Karkkipäivä
Karkkipäivä

Pesetkö iholtasi suojaavan happovaipan? ”Vakavaa” asiaa pH:sta ja putsareista

Olen viimein saanut vastauksen minua vuosia mietityttäneeseen kysymykseen: miksi tietyt puhdistusaineet jättävät ihon narisevan, nitisevän tuntuiseksi ja toiset eivät?

callie-morgan-136038
Photo by Callie Morgan on Unsplash

Tarkoittamaani tunnetta voi verrata ajatukseen vastapestystä ikkunasta; kun vedät pesulastaa tai sormia ikkunan pintaa pitkin, kuuluu nitinää ja kitka hidastaa lastan ja sormien liikettä. Jos taas levität ikkunan pinnalle rasvaa tai öljyä, ei kuulu nitinää ja sormet liukuvat pintaa pitkin liukkaasti ja vaivatta.

Tuo rasvakerros on kuin ihon pintaa suojaava happovaippa eli hydrolipidikalvo. Emäksinen pesuaine pesee sen pois, jättäen nitisevän pinnan. Hapan puhdistustuote taas ei liuota hydrolipidikalvoa.

Vastaus kysymykseeni on siis puhdistustuotteen pH-arvo, vastaus, jota olin aiemminkin pitänyt todennäköisenä mutta johon nyt sain vahvistuksen. Kosmetiikan kemian nörtti on tyytyväinen kun sai tälle vihdoin tieteellisen selityksen :D

LOccitane_vaahto_

Sain kimmokkeen pohtia puhdistusaineiden pH:ta jälleen Korean matkalla, jossa havainnoin, että hyvin moni ostamani putsari jätti ihanan hemmottelevasta, kermaisen pehmeästä vaahdostaan huolimatta ihon todella ikävän tuntuiseksi huuhtelun jälkeen. Vaahto: deluxe, jälkitunne: floppi. :(

Taidan olla tällainen liukuvien pintojen ystävä ja kitkan vastustaja, heh, kun hiuksia pestessäkin koen suunnattoman vastenmielisenä jos shampoo pesee hiukset niin voimakkaasti, että sormet eivät enää kulje hiusmassassa vaivattomasti.

Missha_puhdistus

Kiitos lukijan jättämän kommentin, jossa minua ojennettiin puuttellisesta perehtyneisyydestäni koskien aasialaisten putsareiden pH-arvoa, uppouduin pH:n ja puhdistusaineiden maailmaan niin perusteellisesti, että pian minulla oli paljon nitisevää pintaa laajemmalle ulottuva käsitys kosmetiikkatuotteiden pH:n vaikutuksesta ihon kuntoon.

Lukijan pointti tosin kumoutui hänen vinkkaamallaan sivulla, joka vahvisti sen mitä olin kirjoituksessani arvellutkin; Aasian markkinoilla valtaosa puhdistusvaahdoista on emäksisiä, ei pH-tasapainotettuja.

pH_putsarit_Aasia
Kuvakaappaus: Fifty Shades Of Snail -blogi

Asiaan perehtyneet, tiedostavat bloggaajat ovat nostaneet puhdistustuotteiden happaman pH:n tärkeyden tapetille ja moni on päätynyt vaihtamaan ihanat kermaiset supervaahtonsa hellävaraisempiin puhdistusvaahtoihin.

Pehmeä, iholla ylellisen tuntuinen vaahto saattaakin olla ”susi lampaan vaatteissa” ja tehdä iholle itse asiassa hallaa pitkässä juoksussa.

pH_SnowWhite
Kuvakaappaus: Snow White And The Asian Pear -blogi

Seikkaillessani näillä todella (niin tieteellisellä kuin kosmetiikkafriikin intohimoisella) pieteetillä ihonhoitoon paneutuvissa blogeissa, opin valtavasti uutta pH:sta ja sen merkittävästä vaikutuksesta mm. akneihon, atooppisen, ihottumaisen tai yleisesti tulehdusherkän ihon hoidossa.

Jos sinulla on joku näistä iho-ongelmista, herkkä iho tai olet yleisesti kiinnostunut vahvistamaan ihoasi ja parantamaan sen suojakykyä, suosittelen ehdottomasti lukemaan nämä (tieteellisiä tutkimusviittauksia vilisevät) blogikirjoitukset: Skincare Discovery: Why the pH of Your Cleanser Matters ja The Importance of Fatty Acids, pH and The Moisture Barrier: How I Eliminated My Acne and Decreased My Skin Sensitivity.

christopher-campbell-33305
Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Jos et jaksa lukea, niiden sanoman voi tiivistää seuraavaan:  terveen ihon pH on hapan, noin 3-5,5, ja iho hyötyy siitä että sen pinta pidetään happamana. Happamuus edesauttaa hydrolipidikalvon pysymistä ehjänä, ja ehjä hydrolipidikalvo suoriutuu parhaiten tehtävästään: estää kosteuden haihtumista iholta ja suojata ihoa (ja sitä kautta koko elimistöä) bakteereilta, viruksilta ja muilta hapanta vieroksuvilta mikro-organismeilta.

Jos altistat ihoasi jatkuvasti emäksiselle pH:lle, edesautat bakteerien ja sienien pääsyä ihoosi, ja samalla iholta haihtuu kosteutta ja se kuivuu.

Korkealle pH:lle altistettu iho on jatkuvassa herkkyystilassa ja kaikin puolin heikommin suojattu ulkoisilta ärsykkeitä. Se kuivuu, sitä kutiaa, se reagoi herkemmin erilaisiin tuotteisiin, ainesosiin ja ilmastonmuutoksiin ja tulehtuu herkemmin. Jokaisen kannattaisi hoitaa ihonsa hydrolipidikalvoa ja pyrkiä pitämään ihon pH terveellä tasolla, joka on 3-5.5.

Putsarit_koostumukset2

Mitä voit tehdä?

Yksinkertaisimmillaan:

 • vaihda puhdistusaineet mieluusti happamiin (pH alle 7)
 • tai, jos ihosi sietää emäksisiä putsareita (eli iho ei jää niiden jäljiltä nahkeaksi, kuivaksi tai ikävän tuntuiseksi), muista aina käyttää puhdistuksen jälkeen ihon pH:n happamoittavaa kasvovettä. Normaali-ihoiselle tämä voi riittää, mutta jos iholla on yllämainittuja ongelmia ja se on herkistynyt, kannattaa välttää puhdistusaineenkin tuomaa väliaikaista pH:n kohoamista ylipäänsä. Tutkimusten mukaan jatkuvalla emäksisen pesuaineen käytöllä on kumulatiivisia vaikutuksia ja se voi johtaa ihon pH:n pysyvään kohoamiseen.

.

Kosmetiikan kemianörtti Sanni säntäsi Koreasta kotiin päästyään välittömästi apteekkiin ja osti viimein, kaikkien näiden vuosien jahkailun jälkeen, pH-liuskoja.

Nyt testaamaan!

pH_IMG_2028

Valitsin testijoukkoon kotoa löytyviä suosikkeja ja Korean matkalta tuodut ”nitisevät” vaahdot sekä ei-nitisevän Misshan Super Aquan. K-Beauty-blogeista olin jo lukenut, että Misshan Super Aqua-sanahirviö-putsari kuuluu monien suosimiin happamiin putsareihin.

pH_IMG_2036

Ensin nämä ”pahikset”: Skinfoodin Cheese Cleansing Foam (ehh, kuka arvaa miksi ostin sen….), Etude Housen Baking Powder BB Deep Cleansing Foam ja Iopen Ideal Cleansing Foam. Kaikki olin jo matkalla todennut a) über-ylellistä vaahtoa muodostaviksi mutta b) todella nitisevän, kitkaisen ihon pinnan jättäviksi. Näiden jälkeen todella kiristää.

Tulos (verrokkina raanavesi):

pH_IMG_2044_numerot

Tietenkään liuskat eivät anna ehdottoman tarkkaa tulosta (ostin ainoat jotka Yliopiston Apteekista löytyi, merkkiä MColorpHast), mutta varmasti ne jotain kertovat ja ainakin voi päätellä onko neste happamassa vai emäksisessä päässä asteikkoa.

pH_IMG_2048

Etude Housen Baking Powder -putsari kohosi järkyttävään pH 10:n lukemaan, ja se todella tuntuukin iholla kaikkein stydeimmältä. Iho tuntuu pesun jälkeen totaalisesti kaikesta rasvasta riistetyltä. Kaikki rasva ei kuitenkaan ole ”huonoa rasvaa” vaan terveen ihon pinnassa on aina pieni määrä ihon omaa talia osana happovaippaa.

(Mutta niin vain ihot ovat erilaisia – ostin tämän Virven suosituksesta, ja Virve kuvailee omaa pesunjälkeistulostaan ihan toisenlaiseksi kuin minun nitinäni.)

pH_IMG_2051

Hellävaraisempi joukko: Missha Super Aqua Oxygen Micro Visible Deep Cleanser, Lacto Line -pesuneste ja Lidlin Cien Cleansing Mousse.

Lacto Line on ainoa joka mainitsee pH:n pakkauksessaan; 4,5, mutta mittaustulos antoi eri lukeman.

pH_IMG_2054_numerot

Minun liuskojeni mukaan Lidlin Cien-vaahto on näistä happamin eli iholle hellin. Misshan lukema vastasi sitä mitä blogeista olin lukenut, ”Sebamedin pH” eli 5,5. :)

pH_IMG_2063

Testasin vielä myös Sebamedin ja se sijoittui Lacto Linen ja Cienin väliin.

pH_IMG_2056

Putsarit väreissä.

Tällaista kemiannörtteilyä tällä kertaa, ja ehkä tämä avasi jollekulle muullekin oivalluksia ihon hoitoon liittyen.

Näitä voi miettiä tänä iltana lavuaarin äärellä… :)

Tästä lähtien tulen aina ilmoittamaan putsari- ja kasvovesiarvosteluissani myös niiden pH:n. Eikä pH-jutut vielä tähän lopu, arkussa on lisää….

(…ja tiedättekö mitä hullua minulle tuli mieleen… kun kerran raanavesikin on seiskaa, niin pitäisikö kropan iho tasapainottaa aina suihkun jälkeen omalla happamalla vartalovedellä jos mielisi pitää senkin optimaalisen kosteutettuna..? :D ^_^ Apua, tämä on loputon suo….)

Kommentit (96)

 1. Jonttu

  Tyhmä kysymys, mutta kun olen puhdistusmaitojen käyttäjä, niin onko ne aina pH:ltaan kasvoille optimaalisia vai voiko niissäkin olla emäksisiä tuotteita joukossa?

  • Sanni

   Tässäkään asiassa minulla ei ole tarkkaa tietoa mutta pH-arvo liittyy vain vesiliukoisiin aineisiin (lisätietoa esim. täällä, eka Google-hakutulos joka tuli vastaan, en osaa näitä itse hienon tieteellisesti selittää).

   Vedettömät puhdistusöljyt ja balmit ovat siis vailla pH-arvoa, mutta puhdistusmaidoissahan on myös vettä. No, mittaanpa saman tien jonkun kotoa löytyvän maidon niin sillähän se selviää – ainakin yhden maidon pH :) *mittaustauko* Noniin, Patykan Rosewood Velvet Cleansing Milkin pH on noin 5,5 eli iho tykkää :)

   • jenni

    *mittaustauko* <3 Sanni, olet ihanan perusteellinen!

    Tämä veden pH:kohan selittää sen, etten pysty kasvoja puhdistaessa käyttämään vettä lainkaan, koska ihosta tulee riipivän, kiristävän kuiva välittömästi. Puhdistusmaito saa kyytiä pumpulilla ja perään kasvovesi.

    • Sanni

     *mittaustauko* <3 Sanni, olet ihanan perusteellinen!

     :) ^_^

     • Jonttu

      Kiitos vaivannäöstä. Jatkossakin kiinnostaisi myös nämä emulsioiden pH:t, vaikka kai ne jo hellävaraisen tuntuman puolesta ovat vähintään neutraaleja? :)

      • Sanni

       Näin olettaisin, kun narskuefektiä ei synny :)

 2. Anna

  Inhoan sitä nitisevää ja nahkeaa tunnetta, jonka saippuapohjaiset putsarit jättää ja olen aina kiertänyt ne kaukaa. Olen monta kertaa miettinyt, miten ihmeessä ne voivat olla niin suosittuja?! Varsinkin iho-ongelmaisten tulisi jättää ne suosiolla kaupan hyllylle.

  Omassa kotikaupungissani vesihuoltolaitos ilmoittaa vesijohtoveden pH:n olevan noin 8,5. Olenkin monta kertaa miettinyt, että onko putsarin pH-arvolla loppupeleissä suurta merkitystä, jos putsarin huuhtelee pois vedellä, joka on hieman emäksistä?

  Onko sinulla tiedossa EkoPharman tuotteiden pH-arvoja? Naviterin sivuilla Herukka ja Tyrni kasvovesien kohdalla mainitaan erikseen, että ”kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvoa puhdistustuotteiden käytön jälkeen”.

  • Sanni

   Olenkin monta kertaa miettinyt, että onko putsarin pH-arvolla loppupeleissä suurta merkitystä, jos putsarin huuhtelee pois vedellä, joka on hieman emäksistä?

   Jos käyttämäsi putsari on emäksisempää kuin vesi, niin sillä on merkitystä. Muuten varmaankaan ei.

   Onko sinulla tiedossa EkoPharman tuotteiden pH-arvoja?

   Ei, ennenkuin mittaan ne :) Tosin kasvoveden olen tainnut antaa siskolleni, joten sen pH:ta en enää voi mitata.

 3. Satu

  Paras ja havainnollistavin postaus pitkään aikaan! Kiitos Sanni :)

  • Sanni

   Ole hyvä :)

 4. maria

  Tyhjeneeköhän Suomen Lidlit nyt pikavauhtia noista putsareista…! ÄKkiä hakemaan oma!

  • Sanni

   Hahah.. ^_^ Ei kai nyt sentään…

 5. TeijaH

  Tämä voi nyt selittää sen, miksi silloin kun on useamman päivän ”vanhoissa verkkareissa keskellä mettää” eikä tule kauneuttaan hoidettua, iho ei kuitenkaan sen kummemmin kuki eikä hermostu vaan oikeastaan on vain entistä ehompi… Olen oikein erityisesti huomannut sen monesti, sitten kun alan taas ns. puhdistaa ja kosteuttaa. Jos ihoni ei likaannu, se selvästikin tykkää vain oleilla hydrolipidikalvonsa alla.

  • Sanni

   se selvästikin tykkää vain oleilla hydrolipidikalvonsa alla.

   :) Kuulosti niin söpöltä ^_^

 6. Pupu

  Hei!
  Mielenkiintoinen postaus jälleen. Olen jonkin aikaa jo miettinyt, että meikkaus-puhdistus oravanpyörä on kyllä aika järjetöntä touhua. Mitä enemmän meikkiä, sen tehokkaamman puhdistuksen tarvitsee, sitä enemmän iho kuivuu ja tarvitsee ylimääräistä kosteutusta ja rasvausta ja siitäkin huolimatta iho on taipuvainen epätasapainoon/tulehduksiin/näppyihin. Sitten vaan lisää meikkiä ja rumba alkaa alusta.

  Olen itse meikannut 14-vuotiaasta lähtien ja toistanut miltein päivittäin tuon rundin kymmenen vuoden ajan. Mietin, miltä ihoni näyttäisi jos en meikkaisi sitä juurikaan? Ei se nytkään huono ole, joskaan ei tasapainossakaan. Ihailen muilla meikitöntä ihoa, ihan oikeasti meikitöntä, en nudea. Poikkeuksetta sinunkin before-after meikkikuvista, ennen-kuvan iho näyttää minun silmiini paremmalta, eläväisemmältä ja terveemmältä, ihanalta! Olenkin viimeisen vuoden ajan vähentänyt meikin määrää iholla, vain weledan mantelirasvaa sävytettynä sävyttävällä päivävoiteella. Alan tottua ihooni sellaisenaan, se tuntuukin paremmalta. Ehkä joku päivä en käytä iholla mitään! Se olisi mahtavaa. Ei tarvitsisi puhdistaa sitä aineilla joka päivä ja iholla olisi aikaa muodostaa oma luonnollinen suojakerroksensa. On niin hassua, miksi me naiset meikkaamme ihomme tukkoon ja miesten ihot on hyviä sellaisenaan.

  • Sanni

   Mitä enemmän meikkiä, sen tehokkaamman puhdistuksen tarvitsee, sitä enemmän iho kuivuu ja tarvitsee ylimääräistä kosteutusta ja rasvausta ja siitäkin huolimatta iho on taipuvainen epätasapainoon/tulehduksiin/näppyihin. Sitten vaan lisää meikkiä ja rumba alkaa alusta.

   Jep, näitä olen miettinyt itsekin. Noidankehä, joka lopulta mahdollistaa osaltaan koko kosmetiikkabisneksen ;) Käytämme kosmetiikkaa niin, että se tekee lisäkosmetiikan käytön välttämättömäksi…

   On niin hassua, miksi me naiset meikkaamme ihomme tukkoon ja miesten ihot on hyviä sellaisenaan.

   Totta… vaikka historiassa on myös ollut ajanjaksoja jolloin miehet ovat meikanneet, eli aina se ei ole ollut pelkästään naisten juttu. Koreassa minulle kerrottiin, että siellä on yleistä että miehetkin meikkaavat, siis laittavat meikkipohjan. Itse en havainnoinut miesten iholla meikkiä, tosin ehkä se oli niin hienovaraisesti laitettu etten vain tajunnut meikin olemassaoloa… :)

   Kiitos ihokehuista – vaikka itse en ihan koe samoin, minusta ihoni näyttää aina paremmalta vähän tasoiteltuna. :) Vahvasta meikkipohjasta en ole koskaan pitänyt, siitä tulee epämukava olo, mutta vaikka minulla on suhteellisen hyvä iho, olo on jotenkin ”alaston” ilman meikkipohjaa. Se on varmasti myös tottumiskysymys – kun sitä on aina käyttänyt, se on kuin vaatteet jotka vetää aamulla päälle.

 7. Tiia

  Mä nappasin tänään mukaan Lidlistä tuon putsarin:) Ihan tämän postauksen vuoksi. Ei ainakaan vielä hylly ammottanut tyhjyyttään:)

  Noi liuskatestit ei ehkä ole täysin luotettavia, mutta kyllä ne nyt happaman ja emäksisen erottaa. Sitä en osaa sanoa antavatko miten oikeita arvoja numeroina. Ph testejä saa (melko halvalla vieläpä) akvaarioliikkeistä tai ainakin verkkokaupoista (esim akvaarioon.fi). Akvaariomaailmassa ainakin liuskatestejä pidetään yleisesti melko epäluotettavina. Tosin en tiedä johtuuko epäluottetavuus juuri ph:sta. Enempikin ehkä muista arvoista. Mutta kyllä niillä PH:kin voi numeron sinne tai tänne heittää…

  Mittarit on aika kalliita ja aikamoista hifistelyä, tuskin kukaan sellaista ihan vaan kosmetiikkaa varten hankkii… Luotettavia testejä ovat tipoilla tehtävät (esim JBL merkkiset), mutta nyt en kyllä osaa yhtään sanoa voiko niillä testata muita nesteitä kuin vettä. Pitää varmaan koittaa. Esimerkiksi tuollainen JBL tippatesti, joka mittaa PH:n välillä 3-10 ja riittää n.80 testikertaan, maksaa alle 10e.

  • Sanni

   Ei ainakaan vielä hylly ammottanut tyhjyyttään:)

   Hahah, en kyllä sellaista vaikutusta tällä postauksella odottanutkaan..! :D

   Mittarit on aika kalliita ja aikamoista hifistelyä, tuskin kukaan sellaista ihan vaan kosmetiikkaa varten hankkii…

   No mä itse asiassa harkitsin, verrokiksi noiden liuskojen antamille tuloksille… :P Mutta joo, onhan ne aika hintavia. Taidan tyytyä liuskoihin kun ne kuitenkin aika hyvin kuitenkin näyttää onko aine hapanta vai emästä, mikä palvelee minun tarkoitustani :) Desimaalin tarkkuuksilla ei nyt niin väliä :) Jostain luin että kun tuotteen pH on alle 6, se ei vaurioita hydrolipidikalvoa.

 8. NG

  Putsauksesta puheena ollen, uskalsin eilen pitkästä aikaa käyttää cognac-sientä (Lidlin lempeän Cien-vaahdon kanssa). Hyvin liukui iholla ja jätti puhtaan tunteen, mutta voin vain kauhistella monen kauneusgurunkin kannattamaa trendiä, missä rutiiniin kuuluu päivittäin joko Clarisonicin tyylinen harja tai Foreo Luna… Tiedän, että Foreon käyttäjät pitävät sitä lempeänä laitteena, mutta jos ihon pintaa aina hiotaan (saati vielä mikroneulaus päälle, ugh!), ennen pitkää saattaa ihon vastustuskyky pettää :(
  Toisaalta taas, kaikenlaisten apuvimpainten käyttäjät kehuvat sitä, kuinka perusteellisen hieronnan, kuorinnan ja harjauksen jälkeen valko-ja mustapäät ovat vähentyneet… Ehkä iho tottuu siihen perusteelliseen puhtauden tunteeseen ja kosmetiikkateollisuus ottaa huomioon ihmisten addiktiot.

 9. momo

  olipa todella hyödyllinen postaus. olen yrittänyt siirtyä kohti zero waste -maailmaa ja esim. käsisaippuana on nyt joku madaran möntti. ihan ok, mutta ei nyt ole tehnyt niitä ihmeitä käsilleni kuin palasaippuan aina rasvaisena tuotteena hehkutetaan tekevän. kasvoputsarineina mulla on lumenen bright now tms. ja vichyn sellainen vaaleanvihertävä geeli, ja naama on superkireä ja inhottavan pintakuiva! olen yrittänyt läträtä vaikka mitä seerumeita, kosteusnaamioita, kasvoöljyjä ja ihan vain argan-öljyä jonka päälle vielä normaali kasvovoide, mutta mikään ei ole tuntunut auttavan. olin jo suunnitellut siirtyväni kasvosaippuaan, sillä olin autuaan tietämätön näistä ph-asioista. voi olla, että otankin jonkun miedon voidemaisen putsarin käyttöön ja lisään taas ensimmäistä kertaa vuosiin kasvoveden (vaikka ton lactolinen, se kun on vielä vegaaninenkin <3) settiin. pitää katsoa sitten, alkaako homma näyttää paremmalta… nyt kun löytäisin vielä jonkun oikein miedon, edullisen putsarin niin ehkä se kiristely alkaisi pikku hiljaa hävitä :) hyvä ja informatiivinen postaus, olen aivan palikka ihonhoitoasioissa joten sivistävä otteesi tulee oikeasti tarpeeseen :'D <3

 10. Petra

  Oletkos tutustunut Meinebase mineraalisuolaan? Sehän on ihmeaine jonka pitäisi auttaa kaikkiin iho-ongelmiin. PH siinä on 8,5. Itse sitä välillä käytän kasvojen pesuun ja se jättää tosi liukkaan tunnun iholle, ei siis laisinkaan kuivan tai natisevan. Olisi kiva kuulla sun kantasi kyseiseen tuotteeseen ☺️

  • Sanni

   Olen tutustunut yhden emäksisen ihonhoitosarjan mineraalisuolaan pari-kolme vuotta sitten mutta merkkiä en muista. Pari kertaa suolaa kokeilin ja itsekin muistelen, että se ei olisi jättänyt nitisevää pintaa vaan oikein miellyttävän. Täytyy testata suolaa vielä uudestaan lähiaikoina kun palaan Kreikasta.

  • meine

   Tätä itsekin mietin että kirjoitan aiheesta. Itsellä parani akne Meine basella ja sillä että pesee ihon natisevan kireäksi, muuten ei ole lähtenyt epäpuhtaudet pois. Toisaalta Meine base ideologiaan kuuluu myös se, että kaikki kosteusvoiteet jätetään pois. Vastasyntyneen vauvan iho on kuulemma täysin emäksinen eikä kaipaa tietenkään mitään voiteita. Näitä kun alkaa oikein miettimään, alkaa suututtumaan kosmetologien ainainen muistutus siitä että myös akneihoa pitää rasvata. Ei missään nimessä pidä. Jos iho on pintakuiva akneiho, siihen en tiedä mikä auttaisi. Mutta se on varmaa ettei akne parane rasvaamalla.

 11. venlaalaa

  Heippa Sanni!

  Kommentoin tähän vanhempaan postaukseen, sillä kysymykseni liittyy sen aihepiiriin. Mulla on käytössä COSRX:n AHA- ja BHA-kuorinnat, ja tähän asti olen pessyt naamani ennen kuorimista saman firman Low pH Good Morning Gel Cleanserilla. Nyt putsari vetelee viimeisiään, ja haluaisin seuraavaksi hommata jonkun muun mönjän tilalle. COSRX oli ihan ok, mutta jätti naamani vähän kiristäväksi (tämä tosin tasoittui aika pian kuorinnan levittämisen jälkeen), ja käyttäisin mielelläni luonnonkosmetiikkaa. Mikä on tämän hetken suosikkisi ennen kemiallista kuorintaa käytettävistä (matalan ph:n) putsareista? :)

  Kiitos ihanasta ja informatiivisesta blogista! Happokuorintojen ohella mineraalimeikkipohja on toinen suosikkini, johon olen tutustunut blogisi kautta. Alima Pure taitaa päästä testiin heti kun jaksan perehtyä näytepurk(k)i(e)n sävyn valintaan tarpeeksi huolellisesti… :D

  ps. Onko My Little Pony -palapeli päässyt käyttöön? ^^

  • Sanni

   Mikä on tämän hetken suosikkisi ennen kemiallista kuorintaa käytettävistä (matalan ph:n) putsareista? :)

   Suosikkini tänä kesänä on ilman muuta ollut L300 Intensvive Moisture Cleansing Mousse, pH 5 :-* Pullo vetelee viimeisiään koska se on ollut hoocee-käytössä siitä lähtien kun sen kesäkuussa sain. Harvoin saan mitään putsaria loppuun näin nopeasti koska käytössä on aina samanaikaisesti useampia putsareita, mutta tämä on vain ihan täydellisyyttä. Valitettavasti se ei ole luonnonkosmetiikkaa, jota tässä tapauksessa mieluiten hait. Luonnonkosmetiikan putsareista suosikkejani ovat YA Naturaen puhdistusvaahto ja Ekopharman Vadelma-puhdistusvaahto, näissä on alhainen pH jota tosin en ole mitannut mutta koska ne eivät jätä ihoa narskuvaksi, on takuuvarmaa että pH on matala ja lähellä ihon omaa arvoa 5,5. :)

   Alima Pure taitaa päästä testiin heti kun jaksan perehtyä näytepurk(k)i(e)n sävyn valintaan tarpeeksi huolellisesti… :D

   Vinkkinä että Alimaa saa tälllä viikolla taas 20% tarjoushintaan ;) Lisätietoa huomenna :)

   ps. Onko My Little Pony -palapeli päässyt käyttöön? ^^

   Tuolla se on MLP-kokoelmahyllyssäni :) Juuri sitä eilen katselin kun siirsin 2006 juhlavuoden ponipakkaukset toisesta säilytyspaikasta sinne :) Hauska sattuma että samana iltana juuri sinä jätät tänne kommentin..! ^_^ :-*

   • venlaalaa

    Kiitos vinkeistä! Ja hauska tuo poni-sattuma :)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.