Patykan Huile Absolue -kauneusöljy 100 vuotta

Tässä on todennäköisesti vanhin tunnettu brändätyn luonnonkosmetiikan tuote: Patykan Huile Absolue -öljy täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Disclaimer: olen töissä Patykan maahantuojalla.

Juhlavuoden kunniaksi Huile Absolue -öljy on puettu Art Nouveau’n inspiroimaan  limited edition -juhlakuosiin. ⁠

Huile Absolue kehitettiin aikana, jolloin lääkinnällisten kasvien tehon tuntevat apteekkarit olivat ihonhoitotuotteiden ylimpiä mestareita. Aikana, jolloin synteettiset kosmetiikan ainesosat ja monikansalliset kosmetiikkajätit tuotekehityslaboratorioineen loistivat vielä poissaolollaan, apteekkareilla oli korkein ja arvostetuin tuntemus ihonhoidon saralla. He loivat rohdoskasveihin perustuvia yksilöllisiä ja tehokkaita voiteita, salvoja ja eliksiirejä hoitamaan asiakkaiden ihoa.

Huile Absoluen on kehittänyt ranskalainen apteekkari Pariisissa vuonna 1922. Huile Absolue on sekoitus kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä mäkikuismauutetta. Öljy soveltuu käytettäväksi niin kasvoilla, vartalolla kuin hiuksissa. Siitä kasvoi pariisilaisten keskuudessa yksi 1920- ja 30-lukujen tunnetuimmista kauneudenhoitotuotteista.

Huile Absolue alkuperäisessä asussaan 20-luvulla

Toisen maailmansodan aikana Huile Absoluen resepti hukkui ja valmistus katkesi. Kauneusöljy uinui Ruususen unta useita vuosikymmeniä, kunnes toinen ranskalaisapteekkari löysi reseptin uudelleen 1990-luvun lopussa. Huile Absolue herätettiin henkiin, ja klassikkoöljyn ympärille luotiin esikuvansa ideologiaa heijastava brändi: luonnollinen ihonhoitosarja Patyka. Nimi ’patyka’ juontaa juurensa kreikan sanaan apotheke.

Kun Patyka lanseerattiin vuonna 2002, se oli maailman ensimmäinen luomusertifioitu (Ecocert Organic Cosmetic) ihonhoitosarja.⁠

MISTÄ 100-VUOTIAS KAUNEUDENHOIDON KLASSIKKO KOOSTUU?

SQUALANE eli skvalaani – oliivöljystä eristetty kevyt öljymäinen ja ihoidenttien aine, joka kosteuttaa ja pehmentää ihoa.

ROSA CANINA FRUIT OIL eli ruusunmarjaöljy – ihoa uudistava, ravitseva ja antioksidanttinen öljy. Anti-age-kasviöljy nr. 1.

SESAMUM INDICUM SEED OIL eli seesaminsiemenöljy – ravitseva ja ihoa rauhoittava öljy, sopii erityisesti kuivalle ja kutiavalle iholle.

SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL eli jojobaöljy – kevyt, kosteuttava ja ihoidenttinen öljy. Sopii kosteuttamaan ja vahvistamaan ihon suojakerrosta kaikille ihotyypeille.

PARFUM eli tuoksu – luonnolliset hajusteet (yhteisnimitys kaikille hajusteille, jotka eivät kuulu niihin allergeeneina tunnettuihin hajusteisiin, jotka EU:ssa tulee merkitä inciin erikseen).

GERANIOL – ruusun tuoksuinen tuoksuaine, osa eteerisiä öljyjä (erityisesti ruusuöljyssä).

OLEA EUROPAEA FRUIT OIL eli oliiviöljy – ravitseva, vahvasti antioksidanttien ja kuivaa ja ikääntynyttä ihoa hoitava öljy.

HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL eli auringonkukansiemenöljy – runsaasti E-vitamiinia sisältävä kosteuttava öljy kaikille ihotyypeille.

TOCOPHEROL eli e-vitamiini – tuotteeseen erikseen lisätty tokoferoli ehkäisee öljyjen härskiintymistä ja toimii myös antioksidanttina iholla.

LIMONENE – sitruksen tuoksuinen tuoksuaine, osa eteerisiä öljyjä (erityisesti sitrushedelmien kuoressa).

TRITICUM VULGARE GERM OIL eli vehnänalkioöljy – täyteläinen, E-vitamiinirikas öljy ravitsee ja suojaa ihoa ja soveltuu erityisen hyvin kuivalle iholle.

CITRONELLOL – raikas, ruusuinen ja kevyesti sitruksen tuoksuinen tuoksuaine, osa eteerisiä öljyjä (erityisesti ruusuöljyssä ja kurjenpolvessa).

HYPERICUM PERFORATUM EXTRACT eli mäkikuismauute – ikivanha lääkekasvi, jolla on eri uutoksina todella monipuoliset terapeuttiset ominaisuudet. Patykan öljyssä käytetyllä mäkikuisma-maseraatilla on kudosta korjaavia ja ärtynyttä ihoa rauhoittavia vaikutuksia, se on Huile Absoluen rohdoksellinen ja hoitava sydän. Huile Absolue’ta kutsutaan myös kotiapteekin ensiapuöljyksi, ja tämä vaikutus tulee nimenomaan mäkikuismasta, jota on kansanlääkinnässä käytetty parantamaan haavoja ja palovammoja.

LINALOOL – raikas kukkainen ja aromaattinen tuoksuaine osa eteerisiä öljyjä (mm. laventelissa, ruusussa ja appelsiininkukassa).

CITRUS RETICULATA PEEL OIL eli mandariiniöljy – mandariinin eteerisellä öljyllä on mielialaa kohottava vaikutus sekä ihonhoidossa arpia, juonteita ja epäpuhtauksia lievittävä vaikutus. (Huomio sitrusöljyihin liittyen: mandariiniöljy ei ole fototoksinen.)

Tuoksusta: Huile Absolue’ssa on aivan erilainen tuoksu kuin Patykan muissa tuotteissa. Joskus tätä kuulee ihmeteltävän, sillä asiakkaat ovat tottuneet Patykan hienostuneisiin kukkais-parfymoituihin tuoksuihin. On hyvä muistaa, että Huile Absoluen resepti on vuodelta 1922 jolloin kosmetiikan tuoksut ovat olleet hyvin erilaisia kuin tänä päivänä. Ei siis ihme, jos tuoksu tuntuu ”vanhanaikaiselta” verrattuna Patykan yleisesti tunnistettavaan tuoksumaailmaan.

Huile Absoluessa tuoksuvat ennen kaikkea sen sisältämien kasviöljyjen ja -uutteiden tuoksu, sekä valitut eteeristen öljyjen komponentit. Itse haistan tuoksussa eniten kurjenpolvea ja ruusua. Tuoksu avautuu minulle matalana ja maanläheisenä, sitrukset eivät hallitse.

Ihotuntumaltaan Huile Absolue on todella mielenkiintoinen: se on samalla hyvin silkkinen mutta täyteläinen. Se ei tunnu kuivaöljyltä mutta ei myöskään paksun rasvaiselta öljyltä. Huile Absolue imeytyy hyvin ja sopii loistavasti kasvoöljyksi. Mielestäni koostumus ja ihotuntu on hyvin hienostunut enkä ihmettele, että tämä on aikoinaan otettu Pariisissa vastaan ylellisenä ihonhoitotuotteena ja siitä on tullut niin suosittu. Jos mietin perinteiseen herbalismiin pohjautuvia öljyreseptejä, Huile Absolue on niihin verrattuna hienostunut ja modernin tuntuinen.

Juhlavuoden kunniaksi Huile Absolue on saanut rinnalleen ylellisen suihkuöljyn.

Relaxing Oil-In-Foam -suihkuvaahto sisältää ruusunmarja-, jojoba- ja seesaminsiemenöljyä sekä geraniumin eteeristä öljyä. Ihanan ylellisen tuntuinen pehmeä suihkuöljy sopii erityisiin hemmotteluhetkiin (- ja miksei vaikkapa poistamaan iholta mineraaliaurinkovoidetta). Huile Absolue -suihkuöljy on limited edition -tuote ja saatavilla rajoitetun ajan.

Tuoksusta; uskollisena alkuperäiselle 1920-luvun Huile Absoluelle, myös suihkuöljyssä on Huile Absoluen ajan henkeä heijastava tuoksu. Se ei muistuta Patykan muiden tuotteiden parfymoitua tuoksua. Minun nenääni tuoksu on niin mieto, että pitäisin tuotetta lähes tuoksuttomana, mutta muilta olen kuullut, että tuote kyllä tuoksuu. Ja mukana todella on geraniumia sekä muita tuoksuaineita. (Välillä on oikeasti haastavaa kuvailla tuoksuja, kun on koko ajan pidettävä mielessä, että toiset voivat haistaa saman tuoksun aivan eri lailla.)

Hintatietoja:

Huile Absolue -öljy 51,90€ / 50 ml

Huile Absolue -suihkuöljy 20,90€ / 200 ml

Huile Absolue Limited Edition -juhlatuotteet ovat saatavilla Sokoksella, Jolie Shopissa Helsingissä sekä Jolien ja Natural Goods Companyn verkkokaupoissa.

.

Onko lukijoiden joukossa Huile Absoluen faneja? 🙂

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (16)
 1. Aloin seuraamaan blogiasi 2013 ja oon eniten tykänny niistä ruoka-aiheisista kirjoituksista. Resepteistä, ravintoloista ja kaikesta pohdinnasta. Onko nämä aiheet jääneet kokonaan pois blogista nykyisin? Kosmetiikkapostauksetkin täällä luetaan kyllä kaikella kiitollisuudella.

  1. Hei Matilda! Kiitos palautteesta ja tosi mukava kuulla, että olet tykännyt myös mun laajennetusta sisällöstä. ❤️
   Ravintolat ovat aika lailla jääneet koronapandemian ja uuden elämäntilanteen myötä. Ravintoloista tykkään edelleen kirjoittaa, mutta myönnettävästi ravintolaharrastus on hiipunut koronan jälkimainingeissa. (Nykyinen miesystäväkään ei ole erityisen innostunut ravintoloista, tylsää kyllä.) Vaikea sanoa, elpyykö ravintolaharrastukseni enää entiselle tasolleen. Tylsää käydä ravintoloissa yksinään. 😞

   Ruoka-aiheisia postauksia ilmestyy edelleen, tosin reseptit ovat jääneet. Viimeisimmät Ruoka-aiheiset postaukset löydät tägin Ruoka alta.

   Pohdiskelevia postauksia kirjoitan mielestäni samaan tahtiin kuin ennenkin. Toki kokemus ’pohdinnasta’ voi olla eri yksilöille erilainen. Kuluneen vuoden aikana olen mm. kirjoittanut luopumisen tuskasta, mielenterveydestä sekä kognitiivisista haasteistani ja miten ne vaikuttavat minä-kuvaani. Näitä kirjoituksia löytyy mm. Minä -tägin alta.

   Toivottavasti löydät blogista yhä kiinnostavia juttuja. Tietysti ihmiset ja elämäntilanteet muuttuvat, ja se heijastuu blogien kaltaisissa medioissa. Sisällöt elävät kirjoittajansa mukana. Yksi asia ei varmasti muutu, ja se on se, että rakastan kirjoittamista ja kirjoitan yhtä antaumuksella niin kukkakaalista, kasvovedestä kuin vastatuulesta. Kirjoittaminen on mulle tapa käsitellä asioita, rentoutua, tuntea tunteita, saada yhteys.

 2. Huile Absolue oli mulle rakkautta ensi kokeilulla ja nuuhkaisulla. Tuote jonka ostan aina uudestaan. Tähän liittyy vahva tuoksumuisto synnytysosastolle. Höperö olo, sairaalan karhea lattia ja tietynlaiselta nukkapintaiselta tuntuvat vaatteet, avaan testerinapin öljystä ja tuoksu tulee nenään. Haistan Geraniumin ja jotain muuta josta en saa kiinni.

  1. 😍❤️ Ei hullumpi muisto..! 🙏🏻

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *