Karkkipäivä
Karkkipäivä

Persaukinen Androksella

Istun tässä juuri vuokrahuoneeni terassilla syömässä päivän lounasta; jogurttia ja manouri-juustoa. En taida nähdä tavernaruokaa vähään aikaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen jäänyt budjetista jälkeen yhden vuorokauden. Syy: Mykonos. Halusin tehdä päiväretken Deloksen saarelle (yksi maailman suurimmista arkeologisista alueista, UNESCO-perintökohde) ja söin ehkä vähän ylimitoitetusti ravintoloissa. Kröhöm. :/

Saavuin Androkselle sillä asenteella, että täällä kuron budjetin kiinni. Enpäs kurokaan. Andros osoittautui majoituksen suhteen kalleimmaksi saareksi mihin olen koskaan Kreikan matkoillani törmännyt. Jopa Mykonoksella, joka muuten tunnetaan erittäin kalliina paikkana, oli mahdollista löytää tilava, freesi, keittiöllinen huone 25 eurolla. Androksen pääkaupungissa kuvitelmat huoneen löytämisestä alle 30 eurolla kuivuivat kasaan hyvin nopeasti. Paikalliset domatia-omistajat suunnilleen nauroivat naamaani. Lähtöhinta täällä on 40 euroa – vaikka eletään lokakuuta ja ollaan kaukana huippusesongista.

BrokeinAndros

Käytin kaikki neuvottelutaitoni jotta sain lopulta huoneen 30 eurolla. Se on maksimi mitä ikinä suostun maksamaan.

Ihan kuin budjetissa jälkeen jääminen ei jo tarpeeksi harmittaisi, pankkikin viitsii jatkaa *ittuiluaan. Kerroin aiemmin debit-nostoihin liittyvästä ongelmasta. En tajua mitä Kreikan pankkisysteemissä on tapahtunut, kun täällä ei enää tänä syksynä ole pystynyt nostamaan käteistä Debit-puolelta. Kaikkina aiempina vuosina, sen jälkeen kun Debit-nostot ulkomailla ylipäänsä tulivat mahdollisiksi, se on onnistunut ongelmitta.

Nyt, kun olen ollut pakotettu käyttämään luottoa, on luottoraja tullut vastaan. Minulla on tietysti alin mahdollinen limitti, sillä a) en käytä luottoa kuin hätä/pakkotilanteissa ja b) ei kiinnosta maksaa turhaan korkeamman limitin tuomaa korkeampaa vuosimaksua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laskutuskausi vaihtuu tililläni kuun 6. päivä. Minulla on lompakossa enää 63 euroa, saan sillä juuri maksettua kaksi yötä tässä kämpässä. Lisää käteistä pitäisi siis nostaa pikimiten. Mutta luottoraja ei olekaan nollaantunut, vaikka laskutuskausi on vaihtunut…! ”Käytettävissä 20 euroa 60 senttiä”, kertoo nettipankki. Mitä helvettiä – anteeksi mutta nyt on ihan pakko kiroilla ilman tähtösiä.

Tililläni ON rahaa. Mutta en pääse siihen käsiksi! Koska debit-nostot vain kieltäytyvät tapahtumasta tässä maassa tänä kauniina syksynä. Aaargh!! Voiko olla turhauttavampaa?

Ja nyt en voi nostaa luotoltakaan, koska raja on tullut vastaan. Olen NIIN kiukkuinen. Jos luottoraja ei nollaudu huomiseen mennessä, jolloin minun on ostettava seuraava laivalippu, tilanne pakottaa minut nostamaan luottorajaa että saan käteistä! Niin perseestä! Eikä pankilla ole mitään selitystä debit-nostojen ongelmaan. ”Me emme sille mitään voi jos jonkun maan automaatit eivät lue kortin sirua.” Voi %€#@£€ !!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No niin. Yritetään ajatella positiivisesti.

Jääkaapissa ja säilykevarastossani on ruokaa vielä muutamaan ateriaan.

Huoneeni on tosi suloinen ja kotoisa – siinä on kaksi kerrosta. Kyllä tästä toisissa olosuhteissa mielellään 30 euroa maksaisikin.

Androksen Chora on upea.

Ja ehkä se luottoraja huomenna nollaantuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Portaat vievät makuuhuoneeseen.

BrokeinAndros_

*

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lempiruokaani munakoisopaistosta saa myös tölkissä, uskokaa tai älkää…

Nähdään illalla, Auberginen Imam…

* * *

Edit. Kiitoksia vinkeistänne ja avustanne!

Nyt on tullut niin monta samanlaista ehdotusta ratkaisuksi pulmaan, että sen sijaan että naputtelisin jokaiselle saman vastauksen, kirjaan sen tähän. Olen saanut ehdotuksia joko siirtää rahaa käyttötililtä luotolle tai maksaa luottokortin lasku pois, jotta luottorajaa vapautuisi. Minun pankissani (Ålandsbanken) ei kuitenkaan voi siirtää rahaa käyttötililtä luotolle. :( Mitä taas laskun poismaksamiseen tai lyhentämiseen ennen eräpäivää tulee, maksan laskun aina kuun puolessa välissä (eli 2 viikkoa ennen eräpäivää), ja silti se näkyy kirjattuna suorituksena vasta eräpäivän jälkeen. Lasku jää siis auki vaikka olen sen maksanut ja nollaantuu vasta eräpäivänä. Tämän vuoksi minulle ei ollut tullut mieleenkään, että laskun maksaminen vapauttaisi luottorajan.

Laitoin pankille viestiä tänään aamulla, mutta en saanut vastausta. Kai sielläkin on kyllästytty ongelmiini. (Aiempiin debit-ongelmia koskeviin viesteihini vastattiin tunnin sisällä.) Täytyy soittaa pankkiin huomenna. Oikeasti vähän jännittää tämä tilanne. :/

Kommentit (50)

 1. elli

  Anteeksi typerä kysymykseni, mutta miksi et vain maksa nettipankin kautta luottoasi pois? Luottorajaahan pystyy käsittääkseni myös hetkellisesti nostamaan siirtämällä rahaa pankkitililtä luoton puolelle. Tätä itse olen joskus harrastanut aikana ennen debit kortteja kun olen lähtenyt reissuun. Voi tosin olla vanhaa tietoa.

 2. milipili

  Vaihtaisin kortin sinuna, eihän tossa ole mitään järkeä. Pitäköön tunkkinsa!

 3. B

  Aikanaan vanhoissa silloisen Luottokunnan korteissa oli juuri tuollainen ominaisuus, jossa luottotili nollaantui laskutuskauden vaihtuessa. Mielestäni tällä tavalla toimivia kortteja ei taida olla oikeastaan kellään enää nykyään. Jos nollaantuminen olisi tapahtuakseen, se olisi toiminut heti kauden vaihtuessa.

  Jos olet ihan pulassa, rahaa pystyy myös lähettämään ulkomaille, mm. Western union ja käsittääkseni myös Forexilla on nykyään vastaava palvelu.

  Suosittelisin minäkin toisen kortin hankkimista matkoja varten, ihan varalle. Monet tarjoavat nykyään vuosimaksuttomia kortteja, joten sellaista voi ihan hyvin pitää varalla.

  Pankissa töissä olevana voisin todeta, että jos korttisi tosiaan toimii kuvailemallasi tavalla (suoritus kirjautuu vasta eräpäivän jälkeen maksoit milloin tahansa), niin äkkiä vaihtamaan korttia. Jos siinä vielä vuosimaksukin on. Tarjolla on merkittävästi parempiakin vaihtoehtoja.

  Toivottavasti tilanteesi selkiää pian!

  • Sanni

   Aikanaan vanhoissa silloisen Luottokunnan korteissa oli juuri tuollainen ominaisuus, jossa luottotili nollaantui laskutuskauden vaihtuessa.

   Mä varmaan elän vielä siinä ajassa… Mulla oli niin pitkään Visa. Sitten Ålandsbanken ilmoitti ettei heillä enää ole tarjota Visaa ja oli pakko vaihtaa Masteriin. Jo sekin sapetti että laskutuskausi ei olekaan enää kalenterikuukausi vaan aivan älytön kuudennesta kuudenteen päivään, ja eräpäivä kuun lopussa, jolloin maksuaikakin lyhentyi. Murr.

   • Tiia

    S-pankista ainakin nykyään saa visakortin! Ja ihan ilmaiseksi vieläpä (kuten muutkin pankkipalvelut). Suosittelen vaikkapa ”varakortiksi” matkalle.

    Ja ehkä jopa harkitsemaan pankin vaihtoa johonkin ”hätätapaus ulkomailla” ystävällisempään, jos laskun maksamalla ei saa saldoa nollaantumaan.

 4. hanko

  Hei. Tuli mieleeni, että eihän sinulla ole kortissa rajoitusta, joka estää käteisen noston tai pankkikortin käytön tietyissä maissa? Yleensä korteissa pitäisi olla automaattisesti valittuna vaihtoehto, että kaikissa maailman maissa korttia voi käyttää ja sillä voi nostaa rahaa, mutta jospa vaikka pankin päässä olisi käynyt joku virhe? Mielessä kävi sekin, voiko Kreikan nykyinen taloudellinen ja poliittinen tilanne olla syypää tilanteeseen…

  • Sanni

   Tuli mieleeni, että eihän sinulla ole kortissa rajoitusta, joka estää käteisen noston tai pankkikortin käytön tietyissä maissa?

   Ei pitäisi olla. Tai jos sellainen olisi viime syksyn jälkeen ilmestynyt, niin Ålansbanken olisi varmaan kertonut siitä kun laitoin ekan kerran viestiä että miksen saa nostettua.

 5. Tilli

  Hei Sanni, mikä sulla on debit-puolella nostorajana (ei tartte kertoa) ja olethan laskenut siihen päälle ulkomaan nostopalkkion, olisiko se jotain 50 senttiä? Mulla ei debit-kortti toiminut ulkomailla, kun yritin nostaa 300 euroa, joka on myös päivittäinen nostorajani, koska nostopalkkion kanssa nostettava summa olisikin ollut 300,50 euroa, joka ylitti nostorajan 50 sentillä. Vaihdoin verkkopankissa nostorajaksi 301 euroa ja johan alkoivat debit-nostot onnistua.

  Ehkä sulla oli tämä jo tiedossa, kun nostot ovat aikaisemmin onnistuneet, kurja tilanne! Tuo että luottosaldo ei nollaannu heti kun lasku on maksettu, on kyllä huono ominaisuus, jota ei ole esim. OP:llä. Toivottavasti asiaa selviää huomenna.

  • Sanni

   Hei Sanni, mikä sulla on debit-puolella nostorajana (ei tartte kertoa) ja olethan laskenut siihen päälle ulkomaan nostopalkkion

   Nostoraja on kolme kertaa suurempi kuin ne summat mitä olen yrittänyt nostaa… :/

   Olisiko se jotain 50 senttiä?

   Oho, onpa sun pankissa halpa kulu..! Mun pankki ottaa 2% nostosummasta + 1,50€.

 6. LA

  Tää ei ollenkaan liity aiheeseen, mutta sä oot nostanut tän aiheen esille jossain vanhassa postauksessa, niin tulit mieleen tästä linkistä:
  http://www.deathandtaxesmag.com/220290/tabloid-headlines-without-the-sexism/
  :)

  Nyt jännätään nollautuuko luotto ja mitä sitten tapahtuu! Me kaikki lukijat pidetään sulle peukkuja! <3

 7. MinnaK

  Toivottavasti saat pankista pikaisen vastauksen ja jonkinlaisen ratkaisun tilanteeseen! Kummaa toimintaa kyllä pankilta ettei heti laskun maksettua saa luottoa käyttöönsä vaan pitää odottaa puoli kuukautta, ei kyllä mitään järkeä. :(

  On se muuten jännä, miten sitä on huolissaan lähes tuntemattoman ihmisen huolista ja murheista.. :D Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin ja saat vietettyä ihanan loppuloman!

  • Sanni

   On se muuten jännä, miten sitä on huolissaan lähes tuntemattoman ihmisen huolista ja murheista.. :D

   Voi kiitos Minna! :) <3

   Kyllä mä olen itsekin tosi huolissani, toivottavasti pankissa löydetään tähän joku ratkaisu. Muuten joudun varmaan jäämään Androkselle tiskaamaan tai kuorimaan perunoita…. :P

 8. Jatta

  Tosi harmillista tuo pankkiautomaattien toimimattomuus, toivottavasti asiat kuitenkin järjestyvät.
  Itselläni on Dansken electron/ debit, ja se toimi elokuussa kreikanreissulla kaikissa kokeilemissani automaateissa moitteettomasti. Tosi outoa, ettei Ålandsbankenin kortti toimi.

 9. hannah

  Siis ihan suoraan sanottuna Debit on niiiin paskaa!! Tästä voinee päätellä että samanlaisia kokemuksia löytyy :D Onkohan Debit toiminut moitteettomasti yhdelläkään matkallani (Thaimaa, USA, Euroopassa usea kohde). Tai lähinnä ongelmat on olleet miehelläni, itselläni on Visa Electron joka on vain yhden kerran temppuillut jenkeissä, sekin taisi johtua siitä etten valinnut oikein vaihtoehdoista Credit/Savings/ym. Äidilläni debit ei tainnut toimia ollenkaan sillä reissulla. Ja pankista ei mitään selitystä ongelmiin (Säästöpankki ja OP). Toivottavasti asia selviää, ahdistava pelkkä hetkellinenkin ajatus siitä ettei rahaa vaan kertakaikkiaan saisi mistään. Matkan jälkeen on varmaan aiheellista käydä pankissa vähän antamassa palautetta ;)

 10. Sari

  Mulla on kanssa Ålandsbankenin pankkikortti (MasterCard debit), jolla sain viimeksi ulkomailla (Espanjassa) ollessani tämän vuoden tammikuussa maksetuksi joka paikassa ilman mitään ongelmia. Luotto-ominaisuutta mulla ei edes ole. Mä olen varmaan ymmärtänyt sun ongelman jotenkin väärin, mutta ihmettelen kun sä mainitset vaihtoehtoina vain käteisen nostamisen automaatista ja luoton. Tarkoitatko sä siis käteisen nostamisella myös suoraan pankkikortilla maksamista? Vai tarvitsetko sä siellä Kreikassa nimenomaan niitä kahisevia seteleitä? (Voin jo kuvitella että kysymykseni on niin tyhmä, että se päätyy jonnekin ihmisten tyhmyyttä päivittelevälle sivustolle, mutta pakko kysyä, kun tämä ihmetyttää minua edelleen ja tilanteesi huolestuttaa!)

  • Sanni

   Vai tarvitsetko sä siellä Kreikassa nimenomaan niitä kahisevia seteleitä?

   Kyllä, siitä juuri on kysymys. Suurimmalla osalla Kreikan saarista käy vain käteinen, korttimaksuja ei hyväksytä. Poikkeuksena isoimmat ja kehittyneimmät turistisaaret (ja tietysti isot kaupungit manner-Kreikassa) mutta niilläkään ei jokainen kauppa ja ravintola hyväksy korttia.

   Täällä on pakko olla käteistä.

   • S

    Joo, alan pikku hiljaa ymmärtää :) Nyt vasta tajusin että majoituksissa tarvitset varmaan aina kahisevaa käteistä yksinkertaisesti siksi, ettei majoittajilla ole kortinlukulaitetta, ja muuallakin käteistä suositaan tietysti siksi ettei maksutapahtumasta jää silloin jälkeä :-/

 11. Tiina

  Jos tosiaan on noin, että pankki tilittää etukäteen maksetun luottolaskun väkisin vasta eräpäivänä, pankki vaihtoon ja äkkiä. He toisin sanottuna pitävät siis sinun maksamaasi rahaa omilla tileillään esimerkkisi mukaisen kaksi viikkoa kasvamassa korkoa pankille. Minulla esim. Debit/Visa yhdestelmä kortti omasta pankista ja Masteri toisesta pankista. Pystyn siirtämään pankkitililtä (Debit) koska vain, minkä suuruisen summan vain kummalle luotolle vain ja se näkyy ihan viimeistään kahden pankkipäivän jälkeen luotolla käytettävissä. Esim. kauempana (euroopan ulkopuolella) oikeastaan poikkeuksetta ei toimi Debit puolen nostot. Joten reissubudjetti on aina ollut pakko siirtää luotolle.

 12. Elli

  Hei Sanni,
  Jos hätä tulee, niin suomesta pystyy lähettämään käteistä Kreikkaan ihan puolessa tunnissa. Esimerkiksi Stockmannilla on se palvelu (oliko nyt Western Union..?). Pankkitilille sitä ei saa mutta saat sen käteisenä sieltä. Ja myös lähettäjä joutuu käymään paikan päällä suomessa, eli netin kautta ei onnistu. Palvelu on tietenkin suht kallis, mutta pelastaa hädässä:-) Nordean maksu käteisnostoissa Eu-alueella kun nostaa debit-puolelta on nykyään 0,5 € summasta riippumatta. Tulevaisuuden varalle kannattaa tosiaan hankkia kaksi erillistä korttia, sillä jos toinen häviää tai magneettijuova tai siru naarmuntuu, niin on varalla toinen kortti. Onnea sinulle!

  • Myy

   ..ja Nordean kortin saa helposti ”kytkynä” (esim. Stokkan masteri) ilman vuosimaksuja!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.