Karkkipäivä
Karkkipäivä

Pesin hiukset kananmunalla

Tänään muistin sen vihdoin tehdä.

Pestä hiukset munalla.

EggWash

Sain vinkin kananmunapesuun lukijalta. Vaikka paljon olen erilaisista vaihtoehtoisista pesumetodeista kuullut (on CO-pesua, saippuapesua, ruokasoodapesua…), niin kananmuna-”shampoo” oli mennyt minulta täysin ohi.

Mikä munassa oikein irroittaa likaa..? Kysytään Googlelta. Ensin en meinaa löytää mitään. Munapesusta kertovilla sivulla vain lukee, että ”egg cleanses hair”. Ei riitä mulle! :) Haluan tietää mikä siinä puhdistaa.

Yhdestä blogista löydän maininnan, että kananmunan sisältämä lesitiini on ”luonnollinen puhdistaja”. Mutta miten..? No, jatketaan googlausta.

Päädyn ketjuun incihaku: lecithin –> käytetään kosmetiikassa pehmentävänä ja kosteutta sitovana ainesosana sekä emulgaattorina (ei vastaa kysymykseen ’miten muna puhdistaa, jatketaan hakua) –>  lesitiini on fosfolipidi –> Wikipedia: Fosfolipidi –> selviää, että fosfolipidimolekyylissä on hydrofobinen ja hydrofiilinen pää (niinkuin tensideissäkin). Aaa, nyt alan ymmärtää. Kaivan esiin Kosmetiikkamyyjä-tutkintoni Kosmetiikan kemia -kurssin muistiinpanot. Löydän kohdan ”Emulgoimalla puhdistaminen”, jossa mainitaan myös lesitiini. :) Noniin!

Tensidin_toiminta

Kuva: Teknokemian Yhdistys

Wikipedia varmistaa vielä asian: ”In aqueous solution, lecithin’s phospholipids can form either liposomes, bilayer sheets, micelles, or lamellar structures, depending on hydration and temperature. This results in a type of surfactant.”

Nyt olen tyytyväinen. :)

EggWash_hiukset

Netti tiesi myös kertoa, että munapesussa kannattaa käyttää nimenomaan keltuaista ja jättää valkuaiset pois, valkuaisessa kun ei ole pesevää ominaisuutta. (Joku sivu väitti myös, että valkuainen koaguloituu suihkun kuumassa vedessä helpommin kuin keltuainen ja koko munaa käyttämällä olisi siis suurempi vaara että hiuksiin jää keittyneitä munan paloja…. Itse asiassa keltuainen hyytyy ihan yhtä helposti. Voin kertoa tämän aamun pesukokemuksen perusteella.)

Erottelin lasiin kaksi keltuaista. Sekoitin joukkoon hieman vettä. Menin suihkuun ja katsoin lasia skeptisenä. Miten tämän nyt saisi levitettyä hiuksiin järkevästi…?

Lopulta sitten vain kaadoin munan päähäni pienissä erissä. Hyytelömäisen koostumuksen ansiosta se ei heti valunut lattialle. Hieroin keltuaista hiuspohjaan niinkuin hieroisin shampoota, mutta koska keltuainen ei tietenkään vaahtoa, tuntui siltä kuin mitään ei oikeastaan tapahtuisi. En pystynyt mitenkään varmistumaan siitä, levisikö muna kaikkialle hiuspohjaan. Juuri tämän vuoksi vaahto on niin must – vaikkei se ole mitenkään välttämätön puhdistumisen kannalta, vaahdon avulla sentään tiedät mihin kaikkialle shampoota menee.

Suoritin huuhtelun. Ja hot damn…! Puhdastahan siitä tuli! Tyvi jopa narskui ihan pikkuisen..!

EggWash_hiukset_takaa

Laitoin perään Lushin American Cream -hoitoainetta ja Nexxuksen hiuksiin jätettävää hoitista. Hiukset olivat kuivuttuaan ilmavat ja, kuten kuvasta hyvin näkyy, hieman karheat ja pörröiset. Mutta todellakin puhtaat ja kaikkea muuta kuin pitkin päätä valuvat lähmät.

Täytyy sanoa että hämmästyttävää. :) Minulla oli hiuksissa vielä kiinnettäkin. Sekin tuntui lähtevän munalla!

EggWash_

Pesukokemuksen miinuksia:

– Koaguloituneet munariitteet hiuksissa, joita sai irrotella huuhdellessa. Ei niitä kuitenkaan paljon ollut.

– Haju. Hiuksiin jäi kevyt kananmunan haju, ja myös kylppärissä haisee muna. Kananmuna.

– Elämyksellisyyden puute. Rakastan hiustenpesua, ja pesutuotteen tuoksu ja koostumus ovat tärkeä osa elämystä. Vaikka munapesu on täysin kemikaaliton ja luonnollinen tapa puhdistaa hiukset – se ei kuitenkaan ole minunlaistani hiustenpesijää varten. Minä haluan sen ihanasti tuoksuvan, kermaisesti vaahtoavan shampoon. :)

(Mutta täysin luonnollista hiustenpesuainetta hakevalle voin suositella munaa! Huomattavasti hellävaraisempi ja kosteuttavampi kuin vaikkapa ruokasoodapesu.)

LumeneVadelmamehuIMG_0105

Ängätään tähän vielä päivän huulipunapainotteinen meikkikuva munahiuksilla.

Korkkasin tänään yhden lukuisista Lumenen lähettämistä huulipunista. Tämä lafka lähettää niin paljon huulipunia että niitä ei ehdi mitenkään kokeilla kaikkia… Arvelen, että tämä puna on ilmestynyt kesällä. Sävy näyttääkin hyvin kaukaiselta nyt syksyn keskellä….

Lumene_Vadelmamehu

Sävy on # 42 Vadelmamehu.

Onko teillä kokemuksia munapesusta? Tai ylipäänsä vaihtoehtoisista hiustenpesutavoista?

Kommentit (71)

 1. Laura

  Apua, mä en kyllä luskaltaisi kokeilla tollasta :D Mahtavaa lukea näitä sun riskilaboratorio-kokeiluja kuitenkin ;) Joskus nuorempana poimin Cosmopolitanista tai vastaavasta vinkin, että pehmeän ja silkkisen tukan saa laittamalla pesunyhteydessä hiuksiin rypsiöljyä. Voin kertoa, että pesuoperaation jälkeen hiukset olivat yhtä wet lookkia, niin rasvaisiksi huuhtelusta huolimatta jäivät! :D

  • Sanni

   Rypsiöljy on aika stydiä kamaa, sitä en ihan ensimmäisenä suosittelisi öljyhoitoon! :) Mutta kokeilepas pientä määrää oliivi-, kookos-, avokado- tai manteliöljyä. Nämä ovat klassisia hiustenhoitoöljyjä. :) Sopiva määrä määräytyy hiusten pituuden, paksuuden ja kunnon mukaan; mitä enemmän ja mitä karheampaa tukkaa, sitä enemmän voi laittaa öljyä. Liika öljy tekee juuri tuon ”wet lookin”, samoin liian raskas öljy. Minä sekoitan pieneen kämmenelliseen hoitoainetta noin vajaan teelusikallisen öljyä, niin pieni määrä riittää minun ohuisiin hiuksiini.

 2. Helinää

  Mulle tulee aina munapesusta mieleen kun nuorena olin töissä Tukholmassa ja kerran rullaportaita pitkin alas metroon mennessäni oli portaiden alapäässä joku laitapuolenkulkijan näköinen. Hänen päänsä näytti siltä kuin siinä olisi ollut pari muna hyvin hierottuna, yääks.
  Vanhoista kauneudenhoito-oppaista löytyy muitakin vinkkejä kuin munalla pesu :) Ostin kirjaston poistomyynnistä kerran semmoisen opuksen 50-60 luvulta.

 3. Hanska

  Vuosi sitten päänahkani oli ihan järkyttävässä kunnossa, kutisi hirveästi, punoitti ja oli todella, todella kuiva. Olin jo menettää hermoni, kun mitkään tuotteet eivät tuntuneet tuovan helpotusta. Googlettin yhden illan ja törmäsin juttuu, jossa suositeltiin kananmunalla pesua. Noh, minäpä pesin. Ja se toimi! Päänahka rauhottui. Hiukset jäivät kuohkeiksi, aivan kuin olisi ollut muotovaahtoa valmiiksi. Kukaan ei koskaan ainakaan suoraan valitellut hajuja, tosin latvoihin laitoin hoitoainetta, joka saattui taittaa kananmunan hajua pois :D Suosittelen kokeilemaan! Puolisen vuotta jaksoin pestä kananmunalla hiukset, kunnes laiskistuin ja siirryin Fräntsilän luomu shampooseen ja hoitoaineeseen, niitä suosittelen vielä enemmänkin! :)

  Kaunista perjantaita sinulle!

 4. Hansu

  Sveitsissä asuessani vuosituhannen vaihteessa kävin lääkärissä hoidattamassa akneongelmaa ja hurjasti rasvoittuvia hiuksia. Lääkäri määräsi nimenomaan hiusten kananmunapesut keltuaisella, ihan siis ”oikea” lääkäri, ei mikään homeopaattiversio :D Sain myös reseptin kasvojen mutanaamioon, joka tosiaan haettiin sitten apteekista käyttöön. Oli muuten ihana naamio. Harmi, etten Suomeen muuttaessani tajunnut hamstrata mutapurkkeja varastoon.

  • pexy

   Poistit sitten kysymykseni .ok.Ehdin kuitenkin suosituksesi mukaan tilaamaan hiusväriä Kreikasta. Odotin kommenttiasi miten vaalennusväri on vaikuttanut hiustesi rakenteeseen.

   • Sanni

    En ole poistanut kommenttiasi, juurihan sen vasta julkaisin minuutti sitten :) Kommentit jäävät aina odottamaan julkaisua siihen saakka kunnes hyväksyn ne yksitellen.

 5. pexy

  Hiustesi väri on oikeasti kaunis.En ole kampaaja enkä tiedä missä vaiheessa blondaus muuttuu hiuksen katkeamisen kannalta vaaralliseksi.Kysymys kuulukin:pystytkö hoitoaineilla estämään kotiblondauksen vauriot,hiuksesi ovat selkään asti.?Onnistutko korjaamaan hiusten purkkamaisuuden myös kotikonstein ? Kysyn,koska ammattilaiset suosittelivat minulle blondauksen lopettamista ja kaipaan tuota hiusten väriä !

  • Sanni

   pystytkö hoitoaineilla estämään kotiblondauksen vauriot,hiuksesi ovat selkään asti.?Onnistutko korjaamaan hiusten purkkamaisuuden myös kotikonstein ?

   Hiusten vaurioita on mahdoton korjata pysyvästi millään, mutta pyrin pitämään kasvavan hiuksen hyväkuntoisena oikealla ravinnolla ja huolellisella kotihoidolla, niin että vaalennuksen vauriot jäävät pienemmiksi. Jos siis ymmärrät mitä tarkoitan… ^_^ Yritän siis sanoa, että esihoidolla hiukseen kemiallisten käsittelyiden kautta syntyviä vaurioita voi minimoida jonkun verran, mutta jo ilmestynyttä vauriota ei voi korjata.

   Olen kirjoittanut hiustenhoitorutiineistani täällä:
   http://karkkipaiva.indiedays.com/2013/12/15/hiustenhoitorutiinini/

   Kun hiukset menevät oikein purkkaan, ei siihen auta kuin sakset :/ Jonkun verran purkkamaisuuteen voi vaikuttaa myös hyvillä hoitoaineilla, vaikka ne eivät tietenkään poista vauriota. Venyvä hius esimerkiksi kaipaa proteiinia, proteiinikalvo ikäänkuin jämäköittää ja ”kovettaa” hiusta niin ettei se enää veny yhtä pahasti, näin niinkuin palikkakielellä selitettynä. Venyviin hiuksiin suosittelen Joicon legendaarista K-Pak-tehohoitoa.

 6. B

  En tiedä mistä saatiin idea, mutta teininä päätettiin kokeilla kaverin kanssa pesua kananmunalla ja huuhtelua sitruunalla. Kokemuksesta en muuta muista kuin iholla kirvelevän sitruunamehun. :D Kerran kokeiltiin oluttakin, mutta siitä jäi melkoinen lemu hiuksiin.

  Voisinkin ilahduttaa lapsiani kananmunapesulla, veikkaan sillä saavani varsin hyvät reaktiot. ;)

 7. Sanna

  Mä olen pitkään pohtinut yhtä hiusasiaa ja eilen se kirkastui: Mä kysyn Sannilta, se jos kuka tietää! Tai ainakin tietää, mistä kysyä.

  Mä olen vuosikausia haaveillut täydellisestä strawberry blondesta tukasta. Kampaaja saa sen aikaan, mutta kotivärjäysten varassa se ei onnistu, koska yhdelläkään merkillä ei ole sen tyyppistä väriä valikoimissaan (ainakaan Suomen markkinoilla). En tarkoita siis mitään lämmintä vaaleaa tms. vaan aidon punaista tukkaa, tyyliin http://glambistro.com/wp-content/uploads/2012/03/Strawberry-Blonde-long-hair.jpg
  http://s1.hubimg.com/u/7138922_f260.jpg
  http://25.media.tumblr.com/bcb92b58ef1384501530b2277de644ca/tumblr_mgn0s2vo9L1qe9b1eo1_400.jpg

  Oma tukka on tummuudeltaan noin kasi-ysi (riippuu vuodenajasta). Välillä oon vetänyt siihen noita tyypillisiä mango/copper ym. virityksiä (7.46, 7,43, mitä näitä nyt on) mutta ne on auttamatta liian tummia.

  Kysymys siis on – miksei kukaan tee punaista vaaleammalle tukalle? Onko siinä joku tekninen vaikeus? Kysyntä? En ole edes kaveripiirissäni yksin tämän ongelman kanssa, tunnen toisenkin, joka kaipaa tuollaista nicolekidman-tukkaa. Onko sulla mitään ajatuksia tästä? Kiitti <3

  • Sanni

   Moi Sanna!

   Mä en valitettavasti osaa antaa tähän mitään vinkkiä :/ Voinpahan kuitenkin kertoa, että itsekin olen jo pitkään haaveillut juurikin ”mansikkablondista” sävystä, mutta en ole päässyt asian kanssa edes niin pitkälle että olisin käynyt kampaajilla tutkimassa tuollaisen sävyn mahdollisuutta. Kaupoissa en sävyyn ole minäkään törmännyt.

   • Erika

    Toimisikohan hennaväri lyhennetyllä vaikutusajalla? Yleensä sen annetaan vaikuttaa tunnista kahteen ja tulos on sellainen porkkanan oranssi, mutta jos pohjaväri on vaalea ja vaikutusajaksi asettais vaikka puoli tuntia. Tämä on silkkaa arvailua, itselläni on tummat hiukset.

    • Sanni

     Toimisikohan hennaväri lyhennetyllä vaikutusajalla?

     En osaa tuohonkaan sanoa mitään :/ Pitäisi kokeilla testihiustupsuihin.

 8. Suvi

  Kerran kokeilin itsekin tuota kananmunalla pesua ja häiritseväksi koin munan hajun hiuksissa pesun jälkeen. Lähestulkoin kaikissa muissa lukemissani jutuissa on väitetty, että hiuksiin ei minkäänlaista hajua jää ja olin jo epäillyt tehneeni jotain pieleen. Mukavaa että joku muukin on huomannut tämän jälkioireen.

 9. Primavera

  Aikoinaan mulla oli pään kanssa monenmoisia ongelmia. Korvantaustat oli ”halki” ja ärtyi shampoopesusta. Naamassa, leuan alla – kaulassa ja yläselässä oli finnejä. Päänahka oli kuiva ja kutiseva mutta myös helposti rasvoittuva.

  Pari kuukautta vedin jääkaappitavaraa hiuksiin. Paras oli ehdottomasti keltuaispesu. Kokeilin myös ruokasooda-etikkapesua, mutta se oli aivan liian tujua tavaraa mun päänahalleni.

  Edellämainitut ongelmat helpottuivat huomattavasti, kun malttoi jättää kaikki kemikaalit hetkeksi aikaa pois. Hoitoainetta käytin siten, että levitin sitä vain pituuksiin ja huuhtelin pää alaspäin.

  Keltuaispesulla tukka pysyi puhtaanoloisena, toisin sanoen ihmisten ilmoille kelpaavana neljättä päivää! Ja tuolloin mulla oli siis BSL -mittainen tukka.

  Kun malttaa huuhdella pitkään ja hyvin viileällä vedellä, ei jää niitä rihmoja tukkaan. Lisäksi voisin kuvitella, että se keltuainen ”laimenee” joutuessaan viemäriin, joten ei sitä sitten tukkisikaan niin helposti.

 10. nenna

  Muistan kun pienenä käytettiin sellaista ihan kaupasta ostettavaa munashampoota. Olenkin ihmetellyt mihin ne katosivat. Olivat varmaan ihan hyviä shampoita, muistan että niitä sai litran pulloissa ja olivat edullisia. Muistaakohan kukaan muu niitä?

  • Sanni

   Muistan hämärästi…. Täällä Sveitsissä olen törmännyt Rauschin munashampooseen :) Tekisi mieli ostaa ^_^

 11. Kirsi

  Keltuaisesta tulee ”elämyksellisesti” vaahtoavaa ja helposti levitettävää, kun sen vaahdottaa vaikka sauvasekottimella pienen vesitilkan kera. Kahdesta keltuaisesta tulee jopa niin runsas vaahto, että sillä voi pestä lopunkin kropan. Pari pisaraa kookosöljyä sekaan niin a vot. :)

  • Sanni

   Oho..! Kiitos vinkistä :)

 12. jp

  Minulla oli paksut, pitkät (n.1m), vahvat ja kiiltävät hiukset n.18 kk sitten. Nyt jäljellä on kuivat, katkeilevat, ohuet ja hennot ”jämät” jäljellä syystä, että
  edellisen asunnon sisäilmaongelma -ja kosteusvauriot pilasivat hiusten terveyden.
  Olen joutunut luopumaan n. 50cm pituudesta hiusteni pelastamiseksi ja
  aloittanut hiusten ”kuntoutuksen” sillä,
  että annan niille oliiviöljyhoidon ennen saunaan menoa eli laitan oliiviöljyn hiuksiin n. tunti ennen saunaa ja huuhtelen sen pois ennen kuin menen löylyyn koska muuten se ”palaa” hiuksiin. Kastelen hiukset jokaisen löylyheiton aikaana huolellisesti jotta kosteus säilyisi koska hiukset ovat todella janoiset.( toimii myös koko kehon hoitona )Myös oliiviöljy/kananmuna shampoo on todella hyvä ja ravitseva, se pehmentää ja hiuksistani on tullut pehmoiset / helposti harjattavat eivätkä mene takkuuun ja katkeile.Pyyhekuiviin hiuksiin sumutan hiuksiin jätettävää oljyä harjaamisen helpottamiseksi. Suosittelen kaikille, älkää epäröikö kokeilla!!! HIUKSET KIITTÄÄ!!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.