Käsien autuus: paras hoitomenetelmä halkeilevalle iholle

Nyt on löytynyt ihan voittaja-metodi pitämään mun atooppisen kuivat kädet kunnossa! 🙏🏻

Tämä kikka tuli teiltä: käsivoiteen alle ”seerumi”. 

Sileät ja pehmeät kädet – talven tyyli 2023 😍

Olen kirjoittanut paljon käsieni ihosta, joka viimeisen kymmenen vuoden aikana on muuttunut joka vuosi yhä vain kuivemmaksi. Viimeiset kaksi talvea iho on ollut käytännössä sairaalloisen kuiva; rikki ja kipeillä haavoilla melkein koko talven. Paksuimmatkaan hoitovoiteet eivät ole auttaneet korjaamaan ihoa, ainoastaan lievittämään ihan pahinta tilaa.

Viime keväänä löysin avun tuplahanskoista ja okklusiivisesta kosteutuksesta (tuplahanskavinkkikin tuli teiltä): vedin käsivoiteen päälle yöksi sekä puuvilla- että muovihanskat. Kun kosteus ei päässyt enää karkaamaan muovihanskan läpi, ihon suojabarriääri pääsi viimein eheytymään ja iho korjaantui.

Kevättalven 2022 tyyli…

Mutta… syystä jota en tiedä, tuplahanskat eivät enää toimineet joulukuussa. Ihoni oli ennätyshyvässä kunnossa marraskuuhun saakka, mutta heti kun ilmat kylmenivät, käteni kuivuivat haavoille vain parissa päivässä. On oikeasti hämmentävää, miten nopeasti ihoni voi kuivua. Vaikka olin aloittanut hanskakuurin ennaltaehkäisevästi jo ennen pakkasia – ei auttanut.

Sitten muistin toisen teiltä saamani vinkin. ”Laita käsivoiteen alle vesikosteutta, ihan niinkuin laitat kasvoöljyn alle seerumia tai kasvovettä”.  Viime talvena useampikin lukija ehdotti tätä. Ehdotus oli looginen: miksipä vesikosteutus-lisä ei olisi yhtä tehokas game changer käsien kuin kasvojenkin iholla.

Jostain syystä kuitenkin emmin. Koska käsieni iho oli ehdotuksen aikaan haavoilla, ensimmäinen ajatukseni oli: vesimäinen tuote kirvelee rikkonaisella iholla! Rasvaa, mun kädet haluaa rasvaa..! Niin jätin vinkin testaamatta.

Mutta – joulukuussa oli viimein sen aika.

Idea on siis täsmälleen sama kuin kasvojen ihon kosteusbuustauksessa:

pelkkä voide ei tuo ihoon riittävästi kosteutta, ja lisäämällä voiteen alle runsaasti vesikosteutta ihon kunto kohenee huomattavasti.

Vesikosteutta tuodaan joko kasvoveden ja/tai kosteuttavan seerumin muodossa.

Käsien iholla kosteusgeeli on kaikkein käytännöllisin vaihtoehto. Kosteusgeeli on yhtä kuin paksunnettua vettä ja humektantteja.

Minulle oli suositeltu mm. apteekin Xyliderm-geeliä, mutta päädyin aloittamaan kokeilun Mádaran Hydra Firm Jellylla, kun se sattui olemaan yksi kotona valmiina olevista geelikosteuttajista.

Sanon vain, että kaikenlaisia ahaa-elämyksiä sitä voikin vielä kokea tässä iässä ja tällä ihonhoitotökötti-kokemuksella. 🤩

Mádaran hyaluronihappo-jelly tuntui käsieni iholla taivaalliselta. Sen pehmeä koostumus tuntui samalla järjettömän kosteuttavalta mutta kuin ihmeen kaupalla myös pehmentävältä, vaikka tuote on öljytön. Mádaran hyaluronihappo-koulutuksesta mieleeni oli jäänyt, että iso-molekyylinen hyaluronihappo muodostaa ihon pintaan suojaavan ja karheutta lievittävän kalvon. Tältä se siis käytännössä tuntuu. Mádaran Hydra Firm sisältää sekä iso- että mikrokokoista hyaluronihappoa.

Käsien iholla tämän kasvoilla niin tutun jelly-kosteuttajan vaikutuksia on voinut tarkastella ihan eri tavalla kuin ei-yhtä-vaativalla naamalla. Rikkikuivuneella iholla tämän geelin verraton kosteuttavuus on todellakin käynyt selväksi. 💧💧💧

Huomasin vesikosteutuksen vaikutuksen jo ensimmäisellä käyttökerralla: iho oli aamulla ihan eri tuntuinen kuin pelkällä käsivoiteella.

Jellyn päällä olen käyttänyt Dermosilin Extra-voidetta tai muita oikein hoitavia tai okklusiivisia voiteita. Extra on suosikkini, sillä se on kaikkein rasvaisin tuntemani voide, joka ei kuitenkaan jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi.

Alga Cicosa Reparative Hand Cream on toinen oikein hyvä voide kuivalle iholle, ja sisältää paljon monipuolisemmin hoitavia aineita kuin Dermosilin Extra. Alga Cicosa ei kuitenkaan jätä iholle yhtä suojaavaa ja pehmeää tunnetta.

Jellyn ja käsivoiteen päällä en ole käyttänyt hanskoja. Halusin testata vesimetodin vaikutuksen ilman hanskoja.

Vain viikossa Jelly -testin aloitettuani ihoni oli jälleen ehjä ja suojabarriääri korjaantunut. 


Hydra Jelly on tuntunut niin hyvältä, ettei minun olisi tehnyt mieli edes kokeilla muita vesikosteuttajia. Koska Jellyn hinta on kuitenkin turhan arvokas käsien hoitoon (40€), ei tällaista tuotetta oikein viitsisi ottaa säännölliseen käyttöön käsiseerumina.

Olen kokeillut edullisempaa Mossan Jellyakin käsillä, – se on yli puolet halvempi – ja sekin on ihan hyvä. Mutta ei yhtä kosteuttava kuin Mádara.

Niin sitten kävin lopulta ostamassa Xylidermin, jota useampikin teistä on suositellut tähän metodiin.

Xyliderm maksaa 11,90€ / 100 ml. Täytyy sanoa, että hinta on ainesosiin nähden todella kallis: tuubi sisältää vain vettä, paksuntajaa, ksylitolia ja glyserolia. Kaikki halpoja aineita. Katteet on tässäkin tuotteessa kohdallaan…

Miltä Xyliderm tuntuu?

Mádaran paksun hyytelömäiseen jellyyn verrattuna Xyliderm on vetistä ja hyvin erilaisen tuntuista. Ensimmäisellä testikerralla tuntui, kuin olisin valellut käsiä vedellä. Kosteuttavuuden tuntu oli huomattavasti miedompi, koska Xyliderm ei asetu ihon pinnalle pehmeäksi kalvoksi, kuten Hydra Jelly tekee.

Sitkeästi jatkoin kuitenkin Xylidermin testausta, ja kyllä se näyttää toimivan.

Geelin toimintamekanismi yksinkertaisuudessaan on tämä: Xylidermin sisältämät ksylitoli sekä glyseroli sitovat ihoon geelin sisältämän veden – ihan niinkuin hyaluronihappo tekee Mádaran jellyssä – ja sitten tämä kosteus sidotaan ihoon paksulla voiteella.

Käyttökokemuksena Xyliderm ei ole yhtä miellyttävä kuin ultrapehmeä Mádara, mutta iho on kuitenkin pysynyt Xylidermilläkin ehjänä, pehmeänä ja sileänä.

Myös tämä siis toimii. 👍

Edit. Kommenteissa kysyttiin Dermosilin Hydrogeelistä.

Sitäkin olen testannut, ja se tuntuu aika lailla samanlaiselta kuin Xyliderm. Itse asiassa Hydrogeelin koostumus on jopa hitusen miellyttävämpi (=jämäkämpi) kuin Xylidermissä, mutta Xylidermissä on monipuolisemmat humektantit (ksylitoli + glyseroli) kuin Hydrogeelissä, jossa on vain glyserolia.

Lisäksi, kosteuttavan vaikutuksen ohella ksylitoli on myös antibakteerinen aine ja vahvistaa ihon hyvää mikrobiomia ja saattaa ehkäistä atopiaankin liittyviä iho-oireita. (Lähde.) Tällä pohjalla pidän Xylidermiä potentiaalisesti tehokkaampana apuna atooppisen kuivalle iholle.

Dermosilin Hydrogeelin etu on hinta: se on paljon Xylidermiä edullisempi (iso 250 ml pullo maksaa 7,30€)

Apteekista sekä luontaistuoteliikkeistä löytyy runsaasti eri tyyppisiä kosteuttavia geelejä. Myös aloe vera -geeli todennäköisesti toimii hyvin tässä metodissa. Kuitenkaan aloe vera ei ole yhtä tehokas humektantti kuin glyseroli ja hyaluronihappo, joten puhtaasti kosteuttavuuden näkökulmasta klassiset humektantit korkeilla pitoisuuksilla ovat tässä metodissa paras valinta.

Haavainen, punoittava ja rutikuiva iho – muisto vain

On keskitalvi. Ja minulla on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen – ehkä kymmeneen vuoteen? – ehjät, normaalin näköiset kädet.

👋

Siinä on syytä juhlia ja iloita. 👏🥳 Ja kirjoittaa tämä postaus – ehkä joku muukin saa käsiseerumista avun halkeilevaan ihoon?

kauneus ihonhoito atooppinen-ihottuma
Kommentit (28)
 1. Oletko kokeillut Dermosilin Aloe vera-geeliä tai Hydrogeeliä rasvaisemman voiteen alle? Ovat ainakin edullisempia ja itsellä ihan hyviä kokemuksia, itseasiassa juuri paksumman voiteen alla.

  1. Olen kokeillut Hydrogeeliä 🙂 Tuntuu toimivan yhtä hyvin kuin Xyliderm, tosin Xylidermissä on tehokkaampi yhdistelmä humektantteja.

 2. En voi muuta sanoa, kuin että oon tosi iloinen sun puolesta. Tiedän niin hyvin, miten ihanaa on saada käsien iho kuntoon. :)

  Itse käytön käsiseerumina Dermosilin kosteuttavaa seerumia ja talviseerumia (niin kauan kuin se oli myynnissä). Edulliset ja niin hyvät.

  1. En voi muuta sanoa, kuin että oon tosi iloinen sun puolesta. Tiedän niin hyvin, miten ihanaa on saada käsien iho kuntoon. :)

   🤗

   Itse käytön käsiseerumina Dermosilin kosteuttavaa seerumia ja talviseerumia (niin kauan kuin se oli myynnissä)

   Jännä muuten, että talviseerumi oli myynnissä niin lyhyen aikaa. Yllätyin, kun sitä ei enää tänä talvena näkynytkään valikoimassa. Ehkä se oli alkujaankin vain viime vuoden limited edition..?

   1. Juu, kyseessä oli sesonkituote. Onneksi omassa tuubissani on vielä reilusti jäljellä.
    Monikin on varmasti kaipaillut sitä takaisin, mutta Dermosilin mukaan kausituotteet ovat keskeinen osa brändin imagoa..

    1. Aa, okei, kausituote :) Mä olen luullut, että he kertovat limited edition -tuotteiden yhteydessä, että tämä on kausituote, mutta ehkä näin ei ole jokaisen kausituotteen yhteydessä. (Tai ehkä talviseerumin yhteydessä kerrottiin, mutta mä olen vain unohtanut 😀)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *