Mitä eroa on eri perusvoiteilla? Mikä niissä kosteuttaa?

”Janne kokeili Apobasea ja ei toimi yhtään, ei tee kuulema iholle mitään. Sitten se palasi Aqualan Duon pariin joka on sen mielestä ihan paras.

Mikä siinä muka on että yksi perusvoide toimii ja toinen ei?”

Tämän lauseen sain kuulla sisareni luona viime viikonloppuna. Janne (nimi muutettu) on sisareni mies.

Antakaas kun Sanni-täti selittää :) Rakastan tällaisia kosmeettisia kysymyksiä ja ”tavallisen kansan” ihmettelyjä. Sillä ihmetystä tällainen varmasti aiheuttaakin. Voide kuin voide, etenkin kun kyse on karvalakki-mallin perusvoiteesta. Miksi toinen poistaa kuivan ja kireän tunteen iholta ja toinen ei? Mikä niissä on erilaista?

Perusvoiteissa tosiaan on eroja, mutta eikö jokaisen kuitenkin pitäisi kosteuttaa..?

Kyllä, mutta kosteutuksen mekanismeja on erilaisia, pääsääntöisesti kaksi erilaista. Toinen perustuu varsinaiseen kosteuttavuuteen eli kosteuden lisäämiseen ihon pinnalla, toinen perustuu okklusiivisuuteen eli jo olemassa olevan kosteuden lukitsemiseen ja säilyttämiseen iholla.

Kosteutuksesta vastaa ainesosaryhmä nimeltä humektantit, kosteutta lukitsevia ainesosia taas ovat kalvonmuodostajat ja emollientit, joihin lukeutuvat mm. öljyt, vahat ja rasvat. Perusvoiteista osa toimii kosteuttavalla mekanismilla, osa okklusiivisella ja osa molemmilla. Kuten muutkin ihonhoitovoiteet tyyppiin katsomatta.

Tavallinen kuluttaja ei välttämättä näe näiden kahden voiteen eroa vain ainesosia katsomalla, eivätkä valmistajien käyttämät ilmaisut ’kosteuttava’ tai ’hoitava’ perusvoide myöskään todennäköisesti avaa voiteiden eroja.

Aqualan Duon vaikutus on humektanttinen sekä okklusiivinen, eli kosteuttava sekä kosteutta säilyttävä (siitä nimi duo), Apobasen taas pelkästään okklusiivinen. Apobasessa on 30% rasvaa ja vain yksi mieto humektantti, Aqualan Duo’ssa taas on 20% humektanttista glyserolia.

Perusvoiteiden kielessä valmistajat puhuvat ”kosteuttavasta perusvoiteesta” kun koostumus on humektanttivoittoinen tai siinä on mukana humektantteja, ja ”hoitavasta perusvoiteesta” kun koostumus on okklusiivinen eli rasvavoittoinen.

On kiinni ihotyypistä ja ihotilasta sekä joskus myös silkasta mieltymyksestä, kumman tyyppisestä kosteuttajasta kukin tykkää. Joka tapauksessa, okklusiivinen voide tulisi aina ihanteellisesti levittää iholle jolla on jo kosteutta esimerkiksi suihkun, kasvojenpesun tai vaikka seerumin tai kasvoveden jäljiltä. Kuivalle iholle käytettynä se ei välttämättä juurikaan lievitä kuivuuden oireita, mitä moni ihmettelee luullessaan tuhdin voiteen tai öljyn olevan nimenomaan ”tosi kosteuttava”.

Jannen iho kaipaa selvästi kosteutta sitovia ainesosia, siksi hän tykkää enemmän Aqualan Duo’sta. Voide on Aqualan-tuoteperheen kosteuttavimpia ja siinä on 20% glyserolia mikä on aika paljon.

Glyseroli tai toiselta nimeltään glyseriini on yksi kosmetiikan yleisimpiä ja tehokkaimpia humektantteja. Hyaluronihappoa se ei kuitenkaan päihitä kosteuttavuudessa, mutta glyseroli sopii edullisuutensa vuoksi paremmin perusvoiteisiin.

Aqualan Duon ainesosat:

vesi

glycerin = tehokas humektantti

caprylic/capric triglyceride = rasvamainen aine (glyserolin ja kookosöljyn johdannainen), emollientti, pehmentää ihoa, hidastaa kosteuden haihtumista

glyceryl stearate = pehmentävä aine, emulgaattori

isopropyl palmitate = pehmentävä aine, sideaine

cetyl alcohol = rasva-alkoholi joka pehmentää ihoa, toimii emulgaattorina ja tekee voiteeseen valkoista väriä

peg-30 stearate = emulgaattori

ceteareth-20 = emulgaattori

ethylhexylglycerin = ihoa hoitava aine, mieto säilöntäaine

phenoxyethanol = säilöntäaine

 

Humektantti-molekyylin voi kuvitella iloisena, vedestä tykkäävänä pallurana, jolla on monta pientä kouraa. Kohdatessaan vesimolekyylejä kourat tarttuvat niihin ja nappaavat vesipisarat mukaansa, kuljettaen ne ihoon jossa ne pitävät niistä tiukasti kiinni.

Okklusiivi-molekyylit voi kuvitella peittona, joka laskeutuu ihon päälle. Peitto ehkäisee ja hidastaa veden haihtumista ihosta.

Ilman vaikutuksesta ihossa oleva kosteus, kuten ne humektantti-vesseleiden kiinnipitämät vesimolekyylit, alkavat pikkuhiljaa haihtua. Kun päällä on peitto, kosteus ei haihdu yhtä nopeasti.

Apobase Cremen ainesosat:

vesi

petrolatum (mineraaliöljy) = okklusiivi

paraffinum liquidum (mineraaliöljy) = okklusiivi

cetearyl alcohol = rasva-alkoholi joka pehmentää ihoa, toimii emulgaattorina ja tekee voiteeseen valkoista väriä

ceteareth-20 = emulgaattori

caprylyl glycol = pehmentää ihoa, toimii humektanttina

sodium gluconate = kelatoiva aine, vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen

phenoxyethanol = säilöntäaine

 

perusvoiteet

Apobase Creme taitaa sisareni perheessä jäädä vähemmälle käytölle :D

Pääsin auttamaan myös toisenlaisessa humektanttisen ihonhoitorutiinin luomisessa, kun sisareni tunnusti, että hänen ihonsa on vauvan synnyttyä muuttunut todella kuivaksi. Aamuisin hän herää hilseilevän kireällä hipiällä, ja on ihmetellyt, miksei Kiehlsin kasvoöljy enää toimikaan. ”Laitatko sinä mitään sinne kasvoöljyn alle?” kysyin. ”En tietenkään, se öljyhän on niinkuin mun yövoide”.

HUOKAUS, kaikella rakkaudella ❤️

Selitin myös sisarelleni samat hommat ihon kosteutuksen perusasioihin liittyen, ja valjastin hänet käyttämään öljyn alla nestemäistä, humektanttista ihon kosteuttajaa. Lainasin siskolle Holika Holikan ihmeainetta (siltä se tosiaan tuntuu..!) ja neuvoin laittamaan vähintään viisi kerrosta iltaisin. Sisaren iho on niin kuiva että ”kosmetiikkatohtorina” määräsin Holika-nesteen ja öljyn väliin vielä kerroksen hyaluronihappopitoista yövoidetta (L300).

Tulos? Nyt siskon iho on kuulema aamuisin ”niin pehmeä ja ihanan tuntuinen…!” ”Uskomatonta mikä ero!” hän totesi. Ja tilasi saman tien Sannin loputtomista kosmetiikkajemmoista itselleen lisää kosteuttavia nesteitä ja seerumeita :) Hahaa, nyt olen saanut jo kummatkin sisareni alkamaan ymmärtää ihonhoidon päälle..! ^_^ Ja vielä miehetkin siinä sivussa :D

Kosmetiikka on kivaa <3 ^_^

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (33)
  1. Olipa kerran elämä vibat 😊

    1. Sitäpä :D

    2. Ihan sama tuli mieleen! :D Äärimmäisen havainnollistava postaus muuten, kiitos Sanni!

      1. Mullakin tuli Olipa kerran elämä tästä mieleen! Postauksen kuvitus selvästi osuu kohdeyleisöön. ^_^ Kiitos myös puolestani havainnollistavasta postauksesta! Olen tätä samaa asiaa talvisin hilseilevän kuivan ihon kanssa taistelevalle puolisolleni myös sinun voidepostauksien avulla avannut. Ja jotain on tainnut mennä perillekin, kun on alkanut itsekin kysyä ja kyseenalaistaa, minkätyyppistä voidetta esim. apteekissa hälle kaupataan. <3

        1. Postauksen kuvitus selvästi osuu kohdeyleisöön. ^_^

          Hihi ^_^

          Ja jotain on tainnut mennä perillekin, kun on alkanut itsekin kysyä ja kyseenalaistaa, minkätyyppistä voidetta esim. apteekissa hälle kaupataan. <3

          Mahtavaa :) ^_^

      2. Ollos hyvä vain :)

  2. Hei Sanni, kiitos tästä postauksesta, on kiva ymmärtää ainesosien toiminta ja merkitys, mielenkiintoista! Voisiko tohtori Sanni määrätä tepsivät voiteet mieheni koiville 🙂. Hänen jalkojensa iho on näin talvisin tuskaisen kuiva ja kutiava ja aivan käsittämätöntä teflonia, joka ei tunnu imevän minkään sortin voiteita. Kaikki tuntuu lähmäiseltä vielä seuraavanakin päivänä. Auringosta saa välittömän avun, mutta tänä talvena meillä ei ole ollut mahdollisuutta lentää lämpöön. Olen kysellyt apteekeistakin apua, mutta ei vaan ole osuneet oikeat voiteet kohdilleen. Olisi kiva ymmärtää, miten tällainen erikoisiho toimii!

    1. Hei Saara,

      Ensin pitäisi melkein poissulkea ihosairauden mahdollisuus. Mikäli miehesi ihon kohdalla on kyse ihosairaudesta kuten atopiasta, en valitettavasti ole pätevä antamaan asiassa neuvoja. :/ Silloin tarvitaan terveydenhoidon ammattilaista.

      Tuntematta syvemmin miehesi ihon tilannetta, suosittaisin pelkän kuivuuden ja imeytymättömyys-”oireilun” perusteella ihon kuorintaa ja nesteytystä, ja kosteuden lukitsemista esimerkiksi parafiiniöljy- tai sheavoi-pohjaisella voiteella. Parafiiniöljy ja vaseliini ovat kosmetiikan kaikkein tehokkaimmat okkluusivit ja estävät siis kaikkein parhaiten kosteuden haihtumista, mutta toisille sopii joko ihon tai arvomaailman perusteella paremmin luonnonmukainen vaihtoehto kuten sheavoi. Shea on luonnon vastine vaseliinille.

      Jos kyseessä on nimenomaan jalkapohjien ihoalueet kuten päkiät ja kantapää, voi karbamidipitoisesta voiteesta olla vielä yllämainittuja enemmän hyötyä. Karbamidi on incissä nimellä urea. Se liuottaa sarveistunutta ihoa.

      Kuorintaan löytyy mitä tehokkain ainesosa omasta kotikeittiöstä, jos juotte kahvia. Sekoita käytettyjä kahvinpuruja suihkugeeliin tai öljyyn ja hiero seosta vartalon ja jalkojen iholle. Jo tulee sileää..! Sitten voi tehdä näin:
      a) voidella vielä vedestä kostealle (ei märälle!) iholle yllämainittuja voiteita
      b) levittää iholle ensin ohut maitomainen vartaloemulsio (vartaloseerumeita on markkinoilla vielä tosi vähän ja kasvoseerumit on tietysti aika tyyriitä vartalolla käytettäviksi) ja sen imeydyttyä tuhdimpi okklusiivi-voide.

      1. Kiitos Sanni vastauksesta! Uskallan ottaa nämä sinun neuvosi käyttöön, sillä mies on käynyt muutamaan otteeseen lääkärin pakeilla eikä sairautta ole todettu. Nytpä ei isäntä arvaakaan, mihin seuraavan aamukahvinsa purut joutuvat 😄. Ja toki kokeilen itsekin, talvi on aina ihonhoidossa hankalampaa aikaa.

        1. Teettehän kuorinnan ainakin ensi alkuun hellävaraisesti (kun en tiedä onko miehesi iho esimerkiksi herkkä), eli välttäkää kovaa voimaa kun hierotte puruja ihoon :) (Kunnon voimalla saa tosiaan kuin hiekkapaperilla hiotun tuntuisen ihon… ;))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *