Parhaat ruusunmarjaöljyt – ja miksi ruusunmarjaöljy on niin hyvä aine ihonhoidossa?

Tänään esittelyssä markkinoiden parhaat ruusunmarjaöljyt. 🔥

MIKSI RUUSUNMARJAÖLJY ON NIIN HYVÄ AINESOSA IHONHOIDOSSA?

Hyödyt voi lyhimmillään tiivistää kahteen taikasanaan: UUDISTAVA ja TULEHDUSTA LASKEVA. Ruusunmarjaöljy uudistaa ja silottaa ryppyistä ja arpista ihoa sekä rauhoittaa herkän ja akneihon tulehdusta.

 • Ruusunmarjaöljy sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti linoli- ja linoleenihappoa, jotka uudistavat soluja, tasapainottavat ihoa ja rauhoittavat tulehdusta.
 • Ruusunmarjaöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, erityisesti karotenoideja kuten lykopeenia, beetakaroteenia ja rubiksantiinia sekä E-vitamiinia, jotka suojaavat ihoa hapettumisstressiltä ja hidastavat ennenaikaista ikääntymistä.
 • Ruusunmarjaöljy sisältää A-vitamiinia; sekä provitamiinimuodossa -> beetakaroteeni että bioaktiivisessa muodossa -> retinoiinihappo. A-vitamiini korjaa jo olemassaolevia ikääntymisen merkkejä kuten juonteita ja ryppyjä, sekä lievittää ihovaurioita kuten arpikudosta. Se myös kirkastaa ihoa ja vaalentaa pigmenttimuutoksia.

RUUSUNMARJAÖLJY ON LOISTOÖLJY IKÄÄNTYNEELLE SEKÄ ONGELMAIHOLLE

Ruusunmarjaöljyn rasvahappo- ja vitamiiniprofiili tekee siitä poikkeuksellisen laajavaikutteisen öljyn. Se on yhtä pätevä aine hoivaamaan niin ryppyistä, herkkää ja punoittavaa ihoa kuin näppyläistä akneihoa.

Korkea linolihappopitoisuus (jopa 50%) tuo ruusunmarjaöljyyn rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoa tasapainottavan ja puhdistavan vaikutuksen, linoleenihappo (20-30%) taas on voimakkaasti rauhoittava ja tulehdusta laskeva ja hillitsee ihon herkkyysoireita. Mukana on myös ravitsevaa omega-9- eli oleiinihappoa (15-20%), joka tuo ruusunmarjaöljyyn kosteuttavuutta ja parantaa ihon elastisuutta. A-vitamiini puolestaan uudistaa ihoa ja vähentää juonteita, arpia ja liikapigmentaatiota ja karotenoidit suojaavat ihoa vapaiden radikaalien kiusalta.

Ruusunmarjaöljy sopii juonteiden ohella aknen, ekseeman, ruusufinnin, kaikenlaisten tulehduksien, punoituksen ja aurinkovaurioiden hoitoon.

RUUSUNMARJAÖLJYJÄ ON ERI LAATUISIA

Kun pullossa lukee rosehip oil tai rosehip seed oil, sisältö voi olla hyvinkin erilaista. Kuten aina luonnon raaka-aineissa, kasvin sisältämät ravintoaineet vaihtelevat sadon, maantieteellisen sijainnin ja lajin mukaan. Myös uutostapa sekä kasvista käytetty osa vaikuttavat.

Postauksen lopusta löydät ”nörtti-cornerin”, jossa paneudun syvemmin tekijöihin, jotka vaikuttavat ruusunmarjaöljyn laatuun. Suuri osa teistä haluaa varmaan kuitenkin jo päästä lukemaan konkreettisia ruusunmarjaöljyvinkkejä, joten tässä lyhennetty tiivistelmän laatuseikoista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ruusunmarjaöljyostoksilla. 🙂

🌹 Valitse CO2-uutettu (paras) tai kylmäpuristettu (lähes yhtä hyvä) öljy.

🌹 Väri. Tsekkaa, että öljyssä on oranssihtava / punertava sävy. Oranssin sävyisessä ruusunmarjaöljyssä on eniten tallella sen sisältämiä ravintoaineita kuten karotenoideja, värittömät on usein raffinoitu.

🌹 Pakkaus. Valitse mieluusti läpinäkymätön pullo jonka lasi suojaa öljyä valolta.

🌹 Jos haluat hifistellä ja optimoida ruusunmarjaöljyn anti-age-vaikutuksen, valitse Rubiginosa-lajin ruusunmarjaöljy.

100% RUUSUNMARJAÖLJYT

Aloitetaan 100% ruusunmarjaöljyistä.

Valitse jokin näistä, jos haluat kokea ruusunmarjaöljyn hyödyt kaikkein tehokkaimmillaan.

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu 🔶-ikonilla.

🔶 ALTEYA ORGANIC ROSEHIP SEED OIL 13,95€ / 20 ml

Inci: Rosa Canina Seed Oil

Uutostapa: kylmäpuristettu

Väri: oranssi

Tuoksu: voimakas ja jopa hieman pistävän ruusunmarjainen, maanläheinen.

Koostumus: ohut, imeytyy nopeasti

Erityistä: Alteya on ainoa valmistaja, joka sivuillaan tekee erityismaininnan siitä, että heidän ruusunmarjaöljynsä on un-refined eli käsittelemätöntä. (Tämä ei tarkoita, etteivätkö muutkin olisi, mutta Alteya on ainoa joka mainitsee asian erikseen.)

Alteyan ruusunmarjaöljy on joukon voimakkaimman tuoksuinen ja väriltään toiseksi tumminta.

Plussat: hinta, valolta suojaava tumma lasipakkaus ja öljyn käsittelemättömyys. Toisaalta! Käsittelemättömyyteen voi liittyä myös pieniä miinuksia, niistä lisää postauksen lopun tieto-cornerissa.

.

🔶 HAUT-SÉGALA MUSC ROSE OIL 31,40€ / 50 ml

Inci: Rosa Rubiginosa Seed Oil

Uutostapa: kylmäpuristettu

Väri: vaalea punaoranssi

Tuoksu: makea ruusunmarjajauhe – kuin Ekströmin ruusunmarjakeittopulveri! Nostalginen tuoksu mun lapsuudesta… 😍

Koostumus: ohut mutta runsaamman tuntuinen kuin muut, imeytyy hitaammin ja jättää iholle ravitumman tunteen.

Erityistä: pullo on läpinäkyvää lasia, mutta Haut-Ségala suosittelee säilyttämään pullon kartonkipakkauksessaan.

Plussat: joukon edullisin hinta. Rubiginosa-laji, mikä tekee tästä öljystä potentiaalisesti parhaimman, jos toiveena on silottaa juonteita. Mun mielestä plussaa on myös pumppunokkapullo. En pidä pipeteistä. Pumppunokan ansiosta pulloon ei myöskään pääse yhtä paljon happea kuin pipetillistä pulloa käyttäessä, mikä parantaa tuotteen säilyvyyttä.

.

🔶 PAI ROSEHIP BIOREGENERATE FACIAL OIL 19€ / 10 ml tai 29€ / 30 ml

Inci: Rosa Canina Seed Extract, Rosa Canina Fruit Extract, Tocopherol, Rosmarinus Officinalis Extract

Uutostapa: CO2-uutos.

Väri: tumma oranssi

Tuoksu: maanläheinen, hieman pistävä

Koostumus: ohut ja nopeasti imeytyvä. Esitellyistä öljyistä kaikkein ”kuivin”.

Erityistä: Pain öljyssä on käytetty sekä siementen että koko hedelmän CO2-uutosta, mikä tekee tuotteesta kokonaisvaltaisesti kaikkein tehokkaimman tämän joukon ruusunmarjaöljyistä. Lisäetua tuote saa myös siitä, että siihen on erikseen lisätty kaksi antioksidanttia (E-vitamiini ja rosmariiniuute), jotka parantavat tuotteen hyllyikää eli ehkäisevät öljyn härskiintymistä.

Plussat: tehokkain uutostapa. Yllättävän edullinen hinta. Saatavilla myös minikoko.

Miinus: läpinäkyvä pullo.

Myös Flow Cosmeticsin Rosehip Intensive Treatment Oil kuuluu mielestäni tehokkaimpien ruusunmarjaöljyjen joukkoon. Esittely seuraavana.

Vielä väristä: värin syvyyteen vaikuttavat uutostavan ohella myös kasvin yksilölliset satokauden tuottamat ominaisuudet. Kuten viimeksi Leahlanin öljyn kohdalla juteltiin, saman kasvin öljy voi olla sadosta toiseen hyvin eri väristä, vaikka se olisi samalta viljelyalueeltakin. Näin ollen ostamasi tietyn merkin 100% ruusunmarjaöljy voi sekin olla eri vuosina eri väristä, eikä vaaleampi väri välttämättä kerro, että öljy olisi käsitelty ja siitä olisi poistettu karotenoideja.

KOTIMAISTA

Kotimaisen Flow Cosmeticsin valikoimassa on kaksi ruusunmarjaöljystä tehonsa ammentavaa öljyä. Intensive Treatment Oil on näistä se varsinainen ongelmaihon ruusunmarjaöljy.

🔶 FLOW COSMETICS ROSEHIP INTENSIVE TREATMENT OIL 32€ / 30 ml

Inci: Rosa Canina Seed Oil, Rosa Canina Seed Extract, Ribes Nigrum Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol

Uutostapa: kylmäpuristettu sekä CO2

Väri: oranssi

Tuoksu: mieto, pehmeän lämmin

Koostumus: ohut ja nopeasti imeytyvä

Erityistä: tuotteessa on käytetty sekä kylmäpuristettua että CO2-uutettua ruusunmarjansiemenöljyä. Lisänä myös CO2-uutettua mustaherukan siemenöljyä, joka vahvistaa öljyn tulehdusta rauhoittavaa vaikutusta. (Auringonkukkaöljy on mukana osana rosmariiniuutetta, jota käytetään kosmetiikassa antioksidanttina hidastamassa öljyjen härskiintymistä.)

Plussat: laadukas koostumus, valolta suojaava tumma lasi.

🏆 Ottaen huomioon kaikki laadulliset tekijät (väri, uutos, valolta suojaava pakkaus), Flow’n Intensive Treatment Oil saattaa jopa olla koko joukon paras ruusunmarjaöljy. Jos tämä olisi pumppupullossa, julistaisin sen heti parhaaksi!

.

🔶 FLOW COSMETICS ARCTIC BEAUTY OIL 48€ / 30 ml

Inci: Rosa Canina Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Ribes Nigrum Seed Oil, Hippophae Rhamnoides Seed Oil, Vaccinium Vitis Idaea Seed Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Vaccinium Myrtillus Seed Oil, Rosa Canina Seed Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Citrus Aurantium Amara Flower Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Boswellia Serrata Oil

Uutostapa: kylmäpuristettu ja CO2

Väri: vaalean oranssi (tulee ruusunmarjan ohella myös tyrnistä)

Tuoksu: lämmin, pehmeän aromaattinen (tulee eteerisistä öljyistä kuten ruusu, neroli ja frankinsensi)

Koostumus: ohut mutta täyteläinen ja ravitsevan tuntuinen

Erityistä: Arctic Beauty Oil on ravitseva sekoitus ruusunmarja-, argan ja jojobaöljyä sekä vitamiinirikkaita marjansiemenöljyjä mustaherukkaa, tyrniä , puolukkaa ja mustikkaa. Öljy sopii kuivalle ja ikääntyneelle iholle.

Plussat: erittäin laadukas öljycocktail jota anti-age-vaikutteiset eteeriset öljyt tukevat, tuoden samalla viehättävän tuoksun.

LUKSUSTA & AROMATERAPIAA

Patyka ja Urang edustavat tämän jutun premium-tuotteita.

🔶 PATYKA REPAIR NIGHT SERUM 69,90€ / 15 ml

Inci: Rosa Canina Fruit Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Parfum, Limonene, Triticum Vulgare Germ Oil

Uutostapa: ei kerrota

Väri: hyvin vaalean kellertävä

Tuoksu: erittäin aromaattinen sitrushedelmien kuorten tuoksu (mun mielestä ihana!)

Koostumus: ohut ja nopeasti imeytyvä

Erityistä: Patykan öljyssä käytetään ruusunmarjan hedelmäöljyä, joka muodostaa 50% tuotteen koostumuksesta. Tämä selittänee osaltaan öljyn vaalean värin. Valmistaja kertoo, että tuotteessa on limen, bergamotin, muskatellisalvian ja mandariinin eteerisiä öljyjä, mutta erikoisesti, näitä ei ole merkattu inciin – mutta niiden sisältämät, lain inciin vaatimat herkistävät aineet on. Tuoksun perusteella öljyssä todella on kuvattuja öljyjä, mutta inciin merkattu ’parfum’ kertoo muista kuin eteerisistä tuoksuaineista. (Täytyy joskus uteliaisuuttaan selvittää tämä Patykalta.)

Plussat: laadukas pipetti! Tämä pipettimalli on ainoa, josta tykkään. Myös Katja Kokon Yin Your Skin -öljyssä on tällainen, ja voi kun toivoisin, että se yleistyisi. Tasapäinen, ”napsautettava” pipetti annostelee öljyä paljon täsmällisemmin kuin normipipetti. Iso plussa myös tuoksusta – tämän käyttäjän näkökulmasta. 🧡🍋

Miinus: läpinäkyvä pullo. Hinta. Hinta on kieltämättä hätkähdyttävän korkea näin simppelin incin tuotteelle – tosin voihan paljastua, että ruusunmarjauute on jotain hyperlaatua.

.

🔶 URANG VITAMIN OIL SERUM 62€ / 30 ml

Inci: Simmondsia Chinensis Seed Oil, Rosa Moschata Seed Oil, Tocopherol, Lavandula Angustifolia Oil, Rose Flower Oil, Commiphora Myrrha Oil, Boswellia Carteri Oil, Aniba Rosaeodora Wood Oil, Parfum

Uutostapa: ei kerrota

Väri: hyvin vaalea oranssi

Tuoksu: pehmeä sekoitus ruusua, laventelia ja frankinsensia

Koostumus: ohut ja nopeasti imeytyvä.

Erityistä: Urangin vitamiiniöljy on sekoitus jojobaöljyä sekä Rubiginosa (yhtä kuin Moschata) -lajin ruusunmarjaöljyä seuranaan aromaterapeuttinen kimara anti-age-vaikutteisia sekä mieltä rentouttavia eteerisiä öljyjä. Nimi Vitamin Oil tulee nimenomaan A-vitamiinista.

Plussat: joukon hienostunein öljy. Tuoksu sekä ihotuntu ovat omaa luokkaansa; Urangin kaikki öljyt ovat äärimmäisen ihanan tuntuisia iholla. Vaikka valmistajan tiedoissa ei kerrota öljyjen uutostapaa, olen varma, että ne ovat kylmäpuristettuja. (Jos ne olisivat CO2-uutettuja, niiden kohdalla lukisi extract.) Urangin perustaja on yksi raaka-aineiden suhteen tarkimpia tyyppejä jonka olen alalla tavannut.

Miinus: läpinäkyvä pullo.

🤔 Huomioitavaa: luksustuotteissa esteettiset tekijät menevät usein käytännöllisyyden ohi. Huurrettu lasipullo sekä lasin läpi kuultava öljyn väri luovat esteettisesti viehättävän elämyksen. Kyllä minustakin tällainen näyttää paljon kauniimmalta kuin ruskea peruspullo, on se myönnettävä. Tuote kuitenkin on alttiimpi tehonsa heikentymiselle läpinäkyvässä pakkauksessa. Jos haluat maksimoida tuotteen tehon, säilytä pullo sen omassa kartonkipakkauksessa.

EDULLISET & PIENET

Dermosilin ja Balm Balmin yksikköhinnaltaan edullisimmat ja pienikokoiset pullot sopivat loistavasti vaikkapa uteliaalle kokeilijalle, joka ei heti kättelyssä halua sijoittaa arvokkaampaan koostumukseen. Kuten yllä esitellyissä Patykassa ja Urangissa, myös näissä on sekoitus ruusunmarjaöljyä, muita öljyjä sekä tuoksuvia eteerisiä öljyjä, mutta ylemmän duon öljyihin verrattuna nämä kaverit ovat arkisia.

🔶 DERMOSIL SKIN COMFORT FACIAL OIL 12,50€ / 15 ml

Inci: Rosa Rubiginosa Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Citrus Aurantium Dulcis Oil, Citrus Aurantium Amara Peel Oil, Citrus Aurantium Amara Flower Oil, Tocopherol.

Uutostapa: ei kerrota

Väri: läpinäkyvä, aavistus kellertävyyttä

Tuoksu: voimakas neroli & sitrus

Koostumus: ohut mutta ravitsevan tuntuinen

Erityistä: Dermosilin öljy sisältää harvinaisempaa Rubiginosa-laadun ruusunmarjaöljyä. Öljyn hentoinen väri kertonee, että ruusunmarjan pitoisuus seoksessa on reilusti alle puolet, mitä pidän todennäköisenä, tai se voi kertoa siitä, että öljyä on käsitelty. Öljyseos on joka tapauksessa hoitavuudeltaan hyvä: ruusunmarjan jälkeen seuraavaksi eniten on ihoa rauhoittavaa ja suojabarriääria vahvistavaa purasruohoöljyä, joka on erityisen hyvä öljy herkälle ja kuivalle iholle.

Plussat: edullinen hinta. Rubiginosa-lajin ruusunmarjaöljy. Aromaterapeuttinen vaikutus – mutta, tuoksu on sen verran voimakas, että en suosittele tätä tuotetta tuoksuherkille.

.

🔶 BALM BALM LITTLE MIRACLE ROSEHIP SERUM 11,90€ / 10 ml tai 20,90€ / 30 ml

Inci: Rosa Canina Fruit Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Boswellia Neglecta Oil, Pelagonium Graveolens Flower Oil, Juniperus Communis Oil, Cymbopogon Martini Oil, Citrus Nobilis Oil.

Uutostapa: ei kerrota.

Väri: väritön

Tuoksu: aromaattinen, miedon yrttinen. (Aika tyypillinen eteeristen öljyjen tuoksu, silloin kun seoksessa on paljon eri tuoksuöljyjä eikä mikään nuotti hallitse – Balm Balmin öljyssä on frankinsensia, ruusupelargonia, katajaa, palmarosaa ja mandariinia).

Koostumus: ohut, imeytyy nopeasti

Erityistä: Balm Balm muistuttaa Dermosilin öljyä tyyliltään ja hintapisteeltään. Hinnan ja värin perusteella arvelen, että Balm Balmissa on pienempi pitoisuus ruusunmarjaa. Joka tapauksessa tässä on oikein hyvä yleisöljy kosteuttamaan ja rauhoittamaan ihoa, sen rasvahappoprofiili ei tuki ihoa ja koostumus tuntuu iholla miellyttävältä ja kevyeltä.

SILKKINEN DUO

Ei sillä etteikö moni muukin tämän jutun öljyistä tunnu iholla ihanalta ja helposti levittyvältä, mutta nämä kaksi ovat aivan erityisen silkkiset sekä muutenkin ainesosiltaan keskivertoa hienostuneemmat.

🔶 PURE BEAUTY GLOW BOOSTER OIL 28,90€ / 30 ml

Inci: Rosa Canina Fruit Oil, Squalane, Helianthus Annuus Seed Oil, Rubus Chamaemorus Seed Oil, Vaccinium Myrtillus Seed Oil, Tocopherol, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Vanilla Tahitensis Fruit Extract

Uutostapa: ei kerrota

Väri: väritön

Tuoksu: hyvin mieto vanilja

Koostumus: erittäin ohut, imeytyy nopeasti, supersilkkinen.

Erityistä: erittäin miellyttävän tuntuinen öljy. Uutostapaa ei kerrota, mutta uskoisin sen ilman muuta olevan kylmäpuristus. Öljyseoksessa on skvalaania, mikä tekee tästä öljystä niin silkkisen tuntuisen.

Plussat: ruskea lasipullo antaa suojaa valoaltistumiselle. Viehättävä tuoksu: hyvin hienovarainen mutta kuitenkin olemassa.

.

🔶 KORA ORGANICS NONI GLOW FACE OIL 34,90€ / 10 ml

Inci: Rosa Canina Fruit Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Caprylic/capric Triglyceride, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol, Hippophae Rhamnoides Seed Oil, Punica Granatum Seed Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Jasminum Officinale Flower/Leaf Extract, Lavandula Angustifolia Flower/leaf/stem Extract, Eugenia Caryophyllus Flower Extract, Vitis Vinifera Fruit Extract, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Morinda Citrifolia Fruit Extract.

Uutostapa: ei kerrota.

Väri: läpinäkyvä, aavistus kellertävyyttä.

Tuoksu: vihreän kukkainen ja pehmeä.

Koostumus: ohut, ravitseva mutta hyvin imeytyvä ja silkkinen

Erityistä: ruusunmarjaöljyn osuus lienee tässä tuotteessa aika pieni. Erilaisia pohjaöljyjä on yhteensä neljä, joista esteriöljy MCT eli caprylic/capric triglyceride tuo öljyyn sen silkkisyyden.

Plussat: öljyseoksen monipuolisuus: paljon vitamiini- ja antioksidanttipitoisia öljyjä sekä mielenkiintoisia eteerisiä öljyjä.

Miinukset: aika suolainen hinta. Kora ilmeisesti haluaa edustaa luksusta, ja raaka-aineet vaikuttavat laadukkailta, mutta pakkausten ulkonäkö ei kulje mielestäni käsi kädessä luksuksen kanssa.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Lopuksi vielä ainesosanörttien corner. 🤓

RUUSUNMARJAÖLJYN LAATUUN VAIKUTTAVIA JUTTUJA

ROSA CANINA VS. ROSA RUBIGINOSA

Ruusunmarjaöljyä puristetaan kosmetiikan tarpeisiin kahdesta ruusulajista: Rosa Canina ja Rosa Rubiginosa (josta käytetään myös nimeä Rosa Moschata/Mosqueta). Näiden ero on hienoinen, kummatkin tuottavat hienoa ruusunmarjaöljyä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan Rubiginosa-lajin siemenissä on korkeampi pitoisuus sekä omega-rasvahappoja että A-vitamiinia. Erään lähteen mukaan ainoastaan Rubiginosa-lajin retinoiinihappo-pitoisuus on tutkimuksin todistettu.

SIEMENÖLJY VS. HEDELMÄÖLJY

Ruusunmarjaöljyn nimellä myydään sekä ruusunmarjan siemenistä että ruusunmarjan koko hedelmästä puristettua öljyä. Joidenkin lähteiden mukaan ruusunmarjan kuori sisältää enemmän retinoiinihappoa kuin siemenet (jopa 5-8 kertaa enemmän), jolloin koko hedelmästä puristettu öljy olisi A-vitamiinirikkaampaa kuin siemenöljy.

Hedelmäöljy on intensiivisemmän väristä kuin siemenöljy, koska hedelmä sisältää enemmän punaisia väripigmenttejä (karoteeni & ksantofylli), jotka muuten ovat itsessään antioksidantteja. Tämä tekee hedelmäöljystä vähintään antioksidanttisempaa. Siemenöljy puolestaan sisältää enemmän välttämättömiä rasvahappoja.

KYLMÄPURISTETTU VS. HIILIDIOKSIDIUUTETTU VS. LIUOTINUUTETTU

Kosmetiikan ruusunmarjaöljyä uutetaan kolmella menetelmällä: kylmäpuristamalla, CO2-eli hiilidioksidiuutoksella tai käyttämällä kemiallisia liuottimia kuten heksaania. CO2-uutos on näistä tehokkain ja puhtain, liuotinuutos heikkolaatuisin. Kylmäpuristettu ruusunmarjaöljy on eniten käytetty standardi ja korkealaatuinen. CO2-uutoksessa ravintoaineiden tiheys vain on vielä korkeampi, sillä tällä menetelmällä öljy ei altistu lainkaan hapelle eikä lämmölle ja talteen jää korkein mahdollinen pitoisuus ravintoaineita. Kylmäpuristuksessa syntyy jonkin verran lämpöä kitkan seurauksena.

CO2-uutos on väriltään hyvin tumman oranssia. CO2-uutteet ovat niin tehokkaita, että niitä käytetään kosmetiikassa tyypillisesti pieninä määrinä osana voide-, öljy- tai seerumipohjaa. Poikkeuksen muodostaa Pai’n Ruusunmarjaöljy, joka on 100% CO2-uutos.

KÄSITELTY VS. EI-KÄSITELTY

Tämä on monisyinen juttu. Toki kaikki kosmetiikan raaka-aineet on jollain tapaa puhdistettu tehtaalla, eihän niitä suoraan metsästä puristeta pulloon, mutta käsittelyn taso vaihtelee merkittävästi. Käsittelyllä voidaan vaikuttaa mm. öljyn tuoksuun, paksuuteen ja väriin. Yksinkertaisimmassa käsittelyssä öljystä poistetaan sakkaa, ettei se olisi sameaa.

Järeämmän raffinoinnin seurauksena raaka-aineista poistuu antioksidantteja, vitamiineja, tuoksumolekyylejä ja rasvahappoja. Tämä vähentää joitain öljyn hyötyjä iholle. Toisaalta, käsittelyllä raaka-aineista voidaan poistaa myös epäpuhtauksiksi luokiteltuja yhdisteitä, jotka saattavat aiheuttaa ei-toivottuja ihoreaktioita.

Moni luomukosmetiikan valmistaja pitää ”unrefined” ainesosia parhaina, koska niissä on jäljellä korkein pitoisuus ravintoaineita. Sitten taas on asiantuntijoita, jotka liputtavat käsitellympien ainesosien puolesta. Mm. kemistit Michelle Wong ja Jaana Ailus puhuvat raffinoitujen öljyjen eduista käsittelemättömiin verrattuna, juurikin minimoidun epäpuhtausriskin kannalta. Wongin blogista luen keskustelun, jossa ruusunmarjaöljy oli saanut ihon kukkimaan, ja yhdeksi syyksi Wong tarjoaa käsittelemättömän ruusunmarjaöljyn sisältämät epäpuhtaudet.

Laponielle tuotteita kehittävä Ailus komppaa tätä ja kertoo, että herkän ihon tuotteissa käsitellyt öljyt ovat yleensä parempia. Laponien käyttämä ruusunmarjaöljy tosin ei ole ”superkäsiteltyä” vaan kylmäpuristettua ja siitä on ainoastaan poistettu sakka.

Raffinoimalla siis sekä menettää että saavuttaa jotain hyötyjä.

Mielenkiintoisia juttuja, joita tavallisen kosmetiikan shoppailijan ei niin tarvitse miettiä. EU:ssa myytävä kosmetiikka on kuitenkin turvallista käyttää. Mutta siinä vaihessa jos/kun iho reagoi tavalla, johon ei löydy näennäistä syytä, voi herätä kiinnostus perehtyä syvemmin ihonhoitotuotteiden molekyylitason hienoisiin eroihin.

*

Käytätkö sinä ruusunmarjaöljyä? Millaisia ihohyötyjä olet kokenut saaneesi ruusunmarjaöljyllä?

kauneus ihonhoito ihonhoitotuotteet
Kommentit (41)
 1. Ihanaa…. juuri kun ajattelin hankkia seuraavaksi ruusumarjaöljyn 😊
  Haut-Ségala ja Pai …. kumpaa suosittelisit >50 v iholle mikä kaipaa parasta hoitoa rypyille, juonteille ja elvytykseen.
  Aikaisemmin jo ajattelin että hankin Haut-Ségala öljyn postauksesi perusteella, mutta nyt houkuttaa myös siis Pai.
  Olen käyttänyt varmaankin sata pulloa Whamisan Deep Rich Toneria, mutta postauksesi Leahlanin tuotteista on saanut minut himoitsemaan erityisesti kasvovettä ja retinoliöljyä. Ja innolla odotan josko Katja Kokon uutuus puhdistuksesta Salva (hirmuinen hinta) tulisi myös sinun mielipide.
  Luotan mielipiteeseesi täysin sata 👍😊
  Ja nämä intohimoiset nörtti postaukset ovat ihan parasta, luen innolla ja monta kertaa ja toivon siinä samalla itsekin oppivani jotakin 😍

  1. Haut-Ségala ja Pai …. kumpaa suosittelisit >50 v iholle mikä kaipaa parasta hoitoa rypyille, juonteille ja elvytykseen.

   Tosi vaikea sanoa kun kummallakin on etunsa… :) Mä itse ehkä tykkään Haut-Ségalasta enemmän kun se tuoksuu paremmalta ja on kosteuttavamman tuntuinen (ja lisäksi pumppunokka 🙏🏻). Ravitsevuutensa puolesta Haut-Ségala sopii mielestäni paremmin kuivalle iholle ja Rubiginosa-laji tekee siitä tosiaan potentiaalisesti tehokkaamman aineen juuri rypyille. Mutta sitten taas Pai’ssa on käytetty co2-uutetta, joka on myös erittäin hyvä juttu.

   Olen käyttänyt varmaankin sata pulloa Whamisan Deep Rich Toneria, mutta postauksesi Leahlanin tuotteista on saanut minut himoitsemaan erityisesti kasvovettä ja retinoliöljyä.

   🤩

   Retinoliöljy on sitten vielä ruusunmarjaöljyä paljon tehokkaampi. Mutta ruusunmarjassa viehättää sen 100% luonnollisuus. Se on käytännössä ainoa luonnon aine, jonka kautta voi tuoda iholle retinoiinihappoa ja vaikutukset pitkässä juoksussa voivat vertautua synteettisiin A-vitamiinimolekyyleihin.

   Minusta on mielenkiintoista, että retinoiinihappoahan ei edes saa formuloida ihonhoitotuotteisiin, koska se luokitellaan lääkeaineeksi (tretinoiini). Kuitenkin ruusunmarjan kautta sitä voi tuoda iholleen ilman lääkärin reseptiä, koska sitä on ruusunmarjassa luonnostaan, eikä kosmetiikkalaki voi tällöin estää aineen käyttöä. :)

   Ja innolla odotan josko Katja Kokon uutuus puhdistuksesta Salva (hirmuinen hinta) tulisi myös sinun mielipide.

   Minustakin olisi kiva päästä testaamaan tämä tuote. :) Ehkä jonain päivänä :) Jospa saan sen mukaan mun seuraavaan ”Puhdistusöljyt vertailussa” -postaukseen, sellainen on jo suunnitteilla.

   Ja nämä intohimoiset nörtti postaukset ovat ihan parasta, luen innolla ja monta kertaa ja toivon siinä samalla itsekin oppivani jotakin 😍

   Kiitos piu! 🥰

 2. Käytössä on nyt tämä:

  https://fi.iherb.com/pr/life-flo-organic-pure-rosehip-seed-oil-1-fl-oz-30-ml/44211

  On jo aikaa siitä, kun tilasin tuon – pakkauskin on sittemmin muuttunut. Osoittaa kuitenkin jotain, että useassa vuodessakaan öljy ei ole härskiintynyt… yhtä raikkaan tuoksuista edelleen.

  1. Hyvä juttu, kun tuohon on lisätty E-vitamiinia. :)

   (Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miksi kaikki valmistajat eivät lisää öljyihin antioksidantteja, koska antioksidantit lisäävät tuotteen hyllyikää niin merkittävästi. Onhan öljyissä itsessäänkin tietysti antioksidantteja, mutta ne eivät riitä jos haluaa öljyn säilyvän useamman vuoden.)

   1. Vinkkinä vielä tämä kaikille varmaan itsestäänselvyys:
    Eipä mitään, vaikka öljy oisikin tullut parhaan ikänsä päähän – vanhentuneenakin useimmat käyvät loistavasti hiustenpesun jälkeisiksi selvittäjiksi ja jätettäjiksi :)
    Kaapissa on jo ties kuinka kauan sitten hankittu Argan-öljy, jonka haju on tosi eltaantunut.. (eikä sen tuoksu alun alkaen ollut mikään miellyttävä..) mutta se ei haitannut yhtään, kun vedin muutaman tipan eilen kutreihin: antoi loistavasti kiiltoa ja pehmeyttä!
    Hyväntuoksuisen hoitiksen sekaan lisättynä menee myös naamiona.

    1. vanhentuneenakin useimmat käyvät loistavasti hiustenpesun jälkeisiksi selvittäjiksi ja jätettäjiksi :)

     Öljy ei mun mielestä selvitä hiuksia yhtään, eikä niiden kemiakaan ole ”selvittävä”. Öljyjen funktio on pehmentää ja kosteuttaa hiusta, takut selviävät kvateilla (tai silikoneilla). :)

     1. Minulla toimii. Sekä pelkät öljyt että nimenomaiset hiusöljyt..

      1. 👍

       (Oletko koskaan kokeillut selvittää hiuksia pelkällä öljyllä shampoon jälkeen..? Ei hiustenhoitoainetta..?)

       1. En muista kokeilleeni.

      2. Mä komppaan NG:tä tässä Öljy asiassa. Hoitoaine on mulla turhake, mutta shampoopesun jälkeen laitan latvoihin öljyä. Hiuksia ei ole edes mitenkään välttämätöntä kammata tämän jälkeen, ainakaan takkujen vuoksi.

       1. 👍👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *