Paras matkani Yhdysvaltoihin – osa 1

Minun piti kirjoittaa yhteenveto marraskuisesta Yhdysvaltojen matkasta ja täältä se nyt tulee. Useammassa osassa, sillä kerrottavaa kolmelta ja puolelta viikolta on paljon, eikä matkakertomus mene tiivistettynäkään ihan muutamaan riviin :)

   usa_marraskuu16_img_2112

Matkan ehkä yllättävin anti oli suuri ihastumiseni Las Vegasiin. Tätä en olisi Vegasin kaltaisen maineen omaavasta kaupungista odottanut, mutta minusta Vegas oli kerrassaan…. sympaattinen! Adjektiivi, joka ei ehkä ensimmäisenä pälkähdä mieleen tästä ultimaattisesta party-, sekoilu- ja uhkapelikohteesta puhuttaessa.

Myös sisareni jakoi tämän kokemuksen ja olemme nyt jo kovasti suunnittelemassa uutta matkaa Nevadan never-sleeping party-kaupunkiin :)

usa_marraskuu16_goldengate_img_2088

sanfrancisco_img_1568

San Francisco

Täällä olen vieraillut aiemminkin ja kaupunki on todellakin juuri niin helpostilähestyttävä, ystävällinen, kuvauksellinen, taiteellinen, kulttuurillinen ja avoin kuin sen maine kertoo. Täällä on ihan kaikkea mitä kaupunkilomalta kaipaa, ja amerikkalaiselle suurkaupungille epätavanomaisesti kävely-ystävällisessä ympäristössä.

Elokuvista tuttuja upeita maisemia ja arkkitehtuuria, ravintoloita, museoita, puistoja, teattereita, shoppailumahdollisuuksia… ihan kaikkea. Jos San Fran onnistuisi kyllästyttämään, lähiympäristö tarjoaa loputtomiin kiinnostavia päiväretkikohteita; luonnonpuistoja, viinilaaksoja, hiekkarantoja… San Franciscoon saapuessa on aina mukava, tervetullut olo. Tänne vain mukautuu tosi helposti ja vaivatta. Pieni suuri kaupunki.

sanfranoakland_kuvat4

Oakland

San Franciscon työväenluokkaisempi sisar lahden toisella puolella.

Oaklandista kirjoittelinkin jo enemmän marraskuussa Bay Area -jutussa, kaiken kaikkiaan sympaattinen, jopa pikkukaupunkimainen easy-going paikka joka näyttäytyi meille aiempaa, väkivaltaista mainettaan huomattavasti rennompana.

usa_marraskuu16_amtrak

Coast Starlight -juna

Rautatiematkustusta rakastavana ihmisenä halusin vihdoin kokea Amtrak-matkan. Moni ihmetteli miksi emme valinneet rannikko-osuuden taittamiseen vuokra-autoa, jonka etuna on pysähtymismahdollisuus missä vain haluaa, mutta juna kuulosti meidän reissuporukallemme huomattavasti puoleensavetävämmältä vaihtoehdolta. Autottomana perheenä (minä olin 25 vuoden iässä ensimmäinen joka perheessä ylipäänsä sai ajokortin ^_^) olemme tottuneet junailuun ja busseiluun ja tykkäämme siitä.

Amtrakin eli USAn kansallisen matkustajajunayhtiön reiteillä on kaikilla nimet sen sijaan että puhuttaisiin vain esim. ”New York – Chicago” -junasta. Kalifornian rannikkoa kulkee kaksi reittiä, joista pidempää, Coast Starlightia, pidetään maisemiltaan yhtenä Amerikan upeimmista junamatkoista. Coast Starlight kulkee päivittäin Seattlen ja Los Angelesin väliä kulkien osan matkasta ihan Tyynen Valtameren reunaa. ”The dramatic snow-covered peaks of the Cascade Range and Mount Shasta, lush forests, fertile valleys and long stretches of Pacific Ocean shoreline provide a stunning backdrop for your journey”, kertoo Amtrakin sivu ja kyllähän nyt tämän luettuaan haluaa välittömästi buukata itselleen Coast Starlight -elämykseen :)

Me olimme kyydissä osuudella Oakland – Santa Barbara pysähtyen reitin keskivaiheilla San Luis Obispoon kolmeksi päiväksi.

usa_marraskuu16_coaststarlight

Noo, oliko se nyt niin tyrmäävä? Kokemus: ei ihan. Täytyy myöntää, että Oakland – SLO -väli oli maisemiltaan jopa pienoinen pettymys, sillä kovasti odotetut merinäkymät loistivat poissaolollaan junan puksutellessa leppoisien peltomaisemien ja loivien vuorenrinteiden keskellä. Coast Starlightin reitti ei tällä osuudella seuraa meren rantaa, fakta, jonka olimme missanneet. Kaunein pätkä oli edessä vasta välillä San Luis Obispo – Santa Barbara. Se oli kyllä upea ja juna kulki paikoin niin lähellä merenrantaa että ikkunasta pystyi katsomaan alas aaltoihin.

Mutta, olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että Coast Starlightin maisemat kalpenivat täysin niille vistoille, jotka avautuivat Greyhoundin ikkunoista välillä Los Angeles – Las Vegas – Salt Lake City. Sitä erämaan, vuoristojen, metsien, niittyjen, auringonlaskujen ja -nousujen ja kaukaiseen horisonttiin katoavan maantien muodostamaa live-show’ta ei voinut kuin katsoa hypnoottisen ihastuksen vallassa. Niin kaunista että en ole koskaan kokenut millään matkallani yhtä mykistävää automatkaa.

usa_marraskuu16_slo

San Luis Obispo

Helmi!! 45 000 asukkaan yliopistokaupunki puolivälissä Kalifornian rannikkoa  osoittautui niin tanskalaisittain ilmaistuna hyggeksi paikaksi, että siellä olisi voinut kuvitella vaikka asuvansa :) Ihastuttava kaupunki! Keskusta on yksi mukavimmista ja ”hengailtavimmista” mihin olen koskaan amerikkalaisessa kaupungissa törmännyt; kompakti, sievä ja erittäin kävely-ystävällinen. Katuja reunustavat toinen toistaan kiinnostavammat putiikit, kivat kuppilat ja jatsahtavat ravintolat, sympaattisia pikku-museoita unohtamatta. Kaupungin keskusaukio on yhtä kuin vehreä puistoalue Mission Plaza jonka penkit kutsuvat istuskelemaan ja lueskelemaan, ja kuuntelemaan tuulen huminaa puiden latvoissa.

Voitteko kuvitella että minä, Anti-Shopping Queen, löysin SLO’sta niin paljon kiinnostavia ja houkuttavia kauppoja että olisin voinut omistaa useamman päivän pelkästään niiden nuuhkimiseen. Myöhemmin luin jostain, että kaupunki tunnetaankin persoonallisista boutique-myymälöistään.  Täällä eivät ketjuliikkeet ja suuret ostoskeskukset dominoi – vaikka tokihan SLO’n keskustasta löytyvät mm. kosmetiikkafriikille niin tärkeät Sephora, Bath & Body Works ja MAC ja tietysti myös perinteiset Henkkamaukat, GAPit sun muut.

171116_3

San Luis Obispon ydinkeskustan muodostaa noin kuuden korttelin alue pääkatujen Higuera, Marsh ja Monterey ympärillä.

Tällä alueella järjestetään joka torstai vuoden ympäri SLO’n legendaarinen, läntisen USAn suurin Farmers Market -tapahtuma. Tämä iloinen katujuhla on paljon enemmän kuin lähiruokatori (johon Farmers Market terminä viittaa), ja sinne saapuu ihmisiä pidemmänkin matkan päästä. Musiikkia, street-foodia, torikojuja, tasokkaiden katutaiteilijoiden esityksiä ja aivan valtavasti ihmisiä kylmänä marraskuisena iltanakin (Kalifornian rannikon illat eivät tosiaan ole lämpimiä tähän aikaan vuodesta ;)). Aivan mieletön yhdessäolemisen energia. Tänne ei tulla vain ”ihmiskatselemaan” ja ostamaan lähitilan hilloja ja omenia vaan kohtaamaan toisia ihmisiä, juttelemaan, nauramaan, laulamaan, tukemaan alueen käsityöläisiä, musiikkikoululaisia, taiteilijoita… osallistumaan yhteisöön.

Juuri se on tapahtuman sydän; ollaan yhdessä, ollaan läsnä.  Tunnelma oli kuin joltain suositulta festivaalilta, ja saatoimme vain ihmetellä miten erilainen tapahtumakulttuuri Suomen ja Yhdysvaltojen välillä onkaan. Saman hengen olimme kokeneet Oaklandin Museoperjantai-bileissä. Voisiko tällainen tapahtuma vetää tuhansittain ihmisiä joka ikinen viikko vuoden ympäri Suomen Suonenjoella? Ei varmasti, ei Helsingissäkään.  Täällä, amerikkalaisittain pienessä 45 000 ihmisen kaupungissa, vietetään joka torstai kylmimmässä talvisäässäkin katujuhlaa jollaisia näkee Suomessa ehkä muutaman kesässä.

usa_marraskuu16_slo_img_2749

Kuten jo aiemmin totesin, voisin omistaa San Luis Obispolle kokonaisen oman postauksen. Jaa, miksipäs en sitten omista…? Jokin sisuksissani vain haluaa rajoittaa matkajuttuja kun tunnen, etteivät muut kuin Kreikka-jutut jaksa kiinnostaa ns. valtayleisöä.

171116_1

Morro Bay ja Pismo Beach

San Luis Obispon lähiympäristössä, vain puolen tunnin bussi- tai automatkan päässä, on lukuisia kiinnostavia päiväretkikohteita. SLO’sta käsin on mahdollista tehdä niin vaellus- kuin viinitilaretkiä tai kokeilla surffitaitojaan Tyynenmeren aalloissa. Miltä kuulostaisi buggy-ajelu Pismo Beachin hiekkadyyneillä? Tai lähde bongailemaan merileijonia ja hylkeitä Morro Bay’n kalastajakylään. Istahda johonkin rantakadun vesirajassa oleviin ravintoloihin ja tilaa lautasellinen maineikasta clam chowderia ja lasi paikallisen mikropanimon olutta.  Jos retail-terapia kiinnostaa, kohteesi on Pismo Beah Premium Outlet. Täällä eivät tekemismahdollisuudet ihan heti lopu kesken.

Pienkaupunki- ja luonto-orientoituneena ihmisenä rakastuin SLO’n koko alueeseen, tänne haluan ehdottomasti tulla uudestaan. Kohde, jossa ei voi välttyä hyvältä tuulelta, SLO’n rentous tarttuu. Tämä on kohde sinulle, joka et koko ajan halua olla säätämässä miljoonien reittivaihtoehtojen, nähtävyyksien, museoiden ja autokaistojen keskellä. Täällä on valtavan helppoa ja nopeaa liikkua paikasta toiseen (ihan paikallisliikenteelläkin), rento ja ystävällinen tunnelma, mukavia ihmisiä, söpöjä putiikkeja, sisäänkutsuvia ravintoloita ja kivoja katuja joilla vaellella. Tämä on Amerikkaa, jossa unohtaa sen surullisemman, väkivaltaisemman Amerikan jonka niin usein näemme uutiskuvissa. San Luis Obispon kaltaiset paikat eivät tee levottomampaa Amerikkaa sen epätodellisemmaksi, mutta on ihanaa saada kokea myös tällainen lempeä pala Yhdysvaltoja. Sillä maassa on yhtä lailla myös tämä puoli.

Vaikka SLO ei ole Suomi niin olo täällä oli vähän kuin…. olisi kotiin tullut.

usa_marraskuu_sanni_pismobeach_img_2693

.

Muut osat:

Osa 2 :Santa Barbara

Osa 3: Las Vegas

Kommentit (27)
 1. Kiinnostaa SLO! Milloin ”valtayleisölle” kirjoittaminen on ollut sinun juttu? Siksi minä ainakin tulen tänne, että en koskaan tiedä etukäteen mistä kirjoitat. Jos kaipaisin tasaista rutiinijuttua samoista ikuisuusaiheista niin en sitä täältä hakisi. Olen toki uusi lukijasi tältä vuodelta. Jos kirjoitat ensi vuonna samat Kreikka jutut kuin tänä vuonna, niin ehkä jätän ne väliin. Vaikka olikin ihanaa nyt olla virtuaalisesti mukana, niin ole kuitenkaan suunnittelemassa Kreikan reissua. Mutta tuonne SLO:on alkoi tehdä mieli :-)

  1. Kiinnostaa SLO! Milloin ”valtayleisölle” kirjoittaminen on ollut sinun juttu?

   Tjaaa… totta turiset. En mä varmastikaan ihan mainstream-lukijakunnalle ajattele kirjoittavani, mutta en halua myöskään kyllästyttää ihmisiä. Koen, että minulla on aika herkkä ”vainu” sille milloin joku aihe on liikaa esillä eikä lukijoiden mielenkiinto pysy yllä. Ihanteellisintahan olisi totta kai kirjoittaa juttuja, jotka innostavat niin itseä kuin lukijoitakin :) Mun kaltainen superinnostuja saattaa kuitenkin vahingossa intoilla joistain jutuista vastapuolen kyllästymiseen saakka… ^_^ Olen yrittänyt opetella hillitsemään halua vyöryttää ihan jokaista suurinnostustani blogiin sillä intensiteetillä millä tekisi mieli… :) Kun on itse innostuksen keskipisteessä saattaa menettää perspektiivin sille, kuinka paljon ympäristö jaksaa ottaa asiaa vastaan :)

   P.S. Kreikasta mä kuitenkin väitän kirjoittavani joka vuosi ihan eri juttuja! ^_^ Ainakin koen jotain ihan uutta ja eri ihmisiä joka vuosi :) Same country, different stories :)

 2. Kiitos kiinnostavasta jutusta! Matka-aiheiset postaukset on mun mielestä todella kiinnostavia, mutta ymmärrän jos et halua kirjoittaa niitä niin paljon mikäli lukijaenemmistön mielipide on toinen. :)

  En tiedä onko tällainen ehdotus mistään kotoisin, mutta olisiko mahdollista, että pidemmät matkajutut olisi sellaisina ”klikkaa tästä koko juttu auki” -muotoisina kirjoitettu? En oikeastaan seuraa paljon blogeja enkä noin yleisesti kauheasti tykkää tuollaisesta muodosta, mutta voisiko se silti olla kätevä pidempien, mutta ei niin paljon luettujen juttujen kohdalla? Ei jäisi niin paljon skrollattavaa sitten heille, jotka haluavat keskittyä vaikkapa kosmetiikkajuttuihin.

  Tämä ehdotus oli toki kirjoitettu sillä hupsulla oletuksella, että sun kirjoittamista ei rajoittaisi ajanpuute laisinkaan eli matkajuttujen tekeminen ei koskaan olisi pois mistään muusta… Jos saisin itse toivoa, niin sulla olisi joku Karkkipäivä maailmalla -spin-offblogi. :D

  1. En tiedä onko tällainen ehdotus mistään kotoisin, mutta olisiko mahdollista, että pidemmät matkajutut olisi sellaisina ”klikkaa tästä koko juttu auki” -muotoisina kirjoitettu?

   Minusta tämä ehdotus on oikein hyvä mutta sitä ei saa toteutettua käytännössä :/ Blogiin saa valittua vain kaikkia postauksia koskevan yleisasetuksen, eli joko kaikki postaukset näkyvät kokonaan tai sitten tuolla lailla että ”klikkaa auki koko juttu”. Jos postausten näkyvyyden saisi säädettyä juttukohtaisesti niin hyödyntäisin sitä varmasti :)

   Jos saisin itse toivoa, niin sulla olisi joku Karkkipäivä maailmalla -spin-offblogi. :D

   Hihii… ^_^ Mukava kuulla että matkajutuille on tämänkin tasoista kiinnostusta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *