Pesin hiukset kananmunalla

Tänään muistin sen vihdoin tehdä.

Pestä hiukset munalla.

EggWash

Sain vinkin kananmunapesuun lukijalta. Vaikka paljon olen erilaisista vaihtoehtoisista pesumetodeista kuullut (on CO-pesua, saippuapesua, ruokasoodapesua…), niin kananmuna-”shampoo” oli mennyt minulta täysin ohi.

Mikä munassa oikein irroittaa likaa..? Kysytään Googlelta. Ensin en meinaa löytää mitään. Munapesusta kertovilla sivulla vain lukee, että ”egg cleanses hair”. Ei riitä mulle! :) Haluan tietää mikä siinä puhdistaa.

Yhdestä blogista löydän maininnan, että kananmunan sisältämä lesitiini on ”luonnollinen puhdistaja”. Mutta miten..? No, jatketaan googlausta.

Päädyn ketjuun incihaku: lecithin –> käytetään kosmetiikassa pehmentävänä ja kosteutta sitovana ainesosana sekä emulgaattorina (ei vastaa kysymykseen ’miten muna puhdistaa, jatketaan hakua) –>  lesitiini on fosfolipidi –> Wikipedia: Fosfolipidi –> selviää, että fosfolipidimolekyylissä on hydrofobinen ja hydrofiilinen pää (niinkuin tensideissäkin). Aaa, nyt alan ymmärtää. Kaivan esiin Kosmetiikkamyyjä-tutkintoni Kosmetiikan kemia -kurssin muistiinpanot. Löydän kohdan ”Emulgoimalla puhdistaminen”, jossa mainitaan myös lesitiini. :) Noniin!

Tensidin_toiminta

Kuva: Teknokemian Yhdistys

Wikipedia varmistaa vielä asian: ”In aqueous solution, lecithin’s phospholipids can form either liposomes, bilayer sheets, micelles, or lamellar structures, depending on hydration and temperature. This results in a type of surfactant.”

Nyt olen tyytyväinen. :)

EggWash_hiukset

Netti tiesi myös kertoa, että munapesussa kannattaa käyttää nimenomaan keltuaista ja jättää valkuaiset pois, valkuaisessa kun ei ole pesevää ominaisuutta. (Joku sivu väitti myös, että valkuainen koaguloituu suihkun kuumassa vedessä helpommin kuin keltuainen ja koko munaa käyttämällä olisi siis suurempi vaara että hiuksiin jää keittyneitä munan paloja…. Itse asiassa keltuainen hyytyy ihan yhtä helposti. Voin kertoa tämän aamun pesukokemuksen perusteella.)

Erottelin lasiin kaksi keltuaista. Sekoitin joukkoon hieman vettä. Menin suihkuun ja katsoin lasia skeptisenä. Miten tämän nyt saisi levitettyä hiuksiin järkevästi…?

Lopulta sitten vain kaadoin munan päähäni pienissä erissä. Hyytelömäisen koostumuksen ansiosta se ei heti valunut lattialle. Hieroin keltuaista hiuspohjaan niinkuin hieroisin shampoota, mutta koska keltuainen ei tietenkään vaahtoa, tuntui siltä kuin mitään ei oikeastaan tapahtuisi. En pystynyt mitenkään varmistumaan siitä, levisikö muna kaikkialle hiuspohjaan. Juuri tämän vuoksi vaahto on niin must – vaikkei se ole mitenkään välttämätön puhdistumisen kannalta, vaahdon avulla sentään tiedät mihin kaikkialle shampoota menee.

Suoritin huuhtelun. Ja hot damn…! Puhdastahan siitä tuli! Tyvi jopa narskui ihan pikkuisen..!

EggWash_hiukset_takaa

Laitoin perään Lushin American Cream -hoitoainetta ja Nexxuksen hiuksiin jätettävää hoitista. Hiukset olivat kuivuttuaan ilmavat ja, kuten kuvasta hyvin näkyy, hieman karheat ja pörröiset. Mutta todellakin puhtaat ja kaikkea muuta kuin pitkin päätä valuvat lähmät.

Täytyy sanoa että hämmästyttävää. :) Minulla oli hiuksissa vielä kiinnettäkin. Sekin tuntui lähtevän munalla!

EggWash_

Pesukokemuksen miinuksia:

– Koaguloituneet munariitteet hiuksissa, joita sai irrotella huuhdellessa. Ei niitä kuitenkaan paljon ollut.

– Haju. Hiuksiin jäi kevyt kananmunan haju, ja myös kylppärissä haisee muna. Kananmuna.

– Elämyksellisyyden puute. Rakastan hiustenpesua, ja pesutuotteen tuoksu ja koostumus ovat tärkeä osa elämystä. Vaikka munapesu on täysin kemikaaliton ja luonnollinen tapa puhdistaa hiukset – se ei kuitenkaan ole minunlaistani hiustenpesijää varten. Minä haluan sen ihanasti tuoksuvan, kermaisesti vaahtoavan shampoon. :)

(Mutta täysin luonnollista hiustenpesuainetta hakevalle voin suositella munaa! Huomattavasti hellävaraisempi ja kosteuttavampi kuin vaikkapa ruokasoodapesu.)

LumeneVadelmamehuIMG_0105

Ängätään tähän vielä päivän huulipunapainotteinen meikkikuva munahiuksilla.

Korkkasin tänään yhden lukuisista Lumenen lähettämistä huulipunista. Tämä lafka lähettää niin paljon huulipunia että niitä ei ehdi mitenkään kokeilla kaikkia… Arvelen, että tämä puna on ilmestynyt kesällä. Sävy näyttääkin hyvin kaukaiselta nyt syksyn keskellä….

Lumene_Vadelmamehu

Sävy on # 42 Vadelmamehu.

Onko teillä kokemuksia munapesusta? Tai ylipäänsä vaihtoehtoisista hiustenpesutavoista?

Kommentit (74)
 1. Tiedätkö mitä muna tekee viemäriputkille? Tukkiiko se putket pikku hiljaa?
  Pitää alkaa miettiä jo täysin luonnollisia pesuaineita, kun ei viitsi omaan pihaan lotrata myrkkyjä, mutta pitää myös miettiä mitkä aineet ei tuki putkistoa.

  1. Tiedätkö mitä muna tekee viemäriputkille? Tukkiiko se putket pikku hiljaa?

   En osaa yhtään sanoa. Täytyisi varmaan kysyä säännöllisesti munapesuja suorittavilta.

  2. Enpä usko, että hiusten kananmunapesu tukkii viemäreitä. Ennemmin viemärit tukkeutuvat öljyistä, paistinpannun rasvoista, joulukinkun rasvoista (jos nyt joku noita enää viemäriin kaatelee) jne. Kananmunalla hiusten pesu oli kuulemma ihan tavallista muinoin. Kertoi 1908 syntynyt isoisotäti joskus. Samoin hampaiden pesu suolalla, soodan ja etikan käyttö erinäisiin pesuihin, myös ikkunoihin. Joihin – ikkunoihin siis – sopii viimeistelyyn vaikkapa sanomalehti. Tekee ikkunat tosi kirkkaiksi.
   Meni vähän ohi aiheen, mutta menköön ;)
   Ihania joka tapauksessa olette, kun kokeilette näitä uusvanhoja juttuja. Peukut sille :)

 2. Mielenkiintoinen kokeilu. Eikös Flow’lla ole joku olut-muna shamppoopalakin? En silti lähde itse kokeilemaan. Ei ihastuta ajatus paistuneista kananmunanpaloista tummissa hiuksissa :)

  Hirvittävän hyvin muuten sopii sinulle tuo huulipuna :) ja aina jaksan ihastella tuota vaalean hiusten sävyä. Siinä olisi mun sävy, jos blondaamaan alkaisin.

  1. Eikös Flow’lla ole joku olut-muna shamppoopalakin?

   On ainakin ollut ennen, nyt en enää löytänyt sitä heidän nettisivultaan.

   Hirvittävän hyvin muuten sopii sinulle tuo huulipuna :) ja aina jaksan ihastella tuota vaalean hiusten sävyä. Siinä olisi mun sävy, jos blondaamaan alkaisin.

   Kiitos :) Itsekin tykkään hiusten sävystä erittäin paljon, ja olen iloinen että saan nauttia väristä vielä kahden paketin verran :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *