, mutta että toista kuukautta….