Paras marinadi / kastike kaikkeen <3

Olen oppinut reseptin jonka haluan jakaa…! Siis tää on NIIN hyvää..!!

Resepti on Kalastajan, ja olen totaalisen koukkuuntunut siihen.

(Edellisessä postauksessa koukkuunnuttiin suolashampooseen, tänään yrttimarinadiin…! :D)

Vaikka tykkäänkin laittaa ruokaa, olen pateettisen huono kastikkeiden valmistaja. Siksi olen äärimmäisen ylpeä läpäistyäni tänä viikonloppuna ”marinaditestin”…! Osasin valmistaa tämän itse ja hyväksytysti 😄 Aineiden mittasuhteet saa päättää fiiliksen mukaan. Yrttejä tietysti eniten :)

Tässä kuvassa taidan olla pian maistamassa marinadia ensimmäistä kertaa. Apua miten hyvältä lohi maistuu tällä kuorrutteella…!

Kalan kanssa puhutaan tässä yhteydessä ehkäpä maustekastikkeesta tai -tahnasta, kalaa ei jätetä marinoitumaan tämän kanssa. Mutta ainesosat ovat samat niin maustetahnassa kuin marinadi-versiossa, marinadiin vain tulee myös viiniä sekä enemmän oliiviöljyä.

Olen herkutellut tällä Kalastajan ”spesiaalilla” ja miettinyt pitkään, mistä sen uniikki maku oikein on peräisin. En vain saanut siitä kiinni – yrttejähän tässä on, mutta sitten jotain… jotain raikkaalla tavalla mausteista ja juurevan aromikasta, jota en tunnistanut.

Seoksen salaisuus selvisi minulle vasta ihan äsken… tyhmä on se, joka ei kysy…! :D Ajattelin kai, että kyse on yrttien yhdistelmästä. Vaan ei.

Salaisuus on KURKUMA, nimenomaan tuore sellainen.

En ole koskaan aiemmin syönyt tuoretta kurkumaa. En ainakaan usko syöneeni. Ainakaan tietoisesti :)

Kuivattu kurkuma mausteena on tuttu, mutta tuore ihan uusi juttu. Ja ai että se tuo hyvää makua ruokaan..! Maku on jännän raikas ja aromaattinen, samalla vähän makeakin. Erilainen kuin kuivattu kurkuma, todella raikas. Tänään kokeilen tuoretta kurkumaa ensimmäistä kertaa tonnikalapullien mausteena, pullat ovat juuri menossa uuniin…!

PARAS MARINADI / MAUSTETAHNA KAIKKEEN

Karkeaa merisuolaa

Rosepippuria

Tuoreita yrttejä kuten timjamia ja rosmariinia (kuulema ihan sama mitä yrttejä laittaa..! Aina tulee hyvää!) 

Valkosipulia (maun mukaan) – pilko pieneksi

Peukalon pään kokoinen pala kurkumaa – pilko pieneksi

Murskaa suola, rosepippuri ja tuoreet aineet morttelissa. (Tuoreet aineet ensin, sitten lisätään muut.)
Jos kotona ei ole tuoreita yrttejä, voit laittaa kuivayrttejä – lisää ne nyt :)

Loraus tummaa balsamiviinietikkaa

Tilkka oliiviöljyä

Ripaus mustapippuria (kurkuman ravintoaineet imeytyvät parhaiten kun sitä nautitaan yhdessä mustapippurin kanssa)

Muodostunut tahna levitetään kalan pintaan. Ja sitten vain kala uuniin, grilliin tai pannuun :)

MARINADIVERSIOON lisätään:

Punaviiniä (liha, kasvikset, kana) tai valkoviiniä (kana)

Enemmän oliiviöljyä

(Ja nokare hunajaa, jos tykkäät makeasta, hyvä erityisesti kanalle ja kasviksille)

Anna lihan, kanan tai kasvisten muhia marinadissa vähintään tunti, mielellään yön yli.

Kurkuman juuri näyttää ihan… joltain toukalta… eh :) Paksu kuori kuoritaan ennen käyttöä. Koostumus on kuin juureksissa, kurkumaa voi raastaa kuten porkkanaa. Kurkuma tuoksuu aivan ihanalta..! Odotin voimakasta tuoksua, mutta se on raikas ja melkein hedelmäinen…!

Ja tämä kasvihan on ihan superterveellinen..! Yksi maailman parhaista superfoodeista.

Kuinka moni teistä käyttää ruoanlaitossa tuoretta kurkumaa? Jos teillä on jakaa jotain ihania kurkumareseptejä, otan niitä ilolla vastaan..!

P.S. Kurkuma-tonnikalapullat olivat tosi maukkaita..! 👌 Samalla totean, että mozzarella muuten tekee pyöryköistä paljon mehukkaampia kuin perusjuustoraaste. Nyt kun en ayurveda-kokeilun aikana syö kypsytettyä juustoa, tuli kokeiltua mozzarellaa tonnikalapullissa – ja en taida enää tavallista juustoraastetta pullissa käyttääkään. Mozzarella on niin kosteaa, että se tuo pyöryköihin mehukkuutta ja samalla myös kimmoisamman koostumuksen 😋

Kommentit (17)
  1. Tykkään myös tuoreen kurkuman mausta, mutta jestas että se on värjäävää! Pitää käsitellä aina kumihanskat kädessä, muutoin kädet ovat aina pari päivää keltaiset. Onkohan joku keksinyt millä keltaisen saisi helposti pois, nuo kumihanskat kun ovat vähän vaivalloiset ja eivät niin kovin ekologinen vaihtoehto…

    1. Joo, tuo värjäävyys on kyllä ”paha”..! Pitää todella varoa mihin koskee kun on käsitellyt kurkumaa… (mä en ole vielä tajunnut käyttää hanskoja).

      Kuivattu kurkuma on mun mielestä jopa vielä pahempi, sitä jos varisee jollekin huokoiselle pinnalle niin se on sitten pysyvästi keltainen….

      1. Taikasieni auttaa melkein mihin vaan. Onneksi! Mä olen niin huolimaton keittiössä(kin), että milloin mitä sotkua lentää sinne tänne. Lakattua pintaa en suosittele putsaamaan tuolla sienellä, jos et halua uusia lakkakerrosta.

        1. Kiitos vinkistä :) Mikähän tuossa sienessä tekee siitä niin tehokkaan… ilmeisesti siinä puhdistaa pelkkä materiaali, ei mikään pinta-aktiivinen aine..? Ehkä se onkin juuri siksi ”taikaa”…. :D

          1. Nuo taikasienet tehdään melamiinivaahdosta ja niiden puhdistuskyky perustuu puhtaasti niiden hiovaan vaikutukseen, niissä ei ole mitään kemikaalia mikä puhdistaisi. Tuon hiovan vaikutuksen takia niitten kanssa kannattaa olla vähän varovainen mihin niitä käyttää. Samoin niistä irtoava muru on haitallista vesistössä ja kuivasta sienestä voi irrota haitallista pölyä.

            1. Hei, kiitos tästä infosta..! Kuulostaa aineelta, jota en kyllä lainkaan mielelläni käytä, jätän kauppaan.

              1. Mä itse lasken tuon taikasienen käytön samaan kategoriaan kuin lentämisen, silloin harvoin kun lennän, ei-ekologisten tuotteiden käytön, kun muuta ei ole saatavilla tai oman auton käytön, kun aikataulut eivät salli muuta. Tuo sieni kestää vuosia, koska harvoin värjäävät elintarvikkeet roiskuvat laajalle.

  2. Kiitos vinkistä. :) Ei ole tullut käytettyä tuoretta kurkumaa, sillä jauhettu kurkuma on suhteellisen tunkkaisen makuista, varsinkin jos sitä tulee laitettua yhtään liikaa. Jännä kuulla, että tuoreena kurkuma on raikkaan makuinen. Täytyy ehdottomasti kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *